oziman
Veoma poznat
- Poruka
- 11.967
Pa, jeste, drugaciji temelji i zakljucci. Samo, zar to nije solipsizam ?
Није. Питање солипсизма се том филозофјом не дотиче, оно се једноставно склања на страну и узима се да и ти баш попут мене, у себи налазиш сазнајући субјекат наспрам кога су објекти.
Све сам о томе рекао овде:
http://forum.krstarica.com/entry.php/42237-Solipsizam
Наравно, као што ту написах, да ли ти у себи налазиш сазнајући субјекат и слике наспрам њега, или си можда бесвесни аутоматон, ја то не могу знати, нити може знати ико .
Као што каже Бергсон:
Izazivam vas da dokažete, iskustveno ili racionalnim zaključivanjem, da sam ja - osoba koja vam se ovoga trenutka obraća - svesno biće. Mogao bih da budem genijalno konstruisani automat koji je napravila priroda, da odlazim i dolazim, da raspravljam i da upravo reči s kojima se predstavljam kao svesno biće budu izgovorene nesvesno. U svakom slučaju, ukoliko stvar nije nemoguća, priznaćete da nije ni neverovatna. Između vas i mene postoji očigledna spoljašnja sličnost. I na osnovu te spoljašnje sličnosti, zaključićete, po analogiji, da postoji i unutrašnje nalikovanje. Zaključivanje po analogiji nikad ne pruža ništa drugo nego verovatnoću. "
Bergson
Оно што сигурно знам јесте да ја у себи налазим сазнајући субјекат наспрам кога су слике објекти. И да на основу њихове кореалативности могу изводити закључке о природи света и живота.
А да ли си ти свесно биће или не, друго је питање које остаје нерешено за мене и за свакога и које нема везе са тим закључцима.
Poslednja izmena: