Hrist je Krst.
Hristos je onaj koji krštava, Krstitelj.
Jovan je bio Hristos (Krstitelj), a onda mu je smaknuta glava, pa je Isus postao Hristos, Krstitelj.
Jovan je krstio vodom, a Isus krštava duhovnom vodom, Verom. Voda pere u materijalnom svetu a vera je voda koja pere u duhovnom svetu,
Kako to Vera pere? Zao čovek poveruje Hristovim rečima, nađe u njima smisao i počne da čini dobro. Tako verom čovek biva opran od greha jer više nije onaj stari zli, nego se rodio jedan novi dobri čovek i svi su mu gresu oprošteni te je sada čist od greha.
Na krštenju se dobija novo ime. A ime je oznaka karaktera u duhovnom svetu. Promenivši se čovek biva kršten novim karakterom, kršten od Boga koji je Istina.
Jer Istina u koju je poverovao je promenila njegovo Ime, karakter. Tako čovek biva kršten od Boga koji je Istina.
Jer Isus za sebe kaže da je On Istina, Put i Život.
A kako to Istina je i Život.
Zato što istina koja je u nama je izvor našega suda kojim sudimo o svemu oko nas,
A kako sudimo tako se i osećamo
A kako se osećamo tako se i ponašamo, takvog smo duha.
Sv. duh je duh Istine, pa kad je istina naš Bg onda mi sudimo pravi i za osećanja imamo radost, milost, zahvalnost, ljubav i ostala nežna osećanja.
Dok ako je zabluda naš bog onda sudimo pogrešnim sudom pa za osećanja imamo gnev bes ljutnju, strahove nezadovoljstvo. Posledično imamo i ponašanje i skladu sa osećanjima pa nas pokreću zli duhovi, demoni, besa, ljutnje, straha...
A gde je tu Život?
Dnk u našim ćelijama je antena koja hvata signale koje šalju naše misli, Pa ako imamo nežne misli sa nežnim osećanjima to je za DNK signal da treba da se razvije pa se kopira informacija i obavljaju svi neophodni životni procesi u ćelijama.
Dok kada imamo strašna gnevna osećanja onda se DNK sklupča jer je to znak za opasnost i nema više obavljanja osnovnih životnih procesa, Sada se samo sagorevaju šećeri da se obezbedi energija: napao te lav, beži ili se bori.
Dnk ne zna da li te stvarno napao lav ili ti samo u mažti preživljavaš nešto što sui sam smislio: Šta ako ne budem mogao da vratim kredit pa dođu da mi uzmu kuću.
Pogrešne misli koje dočaze kao posledica pogrešne istine, zablude, dovode to toga da su naše ćelije pod stalnim stresom i mi polako vodimo sami sebe u bolest pa smrt.
Dakle Istina je izvor život a zablude su put ka smrti i bolesti.
Za mudroga ovo je sasvim dovoljan dokaz da je Hristos Bog koji je stvorio Čoveka i stvorivši njegovo telo on je ugradio zakone po kojima će to telo da funkcioniše: postavivši život za posledicu istine koja je u čoveku.
Na taj način je Istina postavljena za vrhovnog Boga i čovek koji traga za Bogom nalazi ga u Istini.