Juzer Nejm
Zainteresovan član
- Poruka
- 167
Stari zavet se ne bi složio sa tobom kada govorimo o genocidu.Zato što Bog ne može ništa loše učiniti.
1. Samuilova 15:2–3 (Srpski prevod — Daničić-Karadžić):
"Ovako veli Gospod nad vojskama: Opominjem to što učini Amalih Izrailju, što mu preče put kad izlažaše iz Egipta. Idi sada, i udari na Amaliha, i izvrši prokletstvo na njemu i na svemu što ima, i nemoj se smilovati na nj, nego pobij i muškarce i žene, i decu i što sisaju, i volove i ovce, kamile i magarce."
Da bi zatim potvrdili svirepost 1. Samuilova 15:11:
"Kajem se što sam postavio Saula za cara; jer se odvratio od mene i nije izvršio moje zapovesti."
Dakle, on se kaje što je odabrao za kralja čoveka koji nije bio spreman da do kraja eliminiše ljude. Kako je to dobar Bog? On izdaje naredbe da se počini genocid.
Tako kada Bog kaže 'u mukama ćeš rađati'...On direktno ne inicira te muke već zna da u ovom telu je to neizbežno...
Postanje 3:14–19
- Zmiji (stih 14–15):
"Tada reče Gospod Bog zmiji: kad si to učinila, prokleta da si između sve stoke i svih zveri poljskih... i neprijateljstvo zamećem između tebe i žene..." - Evi (stih 16):
"A ženi reče: kad budeš trudna, mučno ćeš rađati decu; i prema mužu ćeš imati žudnju, i on će ti biti gospodar." - Adamu (stih 17–19):
"A Adamu reče: jer si poslušao glas žene svoje... prokleta da je zemlja s tebe; s mukom ćeš se hraniti od nje svega veka svog."
Sve ovo ukazuje da je on kaznio njih, a ne da je posledica sama po sebi proistekla.
Dragl mi je da si ovo napisao, zapravo vrlo drago jer si iskren. Ne pokušavaš me ubediti da verujem, čak i kažeš da ni sam nisi siguran šta je to drugo što može objasniti sve to što nam se dešava i onda si napravio izvor da odgovor na ta pitanja pruža religija.Znam. Svašta sam na svojoj koži iskusio. Ali šta je alternativa? Šta je smisao?
Ja ne vidim smisao bez Boga.
Sve ostalo mi nema nikakvog smisla.
Slažem se.Nažalost mi smo kao ljudi u ovom materijalnom svetu mnogo ograničeni raznim zakonima...kako fizičkim, tako i moralnim. Kako god okreneš nismo apsolutno slobodni.
Slažem se.Da me ne razumeš pogrešno. Patnja mi nema nikakvog smisla. Ali je u ovom svetu bio teista ili ateista, neizbežna...
Upravo je ova rečenica ključna. Složićemo se da i ti i ja ne znamo šta sledi nakon smrti i da li je Bog stvaran (bar mi se čini da ni ti nisi siguran, ali veruješ da jeste ili se bar nadaš da jeste). Želja da ti bude lakše je razumna jer proistekla je iz straha, bar ja to tako vidim. Ispravi me ako grešim.Ali opet kada verujem i kada znam da ima neko ko može popraviti stvari, lakše mi bude.
Neću zalaziti u privatnost i pitati šta je to u pitanju jer definitivno nije za svakog da čita ali ću ti poverovati da je percepcija Boga i verovanje u njegovo postojanje istinski tebi pomoglo. U to ne sumnjam.Proživeo sam veoma težak bol u svom životu i da mi nije bilo Boga, ne bih bio živ...siguran sam u to.
Ok, tek sada vidim tvoj stav o Bogu, mada sam pisao drugačije u ovom istom postu, ali neću menjati tekst da bi video tok mojeg razmišljanja.Ja drugu alternativa ne vidim. I nije to samo do alternativa, ja znam da Bog postoji.