Расуђивање

Дај дакле слузи својему срце разумно да може судити народу твојему и распознавати добро и зло. Јер ко може судити народу твојему тако великом?
И би мило Господу што Соломун то заиска.
И рече му Бог: кад то иштеш, а не иштеш дуга живота нити иштеш блага нити иштеш душа непријатеља својих него иштеш разума да умијеш судити;
Ево учиних по твојим ријечима; ево ти дајем срце мудро и разумно да такога какав си ти ни прије тебе није било нити ће послије тебе настати таки какав си ти.
А сврх тога дајем ти и што нијеси искао, и благо и славу, да такога какав ћеш ти бити неће бити међу царевима свега вијека твојега.
И ако узидеш мојим путовима држећи уредбе моје и заповијести моје, као што је ишао Давид отац твој, продуљићу дане твоје. Књига о царевима 3.9-14
Видимо да је за расуђивње потребно разумно срце, и не заборавимо да је срце центар нашег ума, фокус наше пажње, Мисли које преокупирају нашу пажњу, оне су нам у срцу. Па Господ каже да тамо где је наше благо тамо ђе бити и наше срце. Наше мисли ће увек бити тамо где је наше благо: зато онај ко се обогатио у земаљским стварима не може наследити царство јер у његовом срцу неће бити Бог него ће премишљати о свом благу уместо да тражи Бога.
Св. Писмо разликује два разума: разум који је по Богу и наш разум. Па Осија каже: И сада једнако гријеше и граде себи лијући од сребра својега по разуму својему ликове, који су сви дјело умјетничко, а они говоре за њих: људи који приносе жртве нека цјелују теоце.Осија, глава 13
О Тимотије! сачувај што ти је предано, клони се поганијех, празнијех разговора и препирања лажно названога разума, 1. Тимотију, глава 6 Ја сам луђи од свакога, и разума човјечијега нема у мене. Приче Соломонове, глава 30
А погледајмо шта каже писмо за разум који је по Богу: Сине мој, слушај мудрост моју, к разуму мојему пригни ухо своје, Приче САоломонове, глава 5
Од чега човек постаје разуман одговор даје само Писмо: Од заповијести твојих постадох разуман; тога ради мрзим на сваки пут лажни. Псалам 119. А Христос каже: Ко хоће његову вољу творити, разумјеће је ли ова наука од Бога или ја сам од себе говорим. Јован, глава 7. Шта нам то Господ каже? Разуман се постаје тако што се чини оно што је Господ говорио да треба чинити.Беседа на гори је добар почетак да знамо шта треба чинити да би смо дошли до разума који је по Богу. Разум се не стиче мудровањем, и сабирањем многог знања већ чињењем Божије воље.
А синови ће твоји сви бити научени од Господа, и обилан мир имаће синови твоји. Isaija, glava 54. У пророцима стоји написано: и биће сви научени од Бога. Сваки који чује од оца и научи, доћи ће к мени. Јован, глава 6. Ми треба да будемо научени од Бога да би смо имали разум и да би могли исправно да расуђујемо. А како ћемо бити научени од Бога ако гласа његова не чујемо, ако немамо Његова откровења?
Зато Господ каже ученицима: Нити се зовите учитељи; јер је у вас један учитељ Христос. Матеј, глава 23. Значи онај који се учи од људи из разних књига вешто написаних неће стећи разум који је од Бога него ђе стећи разум који је од људи. Јер људски разум долази од људског ума а Божији разум долази од Божијег ума. А где можемо нађи Божији ум? Св. Писмо је Реч Божија, а Грчка реч Логос значи Реч, али има још једно значење, значи и УМ. Па св. ап. Јован каже: У почетку бјеше ријеч, и ријеч бјеше у Бога, и Бог бјеше ријеч. Она бјеше у почетку у Бога. Све је кроз њу постало, и без ње ништа није постало што је постало. У њој бјеше живот, и живот бјеше видјело људима. И видјело се свијетли у тами, и тама га не обузе. По Јовану 1. 1-5 Па хајде да уместо да Логос преведемо са Реч, преведемо као Ум.
У почетку бјеше Ум, и ум бјеше у Бога, и Бог бјеше ум. Он бјеше у почетку у Бога. Све је кроз њега постало, и без њега ништа није постало што је постало. У њему бјеше живот, и живот бјеше видјело људима. И видјело се свијетли у тами, и тама га не обузе.

На небу се налази Рај , тамо је Царство небеско, престо Божији у небеском Јерусалиму,тамо је и Дрво Живота, и извор воде живота. Тамо живе анђели, духови добра. А Пакао се налази у срцу земље,тамо је вечна ватра и тамо живе демони, духови зла. И кад се буквално расуђује: ми знамо да неба нема, да се после атмосвере која узрокује плаветнило које видимо налази дубина свемира.а кад погледамо испод нас е налази земљино језгро и врелина лаве која је испод танког слоја Земљине коре.
Али Господ Исус Христос нам каже да је Царство небеско ту у нама,да је то свет наших мисли, да се оно налази у нашем уму. Да је Рај, део нашег ума, да се ту у нама налази престо Божији и да у нашем уму живе анђели. Па ако је небо ту у нама онда је и земља ту у нама, и пакао и анђели Пакла су ту у нама, свет наших мисли.
А ми смо тамо где се својом пажњом налазимо, ако смо својом пажњом на небу гледамо небеске ствари а ако смо својом пажњом на земњи гледамо земаљске ствари, Мисли којима посвећујемо пажњу су анђели или демони. Ми смо својом пажњом или у рају или у паклу.
Зато је јако битно да се научимо расуђивању, да научимо да препознајемо своје мисли, да бдимо над њима и да својом пажњом што више будемо у рају него у паклу. Зато без солидног познавања библије нема расуђивања: јер немамо на основу чега да расуђујемо. Без св. Писма немамо информацију да ми у себи имамо два различита начина мишљења и да нисмо дужни да слушамо оно што нам наш интелект саветује. Јер у интелекту се огледа наш земаљски начин мишљења. Он који је некада живео на небу и био један од најсветлијих анђела, Луцифер, због свог безакоња прогнан је на земљу и постао је владар земље,господар пакла. У светом Писму ми Имамо Ум Божији, и он је мера по којој можемо да расуђујемо да ли је неко мишљење добро или лоше, Десет Божијих заповести су упутство шта не треба радити а Христово Јевађњеље је упутство шта да радимо да би смо стекли Царство небеско у коме ће нам служити анђели Божији иместо да живимо на земљи и служимо анђелима пакла.
Зато св.ап. Павле каже у коринћанима глава 6
Не знате ли да ћемо анђелима судити, а камоли стварима овога свијета?
И разумни ће се сјати као свјетлост небеска, и који многе приведоше к правди, као звијезде вазда и довијека. Данијел 12.3
 
Poslednja izmena od moderatora:

Back
Top