Гамбино
Elita
- Poruka
- 18.883
Једно је златни накит, а сасвим друго инвестиционо злато у плочицама и полугама. Meђутим цена злата је толико скочила да чак и ломљено злато има одличну цену, без обзира што откупна цена није тако добра као код инв. злата, које је чисто злато.ali kad prodajes, prodajes u bescenje kao lomljeno zlato..tu je problem sa zlatom.
Ја сам пре 5 година продао ланац 9,58г од белог злата 585 чистоће за 270е, а пре око 15 година сам га купио у тој истој златари за 250е.
Као што видиш, ако не рачунамо инфлацију, чак и то ломљено злато је у неком плусу, далеко је то од бесцења. Зашто ? Зато што је цена злата расла, да чак и та лоша откупна цена није много учинила да изгуби на вредности тај ланац.
Е да сам уместо тог ланца има плочицу од бар 5,6 грама инвестиционог злата, што дође сразмерно у чистоћи злата као тај ланац (накит је у легури са другим металима), онда би прича била другачија, јер 2010 je злато било 39 долара око 218 $ би била вредност тог инв. злато, а 2020 је грам злата био 56 $ или 313 $ би вредело то инв. злато, минус неких 3-9% колико губиш на маржи златаре, дође да би та плочица од 5,6 вредела 296 $, односно да би за тих 10 година донела добит од 78 $.
И то није све ја сам ланац продао у релативно лошем тренутку, јер злато је тада имало период пада од 2012. до 2020. године, али пошто сам ја купио две године пре точетка те корекције, прошао сам са свега 20 евра добити на ломљеном злату, а да је то било инв. злато био бих добар за 78 $.
Међутим да сам тих 5 грама злата чувао до данас, само 5 година дуже, био бих добар неких 550е, дакле дупло.
Да сам тих 250е уложио у Биткоин пре 5 година када је вредео 8000 $, када сам продао тај ланац, сада бих био добар 3900 евра.
Poslednja izmena: