Plaćanje poreza kao freelancer

Ne vidim sto tebe briga sto sam ja odgovorio na pitanje?

Pa postoji nesto sta se zove zakon o dvojnom oporezivanju, neko je vec pisao na temi.Drzave potpisnice ne oporezuju dohodak na koji je vec placen porez u drugoj zemlji.
Ako je u HR porez na dohodak 20% ,ti nama hoves da kazes da ti je penzija 12500 fr? :D

Već sam pitao u poresku upravu i oni su mi objasnili kako to ide.Jedino neznaju kako ide u Hrvatskoj.Dakle kad izađete iz Švajcarske morate
se i odjaviti a samim tim ne plaćate ni porez jer ne živite u Švajcarskoj.Normalno je da plaćate porez u Hrvatskoj ili u Srbiji.( da napomenem
ja sam iz Srbije) Penzija nije 12500 ali mi izgleda računamo različitim formulama.E sada koja je tačna formula moja ili vaša Boga pitaj.
Ujedno da kažem da je to ispravno da se porez plati.Jedva čekam da platim porez to je za naše dobro.

Već sam pitao u poresku upravu i oni su mi objasnili kako to ide.Jedino neznaju kako ide u Hrvatskoj.Dakle kad izađete iz Švajcarske morate
se i odjaviti a samim tim ne plaćate ni porez jer ne živite u Švajcarskoj.Normalno je da plaćate porez u Hrvatskoj ili u Srbiji.( da napomenem
ja sam iz Srbije) Penzija nije 12500 ali mi izgleda računamo različitim formulama.E sada koja je tačna formula moja ili vaša Boga pitaj.
Ujedno da kažem da je to ispravno da se porez plati.Jedva čekam da platim porez to je za naše dobro.
Porez na penziju vec placas u Svajcarskoj,i ako Srbija ima dogovor sa njima,neces placati porez osim ako ti godisnji prihod ne predje 2miliona dinara,placa se porez na dobit.Ali ako primas na stranu karticu,nemaju ni uvid u tvoje prihode,a niko nije toliko lud da sam ode i prijavi.Vidis koliko ima slobodnjaka koji nisu platili dinara,a na sve to imaju racune u nadim bankama...
Ja radim u zemlji koja ima dogovor sa Srbijom i ne pada mi na pamet ni dinar da dam vise poreza nego sto moram.

Porez na penziju vec placas u Svajcarskoj,i ako Srbija ima dogovor sa njima,neces placati porez osim ako ti godisnji prihod ne predje 2miliona dinara,placa se porez na dobit.Ali ako primas na stranu karticu,nemaju ni uvid u tvoje prihode,a niko nije toliko lud da sam ode i prijavi.Vidis koliko ima slobodnjaka koji nisu platili dinara,a na sve to imaju racune u nadim bankama...
Ja radim u zemlji koja ima dogovor sa Srbijom i ne pada mi na pamet ni dinar da dam vise poreza nego sto moram.

Prvo niste shvatili šta sam napisao.Hajde još jednom mada sam već napisao.Dok živite u Švajcarskoj normalno da plaćate porez ne samo na
Penziju već na svaki dohodak makar i na čistačicu koja dođe jednom nedeljno da vam počisti stani to ne više od dva sata.Dakle kada se
vratite u Srbiju trebalo bi porez da plaćate na penziju jer prilično veliku dobijate iz Švajcarskog fonda.A drugo nije pošteno prema građanima
da živite na grbači siromašnog naroda.

Prvo niste shvatili šta sam napisao.Hajde još jednom mada sam već napisao.Dok živite u Švajcarskoj normalno da plaćate porez ne samo na
Penziju već na svaki dohodak makar i na čistačicu koja dođe jednom nedeljno da vam počisti stani to ne više od dva sata.Dakle kada se
vratite u Srbiju trebalo bi porez da plaćate na penziju jer prilično veliku dobijate iz Švajcarskog fonda.A drugo nije pošteno prema građanima
da živite na grbači siromašnog naroda.
Ne nego ti ne razumes.Pre nego se penzija isplati tebi,odvaja se deo za poreze,to znaci da je porez na penziju vec placen.
A ti zivis od svoje penzije koju si zaradio,a ne od moje ili mog komsije...

Ne nego ti ne razumes.Pre nego se penzija isplati tebi,odvaja se deo za poreze,to znaci da je porez na penziju vec placen.
A ti zivis od svoje penzije koju si zaradio,a ne od moje ili mog komsije...

Ja vam samo kažem kako je ovdi.Ovdi plaćate porez dokle živite u Švajcarskoj.Kada se vratite u Srbiju trebalo bi da platite porez u Srbiji.
Ovdi ako živite plaćate porez u Švajcarskoj.Takođe ovdi se porez ne odbija već vi lično podnesete poreskoj ustanovi koliko ste primili
penziju a takođe i sva druga primanja.Ukoliko imate bilo kakvu kamatu takođe se stavlja na poresku cedulju.Bilo kakva mućka sa
karticama može skupo da vas košta.Ja bar tako znam a prilično sam dugo u Švajcarskoj.

Ako zaista krenu da retroaktivno naplaćuju pet godina unazad to će uništiti mnogo života. Ova država nije radila ništa godinama i sad odjednom plati i do 80% za prethodnih pet godina. Pritom je zakon apsolutno u neskladu sa realnim tržištem i potrebama frilensera. Nigde u Evropi nema da se plaća 50% već negde od 5-15%.
Posledice ovoga po socijalnu sliku će biti katastrofalne i dovesti do novog talasa migracije ako se zaista bude primenjivalo. Ono što su normalne države već uradile je da su donele zakone koji definišu obaveze internet radnika i već sam naveo koji je to procenat. Naravno da ti 50% neće plaćati.

Ocito da je državna kasica prazna i da kreću sa ludilom ,to je svugde jako slicno ..Nerazumne poreze niko ziv ko moze izbeci nece dobrivoljno placati to ovi na vlasti nikako da ukapiraju .... uzalud se tu bacaju pare na represiju .. Kad pogledam ove moje skandinavce koji su uveli progresivne porede od 39%-50% pdv 25% narod disciplinovan kultiran ali opet imaju jako veliko sivo težište, jedno od najvecih u EU ... E sad kad bi taj porez bio recimo 15%-20% niko tu nebi ni muljao i naplata bi bila blizu 100% nebi csk trebala ni preterana kontrola ... ja sam ubeden da bi ostvarili veci prihod ..

Ja se izvinjavam, imam jedno pitanje u vezi ove teme. Zivim u Austriji i saljem na mesecnoj bazi odredjenu sumu novca preko w.uniona na dva imena u Srbiji. U pitanju su najblizi srodnici (majka, i zenina majka).
Da li se moze desiti da i njima uzmu neki procenat od te sume automatski, posto te pare stizu mesecno (svakog prvog). Napominjem, uvek naznacim u aplikaciji "pomoc porodici"

Ja se izvinjavam, imam jedno pitanje u vezi ove teme. Zivim u Austriji i saljem na mesecnoj bazi odredjenu sumu novca preko w.uniona na dva imena u Srbiji. U pitanju su najblizi srodnici (majka, i zenina majka).
Da li se moze desiti da i njima uzmu neki procenat od te sume automatski, posto te pare stizu mesecno (svakog prvog). Napominjem, uvek naznacim u aplikaciji "pomoc porodici"
Ja koliko znam pomoc prvim srodnicima ne podleze oporezivanju.Ne znam kako je sa tastom,iskreno.
Ne uzima se automatski nista,po pravilu se pise poreska prijava od strane onog koji prima doznake.Ako su manje sume nemas razloga da se brines...
A uvek mozes da uzmes dodatnu karticu u nekoj banci tu gde si i ostavis majci,da ne placas proviziju za slanje,vise se isplati.

Ja koliko znam pomoc prvim srodnicima ne podleze oporezivanju.Ne znam kako je sa tastom,iskreno.
Ne uzima se automatski nista,po pravilu se pise poreska prijava od strane onog koji prima doznake.Ako su manje sume nemas razloga da se brines...
A uvek mozes da uzmes dodatnu karticu u nekoj banci tu gde si i ostavis majci,da ne placas proviziju za slanje,vise se isplati.
Zato i pitam...mislim,nije to velika suma, ali nije bas ni mala, pa ne bih voleo da ih jos i drzava ošiša za koji €, sto realno moze da se desi... bolje onda smisliti neki bezbolniji nacin...

Kazem ti,ja sam u drugoj zemlji doduse,ali sam ostavio karticu iz iste banke kuci,i kad zatreba prebacim bez provizije,a sin podize ili placa kad mu treba...
Ne znam kako bi to sa karticama islo jer bi u tom slucaju morao praviti jos 2 kartice (za mamu i tastu) a zena i ja vec imamo svako po jednu u toj banci... sigurno bi se tu placalo i odrzavanje vise itd... e sad, otkako koristim w.union aplikaciju zadovoljan sam jer je provizija stvarno mizerna , primera radi na 2×200€ uzmu mi nekih 6€ (3€ po imenu) i to mi se stvarno isplati posto sam pre na istu sumu davao i po 15€ dok nisam provalio aplikaciju... ostao bi tako na tome ako drzava ne krene da fantazira.

Ne znam kako bi to sa karticama islo jer bi u tom slucaju morao praviti jos 2 kartice (za mamu i tastu) a zena i ja vec imamo svako po jednu u toj banci... sigurno bi se tu placalo i odrzavanje vise itd... e sad, otkako koristim w.union aplikaciju zadovoljan sam jer je provizija stvarno mizerna , primera radi na 2×200€ uzmu mi nekih 6€ (3€ po imenu) i to mi se stvarno isplati posto sam pre na istu sumu davao i po 15€ dok nisam provalio aplikaciju... ostao bi tako na tome ako drzava ne krene da fantazira.
Nisam ni znao za aplikaciju...To je stvarno dzabe.
Pa neka zena salje tasti a ti svojoj majci,i ne spada pod bilo kakvo oporezivanje.

Stvarno ne razumijem neke ljude. Bavili ste se poreskom utajom godinama? Okej, meni licno malo neposteno i nemoralno da vam ja placam lijecenje roditelja i skolovanje djece, ali nema veze. Drzava vas uhvati na djelu i krene sa naplatama poreza? Kukate na istu drzavu, izigravate ugrozene kategorije i pravite proteste.

Narode 2 stvari u zivotu su sigurne, smrt i porezi. Budite zahvalni sto vam je omoguceno da bruto prihode tretirate kao neto prihode godinama i platite jebeni porez vec jednom.

Koga zanima tematika oko placanja poreza evo jednog strucnjaka koji je gostovao na agelastu kod galeba:

Stvarno ne razumijem neke ljude. Bavili ste se poreskom utajom godinama? Okej, meni licno malo neposteno i nemoralno da vam ja placam lijecenje roditelja i skolovanje djece, ali nema veze. Drzava vas uhvati na djelu i krene sa naplatama poreza? Kukate na istu drzavu, izigravate ugrozene kategorije i pravite proteste.

Narode 2 stvari u zivotu su sigurne, smrt i porezi. Budite zahvalni sto vam je omoguceno da bruto prihode tretirate kao neto prihode godinama i platite jebeni porez vec jednom.

Koga zanima tematika oko placanja poreza evo jednog strucnjaka koji je gostovao na agelastu kod galeba:

Dobro lenseri su budale naravno, ali samo poslednja Gnjida podržava porez.

Dobro lenseri su budale naravno, ali samo poslednja Gnjida podržava porez.

Ne znam samo ko podrzava porez, mislis da je meni milo kad bi drzava preko 500e sa plate skine svaki mjesec. Samo kazem nuzno je zlo i nije nijedan freelancer nesto "svetiji" ili "plemenitije krvi" pa da on ne placa ali ja placam. Bukvalno mu lijecim staru majku i saljem klince u skolu. Ovo vam patriotski i ljudski govorim, nece do vijeka biti budala poput mene. Ostace u drzavi oni koji porez nisu navikli placati sa onima koji su navikli budzet sisati sa drzavnih jasli, najbolja kombinacija.

Kako su oporezovane osobe koje su otišle da žive i rade u inostranstvo, naročito na bliski istok? Koliko shvatam, ako ste rezident Nemačke (boravite više od 183 dana u toku godine), onda tamo plaćate poreze i doprinose. Međutim šta se dešava ako živite i radite u UAE, tamo su lična primanja neoporeziva? Da li to znači da ne plaćate poreze i doprinose ni tamo ni u Srbiji? Ali isto tako nemate zdravstveno i penziono osiguranje?

Back