Sumrak rimokatoličke i protestantske teologije - odriču se Biblije

Prijatelju u vjeri, ne razumijes moje pitanje. Nemoguce je provjeriti 7000 godina unazad da je danasnja Subota sedmi dan, osim ako imamo neku referencu, kao bozji kalendar. Posto izucavas Bibliju svaki dan, u Egzodusu se moze zakljuciit da se Sabat odredjivao uz pomoc mjesecevih mjena. Taj kalendar nije u upotrebi danas.
Nisi me rzumeo - NIJE NASE DA PROVERAVAMO BOZJI KAPACITET DA SACUVA SVOJE STVARANJE I SVOJE IZRICITE ZAPOVESTI .
Mi trebmo verovti Bogu da je dovoljno mocan da sacuva ciklus 6+1 od bilo kakvih sotonskih malverzacija i fallsifikta, utoliko vise sto je Bog blagoslovio i posvetio JEDINO SEDMI DAN .
Zmisli kakav bi to bio Bog ukoliko bi dozvolio sotoni da NJEGOV BLGOSLOV I POSVECENJE na svoju ruku prebci na neki drugi dan s cime bi sva desavanja u toku stvaranja pustio kroz wc solju u kanalizciju ?????????

Nisi me rzumeo - NIJE NASE DA PROVERAVAMO BOZJI KAPACITET DA SACUVA SVOJE STVARANJE I SVOJE IZRICITE ZAPOVESTI .
Mi trebmo verovti Bogu da je dovoljno mocan da sacuva ciklus 6+1 od bilo kakvih sotonskih malverzacija i fallsifikta, utoliko vise sto je Bog blagoslovio i posvetio JEDINO SEDMI DAN .
Zmisli kakav bi to bio Bog ukoliko bi dozvolio sotoni da NJEGOV BLGOSLOV I POSVECENJE na svoju ruku prebci na neki drugi dan s cime bi sva desavanja u toku stvaranja pustio kroz wc solju u kanalizciju ?????????
Ma kakva Biblija rekla da je sedmica toliko i toliko dana, subota šesti dan i sl. Elen Vajt napisala svoje tumačenje i ssad je to subotarima Biblija.

Prijatelju u vjeri, ne razumijes moje pitanje. Nemoguce je provjeriti 7000 godina unazad da je danasnja Subota sedmi dan, osim ako imamo neku referencu, kao bozji kalendar. Posto izucavas Bibliju svaki dan, u Egzodusu se moze zakljuciit da se Sabat odredjivao uz pomoc mjesecevih mjena. Taj kalendar nije u upotrebi danas.
Sedmica se kroz istoriju nikada nije menjala, to potvrdjuju svi strucnjaci. Sacuvali su ju jevreji do dan danas a hriscani su sedmicu prihfatili u 3 veku. Sam Hristos ju je potvrdio sedmicu i subotu.
Danas je moguce kopjuterski unazad preci sve sedmice i to je i ucinjeno.
Mi imamo ispravnu sedmicu.
Cak ju je pravoslavni kalendar sacuvao.

Ljudi slave 7 dan, ali ne subotom ili nedeljom. Sta je sa 144 000 spasenih?
Sedmica se kroz istoriju nikada nije menjala, to potvrdjuju svi strucnjaci. Sacuvali su ju jevreji do dan danas a hriscani su sedmicu prihfatili u 3 veku. Sam Hristos ju je potvrdio sedmicu i subotu.
Mozda? Nije bilo Jevreja, niti su u Bibliji zapisani Sabati u vrijeme Adama I Eve, da bi oni pamtili od kada pocinje 7 daj ciklus, tj. pocetak i prvi dan. Nije tada bilo ni pisanih kalendara, osim nebeskih tijela. Jedina logika je da se Jevreji, ovi moderni danas, su sve samo ne onaj bozanski narod. Dodajmo da je Yahve zautavio sunce za jedan dan itd.
Sta hocu da kazem, ima mjesta sumlji. Treba da to istrazujemo ako hocemo da dodjemo do istine. Niko ne moze tvrditi da je apsolutno u pravu, osim ako slijepo podrzava razne doktrine crkve. Poz!

Ljudi slave 7 dan
Ne slave vec svetkuju svetkuje se tako sto se radi aktivno i kvalitetno u toku 6 radnih dana i nakon toga se odmara u toku sedmom danu i tko ceo zivot sto ce reci da se subota svetkuje U KONTINUITETU,BEZ PRESTANKA.
, ali ne subotom ili nedeljom. Sta je sa 144 000 spasenih?
Kakve sad veze ima lanski snjeg sa naftom na Kopaoniku ? :kafa:
Mozda? Nije bilo Jevreja, niti su u Bibliji zapisani Sabati u vrijeme Adama I Eve, da bi oni pamtili od kada pocinje 7 daj ciklus, tj. pocetak i prvi dan. Nije tada bilo ni pisanih kalendara, osim nebeskih tijela.
A sta bi im trebao kalendar,stvarno te ne razumem...evo ja recimo svetkujem subotu vec 20 godina i apsolutno mi nikada nije trebalo da pogledam kalendar da bi znao koji je dan u sedmici.
Jedina logika je da se Jevreji, ovi moderni danas, su sve samo ne onaj bozanski narod.
Slazem se jer su danas Bozji narod jedino hriscani.
Dodajmo da je Yahve zautavio sunce za jedan dan itd.
Zustavio sto ce reci da je jedan konkretan dan,koji god to dan tada bio,trajao mozda 48 sati pa je tek nakon toga sledio zalazak sunca.
Sta hocu da kazem, ima mjesta sumlji.
Zapravo ne postoji ni najmanja sansa za bilo kakvu sumlju na tom planu.
Treba da to istrazujemo ako hocemo da dodjemo do istine.
Slazem se s tim sto toplo preporucujem da svoj fokus zadrzis iskljucivo na Svetom Pismu i to verom u Boga koji je vodio procese zpisivanja svih tih Biblijskih izvestaja.
Niko ne moze tvrditi da je apsolutno u pravu, osim ako slijepo podrzava razne doktrine crkve. Poz!
Upravo toga radi je najbolje da verujemo i tvrdimo DA JE JEDINO BOG U PRAVU stoga verujmo Njegovoj reci.

PRVI HRISCANI SU BILI JEVREJI,STA JE TEBI,ZAR JE MOGUCE DA SI TOLIKO DUHOVNO ZASLEPEO...?

BITNO JE DA BUDEMO U REDOVIMA ONIH KOJI CE IMATI PRILIKE DA SVE TO ISKUSE/VIDE U BUDUCNOSTI KROZ CITAVU VECNOST.

blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga

LICNO STVORITELJ

TAJ CE CIKLUS OSTATI NEPROMENJEN.

SVE JE TO VEC DAVNO ZAVRSENA RADNJA U PROSLOM ZAVRSENOM VREMENU.

Isus ustavši rano u prvi dan nedjelje

ZASTO JE OSTAO SUBOTOM U GROBU ??????

NIJE NASE DA PROVERAVAMO BOZJI KAPACITET DA SACUVA SVOJE STVARANJE I SVOJE IZRICITE ZAPOVESTI .

JEDINO SEDMI DAN

NJEGOV BLGOSLOV I POSVECENJE

KONTINUITETU,BEZ PRESTANKA

DA JE JEDINO BOG U PRAVU

kad ćeš skontati da nisi na planini?
OJHA KAD ĆEŠ SKONTATI DA NISI NA PLANINI? :D

Sagledavajući rimokatolike malo dublje, prethodno ih dobro proučivši i teološki i u praksi, iako sam veliki pristalica ujedinjenja istočne i zapadne crkve, moram priznati da sam što se tiče rimokatolika vrlo skeptičan kad je u pitanju ujedinjenje. To može samo Duh Sveti da odradi. Već sam pisao da dogmatika mora da bude pravoslavna. Razlike u obradima su dopustive i uvek su postojale, ali ovakvo stanje u Rimokatoličkoj crkvi i da se sutra ujedinimo s njima to ne bi bilo dobro za nas pravoslavne. Bojim se da su katolici predaleko otišli u liberalizmu i svemu. Odnos prema svetom pričešću je ne znam kako ga opisati: nemaran, prečišćivanje svaki dan, kod nekih i više puta dnevno, post ako se uopšte više može nazvati više postom. Onda opet Vatikan kao država - crkva nije od ovoga sveta da ima državu i ambasade. Sadašnje stanje kod rimokatolika ne bi se dobro odrazilo nas pravoslavne, pre bi mi poprimili od njih loše nego oni od nas dobro. Bog zna šta je najbolje!
A da svako zadrži svoje da da se opšti bogosluženju i svetim tajnama kako zagovara patrijarh Vartolomej, to ne bi bilo pravo jedinstvo već neki politički kompromis. Kompromis u pitanju vere nije dobar. Mora biti jedna vera, jedno krštenje, jedan Gospod.

https://www.index.hr/mobile/vijesti...2660957.aspx?index_ref=naslovnica_najnovije_m

Danas više ni teolozi ne vjeruju u Bibliju. Imaju jako dobre razloge za to

Piše: Željko Porobija
07:30, 13. aprila 2025.

PRETPOSTAVLJAM da ste svi pročitali makar nešto iz Biblije, znate puno priča, nešto izreka, možda ste si dali truda i da naučite malo više od obavezne lektire u školi. Vjerujem da među vama ima i onih koju su pročitali cijelu Bibliju, bilo bi dobro da to napravi svaki obrazovaniji čovjek. Kako sam i prije govorio, radi se o književnom dragulju.

Ne znam kakav generalni stav imate o toj knjizi, ali trebate znati ovo: ljudi koji je dobro poznaju, koji su analizirali brojne njezine tekstove i bavili se samim njezinim nastankom i razvojem, jednostavno više ne vjeruju u nju kao božansku objavu.

Vapaj teologa

Upoznao sam brojne stručnjake koji su proučavanju Biblije posvetili cijeli svoj život. Krenuli su još u ranoj mladosti, nošeni iskrenom vjerom i željom da kroz tu knjigu spoznaju Boga.

Svi oni danas su zakleti skeptici. Ostat će mi u pamćenju scena s jednog biblijskog simpozija kad sam prolazio pokraj jedne skupine tih istinskih znalaca. Jedan mi se okrenuo i uz prešutno odobravanje drugih mrtav ozbiljan rekao: "Mi trebamo drugu Knjigu."

Iz ranijih sam razgovora shvatio što je htio reći. Pokušat ću to i vama što jednostavnije objasniti, a imate i udžbenika koji to rade puno detaljnije.

Nepoznati pisci

Da krenem s pitanjem autorstva biblijskih spisa.

Kratak odgovor: ne znamo tko su autori.

Duži odgovor: Mojsijeve knjige nije pisao Mojsije, zapravo, nije ih pisao jedan čovjek, osobito ne iz ranog željeznog doba. Pisala ih je raznolika skupina autora stoljećima nakon što je navodno živio Mojsije.
Željko Porobija je ateistički apologet kojeg židovski mediji promoviraju. Ovo bi ti bilo kao da uzmeš Natašu Kandić da ti tumači srpstvo.

Od samog fra Ive Pavića, poznatog bosanskog franjevca, sam čuo da je prestrašno koliko se Sveto pismo omalovažava na rimokatoličkom teološkim fakultetima. Da se radi o čistoj jeresi. Čak je rekao i da pojedini bibličari (urednici izdanja i prevodioci) ne veruju u to što piše u Bibliji. I takvi ljudi su profesori na teološkim fakultetima.
+++
Šta reći na to? Strašno otpadništvo. Ali, naravno ima i tradicionalista i revnitelja i tamo, ali verovatno se radi o malom broju. Dobro sam zapamtio reči našeg blaženopočivšeg starca oca Tadeja (Štrbulovića) kad je rekao da u zapadnoj crkvi to jest Rimokatoličkoj skoro svi biskupi masoni. I onda normalno masoni postavljaju svoje kadrove...
pozicija tradicionalističkih katolika je da je stolica sv. Petra od 1958. godine upražnjena.

Onda opet Vatikan kao država - crkva nije od ovoga sveta da ima državu i ambasade.
smeta ti majusni vatikan, a kada se diskutuje o rimskom carstvu, onda je konstantin ravnoapostolan, a osvajao od persije do britanije? gedo, sudis licemerno, i po spoljasnjosti, kada pominjes obrede, a sustinski nemas pojma, ili bezis od ociglednog cak!
Mora biti jedna vera, jedno krštenje, jedan Gospod.
ponavljas napamet nabubane fraze, a sustinski nista ne kazes
crkva nije od ovoga sveta da ima državu
rimsko carstvo je zarobilo crkvu zapadnu - to je sustina kada vi hvalite nekrsta i ubicu konstantina, pa onda licemerno napadate vatikan,a ciji je vatikan ako nije rimskog carstva?

nema crkva drzavu kako ti izopacujes, vec drzava ima crkvu zarobljenu, i to je slucaj i na lokalu,a ne samo globalno, svi bi da budu kao rim, to jest vatikan

ne razumem? oni vas zezaju da se neko nije zabrojao, propustio ili pridodao bar jedan dan?
hahaha, pa postoje teorije da smo se zabrojali za godine,a ne samo za 1 dan, ahahaha

daj nam samo objasni kako to moze kompjuterski da se dokaze, da se nismo zabrojali, ziv nisam sta ti je na pameti, plus mislim da nemas blage veze o nebeskoj mehanici, i kalendarima kroz istoriju

a sto se tice ciklusa od 7, to se slazem, on postoji ODUVEK

ne razumem? oni vas zezaju da se neko nije zabrojao, propustio ili pridodao bar jedan dan?
hahaha, pa postoje teorije da smo se zabrojali za godine,a ne samo za 1 dan, ahahaha

daj nam samo objasni kako to moze kompjuterski da se dokaze, da se nismo zabrojali, ziv nisam sta ti je na pameti, plus mislim da nemas blage veze o nebeskoj mehanici, i kalendarima kroz istoriju

a sto se tice ciklusa od 7, to se slazem, on postoji ODUVEK
Kopjuter sve izracuna unazad.
Moze i unapred.
Pa kad se slazes za sedmicu gde je problem proracunjavanja.
Osim toga svedok je i sam Izrael.

ko-sta? izmisljas, tiltujes covece, to niti postoji niti se moze proveriti kada je tacno nesto zapocelo! moze okvirno da se zna preko izotopa ugljenika starost necega OPIPLJIVOG, MATERIJALNOG, ali vreme da se vrati unazad i proveri u dan, nema te HAPARATURE, osim u trecem oku ili tako nekom casipisu za zaludjivanje

Poslednja izmena:
ko-sta? izmisljas, tiltujes covece, to niti postoji niti se moze proveriti kada je tacno nesto zapocelo! moze okvirno da se zna preko izotopa ugljenika starost necega OPIPLJIVOG, MATERIJALNOG, ali vreme da se vrati unazad i proveri u dan, nema te HAPARATURE, osim u trecem oku ili tako nekom casipisu za zaludjivanje
Tini ne razumes o cemu pricam da bih mogao da ti objasnim...
Ne pricam ja o tome sra ti pricas.
Nigde ja ne pricam o necemu sto je negde zapocelo.
Niti dan mozecda se utvrdi ugljenikom itd.

Moze i unapred.
Pa kad se slazes za sedmicu gde je problem proracunjavanja.
Osim toga svedok je i sam Izrael.

sta proracunavas ti uopste? kalendar je ljudski dogovor, to se ne racuna, sedmica je isto dogovor, sat, mesec dan - vise dan manje, sve je dogovor, ali godina nije
i ako se kalendar menjao, usavrsavao, kako i sta prorocunavas?

Poslednja izmena od moderatora:
sta proracunavas ti uopste? kalendar je ljudski dogovor, to se ne racuna, sedmica je isto dogovor, sat, mesec dan - vise dan manje, sve je dogovor, ali godina nije
Dogovor ne dogovir, sedmica moze da se prati unazad.
Ali vidim ti ne znas o cemu pricamo.
I da ne moze, imamo Izrail koji je sacuvao sedmicu
A cuva ju i Pravoslavna crkva u svom kalendaru.

Poslednja izmena od moderatora:
Тако је. Својевремено је постојао француски републикански календар, а седмица (недеља) је имала десет дана:
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Француски_револуционарни_календар
Дани у седмици - декади:
примиди (фр. Primidi) — 1. дан декаде
дуоди (фр. Duodi) — 2. дан декаде
триди (фр. Tridi) — 3. дан декаде
квартиди (фр. Quartidi) — 4. дан декаде
квинтиди (фр. Quintidi) — 5. дан декаде
секстиди (фр. Sextidi) — 6. дан декаде
септиди (фр. Septidi) — 7. дан декаде
октиди (фр. Octidi) — 8. дан декаде
нониди (фр. Nonidi) — 9. дан декаде
декади (фр. Decadi) — 10. дан декаде