Pitanje za ginekologa

• Začetnik teme Začetnik teme Zabrinuta
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Медицинска доктрина је заснована на "Evidence based medicine". Ту су најзначајније плацебо студије и мета-анализе. У правилно одабраном узорку, са оптималним избором метода и циљева, ако неко намерно не фалсификује резултате истраживања, закључци су, обично, веома поуздани. Било је увек спорадичних покушаја прикривања и фалсификовања резултата истраживања из нечасних побуда али то је увек било ефективно само на кратки рок.
У сваком случају, више треба веровати добро дизајнираним клиничким студијама него рекла-казала "подацима". А наши лекари се едукују и обнављају знање у п.л.м....:)

Што се тиче хормонских пилула, логичније је да, у случају да неко не жели у дужем периоду да зачне, организам у прва два-три месеца адаптира и створи метаболичку равнотежу, него да се сваке године врши "враћање на старо", па после опет "враћање на ново", где су опет, прва два-три месеца прилагођавања и најризичнија у погледу нежељених ефеката.
Дакле, или континуирано узимање оралних контрацептива или некоришћење истих...трећег нема...:)

Иначе, мој став је да жене не треба да користе оралне контрацептиве.

to sam htela da cujem..
moje dete je, kada je doslo vreme da razmotrimo tu temu, otislo do dr na svoju ruku - drugaricin dr, i uradila sve hormonalne analize..
ono sto postujem, je sto je dr pitao za porodicnu anamnezu..
onda sam je odvela kod svoje dr prijateljice, sele razgovarale i zakljucile da oralni kontraceptiv nije pametno resenje - iako ima bolne cikluse, kao i ja..
niko ne moze da bude siguran i da garantuje da to jednom nece da bude okidac za neke stvari..

ok..niko ne može da garantuje ni da meteor neće pasti na mene sutra, pa sam opet uzimala pilule i ništa mi nije falilo :mrgreen:
hoću da kažem, da je čak i voda danas štetna, nema šta nije. pa fala bogu od nešto se mora mre. ajd sad aplauz za ovako optimističan komentar :lol:

ok..niko ne može da garantuje ni da meteor neće pasti na mene sutra, pa sam opet uzimala pilule i ništa mi nije falilo :mrgreen:
hoću da kažem, da je čak i voda danas štetna, nema šta nije. pa fala bogu od nešto se mora mre. ajd sad aplauz za ovako optimističan komentar :lol:

ja sam imala bolne cikluse od prvog..imam ih i danas..
bolne, do faze onesvescivanja od bola - bukvalno..
kao resenje za to dr mi je prepisao u 18-oj pilule..
uzimala sam ih godinu dana..procvetala jer sam jednu godinu prozivela bez bolova..
posle toga mi je preporucio pauzu od 3 meseca i bolovi su sa fizioloskom ovulacijom opet bili tu..istog intenziteta..
sto sam prestala da ih uzimam, nemam pojma..naslusala sam se verovatno prica koje mi se nisu dopale..
kad sam o sebi odlucivala (nisam znala u kom pravcu stvari mogu da krenu) bilo mi je lako da uzmem pilulu, kad je moje dete u pitanju - ni malo..sva moguca sredstva sam upoterebila da je o tome inforimsem argumentovano..

mislim da argumenti da zivimo u zagadjenoj sredini, da pijemo losu vodu, da smo `99. svi ozraceni na ovim prostorima mogu da budu samo razlog vise za NE kod onih koji umeju da razmisljaju u svoju korist..

Баш лепо што се развила прича на тему оралних контрацептива. :)
И сама сам велики противник што сам пуно пута и написала на овом форуму, на разним темама сам чак била и напдана од форумашица да сам ретроградана, да њихови гинеколози знају свој посао, да ово да оно...
Ено, тамо на женама има и тема о Мирени на којој сам се борила са пет жена да им објасним да то није контрацептив за жене које нису рађале, као ни сама спирала али чак и ту и поред објашњења сам била ''каменована''.
Од тад кажем своје мишљење само кад ме питају шта мислим у начелу.
Али ако их неко већ узима онда нек' прави и паузу, обавезно.

Текст са линка који је поставио Андроник Комнин, заправо, каже следеће:

Are there any risks in taking the pill?

The pill can have some serious side-effects, but these are very uncommon. For most women the benefits of the pill outweigh the possible risks. All risks and benefits of you taking the pill should be discussed with your doctor or nurse.

People taking the pill have a small increased risk of thrombosis (blood clot). This is more so in the first year of taking the pill. This is why people with a higher risk of clots cannot take the pill. However, this risk is considerably smaller than the risk of clot if you were pregnant. All pills now prescribed have low doses of oestrogens in them. Some have lower strengths which may be more suitable if you have any risk factors for thrombosis. The low-dose pills can lead to some spotting of blood occurring in between your periods as a side-effect.

You must see a doctor straight away if you have any of the following: severe headache, bad pains in the chest, leg or tummy, leg swelling, breathing difficulty, coughing up blood, sudden problems with sight or speech, weakness or numbness in an arm or leg, or collapse. These symptoms could be due to a blood clot.

Taking the pill can increase the risk of some types of cancer but also protect against other types. Research into the risk of breast cancer in people taking the pill is complicated and the results are not straightforward. Some studies suggest a possible link between the pill and a slightly increased risk of cancer of the cervix if the pill is taken for more than eight years. Some research suggests a link between using the pill and developing a rare liver cancer.

However, there is a reduced risk of developing cancer of the ovary, uterus and colon in people taking the pill. When all cancers are grouped together, the overall risk of developing a cancer is reduced if you take the pill. Further research is ongoing.

Note: if you need to go into hospital for an operation, or you have an accident which affects the movement of your legs, you should tell the doctor that you are taking the pill. The doctor may decide that you need to stop taking the pill for a period of time to reduce your risk of unwanted clots whilst you recover.

Превод:

Пилиле могу имати неке веома озбиљне нежељене ефекте али су они веома ретки. За већину жена корист је већа од ризика. Све ризике и користи узимања пилуле треба да продискутујете са вашим лекаром или сестром.
Особе које узимају пилуле имају мало пвишен ризик од тромбозе (крвни угрушак). Највећи ризик је у првој години узимања пилула. Тоје разлог зашто особе с повећаним ризиком од згрушавања крви не могу пити пилуле. Међутим, ризик од угрушка је мањи од ризика кад је жена трудна.
Данашње пилуле имају ниску дозу естрогена у свом саставу. Зато су неке од њих погодније ако имате било какав фактор ризика за тромбозу. Због ниске дозе естрогена она као споредни ефекат могу изазвати крварење између менструација.
Морате одмах посетити лекара ако имате неки од следећих симптома: јаке главобоље, болове у грудима, ногама или стомаку, отицање ногу, отежано дисање, искашљавање крви, изненадне проблеме са говором или видом, утрнулост екстремитета или колапса. Ово могу бити показатељи (симтоми) угрушка крви.

Узимање пилула може да повећа ризик од неких врста рака, а од других врста штити. Истраживање ризика од рака дојке код особа које узимају пилуле је компликовано и резултати нису једноставни. Неке студије сугеришу благо повећан ризик од развоја карцинома грлића материце код особа које су узимале пилуле дуже од осам година. Неке студије сугеришу везу између пилула и развоја ретких карцинома јетре.
Међутим, постоји смањен ризик од развоја рака јајника, материце и дебелог црева. Кад све карциноме групишемо, ризик од развоја рака се смањује код особа које узимају пилуле. Даља истраживања су у току.

Напомена: ако треба да се оперишете или сте повредили ногу и морате да мирујете напмените свом доктору да узимате пилуле. Доктор може донети одлуку да престанете с узимањем пилула док се не опоравите како би се смањио ризик од крвног угрушка.
--------------------------

Значи на мети су дојка, грлић и јетра.
А штите, као, од рака јајника, материце и дебелог црева .

И шта неког брига од чега га штите ако на крају заради неки од карцинома за које повећава ризик?
Мој став је увек био да човека посматрам као човека, а не као цифру. ''Па шта да радимо, упали сте у оних 0,5% несрећних јер сте, између осталог, пили пилуле''.

На основу релевантних клиничких студија није препоручљива пауза и неки гинеколози погрешно препоручују паузу од 3 месеца. После дуготрајне примене оралних контрацептива у организму се створи метаболичка равнотежа.
Шта значи пауза од три месеца? Она значи поновно успостављање равнотеже током прва два-три месеца коришћења када су нежељени ефекти и најчешћи а најозбиљнији међу њима појава венске тромбоемболије.
Овде имате један озбиљан, непрофитни сајт који је посвећен контрацепцији и најпосећенији је у целом региону. Тамо можете да добијете све неопходне информације и да постављате питања.

www.21dan.com

juce sam odlucila da ne koristim vise vise tablete.

koliko su mi stvarno eksta toliko me i grize nesto da mi stete negdje drugo.

pogotovo sto je toliko razlicitih misljenja u vezi tbl da je to strasno.

izvini..ali ovo i nije tačno.
edukuju se, jer moraju, sad im je zakonom tako predvidjeno da moraju, zbog poena za licencu.
to što nam je sistem takav da retki moroni rade i sa pola mozga (ako i toliko) to je već druga stvar.
ja lično znam mnogo stručnjaka koji stalno rade na nadogradjivanju svog već postojećeg znanja.

Извини, али ово је апсолутно тачно. Као неко ко је један од руководилаца програма КМЕ и предавач, кажем вам да лекари имају обавезу да сакупљају бодове за обнову лиценце а не обавезу да се едукују. На многим семинарима се чак и не практикује тест провере знања пре уручивање потврде о броју стечених КМЕ поена.
Предавачи из уско-специјалистичких области нерадо или на кашичицу преносе знања на полазнике едукације из јасно разумљивих разлога - страха од будуће конкуренције.
На високо-квалитетне семинаре и стручне скупове лекари врло ретко или никако немају прилику да оду зато што им то директори установа и начелници то не дозвољавају...
Најновија искуства из појединих области се највише могу видети и чути искључиво на међународним конгресима у земљи и иностранству где су котизације веома високе и где установе не могу да пошаљу лекаре све и да хоће, а лекари немају довољно да плате из свог џепа.
Који гинеколог из дома здравља може да присуствује конгресу у иностранству где се презентују најновија искуства и методи у оралној контрацепцији? Ниједан (и словима: ниједан)...
Права едукација је резервисана искључиво за припаднике КOLs.

АК, јавно упозорење, не цепидлачи, не претварај форумске расправе у рсправе с личном конотацијом.
Убудуће свака порука у којој само осетим ту врсту потребе с твоје стране биће кажњена са Ц1.
И асминистрација је сагласна са мојом одлуком.
А сад настави да пишеш конструктивно, ако умеш и можеш.

Извини, али ово је апсолутно тачно. Као неко ко је један од руководилаца програма КМЕ и предавач, кажем вам да лекари имају обавезу да сакупљају бодове за обнову лиценце а не обавезу да се едукују. На многим семинарима се чак и не практикује тест провере знања пре уручивање потврде о броју стечених КМЕ поена.
Предавачи из уско-специјалистичких области нерадо или на кашичицу преносе знања на полазнике едукације из јасно разумљивих разлога - страха од будуће конкуренције.
На високо-квалитетне семинаре и стручне скупове лекари врло ретко или никако немају прилику да оду зато што им то директори установа и начелници то не дозвољавају...
Најновија искуства из појединих области се највише могу видети и чути искључиво на међународним конгресима у земљи и иностранству где су котизације веома високе и где установе не могу да пошаљу лекаре све и да хоће, а лекари немају довољно да плате из свог џепа.
Који гинеколог из дома здравља може да присуствује конгресу у иностранству где се презентују најновија искуства и методи у оралној контрацепцији? Ниједан (и словима: ниједан)...
Права едукација је резервисана искључиво за припаднике КOLs.

oba puta si napisao slovima.. gospodin rukovodilac, em predavač :lol:

Moj problem je bol u predjelu desnog jajnika.Osjecam i pritisak na mjehur.Ucestalo mokrenje.Zbog velikog broja pacijenata kod ginekologa mogu otici tek sredinom sljedece nedjelje.Molim vas na sta ovi simptomi mogu upucivati.I kako da olaksam trenutno stanje.Hvala

Moj problem je bol u predjelu desnog jajnika.Osjecam i pritisak na mjehur.Ucestalo mokrenje.Zbog velikog broja pacijenata kod ginekologa mogu otici tek sredinom sljedece nedjelje.Molim vas na sta ovi simptomi mogu upucivati.I kako da olaksam trenutno stanje.Hvala
Написано пре личи на упалу мокраћне бешике него на упалу јајника. Наравно, није искључено и да је присутна упала оба, као и могућност да (можда) имаш цисту која је толико велика да притиска бешику. Пошто су три опције могуће не могу ти дати прецизан савет. Јер да је само јајник тј, упала -један је савет. Ако је упала бешике, савет за олакшање услед упале јајника отпада. :)

Molim za odgovor. U sredu uvece devojka i ja smo imali sex i koristili kondom, nije bilo ejakuliranja ali se ona utripovala i popila pilulu za dan posle. Veceras opet i pukne nam kondom s tim da sam ja ejakulirao. Ne sme ponovo tu tabletu. Sya da radimo??? Menstruaciju je imala pocetkom meseca. Hvala

Molim za odgovor. U sredu uvece devojka i ja smo imali sex i koristili kondom, nije bilo ejakuliranja ali se ona utripovala i popila pilulu za dan posle. Veceras opet i pukne nam kondom s tim da sam ja ejakulirao. Ne sme ponovo tu tabletu. Sya da radimo??? Menstruaciju je imala pocetkom meseca. Hvala

Pa nista,sad se molis Bogu ili kome vec hoces.
Zato se pilule ne piju kao sarene bombonice.

Те пилуле заиста треба заобилазити. Осим, наравно, ако баш није нужда.
Оне су раније, ако се не варам, биле дозвољене само у случају силовања, инцеста и таквих неких девијантних могућности останка у другом стању.
Јесам ли управу Весна?

na prvoj kutiji logesta sam, tj ostalo mi je jos 7 pilula. stalno sam nervozna, razdrazljiva, placem za svaku sitnicu, histerisem. poslednja 2 dana imam ii blage bolove i pritisak kao pre menstruaciju, a danas je 16.dan ciklusa. bilo je i malo bolova u galvi i mucnine ali je to proslo. zanima me sta bi se desilo ako bih prestala da ih pijem? ne presla na druge nego skroz prestala, posle ove prve kutije. i zanima me, posto znam da one pospesuju plodnost, da li bi ta jedna kutija bila dovoljna, tj da li ce posle nje ako prestanem postojati vece sanse za trudnocu?

na prvoj kutiji logesta sam, tj ostalo mi je jos 7 pilula. stalno sam nervozna, razdrazljiva, placem za svaku sitnicu, histerisem. poslednja 2 dana imam ii blage bolove i pritisak kao pre menstruaciju, a danas je 16.dan ciklusa. bilo je i malo bolova u galvi i mucnine ali je to proslo. zanima me sta bi se desilo ako bih prestala da ih pijem? ne presla na druge nego skroz prestala, posle ove prve kutije. i zanima me, posto znam da one pospesuju plodnost, da li bi ta jedna kutija bila dovoljna, tj da li ce posle nje ako prestanem postojati vece sanse za trudnocu?

Ja mislim da ćeš samo da napraviš haos sa pilulama. Ako stvarno želiš da ih koristiš onda se strpi ovaj jedan mesec, malo racionalizuj stvari i trebalo bi da sledećeg meseca sve bude ok. Nisi trebala da počinješ da ih piješ ako stvarno nisi želela, ipak to nisu bombonice već hormoni.
I ja mislim da se za pospešivanje plodnosti piju malo duže, nekoliko meseci npr., da se srede jajnici itd.

Неће направити никакав хаос са хормонима ;) Реално, не могу све жене да пију пилуле. У ситуацијама кад постоје нежељени ефекти попут ових које наводи мартинова мала, пијење се прекида. Није упутно малтретирати тело мучнинама, нервозом и осталим нежељеним ефектима анти-беби пилула.

imam jedno pitanje a nigde nisam naisla na odgovor.pocela sam da pijem yasmin tablete i pred krajem sam prve kutije.imala sam slabo krvarenje pre nedelju dana,ali to nije ono sto me brine.brine me bol u grudima koji ne prestaje jos od prosle menstruacije sto sam tad povezala sa pms-om,ali bol nije prestao sa pojavom (izrazito bolne i obilne menstruacije).druga stvar je bol u predelu donjeg stomaka,tj jajnika koji je takodje svakodnevan,ne jak ali je prisutan.cak sam radila test na trudnocu par dana nakon koriscenja pilula (iako menstruacija nije izostala) koji je bio negativan,jer sam osetila i simptome tipa pospanost,umor,bol u ledjima... zanima sta bi to moglo da bude i da li su to normalne pojave pri koriscenju tableta,jer trudnoca ocigledno nije? hvala

Back