sumljiv_tip
Domaćin
- Poruka
- 3.735
Ne znam na sta mislis, Slavene.
Znam da je vladao Podrinjem, ali nisam siguran za Tuzlu.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ne znam na sta mislis, Slavene.
Да ниси овде нешто мало можда помешао?
Despot je nakon rata sa Bosnom 1433 zauzeo dobar deo Podrinja (bosanska strana) pa se i sam u nekoj povelji ili pismu tituliše kao gospodar "cele Usore", a tako ga i papa ovde oslovljava.
Naravno nije držao celu Usoru (do Vrbasa) ali jedan njen deo jeste.
Zasto bi Rasani stitili Patarene od pokrstavanja?... franjevci se tada zale na Rasane da sprijecavaju pokrstavanje patarena u Bosanskoj vikariji. Pitanje je svakako otvoreno.
Zasto bi Rasani stitili Patarene od pokrstavanja?
Имао је неке поседе деспот Ђурађ у Усори, али није владао читавом; Усора се простирала на запад све до Врбаса.
Што се тиче Паклара, с обзиром да се спомиње Милош Белмужевић, рекао бих да је вероватно било лоцирано негде ближе према Сребреници, можда негде у долини Дрињаче.
О Милошу Белмужевићу писано је пре коју годину у Иницијалу (стр. 161-185).
Схваћај!Koliko ja shvaćam SPC je nastala u 20 stoljeću. Od 1463 do 1557 Pećka patrijaršija se pripaja Ohridskoj arhiepiskopiji. Čuo sam da su svi patrijarsi nosili titulu "svim Srbljem i Bugarom"? Također 1556. godine Mehmed Paša Sokolović opet uspostavlja Pećku patrijaršiju na prostoru BiH, Srbije, Rumunjske, Bugarske..Da li SPC ima pravo jedina baštiniti Pećku patrijaršiju?
Drugo pitanje se odnosi na ukidanje pećke pat. 1776. godine. Da li su Arsenije Crnojević 1690-te i Arsenije Jovan napravili pogrešku glede seobe Srba na zapad sa Kosova. Ne u današnjem kontekstu gubitka Kosova nego pitam jer koliko ja shvaćam da Srbima uopće nije bilo loše u Osmanskom carstvu. Sultan im je dao prava.
U ovom videu se govori da je srpski narod dočekao Turke kao oslobođenje od velikaša. Dr. Olga Zirojevič nastavlja i kaže da kao u Španjolskoj dočekali Arape kao osloboditelje.
Kad gledamo kroz tu prizmu nisu li ova dvojica Arsenija glavni krivci za ponovnu propast Pećke patrijaršije? Kako Srbi gledaju na ovu dvojicu Arsenija?
Od 1463 do 1557 Pećka patrijaršija se pripaja Ohridskoj arhiepiskopiji.
Čuo sam da su svi patrijarsi nosili titulu "svim Srbljem i Bugarom"?
Također 1556. godine Mehmed Paša Sokolović opet uspostavlja Pećku patrijaršiju na prostoru BiH, Srbije, Rumunjske, Bugarske..
Da li SPC ima pravo jedina baštiniti Pećku patrijaršiju?
Koliko ja shvaćam SPC je nastala u 20 stoljeću. Od 1463 do 1557 Pećka patrijaršija se pripaja Ohridskoj arhiepiskopiji. Čuo sam da su svi patrijarsi nosili titulu "svim Srbljem i Bugarom"? Također 1556. godine Mehmed Paša Sokolović opet uspostavlja Pećku patrijaršiju na prostoru BiH, Srbije, Rumunjske, Bugarske..Da li SPC ima pravo jedina baštiniti Pećku patrijaršiju?
Drugo pitanje se odnosi na ukidanje pećke pat. 1776. godine. Da li su Arsenije Crnojević 1690-te i Arsenije Jovan napravili pogrešku glede seobe Srba na zapad sa Kosova. Ne u današnjem kontekstu gubitka Kosova nego pitam jer koliko ja shvaćam da Srbima uopće nije bilo loše u Osmanskom carstvu. Sultan im je dao prava.
U ovom videu se govori da je srpski narod dočekao Turke kao oslobođenje od velikaša. Dr. Olga Zirojevič nastavlja i kaže da kao u Španjolskoj dočekali Arape kao osloboditelje.
Kad gledamo kroz tu prizmu nisu li ova dvojica Arsenija glavni krivci za ponovnu propast Pećke patrijaršije? Kako Srbi gledaju na ovu dvojicu Arsenija?
Da komsiji crkne krava?Ne znam. Sta ti mislis?
Hanibal mi se javio preko pp. Oni pikira na Podrinje, Ugarsku i Zetu, gdje bi mogle biti unistavane freske i ikone. Meni baca na sjevernoistocnu Bosnu zbog toga sto se Kapistran isuvise zestio u svojim izvjestajima, najvaznije, franjevci se tada zale na Rasane da sprijecavaju pokrstavanje patarena u Bosanskoj vikariji. Pitanje je svakako otvoreno.
Da komsiji crkne krava?
Razumeo bih da su ih Rasani i sami pokrstavali i preotimali od katolika pa cak i proganjali. Ali "stitili"?!?
Jos jedan razlog zbog kojeg se tesko to moze odnositi bas na Zetu jeste sto je iz 1453. godine. У то време српска власт у Зети била је значајно потиснута у корист Млетачке. Под српском је јасном контролом остао само Медун са својом облашћу.
Preciznije je reci srpska patrijarsija, a ne pecka, zbog toga sto se pod terminom "Pecka patrijarsija" uglavnom misli na osmanski period 1556-1766. g. Pogresno je reci pecka; posebno jer patrijarh nije ni stolovao uopste u Peci uvek (neko vreme je stolovao i u Smederevu i Beogradu).
Takodje nije doslo do integracije odmah posle smrti patrijarha 1463. godine u Ohridsku crkvu. Pripajanje srpskih eparhija Ohridskoj arhiepiskopiji bilo je izvodjeno izmedju 1525. i 1532. godine (mislim da je to poslednji 'pao' zetski mitropolit, '32. bas); nije ni moglo biti sprovedeno odmah, momentalno, vec postepeno.
Pećki patrijarsi (uključujući Makarija, Gerasima, Jeroteja, Pajsija, Mojsija, Arsenija III, Arsenija IV i druge) su nosili titulu patrijarha "svim Srbljem i Bugarom"
Ne on, vec Rustem-pasa Opukovic.
Da. Ko bi drugi mogao biti kandidat za tako nesto?
Mozes li me podsjetiti, molim te, gdje Kapistran pise da su Rasani "stitili" bosanske jeretike ili patarene? Hvala.
...
Aha, na to mislis. Veliki logotet Despotovine Ratkovic spominje da mu Brankovici darovali Paklare u Usori. Mislim da do danas nije razjasnjena tacna lokacija tog sela. Steta.
Prije tog mjesta spominje sjeverozap. od Teocaka (Lukovo, Donji i Srednji Prekupac, "dvoje Kunjceli", Podluzje i Donji Tobut), ali ipak odvaja Paklare i smjesta ga negdje po Usori.
![]()
Hanibal mi se javio preko pp. Oni pikira na Podrinje, Ugarsku i Zetu, gdje bi mogle biti unistavane freske i ikone. Meni baca na sjevernoistocnu Bosnu zbog toga sto se Kapistran isuvise zestio u svojim izvjestajima, najvaznije, franjevci se tada zale na Rasane da sprijecavaju pokrstavanje patarena u Bosanskoj vikariji. Pitanje je svakako otvoreno.
Koliko dugo je stolovao u Peću a koliko dugo u Beogradu?
Pećka je zovu svi.
Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski, gospodin Irinej
I što to mijenja osim širenja mog znanja. Hvala na tome ali ostaju činjenice.
Pećki patrijarsi (uključujući Makarija, Gerasima, Jeroteja, Pajsija, Mojsija, Arsenija III, Arsenija IV i druge) su nosili titulu patrijarha "svim Srbljem i Bugarom"
Църнушанов, Коста. Сръбски и хърватски свидетелства за българската народност в Македония, стр. 42. ДП "Никола Калпъкчиев", Благоевград.
A prenosi wiki
Kako to? Zar nije Sokolović?
Pa sam si dao odgovor na to pitanje u početku posta. Bugari, Makedonci, Rumunji. To nije bila izričito srpska koliko ja shvaćam.
Što ti misliš u to vrijeme-da li su postojali Bošnjaci pravoslavci ili Hrvati pravoslavci?
Pise ovde gore, oznaceno crvenim.
Osim ako ne mislis da se igramo "potejto-potato" igrice ("nije sija nego vrat")?
Mene zanima jedna stvar, da li si ti stvarno glup ili se samo praviš?
Ovaj momak Slaven 777 odra jezik i tastaturu da ti civilizovano europski objasni a ti ponavljaš pitanja kao da si na drogama