Plaćanje poreza kao freelancer

Ako se to toliko isplati ko ti zabranjuje da uzmeš karton ili možda stiropor, a ne, ne može, nisi u njihovom biznis klubu. :D
Има људи који су болесни и не могу да се толико зезају. Нису сви фриленсери дипломирани програмери који хоће да зезену државу за нешто. Гомила људи почне то да ради јер седи кући по цео дан и не може ништа друго да ради.

Има људи који су болесни и не могу да се толико зезају. Нису сви фриленсери дипломирани програмери који хоће да зезену државу за нешто. Гомила људи почне то да ради јер седи кући по цео дан и не може ништа друго да ради.
Slažem se u potpunosti. Ovde je priča o plaćanju poreza na doznake iz inostranstva jer su evidentirane na bankovnom računu a sada ih i NBS klasifikuje i prosleđuje nekome ko treba da ih "obradi". A te doznake su kod slobodnjaka i u desetinama hiljada evra u zadnjih 5 godina što je itekako dobra lova za državni budžet, koliko sam pročitao, preko 2 milijarde evra poreza i doprinosa i zateznih kamata.

Slažem se u potpunosti. Ovde je priča o plaćanju poreza na doznake iz inostranstva jer su evidentirane na bankovnom računu a sada ih i NBS klasifikuje i prosleđuje nekome ko treba da ih "obradi". A te doznake su kod slobodnjaka i u desetinama hiljada evra u zadnjih 5 godina što je itekako dobra lova za državni budžet, koliko sam pročitao, preko 2 milijarde evra poreza i doprinosa i zateznih kamata.
treba radne logore da otvore za neplacanje poreza. Kako zaposliti sve srpske heroine poput marije lukic.

To je неко горе већ слично написао.... треба да виде, ко годишње прима нпр. мање од (12 x минималац) тешко да има шта да даје држави.

Тако што овакви као ти и ја дајемо тим људима џабе своје старе машине јер узимамо нове Ryzen-e и NVMe дискове.
Da, uvek svoju staru masinu dajem na poklon drgarivoj deci da se igraju ... To je istina sad dal klikaju na reklame za neki dzeparac to stvarno ne znam.

Slažem se u potpufnosti. Ovde je priča o plaćanju poreza na doznake iz inostranstva jer su evidentirane na bankovnom računu a sada ih i NBS klasifikuje i prosleđuje nekome ko treba da ih "obradi". A te doznake su kod slobodnjaka i u desetinama hiljada evra u zadnjih 5 godina što je itekako dobra lova za državni budžet, koliko sam pročitao, preko 2 milijarde evra poreza i doprinosa i zateznih kamata.
Iz krajnjosti u krajnjost. Od klikanja na reklame po ceo dan za 5 dolara do 2 milijade dolara samo poreza za 5 godina ... uhaaa Srbija do Tokija.

Da, uvek svoju staru masinu dajem na poklon drgarivoj deci da se igraju ... To je istina sad dal klikaju na reklame za neki dzeparac to stvarno ne znam.

Ех, да су само деца. Знам ја гомилу људи који нису успели да заврше факс и остали само са гимназијом, или можда још горе, који су завршили социологију, антропологију, чешки, итд. и никада неће наћи посао.

Ех, да су само деца. Знам ја гомилу људи који нису успели да заврше факс и остали само са гимназијом, или можда још горе, који су завршили социологију, антропологију, чешки, итд. и никада неће наћи посао.
Jasno je meni o cemu govoris, znam gomilu takvih ljudi, nisam ni ja zavrsio faks + invalid sam (stereotip je da su osobe sa invaliditetom nekako nesposobne za zivot) pa zivim i radim placam porez na sve i hebe me drzava kako stigne.

Jasno je meni o cemu govoris, znam gomilu takvih ljudi, nisam ni ja zavrsio faks + invalid sam (stereotip je da su osobe sa invaliditetom nekako nesposobne za zivot) pa zivim i radim placam porez na sve i hebe me drzava kako stigne.
Ти си можда имао среће да си обдарен вештинама које данашња фриленсиг сцена потражује. Гомила ових људи има проблема да уради пропорцију и израчуна проценат. Нема ту ништа од програмирања. А нису ни неки уметници да раде омоте албума за америчке поп звезде. Дакле, причамо о медиокритетним људима, којих по дефиницији и има највише, који нису обдарени никаквим посебним вештинама, а који нису обучени ни за какав конkретан посао.

Овде се пију милиони кутија анксиолитика и антидепресива годишње, и знам људе којима је проблем само да оду до плате тај порез, макар био и 1 динар.

Nije stvar u nehtenju već u izjednačavanju prava. Ako radni staž teče jednima, zašto ne i drugima? Ako neko radi za stranu firmu, zašto on nema radni staž? Normalno je da oseća nezadovoljstvo jer nema ista prava kao neko iz Srbije ko radi.
Pazi,ako hoce da uzmu porez u procentu koji sam ja zapamtio,to bi trebalo da znaci da ce svi frilenseri imati staz,penziono i socijalno kao samostalni preduzetnik.Valjda toliko znas da ne moze da ti firma placa staz za koju si odradio jedan program,ili server,pa posle druga,treca...Ko je stalno zaposlen naravno da ima staz,u vecini zemalja je vrlo stroga kontrola.A uvek postoji opcija da covek sam sebi uplacuje staz od zaradjenog...
Najveci je problem trenutno da se resi koliko ce uzeti,sta se dobije za to i koliko unazad (ako bude).Mada ne sumnjam da ce drzava koja je do juce hvalila nase ljude koji rade tako da duboko zavuce ruku u dzep tih istih ljudi....

Sa razlikom što poslodavac plaća zdravstveno i socijalno onome u Srbiji, dok freelancer nema tu sreću.

Ne plaća poslodavac iz svog džepa, to je radnik već zaradio u svom bruto ličnom dohotku, pa kad se sve odbije,
on dobije neto iznos.

Freelancer je sam svoj gazda, ili samozaposlen, vlasnik biznisa. On treba sam da uplaćuje svoje obaveze.
Ne znam zašto ste se svi uhvatili za programere, ima još mnogo delatnosti koje mogu biti freelance.

Ne plaća poslodavac iz svog džepa, to je radnik već zaradio u svom bruto ličnom dohotku, pa kad se sve odbije,
on dobije neto iznos.

Freelancer je sam svoj gazda, ili samozaposlen, vlasnik biznisa. On treba sam da uplaćuje svoje obaveze.
Ne znam zašto ste se svi uhvatili za programere, ima još mnogo delatnosti koje mogu biti freelance.
Kada i on bude placan u potpunosti kao i osoba iz Srbije, onda nema problema. Ako rade isti posao. Ali ako rade isti posao, a freepancer jos mora da dohodak odvoji za drzavu, nisu jednaki.

Pr.

Freelance 500€ (sa porezom ostaje na 400€ )
Radnik u firmi 700€ (sa porezom ostaje na 500€ )

Obavljaju isti posao. Ko je sada ostecen?

Back