Plaćanje poreza kao freelancer

Odavno se to pokrece...Mada zdravstveno kao nezaposleni (zvanicno) svako ima pravo da ostvari,to i nije problem.
Lako se resava,predjes u Madjarsku ili Bugarsku, u banci uzmes njihovu karticu i nema tragova u poreskoj da imas bilo kakve prihode.

Iskreno slazem se da treba da se uvede placanje poreza za sve al da treba da se uvede granica. Recimo do 500e ne placas na sve preko 500e placas porez. znaci ako neko zaradjuje kao freelancer 1000e na 500e ce placati al ne slazem se da treba da bude 60%. Ima slucajeva gde nasi freelancer-i mesecno uzmu par hiljada evra....

Схвата ли неко колико је систем накарадан, што си способнији и што више зарађујеш, они ти одрапљују већу пореску стопу, дакле не само да плаћаш више у апсолутном износу, него ти повећавају и процентуално.
Тачно се у данашњем свету форсира лењост, неспособност и глупост.

Iskreno slazem se da treba da se uvede placanje poreza za sve al da treba da se uvede granica. Recimo do 500e ne placas na sve preko 500e placas porez. znaci ako neko zaradjuje kao freelancer 1000e na 500e ce placati al ne slazem se da treba da bude 60%. Ima slucajeva gde nasi freelancer-i mesecno uzmu par hiljada evra....
A zasto ne bi onda i svima kojima je plata manja od 500e ukinuli porez?
Sad je trenutno odnos 1.6:1, na 1000din koje radnik dobije,vlasnik plati dodatih 600 poreza i doprinosa.
Ako ce sa tih 60% imati penziono osiguranje,ne vidim razlog da se ne plati.Zdravstveno ionako svi imaju,posto se vode kao nezaposleni.

ovo je klasicna otimacina para i vracanja onih 100e koje smo ne tako davno ,primili.... To znaci sledece: drug me zamoli recimo koji je iz Nemacke, da mu ja ovde kupim nesto za 100E (od svojih para) sto tamo nema. I on mi posalje tih 100E nazad i sta, odem da podignem i banka me rebne 50% i vise ? pa koja je onda poenta slanja para,pomoci "rodjaka" iz inostranstva ako ce oni da rebnu svakog ko primi i 1e iz inostranstva? Ovo je drzava hajducija odavno!

Nisam freelancer,ali nekoliko puta godisnje saljem pare sa svog racuna na racun u Srbiji,jer ne radim ovde naravno. I sta sad,treba da me rebnu to sto sam prebacio pare na svoj racun,pare koje sam zaradio i od kojih zivim i od kojih moji imaju neke koristi, gde uredno mesecno izmirujem sve racune, od telefona preko kablovske,struje itd?

Sve ce uciniti samo da se sto vise ogoli ovaj jadni narod! Gori smo od one najgore Karibske drzave(ako ih tako mozemo nazvati).

Slazem se da treba da se placa porez i to ne veci od 20%, ali onda lepo daj mogucnost da od toga mozes da dignes kredit,da mozes da imas i zdravstveno,socijalno, da te gledaju ko svakog normalnog prijavljenog grajdanina,a ne kao stoku!

A zasto ne bi onda i svima kojima je plata manja od 500e ukinuli porez?
Sad je trenutno odnos 1.6:1, na 1000din koje radnik dobije,vlasnik plati dodatih 600 poreza i doprinosa.
Ako ce sa tih 60% imati penziono osiguranje,ne vidim razlog da se ne plati.Zdravstveno ionako svi imaju,posto se vode kao nezaposleni.
Pa neka ukinu al onda nemas penziono osiguranje, tj odrices se prava na penziju. Ako neko ceo zivot radi preko grane na crno ovde nece imati penziju i resen problem. A zdravstvno ko ga **** i ovako je gubljenje zivaca jer kada je nesto bitnije ili zahteva hitnost ides kod privatnika gde ti ne gine da platis par prosecnih plata....

Схвата ли неко колико је систем накарадан, што си способнији и што више зарађујеш, они ти одрапљују већу пореску стопу, дакле не само да плаћаш више у апсолутном износу, него ти повећавају и процентуално.
Тачно се у данашњем свету форсира лењост, неспособност и глупост.
Nije bas tako. Poremecen nam je sistem vrednosti, vecina ljudi smatra da je poso kad uzmes kramp i lopatu i kopas kanale ili kad dizes dzakove s cementom e onda "nesto radis" ... ostalo je sve lezi lebu da te jedem, takvih ima mnogo veruj mi.

A zdravstvno ko ga **** i ovako je gubljenje zivaca jer kada je nesto bitnije ili zahteva hitnost ides kod privatnika gde ti ne gine da platis par prosecnih plata....

true true.... ne pamtim kad sam zadnji put otisao kod lekara uopste,a kamoli kod drzavnog... iako sam do skora imao zdravstvenu,hvala bogu nije mi trebalo... za jedan pregled kod ORL sam kod privatnika platio 5000 (ako se dobro secam), zavrsio sam sve u roku od 20minuta,sa svim potrebnim "lekovima" koje sam dobio da spricam u nos....

Evo jedan mali offtopic: drugar je pre 2 meseca bio kod lekara (drzavnog) da pregleda nos, jer mu je io zapusen i kad nije bolestan,ima probleme sa disanjem. Lekarka je rekla: evo ti uput za intervenciju na nosu za Zemunsku Bolnicu izadje te oko 10ak hiljada da ti to srede. Odlazi u bolnicu i kazu mu: nista pre januara, cao zdravo, nemamo mi vremena za vas COVID je prioritet.... Drug na moj nagovor ode do privatnika i za nekih 20k odradi sve u 5 minuta i cao!

U suštini, poenta freelancinga je da se ne plaća porez. Ali kod nas država pronalazi sve načine da ti zavuče ruku u džep i otme ono malo siće što imaš.
Ovako dva programera, jedan je freelance, drugi radi u softverskoj firmi, oba odrade isti posao za trece lice i naplate da lupim sad npr. 500 eura, jedan placa preko firme sve i poreze i doprinose i to trece lice plati pdv, a jedan uzme 500 eura sve za sebe.

Poslednja izmena:
cinjenica je da porez treba platiti , od njega drzava namiruje svoje servise

cinjenica je da je nasa drzava suvise rasipna, pored servisa ima jos mnogo dzepova

cinjenica je da suvise poreza postoji u srbiji , pdv se placa vise puta za istu robu , pri svakoj transakciji

akcize su prevelike

Ovako dva programera, jedan je freelance, drugi radi u softverskoj firmi, oba odrade isti posao za trece lice i naplate da lupim sad npr. 500 eura, jedan placa preko firme sve i poreze i doprinose i to trece lice plati pdv, a jedan uzme 500 eura sve za sebe.

Sa razlikom što poslodavac plaća zdravstveno i socijalno onome u Srbiji, dok freelancer nema tu sreću.

Da. A i ako si freelancer ti ne znaš dal ćeš uopšte imati posla. Može se desiti da ti niko ne ponudi neki projekat da odradiš, a ako si u firmu zaposlen, to nije slučaj, leći će ti plata svakako i biće posla

Ali krajnja plata obojici je 500 evra?
To se ne zna, jedan radi za sebe kao freelacer
Da. A i ako si freelancer ti ne znaš dal ćeš uopšte imati posla. Može se desiti da ti niko ne ponudi neki projekat da odradiš, a ako si u firmu zaposlen, to nije slučaj, leći će ti plata svakako i biće posla
Pa i taj poslodavac isto tako juri te iste poslove i projekte ... nije mi jasno kakva je razlika?

Back