Grok kaže da je 1979. godine životni standard u Mađarskoj bio veći nego u Jugoslaviji

• Začetnik teme Začetnik teme PA8
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jugoslavija je bila u prednosti u odnosu na ostale socijalističke zemlje samo u tol'ko što se moglo putovat na zapad i ić tamo radit.
Kažu u Jugoslaviji nije bilo nezaposlenih,a zaboravljaju da je 4 miliona Jugosa otišlo u Njemačku,Austriju, Švedsku, Francusku i prekookeanske zemlje trbuhom za kruhom.
Na sličan način se i Hrvatska riješila nezaposlenih.Prije ulaska u EU preko 300 000 nezaposlenih,a sad skoro nema nezaposlenih.
Naravno kad su otišli u Irsku i Njemačku.

Југословенски пасош је био вреднији од било којег другог. То је чињенично. Свако ко је мислио да би могао боље, би имигрирао. Они који су остали, мислили да се пресељење на запад није вредно гњаваже. Мађари нису имали таквог избора, према томе, свака компарација је сулуда.

Bolji položaj ne garantuje bolji životni standard.
Ако други то финансира, гарантује. Југославија је имала користи и од Истока и од Запада (прије свега Запада) дуго времена.

Кад је требала да полети из гњезда већ једном, стрмоглавила се право у гов.

Bas me je ova tema inspirisala, juce sam uzeo iz biblioteke novu knjigu Slobodana Selinica "Jugoslavija i Zapad 1980-1983 - Spoljni dug i unutrasnja kriza" i poceo polako da je citam:
http://inisdr.bg.ac.rs/1070/1/SS repz.pdf
Tuzno je kako smo krajem 70ih i pocetkom 80ih bili spali na nivo narkomana - prosjaka koji ide od jedne do druge zapadne drzave, banke i MMFa i bukvalno moli da mu se udeli jos koji zajam kako bi mogao jos malo da uziva u trosenju nezaradjenog...

• Podržavam
Reactions: PA8
Jugoslavija je za sve te Mađarske, Rumunjske i Albanije bila država sa velikim D. Koliko znam nisu Jugoslaveni bježali u Mađarsku i Rumunjsku nego obrnuto. Koja Mađarska i Jugoslavija u istoj ravni. Umijte se hladnom vodom. Jugoslavija je bila suverena država, a Mađarska praktički pokrajina unutar SSSR_a. Gorbačov im je vratio državnost.
Да је била СФРЈ држава са великим Д,не би се распала у 90-их као кућа од карата на неколико пашалука.....

Back