Plaćanje poreza kao freelancer

Kada i on bude placan u potpunosti kao i osoba iz Srbije, onda nema problema. Ako rade isti posao. Ali ako rade isti posao, a freepancer jos mora da dohodak odvoji za drzavu, nisu jednaki.

Pr.

Freelance 500€ (sa porezom ostaje na 400€ )
Radnik u firmi 700€ (sa porezom ostaje na 500€ )

Obavljaju isti posao. Ko je sada ostecen?

Izvini, ali da li ti uopšte znaš bilo šta o privatnom biznisu?
Da li si imao privatnu firmu?

Zašto tražiš uravnilovku? Ako freelancer ne želi da bude tržišno zavistan, neka ode da radi u nekoj firmi i čist račun.
Imati svoj mali biznis je mnogo teško, i ovim ne mislim samo na freelancer-e, već generalno.

Mali biznismen nema radno vreme, radi se 24h, 365 dana u godini, nema praznika, nema plaćenih odmora.
Na odmor ide ako baš može da ostavi posao 2 nedelje, što često nije slučaj.
Platu će primiti ako je zaradi, za razliku od onog u velikoj firmi, koji će platu primiti bez obzira da li je firma poslovala sa xyz profitom ili samo sa x.

Svi ti freelanceri koji su se do sada "provlačili" ne plaćajući ništa državi a koristeći sve povlastice nezaposlenih lica,
morali su da imaju u vidu da taj "poreski raj" neće trajati unedogled.

Oni koji su se eksponirali, zarađivali ogromne sume za naše uslove kao influenseri, nisu mogli ni pre ovoga da se provuku ispod radara. To uključuje i više poslova kojim se bave. Na stranu oni koji su zaštićeni od države, one preko kojih se peru novci i slično.

Izvini, ali da li ti uopšte znaš bilo šta o privatnom biznisu?
Da li si imao privatnu firmu?

Zašto tražiš uravnilovku? Ako freelancer ne želi da bude tržišno zavistan, neka ode da radi u nekoj firmi i čist račun.
Imati svoj mali biznis je mnogo teško, i ovim ne mislim samo na freelancer-e, već generalno.

Mali biznismen nema radno vreme, radi se 24h, 365 dana u godini, nema praznika, nema plaćenih odmora.
Na odmor ide ako baš može da ostavi posao 2 nedelje, što često nije slučaj.
Platu će primiti ako je zaradi, za razliku od onog u velikoj firmi, koji će platu primiti bez obzira da li je firma poslovala sa xyz profitom ili samo sa x.

Svi ti freelanceri koji su se do sada "provlačili" ne plaćajući ništa državi a koristeći sve povlastice nezaposlenih lica,
morali su da imaju u vidu da taj "poreski raj" neće trajati unedogled.
Sve je tako kao što kažeš. :mrgreen: :klap:

Možeš ti da budeš ironičan koliko želiš, ali nemaš argumente pa se tako "vadiš" :rotf:
Znaš kako, da ja radim za stranu firmu kao što sam radio, imam ugovor, sve bez problema teče. A da taj isti posao obavlja osoba ovde i plaćajući porez ostanemo sa istom sa platom, koja je fora da ja platim porez i da budem ispod njega? Nemam osigurano zdravstveno, nemam gradski prevoz, vodim se kao nezaposlen. Sve to odvajam iz svog džepa. Morao bih sam da uplaćujem za radni staž itd itd. I na kraju kakav novac meni ostaje?

Znaš kako, da ja radim za stranu firmu kao što sam radio, imam ugovor, sve bez problema teče. A da taj isti posao obavlja osoba ovde i plaćajući porez ostanemo sa istom sa platom, koja je fora da ja platim porez i da budem ispod njega? Nemam osigurano zdravstveno, nemam gradski prevoz, vodim se kao nezaposlen. Sve to odvajam iz svog džepa. Morao bih sam da uplaćujem za radni staž itd itd. I na kraju kakav novac meni ostaje?

Ali sam si to odabrao, zar ne? I dok si ti uživao u svim novcima koje si zarađivao dok si radio, a nisi ništa uplaćivao,
ti si imao mnogo više para nego onaj sa kime se porediš!
Zašto se stalno upoređuješ s nekim drugim, gledaj kako ćeš ti rešiti te probleme, a ne da ti ih neko drugi rešava.

Ali sam si to odabrao, zar ne? I dok si ti uživao u svim novcima koje si zarađivao dok si radio, a nisi ništa uplaćivao,
ti si imao mnogo više para nego onaj sa kime se porediš!
Zašto se stalno upoređuješ s nekim drugim, gledaj kako ćeš ti rešiti te probleme, a ne da ti ih neko drugi rešava.
Ne, nisam. Imao sam identično koliko i on. I to je okej. S tim što on ima benificije...

Kada i on bude placan u potpunosti kao i osoba iz Srbije, onda nema problema. Ako rade isti posao. Ali ako rade isti posao, a freepancer jos mora da dohodak odvoji za drzavu, nisu jednaki.

Pr.

Pa onda je nelojalna konkurencija u pitanju, dakle crno trziste. Kako freelance moze da naplati nesto 500 eura a da mu je realna cena 700 (pod realnom cenom podrazumevam cenu sa porezom za neki obavljen posao). Jasno je meni da freelancer hoce da bude jeftiniji od "legalnog radnika" ... da bi ga uopste angazovali.

Pr.

Ostecen je radnik u firmi.Njegov posao kad se naplati 500e dobice manje od onih virt.400 koje su freelace-ru pale.Drugo, slobodnjak ce da za mesec uradi (PRIMER) dva takva projekta,radnik u firmi takodje.Slob.-800 radnik u firmi i dalje 500.
Niko ne vidi najveci problem u ovome-koji su sami sebi napravili slobodnjaci.Da bi bili konkurentni spustili su cene,u odnosu na velike firme.Sad kad je doslo da se od toga odvaja dobar deo za poreze,vecini se nece isplatiti da rade,ili ce morati da rade duplo vise da bi imali pristojna primanja...Trece je da podignu cene,sto moze da dovede do povratka klijenata velikim firmama.

Sve u svemu, vrlo komplikovano.

Све ће то бити врло просто када се укине новац,
и потпуно пређемо на електронско банкарство.

Порез(и) у данашњем смислу неће постојати,
већ само један - порез на трансакцију.

Сваки пут када користиш картицу (или поткожни чип, или шта већ буде)
централној банци иде 1%, рецимо.

О томе маштам.
То ће бити најправеднији систем икада !
Било да си дилер дроге, продавац паприка на пијаци или полицајац који наплаћује казну.
Централни регистар не интересује зашто се стање на том и том рачуну променило,
централни само узме 1% ...

Тада више неће бити запослених "на црно",
свако ће имати пензију и здравствено осигурање,
неће више бити крађе јер постоји траг лове ...

Све ће то бити врло просто када се укине новац,
и потпуно пређемо на електронско банкарство.

Порез(и) у данашњем смислу неће постојати,
већ само један - порез на трансакцију.

Сваки пут када користиш картицу (или поткожни чип, или шта већ буде)
централној банци иде 1%, рецимо.

О томе маштам.
То ће бити најправеднији систем икада !
Било да си дилер дроге, продавац паприка на пијаци или полицајац који наплаћује казну.
Централни регистар не интересује зашто се стање на том и том рачуну променило,
централни само узме 1% ...

Тада више неће бити запослених "на црно",
свако ће имати пензију и здравствено осигурање,
неће више бити крађе јер постоји траг лове ...
Objasni ti to ovim slobodarcima ...

Ostecen je radnik u firmi.Njegov posao kad se naplati 500e dobice manje od onih virt.400 koje su freelace-ru pale.Drugo, slobodnjak ce da za mesec uradi (PRIMER) dva takva projekta,radnik u firmi takodje.Slob.-800 radnik u firmi i dalje 500.
Niko ne vidi najveci problem u ovome-koji su sami sebi napravili slobodnjaci.Da bi bili konkurentni spustili su cene,u odnosu na velike firme.Sad kad je doslo da se od toga odvaja dobar deo za poreze,vecini se nece isplatiti da rade,ili ce morati da rade duplo vise da bi imali pristojna primanja...Trece je da podignu cene,sto moze da dovede do povratka klijenata velikim firmama.
А што то фриленсере брига?

Da li osoba koja se odluči da radi za firmu poput NativeCamp i predaje Engleski jezik, da li on

Odgovorite čoveku.

Evo odgovoriču mu ja ako se vi ne ljutite.Govorim kako je ovdi u CH pošto ovdi živim.U svakoj normalnoj državi bi trebalo makar ispuniti poresku
cedulju.Država bi trebalo svakom da odgovori kolko ko treba porez da plati.Hrvatska recimo uzima porez od gastarbajtera koji se vrate kao
penzioneri.Ja kada bi se vratio i prijavio stranu penziju verovatno bi mi uzeli jedno 2500 franaka.Srbija mi uopšte nije jasna.Valjda je jedina
zemlja (još nisam čuo da ne uzima porez) a ima takođe strane penzionere.

А што то фриленсере брига?
Ne vidim sto tebe briga sto sam ja odgovorio na pitanje?
Evo odgovoriču mu ja ako se vi ne ljutite.Govorim kako je ovdi u CH pošto ovdi živim.U svakoj normalnoj državi bi trebalo makar ispuniti poresku
cedulju.Država bi trebalo svakom da odgovori kolko ko treba porez da plati.Hrvatska recimo uzima porez od gastarbajtera koji se vrate kao
penzioneri.Ja kada bi se vratio i prijavio stranu penziju verovatno bi mi uzeli jedno 2500 franaka.Srbija mi uopšte nije jasna.Valjda je jedina
zemlja (još nisam čuo da ne uzima porez) a ima takođe strane penzionere.
Pa postoji nesto sta se zove zakon o dvojnom oporezivanju, neko je vec pisao na temi.Drzave potpisnice ne oporezuju dohodak na koji je vec placen porez u drugoj zemlji.
Ako je u HR porez na dohodak 20% ,ti nama hoves da kazes da ti je penzija 12500 fr? :D

Back