Postojanje Boga i patnja

Zato što Bog ne može ništa loše učiniti.
Stari zavet se ne bi složio sa tobom kada govorimo o genocidu.
1. Samuilova 15:2–3 (Srpski prevod — Daničić-Karadžić):
"Ovako veli Gospod nad vojskama: Opominjem to što učini Amalih Izrailju, što mu preče put kad izlažaše iz Egipta. Idi sada, i udari na Amaliha, i izvrši prokletstvo na njemu i na svemu što ima, i nemoj se smilovati na nj, nego pobij i muškarce i žene, i decu i što sisaju, i volove i ovce, kamile i magarce."

Da bi zatim potvrdili svirepost 1. Samuilova 15:11:
"Kajem se što sam postavio Saula za cara; jer se odvratio od mene i nije izvršio moje zapovesti."

Dakle, on se kaje što je odabrao za kralja čoveka koji nije bio spreman da do kraja eliminiše ljude. Kako je to dobar Bog? On izdaje naredbe da se počini genocid.
Tako kada Bog kaže 'u mukama ćeš rađati'...On direktno ne inicira te muke već zna da u ovom telu je to neizbežno...

Postanje 3:14–19

1. Zmiji (stih 14–15):
    "Tada reče Gospod Bog zmiji: kad si to učinila, prokleta da si između sve stoke i svih zveri poljskih... i neprijateljstvo zamećem između tebe i žene..."
  2. Evi (stih 16):
    "A ženi reče: kad budeš trudna, mučno ćeš rađati decu; i prema mužu ćeš imati žudnju, i on će ti biti gospodar."
  3. Adamu (stih 17–19):
    "A Adamu reče: jer si poslušao glas žene svoje... prokleta da je zemlja s tebe; s mukom ćeš se hraniti od nje svega veka svog."

Sve ovo ukazuje da je on kaznio njih, a ne da je posledica sama po sebi proistekla.
Znam. Svašta sam na svojoj koži iskusio. Ali šta je alternativa? Šta je smisao?
Ja ne vidim smisao bez Boga.
Sve ostalo mi nema nikakvog smisla.
Dragl mi je da si ovo napisao, zapravo vrlo drago jer si iskren. Ne pokušavaš me ubediti da verujem, čak i kažeš da ni sam nisi siguran šta je to drugo što može objasniti sve to što nam se dešava i onda si napravio izvor da odgovor na ta pitanja pruža religija.
Nažalost mi smo kao ljudi u ovom materijalnom svetu mnogo ograničeni raznim zakonima...kako fizičkim, tako i moralnim. Kako god okreneš nismo apsolutno slobodni.
Slažem se.
Da me ne razumeš pogrešno. Patnja mi nema nikakvog smisla. Ali je u ovom svetu bio teista ili ateista, neizbežna...
Slažem se.
Ali opet kada verujem i kada znam da ima neko ko može popraviti stvari, lakše mi bude.
Upravo je ova rečenica ključna. Složićemo se da i ti i ja ne znamo šta sledi nakon smrti i da li je Bog stvaran (bar mi se čini da ni ti nisi siguran, ali veruješ da jeste ili se bar nadaš da jeste). Želja da ti bude lakše je razumna jer proistekla je iz straha, bar ja to tako vidim. Ispravi me ako grešim.
Proživeo sam veoma težak bol u svom životu i da mi nije bilo Boga, ne bih bio živ...siguran sam u to.
Neću zalaziti u privatnost i pitati šta je to u pitanju jer definitivno nije za svakog da čita ali ću ti poverovati da je percepcija Boga i verovanje u njegovo postojanje istinski tebi pomoglo. U to ne sumnjam.
Ja drugu alternativa ne vidim. I nije to samo do alternativa, ja znam da Bog postoji.
Ok, tek sada vidim tvoj stav o Bogu, mada sam pisao drugačije u ovom istom postu, ali neću menjati tekst da bi video tok mojeg razmišljanja.

Kako ti nema smisla kada nas je Bog u startu ovde stvorio. Je li dao zadatak, ređajte se i množite i napunite zemlju.
Jel' piše da će biti novo nebo i nova zemlja, da će u pustinjama provreti vode, da će hrom skakati kao jelen, da će lav jesti slamu...itd...

Zašto misliš da je Bogu nešto nemoguće.

Raj kao vjecno boraviste zemlja je previse mala da bi to bio Raj....

nikakav zemlja nije Raj, uostalom prekrivena je oko 70 vodom, i onda imas 30 procenata kopna......znaci svi ljudi koji bi isli u Raj to su milijarde i mijarde ljudi koji su zivjeli od Adama pa do kraja svijeta.....i ti stvarno mislis da zemlja moze podnijeti tolike ljude i da im ne bude tijesno u tom vjecnom Raju na zemlji???

daj covece urazumi se, nema ovdje na zemlji nikakvog vecnog Raja, Raj jedino moze logicki biti ono sto Bog kaze, a to da je raj velik kao nas univerzum sada....jedino to ima smisla, to krscanski narativ da je na tijesnoj zemlji Raj je nelogicno vjerovanje.

a evo cu ti sad dati dokaz iz Biblije da Raj nije na zemlji....

[TR]
[td]2. Korinćanima 12,2[/td][td]Znam čovjeka u Kristu, koji je prije četrnaest godina - ili u tijelu, ne znam, ili izvan tijeka, ne znam, Bog zna - bio odnesen do u treće nebo.[/td]
[/TR]
[TR]
[td]2. Korinćanima 12,3[/td][td]I znam da je taj čovjek, - ili u tijelu, ili izvan tijeka, ne znam, Bog zna, -[/td]
[/TR]
[TR]
[td]2. Korinćanima 12,4[/td][td]Bio odnesen u raj, i čuo neiskazane riječi, kojih čovjeku nije slobodno govoriti.[/td]
[/TR]

ovdje je Raj =Trece nebo , drugim rijecima treci univerzum od ovog univerzuma.

Zašto misliš da je Bogu nešto nemoguće.

moguce je ali bi nam bilo tijesno, a nezamislivo je da Bog nije u stanju dati vece mjesto kao Raj nego mora to biti na zemlji...jednostavno nema smisla to sto zagovarate

Stari zavet se ne bi složio sa tobom kada govorimo o genocidu.
1. Samuilova 15:2–3 (Srpski prevod — Daničić-Karadžić):
"Ovako veli Gospod nad vojskama: Opominjem to što učini Amalih Izrailju, što mu preče put kad izlažaše iz Egipta. Idi sada, i udari na Amaliha, i izvrši prokletstvo na njemu i na svemu što ima, i nemoj se smilovati na nj, nego pobij i muškarce i žene, i decu i što sisaju, i volove i ovce, kamile i magarce."

Da bi zatim potvrdili svirepost 1. Samuilova 15:11:
"Kajem se što sam postavio Saula za cara; jer se odvratio od mene i nije izvršio moje zapovesti."

Dakle, on se kaje što je odabrao za kralja čoveka koji nije bio spreman da do kraja eliminiše ljude. Kako je to dobar Bog? On izdaje naredbe da se počini genocid.
Mogao si navesti i potop kao mnogo veći 'genocid' od ovog.

Znaš šta je meni fascinantno u svemu ovom? To da Bog i ako je moga, ne krije ništa od onog što je uradio. Čak šta više, direktno je vodio zapisivanje svih događaja...
Ja čvrsto verujem da je tako.

Nezahvalno je suditi bilo kome bez čvrstih dokaza, pa i Bogu. Ne znamo mi kakav je to bio narod i ne znamo kakav je svet bio u Noevim danima. Mogu samo da zamislim koliko je izopačen narod bio, kada Bog nije moga da gleda.
Evo i danas pred našim očima izopačenost se ponovo širi...gotovo u svakom aspektu života. Misliš da ovi što su izopačeni vide da nisu u vinklu?
I neće ovo ovde stati jer je svaka godina sve gora i gora... Doćićemo u situaciji da će ti izopačeni...kojih će biti mnogo...hteti da pobiju ove što ni mrava nebi zgazili...I šta Bog da radi? Da gleda?
Neće. Armagedon je rat protiv zla/satane i njegovih sledbenika...
To je rat koji će poraziti sve naše neprijatelje...smrt, pa i patnju...

Postanje 3:14–19

1. Zmiji (stih 14–15):
    "Tada reče Gospod Bog zmiji: kad si to učinila, prokleta da si između sve stoke i svih zveri poljskih... i neprijateljstvo zamećem između tebe i žene..."
  2. Evi (stih 16):
    "A ženi reče: kad budeš trudna, mučno ćeš rađati decu; i prema mužu ćeš imati žudnju, i on će ti biti gospodar."
  3. Adamu (stih 17–19):
    "A Adamu reče: jer si poslušao glas žene svoje... prokleta da je zemlja s tebe; s mukom ćeš se hraniti od nje svega veka svog."

Sve ovo ukazuje da je on kaznio njih, a ne da je posledica sama po sebi proistekla.
To što Bog radi je posledica. Šta je uzrok?
Ako je rekao Adamu da će mu uzeti život, to je i uradio. Šta je Bog tu kriv?
Dragl mi je da si ovo napisao, zapravo vrlo drago jer si iskren. Ne pokušavaš me ubediti da verujem, čak i kažeš da ni sam nisi siguran šta je to drugo što može objasniti sve to što nam se dešava i onda si napravio izvor da odgovor na ta pitanja pruža religija.
Ja čvrsto verujem da Bog postoji.
Imam 1001 objektivan razlog za to.

Ja samo pitam...šta je po tebi alternativa i smisao svega?

Upravo je ova rečenica ključna. Složićemo se da i ti i ja ne znamo šta sledi nakon smrti i da li je Bog stvaran (bar mi se čini da ni ti nisi siguran, ali veruješ da jeste ili se bar nadaš da jeste). Želja da ti bude lakše je razumna jer proistekla je iz straha, bar ja to tako vidim. Ispravi me ako grešim.
Nema kod mene straha. Mislim u smislu da se bojim Božje kazne. Ne...
Pakao i te gluposti nemaju veze sa Biblijom. Smrt, tj. nepostojanje je jedina kazna za sve što uradiš.
Ali zašto ne bih uzeo život kada ga Bog nudi? A Božje zapovesti nisu teške.

Raj kao vjecno boraviste zemlja je previse mala da bi to bio Raj....

nikakav zemlja nije Raj, uostalom prekrivena je oko 70 vodom, i onda imas 30 procenata kopna......znaci svi ljudi koji bi isli u Raj to su milijarde i mijarde ljudi koji su zivjeli od Adama pa do kraja svijeta.....i ti stvarno mislis da zemlja moze podnijeti tolike ljude i da im ne bude tijesno u tom vjecnom Raju na zemlji???

daj covece urazumi se, nema ovdje na zemlji nikakvog vecnog Raja, Raj jedino moze logicki biti ono sto Bog kaze, a to da je raj velik kao nas univerzum sada....jedino to ima smisla, to krscanski narativ da je na tijesnoj zemlji Raj je nelogicno vjerovanje.

a evo cu ti sad dati dokaz iz Biblije da Raj nije na zemlji....

[TR]
[td]2. Korinćanima 12,2[/td][td]Znam čovjeka u Kristu, koji je prije četrnaest godina - ili u tijelu, ne znam, ili izvan tijeka, ne znam, Bog zna - bio odnesen do u treće nebo.[/td]

[/TR]
[TR]
[td]2. Korinćanima 12,3[/td][td]I znam da je taj čovjek, - ili u tijelu, ili izvan tijeka, ne znam, Bog zna, -[/td]

[/TR]
[TR]
[td]2. Korinćanima 12,4[/td][td]Bio odnesen u raj, i čuo neiskazane riječi, kojih čovjeku nije slobodno govoriti.[/td]

[/TR]

ovdje je Raj =Trece nebo , drugim rijecima treci univerzum od ovog univerzuma.

moguce je ali bi nam bilo tijesno, a nezamislivo je da Bog nije u stanju dati vece mjesto kao Raj nego mora to biti na zemlji...jednostavno nema smisla to sto zagovarate
Imalo ti smisla ili ne....ali je činjenica da je Bog čoveka i raj na zemlji stvorio. Zašto bi išta menjao? Gde je rekao da će promeniti?
Nigde i nikad.

Jel' misliš da će na novoj zemlji biti toliki procenat vode u odnosu na kopno. Lično mislim da neće. Neće biti ni pustinja. Sibir je nekad bio egzotično mesto. Kaže da će se klasje lelujati na vrh gora...grozd će dvojica nositi...voće će svaki mesec rađati...eto hrane u izobilju, a korova plus nema, da se ne mučiš...
I sad ponovo reci da Bog nešto ne može.

Drugo...zašto ne bi bila i druga planeta ako ima potrebe...za Boga su mogućnosti neograničene...

Imalo ti smisla ili ne....ali je činjenica da je Bog čoveka i raj na zemlji stvorio. Zašto bi išta menjao? Gde je rekao da će promeniti?
Nigde i nikad.

Jel' misliš da će na novoj zemlji biti toliki procenat vode u odnosu na kopno. Lično mislim da neće. Neće biti ni pustinja. Sibir je nekad bio egzotično mesto. Kaže da će se klasje lelujati na vrh gora...grozd će dvojica nositi...voće će svaki mesec rađati...eto hrane u izobilju, a korova plus nema, da se ne mučiš...
I sad ponovo reci da Bog nešto ne može.

Drugo...zašto ne bi bila i druga planeta ako ima potrebe...za Boga su mogućnosti neograničene...

jednostavno receno, nema smisla Raj na maloj zemlji a toliko milijardi ljudi....kakav je to Raj gdje jedni drugima pusu za vrat....

jednostavno receno, nema smisla Raj na maloj zemlji a toliko milijardi ljudi....kakav je to Raj gdje jedni drugima pusu za vrat....
Nema smisla ono što je Bog rekao Adamu?...meni ima.

Evo samo nekih opisa nove zemlje.

Isaija 35,5
Tada će se otvoriti oči slijepima, i uši gluhima otvoriće se.
Isaija 35,6
Tada će hromac skakati kao jelen, i jezik nijemoga pjevaće, jer će u pustinji provreti vode i potoci u zemlji sasušenoj.
Isaija 35,7
I suho će mjesto postati jezero, i zemlja sasušena izvori vodeni, u stanu zmajevskom, po ložama njihovijem, biće trava, trska i sita.

Isaija 65,17
Jer, gle, ja ću stvoriti nova nebesa i novu zemlju, i što je prije bilo neće se pominjati niti će na um dolaziti.
Isaija 65,21
I oni će graditi kuće i sjedjeće u njima; i sadiće vinograde i ješće rod njihov.
Isaija 65,22
Neće oni graditi a drugi se naseliti, neće saditi a drugi jesti, jer će dani narodu mojemu biti kao dani drvetu, i izbranicima će mojim ovetšati djela ruku njihovijeh.
Isaija 65,25
Vuk i jagnje zajedno će pasti, i lav će jesti slamu kao vo; a zmiji će biti hrana prah; neće uditi ni potirati na svoj svetoj gori mojoj, veli Gospod.

Isaija 11,6
I vuk će boraviti s jagnjetom, i ris će ležati s jaretom, tele i lavić i ugojeno živinče biće zajedno, i malo dijete vodiće ih.
Isaija 11,7
I krava i medvjedica zajedno će pasti, mlad njihova ležaće zajedno, i lav će jesti slamu kao vo.
Isaija 11,8
I dijete koje sisa igraće se nad rupom aspidinom, i dijete odbijeno od sise zavlačiće ruku svoju u rupu zmije vasilinske.
Isaija 11,9
Neće uditi ni potirati na svoj svetoj gori mojoj, jer će zemlja biti puna poznanja Gospodnjega kao more vode što je puno.

Nezahvalno je suditi bilo kome bez čvrstih dokaza, pa i Bogu.
Kako bez dokaza kada je on sam potvrdio šta je učinio. Među ljudskim zakonima, ko god počini ubistvo/ubistva takvog tipa, tome ide smrtna kazna ako je dozvoljena u datoj zemlji. Bog je zbrisao celo plemo sa novorođenčadima i decom. Među ljudima to čine samo jako zle osobe, a ne osobe pune ljubavi.
Ne znamo mi kakav je to bio narod i ne znamo kakav je svet bio u Noevim danima. Mogu samo da zamislim koliko je izopačen narod bio, kada Bog nije moga da gleda.
Sredstvo opravdava cilj?
Armagedon je rat protiv zla/satane i njegovih sledbenika...
Armagedon je lokacija, a ne rat.
To je rat koji će poraziti sve naše neprijatelje...smrt, pa i patnju...
Proširili smo temu dalje od onoga što sam započeo u uvodnom postu.
To što Bog radi je posledica. Šta je uzrok?
Dakle, ipak on to radi. Dakle, on kažnjava, ne odigravaju se ti događaji sami od sebe.
Ja čvrsto verujem da Bog postoji.
Ne sumnjam.
Ja samo pitam...šta je po tebi alternativa i smisao svega?
Ako nešto ne znam, nema potrebe da se hvatam za slamčicu zato što ne znam odgovor. Matematičar, Roger Penrose, izračunao je da je verovatnoća da je svemir slučajno nastao u povoljnim uslovima kakvim ga mi znamo danas 1 prema 10^(10^123) što je matematički gledano prava anomalija. Apropo tome, mi ne znamo kako i zašto, ali to ne znači da je Bog.
Ali zašto ne bih uzeo život kada ga Bog nudi? A Božje zapovesti nisu teške.
Da li smatraš da čovek jedino može biti moralan i dobar ako sledi neki religiju?

Kako bez dokaza kada je on sam potvrdio šta je učinio. Među ljudskim zakonima, ko god počini ubistvo/ubistva takvog tipa, tome ide smrtna kazna ako je dozvoljena u datoj zemlji. Bog je zbrisao celo plemo sa novorođenčadima i decom. Među ljudima to čine samo jako zle osobe, a ne osobe pune ljubavi.

Sredstvo opravdava cilj?
Božije 4 istaknute osobine su:
Ljubav, Pravda, Mudrost i Moć.

Ovo treba imati u vidu kada se govori o Bogu. I sve četiri istaknute osobine su apsolutno savršene i neograničeno...
Tako da ne možeš reći, Bog nije ljubav ako je ispunio pravdu na drugoj strani. Bog nije pristrasan kao mi. Pravda zna često da bude bolna...ali je zadovoljena...to je važno. Kakva je to Ljubav ako nema pravde.
Gore rekoh da verujem da Bog ima čvrste razloge za sve što je uradio.

Armagedon je lokacija, a ne rat.
Da. Rat na toj lokaciji. Stim što budući rat će biti vođen na celoj kugli zemaljskoj. Na svakom mestu gde se začelo satanino seme.
Dakle, ipak on to radi. Dakle, on kažnjava, ne odigravaju se ti događaji sami od sebe.
U zakonu piše...ako uradiš to i to, dobićeš kaznu tu i tu..
Ako ti odeš danas i opljačkaš banku, hoće li sudija biti kriv što te strpao u zatvor?

Ako nešto ne znam, nema potrebe da se hvatam za slamčicu zato što ne znam odgovor. Matematičar, Roger Penrose, izračunao je da je verovatnoća da je svemir slučajno nastao u povoljnim uslovima kakvim ga mi znamo danas 1 prema 10^(10^123) što je matematički gledano prava anomalija. Apropo tome, mi ne znamo kako i zašto, ali to ne znači da je Bog.
Ne mogu da verujem u 1.000.000 spontanih slučajnosti...to mi se kosi sa zdravom logikom.
Da li smatraš da čovek jedino može biti moralan i dobar ako sledi neki religiju?
Ne.

Nema smisla ono što je Bog rekao Adamu?...meni ima.

Evo samo nekih opisa nove zemlje.

Isaija 35,5
Tada će se otvoriti oči slijepima, i uši gluhima otvoriće se.
Isaija 35,6
Tada će hromac skakati kao jelen, i jezik nijemoga pjevaće, jer će u pustinji provreti vode i potoci u zemlji sasušenoj.
Isaija 35,7
I suho će mjesto postati jezero, i zemlja sasušena izvori vodeni, u stanu zmajevskom, po ložama njihovijem, biće trava, trska i sita.

Isaija 65,17
Jer, gle, ja ću stvoriti nova nebesa i novu zemlju, i što je prije bilo neće se pominjati niti će na um dolaziti.
Isaija 65,21
I oni će graditi kuće i sjedjeće u njima; i sadiće vinograde i ješće rod njihov.
Isaija 65,22
Neće oni graditi a drugi se naseliti, neće saditi a drugi jesti, jer će dani narodu mojemu biti kao dani drvetu, i izbranicima će mojim ovetšati djela ruku njihovijeh.
Isaija 65,25
Vuk i jagnje zajedno će pasti, i lav će jesti slamu kao vo; a zmiji će biti hrana prah; neće uditi ni potirati na svoj svetoj gori mojoj, veli Gospod.

Isaija 11,6
I vuk će boraviti s jagnjetom, i ris će ležati s jaretom, tele i lavić i ugojeno živinče biće zajedno, i malo dijete vodiće ih.
Isaija 11,7
I krava i medvjedica zajedno će pasti, mlad njihova ležaće zajedno, i lav će jesti slamu kao vo.
Isaija 11,8
I dijete koje sisa igraće se nad rupom aspidinom, i dijete odbijeno od sise zavlačiće ruku svoju u rupu zmije vasilinske.
Isaija 11,9
Neće uditi ni potirati na svoj svetoj gori mojoj, jer će zemlja biti puna poznanja Gospodnjega kao more vode što je puno.

nisi razumio ovo zato sto ste narod bez upute, odlutao u zablude i zato ne mozete da nadjete pravi put, mi muslimani znamo ovo sta biblija govori i o cemu govori jer nas je Muhamemd obavijestio o ovome.

to da ce vuk sa jagnjetom boraviti se govori o periodu blagostanja prije Smakasv ijeta kada Isus Dodje ponovo na zemlju, tada nece vise biti ratova , Isus ce biti vodja svijeta, ljudi ce zivjeti u miru i blagostanju jedan period poslije toga perioda opet krece sunovrat, i nakon toga dolazi Smak svijeta.

to je ono sta znaci....a to nije nikakav Raj na buducem svijetu o kojem Biblija govori, zato vi ne mozete da raspoznate stvari sto vam se govori.

Biblija ti kaze da je Raj = Trece Nebo.....

a ti opet po svome.

Biblija ti kaze da je Raj = Trece Nebo.....

a ti opet po svome.
Ne govorim ja ništa po mom, već po Bibliji...nju ti citiram...
I kako bi bili bez uputa kada imamo Božju reč koju pažljivo čitamo?!

Tačno je da će Hrist vladati 1000 godina i da će postepeno ljude dovoditi do savršenstva. Ali će vladati sa novog neba sa simboličnom nevestom. Tačno je da će stvari nakon 1000 godina ponovo krenuti po zlu, jer će satana na kratko biti oslobođen...isključivo radi onih koji su vaskrsnuli...da ne dužim.

Jeste raj na trećem nebu i na sedmom i osmom i stotom...jer gde god vlada Božja volja tu je i raj. Zato nas je Hrist i učio da se molimo...''da bude volja tvoja i na zemlji kao i na nebu''...Znači i zemlja je raj...Sve što je Božje uređenje je raj...Ne znam kako ti ovo nije jasno.

Tebe buni broj ljudi i gde će svi stati. A zaboravljaš da je malo onih na uskom putu.
Drugo. Neće svi vaskrsnuti u jedan dan...već postepeno. Tvoj otac će dočekati svog oca i njegove...njegov njegovog i sve tako dok se šeol ne isprazni...
Da li si svestan kolika je planeta i da je treba celu pretvoriti u Edenski vrt. Imamo Božji blagoslov, ali imamo mi i ruke. Evo u startu ti kažem da nas je premalo. Kao jedan mravinjak na celoj livadi.

I na kraju.
Nakon tih hiljadu godina i nakon potpunog uništenja satane i njegovoj sledbenika...Hrist tek tada silazi na zemlju sa nevestom...
Ne idemo mi gore, već oni dole...i to Pismo jasno govori.

Tačno je da će Hrist vladati 1000 godina i da će postepeno ljude dovoditi do savršenstva. Ali će vladati sa novog neba sa simboličnom nevestom. Tačno je da će stvari nakon 1000 godina ponovo krenuti po zlu, jer će satana na kratko biti oslobođen...isključivo radi onih koji su vaskrsnuli...da ne dužim.

Jeste raj na trećem nebu i na sedmom i osmom i stotom...jer gde god vlada Božja volja tu je i raj. Zato nas je Hrist i učio da se molimo...''da bude volja tvoja i na zemlji kao i na nebu''...Znači i zemlja je raj...Sve što je Božje uređenje je raj...Ne znam kako ti ovo nije jasno.

Tebe buni broj ljudi i gde će svi stati. A zaboravljaš da je malo onih na uskom putu.
Drugo. Neće svi vaskrsnuti u jedan dan...već postepeno. Tvoj otac će dočekati svog oca i njegove...njegov njegovog i sve tako dok se šeol ne isprazni...
Da li si svestan kolika je planeta i da je treba celu pretvoriti u Edenski vrt. Imamo Božji blagoslov, ali imamo mi i ruke. Evo u startu ti kažem da nas je premalo. Kao jedan mravinjak na celoj livadi.

I na kraju.
Nakon tih hiljadu godina i nakon potpunog uništenja satane i njegovoj sledbenika...Hrist tek tada silazi na zemlju sa nevestom...

kontradiktoran si sam sebi.....

I na kraju.

pa ti i ne znas da si sam sebi kontradiktoran, sto je jos ludje

prvo kazes da je Raj na zemlji....da bi sad rekao "Jeste raj na trećem nebu i na sedmom i osmom i stotom"

vi hrscani niste svjesni koliko vi stete pravite vama samima ovim kontradikcija koje su ocite i vide se iz svemira.

nemate jasnog stava i vjerovanja svaka denominacija svoju pesmu peva, i u svoje trube puse kako je kome ceif....

kod nas u islamu toga nema, jasno je sve opisano sta i kako....i ne moze niko dodje i mijenjati po svom ceifu, jer mozemo odmah da detektujemo kad nekog bulazni gluposti kada prica o islamu, jer sve su stvari jasno definisane, pa cim neko odskace od toga, ide mu samar da se dozove pameti i da ne prica gluposti....

pa ti i ne znas da si sam sebi kontradiktoran, sto je jos ludje

prvo kazes da je Raj na zemlji....da bi sad rekao "Jeste raj na trećem nebu i na sedmom i osmom i stotom"
Ne čitaš pažljivo.

Pitao si me ovo.
hajmo ovako

Dali je Raj materijalan ili duhovan samo u Krscanstvu?
A ja ti kažem ovo...
I materijalan i duhovan.
I kako sam kontradiktoran?

U prethodnom postu sam ti rekao da je raj na svakom mestu gde vlada Božja volja. Bili to materijalno ili duhovno područje...

U zakonu piše...ako uradiš to i to, dobićeš kaznu tu i tu..
Ako ti odeš danas i opljačkaš banku, hoće li sudija biti kriv što te strpao u zatvor?
Pokušavam da raščlanim šta si hteo reći jer mi se čini (mrzi me da gledam unazad) da si rekao da nije Bog taj koji kažnjava, već je to posledica njihove neposlušnosti dok je realnost da je on taj koji kažnjava i ne prašta. Neko prvi put napravi grešku, a ti ne da ga kazniš, nego osakatiš sva pokoljenja :D

Ne mogu da verujem u 1.000.000 spontanih slučajnosti...to mi se kosi sa zdravom logikom.
Upravo ti govorim da slučajnost ne postoji. Samo što ja ne prihvatam teološko rešenje kao objašnjenje, ali isto tako ne prihvatam teoriju multiverzuma. Negde je istina, a odgovor znamo tek nakon smrti.
E vidiš, ja smatram da je moguće.

Ok, bilo je lepo ćaskati sa tobom, ustanovili smo da čvrsto veruješ što je skroz normalno, da ja ne verujem, što je opet normalno. Razilazimo se u, po meni, jako važnoj stvari, a to je nemogućnost da čovek bude moralan i dobar bez Boga. To je ključ zbog čega je dalje diskusija nepotrebna. Ne kažem da ti nemaš argumente ili da ih ja nemam, već znam da na osnovu rečenog do sada nisam promenio mišljenje, kao što i ti nisi.
Svakako hvala na razgovoru. 👨 🫱 🫲 👨

U samo jednom danu Job je dobio vesti o gubitku svoje dece i imovine. Imao je strašne rane na koži, a njegova je žena insistirala da se odrekne Boga. Na to je Job odgovorio:

“Go iziđoh iz krila majčina, go ću se onamo i vratiti. Bog dao, Bog oduzeo!” (Job 1, 21)

ok :D
očigledno da nikad nisi čuo za raskol u Islamu koji traje više od 1300 godina

za podelu na Šite i Sunite

za preko 50 različitih pravaca, sekti itd

ke njaš o Hrišćanstvu, Musliman si a o Islamu veze nemaš
Sije nisu muslimani, to je sekta koja nema veze sa ucenjima poslanika Muhmmeda, i nemoj meni da pametujes ovako i onako a blage veze nemas o tome....ako ti mislis da bolje poznajes ove teme od mene , mene koji sam istrazivao Islam preko 30 godina...onda si lud...

tvoja pozicija je da mene pitas pitanja i naucis nesto a ne da ti palamudis meni iz neznanja.

Iz religijskih knjiga usvajam ono što mi ima smisla i otvara oči a ono što me iz njih dovodi da se pitam jel Bog okrutan odbacujem tako da Vjerujem ali nisam baš religiozna.

Život nas uči da sve balansiramo , svoje iskustvo i datu riječ svetih knjiga.

Jedno bi bilo da je Biblija sama sišla s neba.
Tad nebi imala dilemu. Ovako znajući da je dobar dio ljudskih ruku sklapao mogu da pretpostavim da gdje god ima čovijeka ima pomalo i djavola.
Nadam se da ne bogohulim u neznanju ali tražim Boga na svoj način i ne želim da ga odbacim kad naidjem na riječ u kojoj ga predstavljaju kao sadistu, huškača na odmazde..već mislim da i u toj riječi ima prstića mračne sile koja mnoge mnoge može da odvrati od Boga u startu.

Možda i Bibliju treba čitati očima ljubavi i razumjevanja a za dio gdje Boga opisuje kao impulsivnog sadistu se treba zapitati ko ubaci ovih par stranica zavade. Sklapao je čovjek a gdje je čovjek tu je i malo djavola.

Da je sve jasno nebi bilo toliko igre sa interpretacijom i zavade pa umjesto da nas svete knjige ujedine sve nas je razbilo u podgrupe a neke rastjeralo skroz od Boga.

Sije nisu muslimani, to je sekta koja nema veze sa ucenjima poslanika Muhmmeda, i nemoj meni da pametujes ovako i onako a blage veze nemas o tome....ako ti mislis da bolje poznajes ove teme od mene , mene koji sam istrazivao Islam preko 30 godina...onda si lud...

tvoja pozicija je da mene pitas pitanja i naucis nesto a ne da ti palamudis meni iz neznanja.
Šiti ne pripadaju Islamu? Idi leči se..

Back