Postojanje Boga i patnja

jeli ti to bolje znas islam od mene? mene koji sam musliman i jos istrazujem islam preko 30 godina
moguće da ne znam al reći da u Islamu nema podela, da svi imaju jedinstven stav i verovanja, i da Šijiti nisu Muslimani je debilno brt

citiram te:

nemate jasnog stava i vjerovanja svaka denominacija svoju pesmu peva, i u svoje trube puse kako je kome ceif....

kod nas u islamu toga nema,

i onda iznosim podele u Islamu kojih očigledno ima!

Pokušavam da raščlanim šta si hteo reći jer mi se čini (mrzi me da gledam unazad) da si rekao da nije Bog taj koji kažnjava, već je to posledica njihove neposlušnosti dok je realnost da je on taj koji kažnjava i ne prašta. Neko prvi put napravi grešku, a ti ne da ga kazniš, nego osakatiš sva pokoljenja :D
Hteo sam da kažem da sudija nije kriv što te poslao [prema zakonu] u zatvor. Kriv si ti što sada patiš u zatvoru, a ne sudija.

Bog je unapred ispisao zakon za čoveka i Adam je znao šta ga čeka u oba slučaja...dakle, sam bira put.
Bog ne bi bio pravedan kada ne bi doneo odluku koja je u skladu sa zakonom.

Mi smo rođeni u ovakvom telu koje stari i propada. To su genetske predispozicije koje nosimo od prvih praroditelja...Ali, s'obzirom na večnost ovo je samo trenutak.
I u tome se ogleda Božja ljubav koji nam, uprkos nasleđenom grehu, daje priliku da zakoračimo u večnost.
Na neki način smo pred istim drvetom kao i Adam. Ako je On pogrešio, mi ne moramo. Ali ako pogrešimo sami smo krivi. Jer Bog nikom ne sudi, već ti daje šta si zaslužio...sami sebi sudimo.
a odgovor znamo tek nakon smrti.
Smrt je kao san. Tada ništa nećemo znati.
Sada smo svesni i tu svest treba da iskoristimo...
E vidiš, ja smatram da je moguće.

Ok, bilo je lepo ćaskati sa tobom, ustanovili smo da čvrsto veruješ što je skroz normalno, da ja ne verujem, što je opet normalno. Razilazimo se u, po meni, jako važnoj stvari, a to je nemogućnost da čovek bude moralan i dobar bez Boga. To je ključ zbog čega je dalje diskusija nepotrebna. Ne kažem da ti nemaš argumente ili da ih ja nemam, već znam da na osnovu rečenog do sada nisam promenio mišljenje, kao što i ti nisi.
Svakako hvala na razgovoru. 👨 🫱 🫲 👨
Nisi ti mene razumeo.
Kada sam rekao Ne, hteo sam reći da je moguće biti moralan i dobar, bez religiozne pripadnosti.
Vrati se gore pa vidi kako si formulisao pitanje.

Zašto ovako mislim.
Zato što imaš savest. Savest ti Bog daje i ona ti je svedok kod dobra i zla. Tako da sutra pred Bogom [i ako ne veruješ u njega] nemaš izgovora.
Ne mora ti niko reći, ni ja, ni Bog...ovo je dobro a ovo loše. Glas iznutra će ti reći i on će te osuditi ili pohvaliti...
Ako ti je mirna savest, dobar si čovek.
Međutim, često savest zna da otupi...pogotovo u ovakvom svetu. Ali nikad ne otupi ako tebi neko uradi nešto loše. Tu se treba preispitati, da li Ja radim nešto loše prema drugom a savest ćuti zbog ustaljenih navika.
Na takav način treba baždariti svoju savest. Ako je mirna, dobro je...ako nije, menjaj...jer Ti se samo pitaš.

moguće da ne znam al reći da u Islamu nema podela i da Šijiti nisu Muslimani je debilno brt

citiram te:

nemate jasnog stava i vjerovanja svaka denominacija svoju pesmu peva, i u svoje trube puse kako je kome ceif....

kod nas u islamu toga nema,

i onda iznosim podele u Islamu kojih očigledno ima!

to nije uopste podela u islamu, oni su totalno vera za sebe. samo sto se vi velike neznalice o ovim pitanjima pa ne znate to

došo lik i ke nja o Hrišćanstvu i podelama..kao toga nema kod njih ..sad me ubeđuje da Šijiti ustvari nisu Muslimani nego vanzemaljci
Pa da, lako je tako reci da nema podela. I kod nas nema podela, katolici, adventisti, mormoni, jehovini svedoci, nisu hriscani. Ni svi pravoslavci nisu hriscani. Ja sam jedini hriscanin kad malo bolje razmislim. Eto, nema nikakvih podela, sam ja i samo ja

Pa da, lako je tako reci da nema podela. I kod nas nema podela, katolici, adventisti, mormoni, jehovini svedoci, nisu hriscani. Ni svi pravoslavci nisu hriscani. Ja sam jedini hriscanin kad malo bolje razmislim. Eto, nema nikakvih podela, sam ja i samo ja
A ti znaš najbolje jer proučavaš hrišćanstvo preko 30 godina. :mrgreen:
Svako ko se ne slaže sa tobom nema pojma.

znači Šijiti nemaju veze sa Islamom sa Muslimanima? :)

Shije rafidije nemaju veze sa muslimanima, oni su najveca grupacija SHija, to su nasi veliki neprijatelji koji se bore protiv muslimana cak.

dok druge manje grupacije Shija, koji su minorni, mogu se malo povezati sa muslimanima mada i oni imaju devijacija odstupanja od izvornog islama, tako da se Shiizam odbaciva od islam kao zasebna sekta, religija, koja ima svoje ucenjake, svoje knjihe, svoje bogomolje...nista zajednicko nemamo.

Shije rafidije nemaju veze sa muslimanima, oni su najveca grupacija SHija, to su nasi veliki neprijatelji koji se bore protiv muslimana cak.

dok druge manje grupacije Shija, koji su minorni, mogu se malo povezati sa muslimanima mada i oni imaju devijacija odstupanja od izvornog islama, tako da se Shiizam odbaciva od islam kao zasebna sekta, religija, koja ima svoje ucenjake, svoje knjihe, svoje bogomolje...nista zajednicko nemamo.
možda i oni za vas Sunite kažu da ste sekta al i vi i oni ste Muslimani koji veruju u Alaha, Muhameda itd..
dakle klasična podela.. iz jedne vere nastaju dva ili više pravaca, ko mi i Katolici npr..

Jedino zajednicko je da se i jedni i drugi uz "Alahu Ekber" ili raznose u masi ili kidaju glave kafirima

Polako se i Pravoslavlje dijeli. Dovoljno viditi sukobe u Crnoj gori, Svetoj gori ..
Zavadi pa vladaj!
Zato je bitno da ne temeljis svoju veru u Boga na osnovu bilo koje organizacije. Imamo Bibliju, znamo da citamo, znamo sta pise i sta je ispravno a sta nije. A oni neka se dele, neka rade sta hoce, mi na to skoro pa i da nemamo nikakav uticaj.

možda i oni za vas Sunite kažu da ste sekta al i vi i oni ste Muslimani koji veruju u Alaha, Muhameda itd..
dakle klasična podela.. iz jedne vere nastaju dva ili više pravaca, ko mi i Katolici npr..

jeli ti uopste znas covece Boziji da njih nije briga sta muhammed kaze i koja su muhamemdova ucenja.....

i ti onda meni dodjes da kazes mozda oni ovako mozda oni ovako....jesi l iti lud covece???

zamisli nadjes hrscansku sektu neku, koja uopte ne prati sta Isus kaze, nego imaju svoje neke svestenike, i onda ti kazes nekome hrscaninu da su oni dio hrscanstvam, a uopste ih nije briga sta isus govorio i ucio....

jeli ti uopste znas covece Boziji da njih nije briga sta muhammed kaze i koja su muhamemdova ucenja.....

i ti onda meni dodjes da kazes mozda oni ovako mozda oni ovako....jesi l iti lud covece???

zamisli nadjes hrscansku sektu neku, koja uopte ne prati sta Isus kaze, nego imaju svoje neke svestenike, i onda ti kazes nekome hrscaninu da su oni dio hrscanstvam, a uopste ih nije briga sta isus govorio i ucio....
brt možda i oni za vas kažu da Vas nije briga šta Muhamed kaže i koja su Muhamedova učenja!

Kako nije?
Je li bio raj u Edenu na zemlji a istovremeno i raj na nebu?

Eden nije na zemlji

Eden ili islamsku Dzennetul Adn...je dio Raja

raj ima dijelove i svoje nazive, naprimjer sredisnji dio Raja se zove Firdevs.

vi trebate malo vise da izcitavate islamske opise raja da naucite ove stvari, posto vas isgurno biblija nece o tome nauciti ,jer tih infomracija nema u Bibliji.

brt možda i oni za vas kažu da Vas nije briga šta Muhamed kaže i koja su Muhamedova učenja!

coevece jeli ti vidis da ti nagadjas

mozda ovo mozda ono mozda ovo mozda ono.......psta je s tobom, znas li ti ista uopste o ovim stvarima osim nagadjanja, tui covece boziji pricas sa osobom koja ima preko 30 godina iskustva sa islamom, izucavam ga konstantno...znam ove stvari, da bi ti dosao meni sa nagadjanjima....eeee svasta stvarno :ne::ne:

Back