dive
Legenda
- Poruka
- 61.252
Медицинска доктрина је заснована на "Evidence based medicine". Ту су најзначајније плацебо студије и мета-анализе. У правилно одабраном узорку, са оптималним избором метода и циљева, ако неко намерно не фалсификује резултате истраживања, закључци су, обично, веома поуздани. Било је увек спорадичних покушаја прикривања и фалсификовања резултата истраживања из нечасних побуда али то је увек било ефективно само на кратки рок.
У сваком случају, више треба веровати добро дизајнираним клиничким студијама него рекла-казала "подацима". А наши лекари се едукују и обнављају знање у п.л.м....
Што се тиче хормонских пилула, логичније је да, у случају да неко не жели у дужем периоду да зачне, организам у прва два-три месеца адаптира и створи метаболичку равнотежу, него да се сваке године врши "враћање на старо", па после опет "враћање на ново", где су опет, прва два-три месеца прилагођавања и најризичнија у погледу нежељених ефеката.
Дакле, или континуирано узимање оралних контрацептива или некоришћење истих...трећег нема...
Иначе, мој став је да жене не треба да користе оралне контрацептиве.
to sam htela da cujem..
moje dete je, kada je doslo vreme da razmotrimo tu temu, otislo do dr na svoju ruku - drugaricin dr, i uradila sve hormonalne analize..
ono sto postujem, je sto je dr pitao za porodicnu anamnezu..
onda sam je odvela kod svoje dr prijateljice, sele razgovarale i zakljucile da oralni kontraceptiv nije pametno resenje - iako ima bolne cikluse, kao i ja..
niko ne moze da bude siguran i da garantuje da to jednom nece da bude okidac za neke stvari..

Uzimanje or.kontr. isključuje posete zubaru i skidanje kamenca?
 Uzimanje or.kontr. isključuje posete zubaru i skidanje kamenca?  

Реално, не могу све жене да пију пилуле. У ситуацијама кад постоје нежељени ефекти попут ових које наводи мартинова мала, пијење се прекида. Није упутно малтретирати тело мучнинама, нервозом и осталим нежељеним ефектима анти-беби пилула.
 Реално, не могу све жене да пију пилуле. У ситуацијама кад постоје нежељени ефекти попут ових које наводи мартинова мала, пијење се прекида. Није упутно малтретирати тело мучнинама, нервозом и осталим нежељеним ефектима анти-беби пилула.