Pitanje za vitamin D

anjaaaaa5

Početnik
Poruka
22
Ćao svima, treba mi savet oko vitamina D. Imam 26 god.
Prošle godine sam uzimala Vigantol 10 kapi dnevno od novembra do aprila, po preporuci kardiologa (zbog ubrzanog pulsa i imuniteta).
Ove godine mi je opet rečeno da od oktobra uzmem 10 kapi dnevno u zimskim mesecima,ali da uradim kontrolu vitamina D pre toga.

Pila sam u oktobru 10 kapi dnevno
zatim u novembru 3–4 kapi dnevno.
Danas sam proverila vitamin d i rezultat je
Vitamin D total: 113.7 nmol/L (referentno ≥ 75)

Koliko znam to je normalan nivo.
Pitanje:
Da li ima smisla da nastavim da pijem Vigantol i u kojoj dozi sada tokom zime ili da napravim pauzu sad kad je nivo dobar ?

Poslednja izmena:
Ćao svima, treba mi savet oko vitamina D.
Prošle godine sam uzimala Vigantol 10 kapi dnevno od novembra do aprila, po preporuci kardiologa (zbog ubrzanog pulsa i imuniteta).
Ove godine mi je opet rečeno da od oktobra uzmem 10 kapi dnevno u zimskim mesecima,ali da uradim kontrolu vitamina D pre toga.

Pitanje:
Da li ima smisla da nastavim da pijem Vigantol i u kojoj dozi sada tokom zime ili da napravim pauzu sad kad je nivo dobar ?
Sa svojim lekarom se posavetuj.

Pitanje:
To mora tvoj lekar da odredi

sad mozes i jedanput nedeljno, ili dva puta. vitamin d i ostali iz te grupe koji se rastvaraju u mastima/uljima se skupljaju u jetri, i zato ne moraju svaki dan da se uzimaju, bitno je na duze staze da ga se ima dovoljno, ukupno
Smanji na 2 kapi dnevno ili uzimaj 4 kapi svaki drugi dan.

Ukineš skroz tj napraviš pauzu ako imaš neke simptome predoziranja npr mučnina, žeđ ,slab apetit..

Uzimaj tako 3 meseca pa uradi opet nalaze..
ovaj odgovor ima smisla, i ja bih tako uradiom ali ona ko zna da nema neki drugi problem?
(zbog ubrzanog pulsa i imuniteta).

Pitanje:
da li ti je uz D vitamin preporučila i uzimanje K2?
na nekom programu sam revitalizovanja, koji je praćen od strane dr
od maja svaki dan unosim D3 kapi 4.000IJ i K2180mg
iako sam se preko leta i sunčala uz taj unos, Dvit ima tendenciju opadanja kad smanjim dozu unosa
stav dr je da ne treba da pređe gornju granicu 140nmol i da ne ide ispod 100, jer kad se približi vrednosti 75 organizam već ima posledice zbog manjka
na dva, tri meseca uradi analizu krvi i isprati vrednost

Jeftine sintetičke vitamine organizam apsorbuje jedva 10% dok one skupe 20% a ostalo jetra i bubrezi prerađuju.

Što lepo ne jedete normalno? Tačno se zna koja voćka ili hrana ima određene vitamine. To organizam apsorbuje bez problema.

Nego gledate reklame i gutate gowna 😐

Pitanje:
Кад год је сунчано, излази напоље. Тако се од провитамина Д у телу ствара витамин Д. Контролиши то исхраном. Мани се капи. Мера је 1000 ИЈ дневно максимално, а после месец дана се прави пауза.

Al neka smo mi neki mediokriteti, bitno je da vi koji niste napamet prepisujete terapiju ljudima online na osnovu ... ničega, prosto vam se može.
ma nije to terapija nego smo na minimumu 99% nas, i sad cemo jos da se suncamo. a napolju stegao mraz? ljudi su neozbiljni.
znaci ja sam u vitaminima vise od 30 godina, i kada cujem zene kao sto je @RužnaKoLopov ili ova, meni je odmah sve jasno...
inace d vitamin je najjeftiniji od svih, glupo je da nam velikoj vecini fali, ali opet nije carobni stapic...
od maja svaki dan unosim D3 kapi 4.000IJ i K2180mg
neka se javi @RužnaKoLopov jer je to bas njena tema, mada ja k2 nikada nisam uzimao, jer jedem i zeleno i pijem i jogurt/kefir svasta-nesto sto ima dovoljno vit. k, a d vitamin trebamo svi, njega nemamo dovoljno, samo opet nekima je dosta i 2000iiu, ili samo 1000iu, ne znam zasto se pravi fama... ja npr. uzmem samo ponekad 5000iu vitamina d, recimo 1x nedeljno, ili i redje, kad se setim... ali zato c vitamin gledam skoro svaki dan da uzmem, jer on nam fali garantovano svima nama, i vise nego d, samo su formule c vitamina komplikovanije, nije svaki dobar, potentan ili blag za stomak, dok kod d vitamona nema sta da se razmislja, samo koliko da se dozira, ili doktor da bocu d vitamina, pa ste mirne dugo vremena, jer niste slusale nas koji znamo da nam fali.

Poslednja izmena:
da 1000-2000 IU na dan vitamina d nisu bezbedne doze, ne bi se prodavale po supermarketima/samoposlugama ovde, a cak i 5000 IU, smo kazem ja ga popijem kad se setim, mozda 1x nedeljno, a treba nam svima, narocito ko ne vidi sunca, i zimi posebno mora da su suplementira, pauza ko ide na more da se sunca, tada ne mora i ne treba da ga uzima, a sada treba

problem je sto nam sto svasta nesto drugo jos fali... krivite prehrambenu industriju, nemojte mene, kao ja se sad nezadravo hranim a svi ostali zdravo? malo sutra, ja samo sto ne kupujem "pticije mleko"

pa jel za vreme korone deljeno penzionirama badava d vitamin, u srbiji, tetka se pohvalila, kaze dao mi vucic? pa ne bi to radili da ne treba

Poslednja izmena:

Pitanje:
Zavisi da li si pre nego što si počela Vigantol da koristiš bila u deficitu sa vit D i koliko?

1. nisi bila u deficitu - nije potrebna dalja suplementacija , praćenje
2. jesi - potrebna je doza održavanja - minimalna je tipa 1 kap dnevno ili 8 kapi nedeljno.
Zavisi i od razloga zašto se uvodi.
Najbolje je po savet kod lekara koji je uveo lek.

Pitanje:
To moraš da vidiš sa tvojim lekarom koji ti je prepisao vitamin

I ja imam manjak vitamina D..i doktor mi je prepisao takodje Vigantol
da pijem 25-30 kapi jednom dedeljno do aprila meseca i da posle toga napravim lab kontrolu
i sa rezultatom dodjem kod doktora na konsultaciju

I ja imam manjak vitamina D..i doktor mi je prepisao takodje Vigantol
da pijem 25-30 kapi jednom dedeljno do aprila meseca i da posle toga napravim lab kontrolu
i sa rezultatom dodjem kod doktora na konsultaciju
cekaj, to ces da pijes sve do aprila? i kolikko je to u miKrogramima ili IU, nedeljno?
Ne znam koliko je moguće poboljšati situaciju odredjenom ishranom ili nekom suplementacijom.
znaci, znamo da postoje inekcije, daju se, sta znam 1 put na 2 ili 3 meseca - a ovako se kapima to isto raspodeli, ali je moja poenta da na kraju rezultat treba da bude isti, UKUPNO koliko unesemo

ja koliko sam citao vecini fali, samo ljudi ne znaju, plus ne znaju koliko, i ja isto, ishranom tesko ja znam zene kojima fali, i dobise inekciju, a na hrani sigurno nisu stedele, ili gladovale, .. j ja sam ispao neobasvetn Zagpovatram decije doze od 1000iu, a ovamo...

Najbolje je po savet kod lekara koji je uveo lek.
njoj je kardiolog prepisao, jel verujes ti?
a koliko ljudi uopste napravi taj test i koliko on kosta?
zasto mene reumatolog nije testirao?
znaci, zavera, ali nema ja sta da se namecem, prvo cu sebe da gledam
znaci nije ovo visa matematika, kada cujem za 2,3,4, slucaja i koje su doze, mikrogrami ili IU, covek mora da dodje do zakljucka, a plus sto poznajem te zene koje su dobile inekcije... ovde citamo, koliko je ova mlada zena pila...
znaci prevareni smo, mnogi, pa kada dodjemo u srednje godine onda kukamo reuma, ako nas nesto gore nije strefilo, mladji od mene zamenili kuk ...

znaci to sto nina pije do proleca, i ova zena sto pita, pa ja prvi sam trebao, niti bih kukao boli me ovo, ono, niti bi se bakcao sa virusima, a cujem pusace kada izadjemo napolje na minus 10, ne mogi ni da puse, zagrcnu se, zakaslju, ali zato sto vec vladaju virusi... tih 4000IU na dan, pa da vidis jel treba ili ne treba, ja sam resio, svaki dan cu da pijem

p.s. za nas sredovecene jedino vitamin d, omega3 i neki minimalan multi ima smisla uzimati na duze staze, samoinicijativno, bas sam citao clanak nocas, u smislu da se ljudi ne kljukaju sa svim i svacim, jer je sve upitno, ali ovo treba

Poslednja izmena:
Svakako se treba konsultovati sa svojim lekarom ili farmaceutom :lol:
pre 10 godina meni reaumatolg kaze: sta hoces ti si sredovecam? molim, reko.
pre godinu isto, snimao koleno, skocni zglob, a kuk nisam, nije me boleo... kaze, reamatolog nista posebno wear and tear, kao sa godinama, oce to...

a jel znas sta ja mislim? ne daju nam d vitamin, da bi nama propali zglobovi, pa da idemo na operacije, da zaradjuju na nama..

i od pre neku dan, reko sta je problem ovoh 4000-5000 IU sto pije ova sto postavi temu, uzecu i ja, mozda toliko treba? i gle cuda vise me boli kuk? a kako to? pa eto tako sto sam budala pio samo ponekad 1000 ili 2000, a fali nam ipak malo vise, samo ja nisam znao, isao sam konzervativnom logikom, da se ne pretera

onda cujes ninu, koju bas tovare sa vitaminom d, a koliko njih zaista proveri da li su u deficitu? retko ko, a ja koliko citam english, vecini fali, samo sto ljdi ne znaju, kao ni ja, somina... ko god proveri, svakom fali, ajde da cujemo primer da je neko proverio d vitamin, a da mu nije falio, da nije bio u manjku - taj slucaj ne postoji

koja sam ja budala... verujem doktorima, a ti si

anjaaaaa5 imala srecu da naletis na postenog, i bolje ti je, nemas vise ove probleme?​

(zbog ubrzanog pulsa i imuniteta)
ne menjaj tog doktora, bolji je od ovih mojih, kojima su samo pare na pameti, a ne nase zdravlje, ili bolesti ko ih ima

Poslednja izmena:
Moj ćale se urokao sa onim šumećim vitaminima pio ko sokiće završio u hitnoj. Cink, selen, magnezijum, vitamin c, multi ovaj, onaj. Ništa nemojte na svoju ruku da gutate. Obavezno doktor u koga imate poverenja i analiza krvi.

Back