Sumrak rimokatoličke i protestantske teologije - odriču se Biblije

PRVI HRISCANI SU BILI JEVREJI,STA JE TEBI,ZAR JE MOGUCE DA SI TOLIKO DUHOVNO ZASLEPEO...?

Odkud ti ova ideja,kako mogu poricati Crkvu koj je Hristova i drzi sve Njegove zapovesti verom u Isusa Hrista i u Njegovom skorom dolasku ???
Kako mogu poricati Crkvu koja priznje Bog za Stvoritelja drzeci Njegove jasne i precizne instrukcije za secanje na tog dogadjaja u toku citavog zivota, 24/7, 365 dana godisnje ?
Zapravo ja dajem sve sto mogu ( a trebam i mnooogo vise) da bi uopste opravdao pripadnost toj Crkvi vernoscu nasem Gospodu Isus Hristu stoga se lepo proracunaj gde ti stjes i gde ti pripadas....
Ti čekaš antihristov dolazak i njegovo hiljadugodišnje zemaljsko carstvo (po rečima Otkrivenja znamo da će trajati kratko). Gospode Isus Hristos nije obećao nikakvo zemaljsko carstvo.

Ti čekaš antihristov dolazak
Ko te slaga da hriscani CEKAJU antihristov dolazak ?
..ili si mozda opet pomesao loncici ?
Hriscani OCEKUJU Isusa Hrista da se vrati na oblacima nebeskim dok ujedno veruju apostolima da ce se u medjuvremenu desavati puno prorecenih stvri ukljucujuci i pojavu antihrista na svetskoj sceni..
Jel primecujes razliku ?
... Gospode Isus Hristos nije obećao nikakvo zemaljsko carstvo.
Sta ce se desavati u buducnosti niko,apsolutno niko od stvorernja ne moze tacno znati i to uostalom nije ni toliko bitno - BITNO JE DA BUDEMO U REDOVIMA ONIH KOJI CE IMATI PRILIKE DA SVE TO ISKUSE/VIDE U BUDUCNOSTI KROZ CITAVU VECNOST.

I katolici i prvoslavci kao dvije najbrojnije zajednice slabi su proučavatelji biblije...jer naučavaju teologiju zamjene. Ne znadu kada Bog zaključuje novi savez,gdje i sa kogom. Ne znadu kako će izgledati prvi dani milenijskog kraljevstva i tko i gdje će se nalaziti centar tog vladanja,kraljevanja i tko će biti kralj. Ne znaju kako će izgledati zapadni svijet, koliko će ga nastradati u harmagedonu i kuda će preživjeli biti orjentirani u duhovnom smislu.

Ne, vas samo lazu da je pravoslavna teologija neka bliska vasem plemenu i narodu, i da se nesto razlikuje od katolicke, sto nema veze sa vezom.
Па онда не можеш бити лекар ако гледаш јутјуб клипове, тако не можеш ни познавати теологију сурфовањем по интернету.
Једино да имаш три факултета па да напишеш то што си ти написао.
У супротном машиш поенту.

Па онда не можеш бити лекар ако гледаш јутјуб клипове, тако не можеш ни познавати теологију сурфовањем по интернету.
Једино да имаш три факултета па да напишеш то што си ти написао.
У супротном машиш поенту.

Ne, to je cinjenica, pravoslavna/katolicka teologija su nastale od neoplatonista, i dalje su se razvijale izrazito u racionalnom smeru. Protestantska teologija je ubacila mnogo vise 'osecaja' u svoju teologiju. Raznorazni tipovi tumacili Bibliju bez ikakvih opstijih metafizickih postavki, blize narodu i realnom drustvu; dok su vekovi i vekovi temelja katolicke/pravoslavne teologije sazidane na IZRAZITO racionalnim principima u filozofiji.

Podseti me da li pravoslavne Crkve imaju bogosluzenje na jeziku svojih naroda, kao prtestantske, ili...?

Ne, to je cinjenica, pravoslavna/katolicka teologija su nastale od neoplatonista, i dalje su se razvijale izrazitu u racionalnom smeru.
Ниси ме разумео.
То што читаш текстове на интернету не чини те стручњаком за теологију.
Неоплатонизам и православна догматика имају сличности као Бог и шешиџија. Очигледно да теби недостаје знање из теологије барем када је православна теологија у питању

Ниси ме разумео.
То што читаш текстове на интернету не чини те стручњаком за теологију.
Неоплатонизам и православна догматика имају сличности као Бог и шешиџија. Очигледно да теби недостаје знање из теологије барем када је православна теологија у питању
Ne, hriscanska teologija nije nastala na temeljima neoplatonizma, nego na drustvenim opisima nekog tamo i negde, kako da ne.

Ne, hriscanska teologija nije nastala na temeljima neoplatonizma, nego na drustvenim opisima nekog tamo i negde, kako da ne.
Покушаћу да поновим да ти буде лакше
То што си прочитао неки текст не значи да познајеш православну теологију.
Могу ја да читам месецима текстове из медицине али ме то не чини лекарем.

Nigdje u Bibliji ne piše da je Bog Adamu i Evi zapovjedio subotni odmor, niti piše da su subotom odmarali,
Naravno da pise,sta bi drugo moglo znaciti sledece reci i za koga bi se uopste mogao odnositi ono sto je Bog uradio u raju:

1 Mojs.2,2.3:
"...I svrši Bog do sedmoga dana djela svoja, koja učini; i počinu u sedmi dan od svijeh djela svojih, koja učini;
I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga, jer u taj dan počinu od svijeh djela svojih, koja učini;..."

Za koga je i zasto uopste Bog blagoslovio ovaj dan ,za koga su se odnosili blagoslovi SAMO TOG DANA, ???
I ono najbitnije - dali je Bog ikada u neku svoju zapovest naveo i Njegov odmor nakon stvaranja da bi mogli lakse napraviti paralelu ???

ali adventisti sedmog dana tako vjeruju i tvrde jer im je tako naučavala 'proročica', a oni ispovjedili vjeru u nju i njene spise.
Evo sacekajmo tvoje odgovore na moja pitanja i tako jedniom za svagda na ovom forumu verujem da ce se zatvoriti papska pagansko-pljuvacka usta.
Izvoli.

P.S. nadam se da neces ponovo pobeci uz tvrdnju da su mi pitanja glupa ???? :D

Evo šta zapravo uče o Bibliji budući rimokatolički i protestantski teolozi. Uče da je Biblija zbirka legendi i bajki. To sam proverio i više ljudi koji su završili te fakultete mi je potvrdilo. Evo u nastavku kao svedočanstvo jedan tekst hrvatskog teologa koji je potvrda sumraka zapadne teologije.
Leeeleee... pa sto to nisi kazao pre?
I ti ih stalno reklamiras?

https://www.index.hr/mobile/vijesti...2660957.aspx?index_ref=naslovnica_najnovije_m

Danas više ni teolozi ne vjeruju u Bibliju. Imaju jako dobre razloge za to

Piše: Željko Porobija
07:30, 13. aprila 2025.

PRETPOSTAVLJAM da ste svi pročitali makar nešto iz Biblije, znate puno priča, nešto izreka, možda ste si dali truda i da naučite malo više od obavezne lektire u školi. Vjerujem da među vama ima i onih koju su pročitali cijelu Bibliju, bilo bi dobro da to napravi svaki obrazovaniji čovjek. Kako sam i prije govorio, radi se o književnom dragulju.

Ne znam kakav generalni stav imate o toj knjizi, ali trebate znati ovo: ljudi koji je dobro poznaju, koji su analizirali brojne njezine tekstove i bavili se samim njezinim nastankom i razvojem, jednostavno više ne vjeruju u nju kao božansku objavu.

Vapaj teologa

Upoznao sam brojne stručnjake koji su proučavanju Biblije posvetili cijeli svoj život. Krenuli su još u ranoj mladosti, nošeni iskrenom vjerom i željom da kroz tu knjigu spoznaju Boga.

Svi oni danas su zakleti skeptici. Ostat će mi u pamćenju scena s jednog biblijskog simpozija kad sam prolazio pokraj jedne skupine tih istinskih znalaca. Jedan mi se okrenuo i uz prešutno odobravanje drugih mrtav ozbiljan rekao: "Mi trebamo drugu Knjigu."

Iz ranijih sam razgovora shvatio što je htio reći. Pokušat ću to i vama što jednostavnije objasniti, a imate i udžbenika koji to rade puno detaljnije.

Nepoznati pisci

Da krenem s pitanjem autorstva biblijskih spisa.

Kratak odgovor: ne znamo tko su autori.

Duži odgovor: Mojsijeve knjige nije pisao Mojsije, zapravo, nije ih pisao jedan čovjek, osobito ne iz ranog željeznog doba. Pisala ih je raznolika skupina autora stoljećima nakon što je navodno živio Mojsije.
Taj mi je poznat, izgleda mi kao da je dobio kurslus i ne izgleda mi kao sav svoj.
A i cudno izgleda.
Slusao sam analize Rabina, i sve govori da je Mojsije pisac.
Medjutim danas ljudi izmisle sami neku teoriju i propagiraju je.
Ja bih kazao da je to moderna opsednutost.

Medjutim kada bi slusali sta Biblija kaze ko su dva svedoka.
To je sama Biblija.
Dva svedoka trebaju na neko vreme simbolicki da budu ubijena.
Na neki nacin obezvredjena.
Ali ce ih posle kratkog vremena sam Bog ponovo uzdici pa ce ih ljudi sami traziti.

https://www.index.hr/mobile/vijesti...2660957.aspx?index_ref=naslovnica_najnovije_m

Danas više ni teolozi ne vjeruju u Bibliju. Imaju jako dobre razloge za to

Piše: Željko Porobija
07:30, 13. aprila 2025.

Taj mi je poznat, izgleda mi kao da je dobio kurslus i ne izgleda mi kao sav svoj.
A i cudno izgleda.

Kad vidimo tko je Željko Porobija, bit će jasno i zašto ti izgela kao da 'nije sav svoj'. Tko je Željko Porobija? Čitajte:

PRIČA BIVŠEG DEKANA KOJI JE OSTAO BEZ SVEVIŠNJEG 'Dvadeset sam godina bio predani pastor. A onda sam shvatio da Bog zapravo ne postoji'​

Bibliju sam pročitao 40 puta, i to na engleskom, njemačkom, francuskom, starogrčkom... Tumačenje Biblije vrlo je zahtjevna stvar, a onda vidite da neke stvari ne stoje. Pokušao sam to pomiriti, ali nije mi išlo, kaže nam Željko Porobija

U adventizam sam ušao isključivo iz uvjerenja. Bio sam sretan dok sam radio kao pastor, posebice na početku. No, kad je vjere nestalo, morao sam otići, priča mi Željko Porobija, bivši adventistički pastor i dekan Adventističkog teološkog fakulteta u Maruševcu. Porobijino ime u više sam navrata zamijetila u raspravama o znanstvenim temama vođenim na društvenim mrežama, a iz tih se diskusija moglo zaključiti da je čovjek iznimnog obrazovanja. Prije nekoliko dana, međutim, saznala sam da je Željko Porobija nakon gotovo dvadeset godina rada napustio pastorsku službu te je sada sekularist i ateist.

U adventizmu sam od 1987.godine, a prošao sam proces koji me doveo do toga. Naime, počeo sam proučavati Bibliju jer me to jako zanimalo. Osjećao sam u sebi neko rađanje vjere. Biti vjernik u kontekstu adventizma je zanimljivo i čovjeku može biti lijepo - prisjetio se Porobija, koji je u to doba bio student filozofije na Sveučilištu u Beogradu. - Mislim da je beogradsko sveučilište u pogledu filozofije tada bilo slobodnije od zagrebačkog, gdje su prevladavali praksisovci. Filozofiju sam diplomirao u Beogradu, a doktorirao na Sveučilištu Wales. Također, magistrirao sam i teologiju na Open University u Engleskoj - dodao je Porobija.
--------------------------------

P.S. Tko ispovjedi vjeru u lažljivicu, kradljivicu i bogohulnicu nužno ostaje bez Svevišnjeg.

Nigdje u Bibliji ne piše da je Bog Adamu i Evi zapovjedio subotni odmor, niti piše da su subotom odmarali, ali adventisti sedmog dana tako vjeruju i tvrde jer im je tako naučavala 'proročica', a oni ispovjedili vjeru u nju i njene spise.

Naravno da pise

Citiraj Bibliju gdje piše da je Bog Adamu i Evi zapovjedio subotni odmor.

Citiraj Bibliju gdje piše da je Bog Adamu i Evi zapovjedio subotni odmor.
Naravno da pise,sta bi drugo moglo znaciti sledece reci i za koga bi se uopste mogao odnositi ono sto je Bog uradio u raju:

1 Mojs.2,2.3:
"...I svrši Bog do sedmoga dana djela svoja, koja učini; i počinu u sedmi dan od svijeh djela svojih, koja učini;
I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga, jer u taj dan počinu od svijeh djela svojih, koja učini;..."

Za koga je i zasto uopste Bog blagoslovio ovaj dan ,za koga su se odnosili blagoslovi SAMO TOG DANA, ???
I ono najbitnije - dali je Bog ikada u neku svoju zapovest naveo i Njegov odmor nakon stvaranja da bi mogli lakse napraviti paralelu ???

ali adventisti sedmog dana tako vjeruju i tvrde jer im je tako naučavala 'proročica', a oni ispovjedili vjeru u nju i njene spise.
Evo sacekajmo tvoje odgovore na moja pitanja i tako jedniom za svagda na ovom forumu verujem da ce se zatvoriti papska pagansko-pljuvacka usta.
Izvoli.

P.S. nadam se da neces ponovo pobeci uz tvrdnju da su mi pitanja glupa ???? :D

Kad vidimo tko je Željko Porobija, bit će jasno i zašto ti izgela kao da 'nije sav svoj'. Tko je Željko Porobija? Čitajte:

PRIČA BIVŠEG DEKANA KOJI JE OSTAO BEZ SVEVIŠNJEG 'Dvadeset sam godina bio predani pastor. A onda sam shvatio da Bog zapravo ne postoji'​

Bibliju sam pročitao 40 puta, i to na engleskom, njemačkom, francuskom, starogrčkom... Tumačenje Biblije vrlo je zahtjevna stvar, a onda vidite da neke stvari ne stoje. Pokušao sam to pomiriti, ali nije mi išlo, kaže nam Željko Porobija

U adventizam sam ušao isključivo iz uvjerenja. Bio sam sretan dok sam radio kao pastor, posebice na početku. No, kad je vjere nestalo, morao sam otići, priča mi Željko Porobija, bivši adventistički pastor i dekan Adventističkog teološkog fakulteta u Maruševcu. Porobijino ime u više sam navrata zamijetila u raspravama o znanstvenim temama vođenim na društvenim mrežama, a iz tih se diskusija moglo zaključiti da je čovjek iznimnog obrazovanja. Prije nekoliko dana, međutim, saznala sam da je Željko Porobija nakon gotovo dvadeset godina rada napustio pastorsku službu te je sada sekularist i ateist.

U adventizmu sam od 1987.godine, a prošao sam proces koji me doveo do toga. Naime, počeo sam proučavati Bibliju jer me to jako zanimalo. Osjećao sam u sebi neko rađanje vjere. Biti vjernik u kontekstu adventizma je zanimljivo i čovjeku može biti lijepo - prisjetio se Porobija, koji je u to doba bio student filozofije na Sveučilištu u Beogradu. - Mislim da je beogradsko sveučilište u pogledu filozofije tada bilo slobodnije od zagrebačkog, gdje su prevladavali praksisovci. Filozofiju sam diplomirao u Beogradu, a doktorirao na Sveučilištu Wales. Također, magistrirao sam i teologiju na Open University u Engleskoj - dodao je Porobija.

P.S. Tko ispovjedi vjeru u lažljivicu, kradljivicu i bogohulnicu nužno ostaje bez Svevišnjeg.
željko-porobija (1).jpg

Screenshot_20250413_185132_Chrome.jpg
Screenshot_20250413_185307_Chrome.jpg
Screenshot_20250413_185430_Chrome.jpg
Screenshot_20250413_185605_Chrome.jpg
Screenshot_20250413_185520_Chrome.jpg
Screenshot_20250413_190132_Chrome.jpg

Poslednja izmena:
I usput se odreći Boga i Svetog pisma. I sve odreda popljuvati. Očito nije tražio carstvo nebesko nego zemaljsko. Našao si je Njemačku pa neka sada živi u posthrišćanskom društvu.
Screenshot_20250413_195512_Chrome.jpg

Porobija je...najnovijim tekstom je sablaznio hrvatsku... kako je sveti Antun bio pedofil..

Screenshot_20250413_195902_Lite.jpg

Što god mislili o Vatikanu (a ne moram objašnjavati što ja mislim), oni nisu skupina naivaca. Njima je od početka jamačno bilo jasno da se radi o manipulaciji, svjesnoj ili nesvjesnoj. U ovih dvije tisuće godina kako su razni vizionari viđali Isuse, Marije i svece, nikada se nije dogodilo da se to događa po voznom redu Deutsche Bahna.

Ali, Međugorje je postalo veliki hit među katolicima cijeloga svijeta, hajde sada budite baja koji će reći narodu da je sve to fantazija. Ako ste očekivali izjavu tipa „Ne priznajemo da su to Gospine objave i molimo vjernike da ne nasjedaju”, onda ste jako naivni. I, da se malo i ja igram s latinskim, per definitionem nikada nećete postati vatikanski službenik.

Igra na sigurno​

A opet, nitko iz kurije nije spreman reći, na nepodijeljeno oduševljenje hrvatskih katolika i ostalih miletića, da su to stvarne Marijine objave.

Pogledajte prilog 1714024Pogledajte prilog 1714026Pogledajte prilog 1714028Pogledajte prilog 1714029

Ja sam ovamo ionako došao samo da bih nakon 25 godina Srbije i 25 godina Hrvatske zadnjih (nadam se) 25 godina proveo u nekoj normalnoj zemlji.

Krasno, sam si se razgolio: Sada svoje teze i tvrdnje argumentiraš 'dokazima' adventističkog pastora i dekana Adventističkog teološkog fakulteta u Maruševcu, Željka Porobije, koji je 'dokazao' da ne pistoji Bog.

Back