Operacija srca

Sigurno ce sve biti dobro.Znam da se cini glupo reci:"ne brini" ali pokusaj koliko god mozes da se opustis i verujes. To izgeda nemoguce u ovim trenutcima, ali ako uspes, mnogo ces se lakse i brze oporaviti... Jeste to teska op. ali bas zato je i manje rizicna, tu su svi svesni da greske ne dolaze u obzir. Uglavnom je procenat uspesnosti 95-97% Pa kad bi nam neko dao takvu sansu da dobijemo kad igramo loto...;)
Nadam se da se na Dedinju i dalje drze iste procedure, sto znaci da ces odmah sutra kad te prime imati prvo "predavanje" o ponasanju pre i posle op. Pridrzavaj se tih saveta i sve ce biti mnogo lakse. Duvaj u onu rukavicu ma koliko ti se cinilo smesnim, postoji razlog za to.
Zelim ti svu srecu i da sto bezbolnije prodjes kroz sve. Da sto pre dodjes kuci i otkucas se ovde kao punopravni :heart: clan.
:zag::kiss:

jos jednom vam hvala sanjka, mnogo mi znaci sve sto ste pisali, svi ste sjajni ,ja pokusavam da se malo opustim i da ne razmisljam o oper. imam poverenja u lekare,a sto se oporavka tice ja nigde ne zurim :) javljam se uskoro i jos jednom pozz svima :)

neki dan u apoteci jedan covek trazi lek ATORIS, navodno mu je preporucio internista jer je mnogo jeftiniji a isti kao Sortis. Da li neko zna nesto o ovom leku?
Ovaj nas forum....:think:..
Sigurno ima onih koji koriste ali se izgleda grudvaju? Ja bih volela da mogu bar nesto da ti kazem ali... Meni su davali sortis pa sam gostovala u hitnoj.Posle mesec dana probam opet, sad ATAKOR, potpuno ista reakcija. Tako da odrzavam holesterol tamo gde je i bio, ne moze mi nista a ni ja njemu. Na netu sam nasla puno o tom za koji pitas, samo ono sto tebe interesuje su licna iskustva pa ako neko od "domacih" koristi, ajd' da obnovimo temu.

Ovaj nas forum....:think:..
Sigurno ima onih koji koriste ali se izgleda grudvaju? Ja bih volela da mogu bar nesto da ti kazem ali... Meni su davali sortis pa sam gostovala u hitnoj.Posle mesec dana probam opet, sad ATAKOR, potpuno ista reakcija. Tako da odrzavam holesterol tamo gde je i bio, ne moze mi nista a ni ja njemu. Na netu sam nasla puno o tom za koji pitas, samo ono sto tebe interesuje su licna iskustva pa ako neko od "domacih" koristi, ajd' da obnovimo temu.
I ja pijem Sortis neki dan da kupim kad pojeftinio i on, za ATAKOR sam pitao kardiologa i samo mi je rekao pi ti Sortis i ja nastavio po starom i sto je sigurno sigurno.
Sretno clanu koji je danas na seckanju kao sto rekoste.
Sanjka ti ne posustajes ovdje si stalno, dobro je dobro to sve najjj ti zelim.

.
Sanjka ti ne posustajes ovdje si stalno, dobro je dobro to sve najjj ti zelim.
;) Kad god i dokle god...
Pripremu, samu op. sve sam prosla potpuno bezbolno - psihicki, citajuci ovaj forum. Da se ne ubijem nakon iste i ipak ostanem "normalna"( :think:), velikim delom mogu da zahvalim starosedeocima i moderatorima "nase kafanice". Samo odrzavam tradiciju :)
A ako ne pomognes a mozes - gore je nego da si naneo zlo, tako me ucili...
Na najjjj zelje uzvracam istom merom.

I meni svako jutro i svako vece njih dvoje u mislima, samo sto je ona do sad trebala da stigne...Kik bokser je nadam se odradio sve i hoda po hodnicima, polako pravi put kuci, ali Milio bi trebalo da je u domu svom...Valjda je sve u redu.
I super sto su nam vratili nase smajlice ;)

Pustise mene danas isecenog :) Sta da kazem,ekskurzija samo takva. Zeznuo sam se sto se kuci nisam sredio jer me je stvarno docekao chova neki za brijanje no dobro. Budjenje me je ubijalo,imao sam onu cev u ustima za disanje pa im je bilo neprijatno. Bolovi normalno strasni. Posle prvog dana izasao iz soka. TU noc sam se naspavao 100 puta i kad god je sestra dosla pitao sam je koliko je sati uvek je sat vremena bila razlika,sto mi je bio haos,noc je sporo jako prolazila. Kad sam vracen na sprat gore posle soka,tu su me jos malo pazili mazili i sutra dan vadili drenove. Ja ne znam,nije bilo toliko bas strasno ali da se bol oseti,oseti se. Ustao na noge teze,vrti se u glavi sto je svima slucaj. Prosetao do vrata par puta i u krevet nazad. Tu noc sam se lose osecao,primio sam mnogo protiv bolova i nije mi pomagalo,isto kao i u soku,naspavam se i previse,dodje sestra pitam koliko je sati a ona kaze tek pola 10. I tu sam poceo i depresiju da padam,u glavi sam imao svega mi napisacu knjigu "Dan prodje,Noc nikad!" Tesko je to meni bilo,taman se onako nepokretan skoro na krevetu namestis,mislis da ces zaspati i samo te muci bol. Posle toga ustao i sve lepo. Vadjenje zica sam pretrpeu u mukama. Jedan deda mi rekao kako to nije nista ni ne osetis i ja jos navaljivao da mi vade sto pre i kad su poceli,ja sam se pokajao istog trenutka. U par reci,vise me je bolelo nego drenovi. Kad su i zice izvadjene,lakse se ustaje iz kreveta,lepse setas,ne teturas se i opusteno sve radis. Posle su me fizioterapeuti pitali "Jel se ti skidas sa hodnika i nekad odmaras?" :) Tako da eto,danas sam pusten kuci,sve lepo sve fino... Kosu nisam prao 7 dana jedva sam docekao,tesko mi je i to bez pomoci ne mogu da se sredim al napreduje se. Inace upoznao sam i tamo 2 coveka koji su poslati sa DEDINJA na operaciju u Kamenicu. Kako to meni sve izgleda,Dedinje salje u Kamenicu svoje ljude na opravku. Covek br 1 ... Radio bajpas i nesto dobro nisu uradili,grudni kos mu vezali zicom kao kad se prase na raznju veziva,sve vam je jasno,tako se na snimku vidi. Nesto mi je on objasnjavao.. 30% radi bla bla oko tog bajpasa ali nisam razumeo. Uglavnom nista ne valja i danas je opet operisan. Covek broj 2. Tuzna i zalosna prica. Isto je trebao da operise tu rupicu kao i ja ali sta se desilo,na Dedinju mu ustanove da ima to i sad posto je lista duga normalno pare se traze,mislim da je rekao da bude medju prvima na listi je od 3-5k eura,a da nadje doktora da ga uradi je od 10-15k eura. E sad posto je on to nasao preko firme i advokati otisli da ugovore,jer treba pokrice da ce da se plati nije problem,oni se napravili grbavi i posalju ga u Kamenicu,jer su trazili pare na crno. Sa tom dijagnozom oni coveka operisu i ustanove da nema Foramen Ovale Apertum i sta mislite sta je bilo onda? Coveka su otvorili samo i zatvorili i eto kako napravise glupost zbog necije nemarnosti. Nadam se da ce taj lekar sa tom dijagnozom koji je poslao sa dedinja otici u zatvor da odgovara. O Dedinju nista lepo nisam cuo,najiskrenije. Neka prica ko sta hoce,ovi ljudi su zivi svedoci,a posebno covek broj 2.
Ja se sad oporavljam i pokusacu da spavam kao kornjaca naredna 2 meseca na ledjima :)

:cmok2:
Dobro nam došao nazad!
Nemoj da se sekiraš što si nervozan, to je postoperativna depresija, to tako treba. Zamoli lekara (kardiologa, nikako opšte prakse, jer sad imaš specifičnu terapiju) da ti da nešto za smirenje, nerviranje u ovoj fazi nije poželjno.
Za kupanje i pranje kose nađi nekoga da ti pomogne, još neko vreme će ti biti teško da podigneš ruke ili dohvatiš leđa.
Srećno, i šta god da ti nije jasno - imaš nas, neko će ti već odgovoriti.

Chin3zu, Kaja je potpuno u pravu, treba da pijes neki lek za smirenje ili antidepresiv. Bas je mspopovic pisao o tome. Neuropsihijatri iz "Dragise Misovic" su primetili da im se obracaju pacijenti posle operacije srca. Koliko se secam, konstantovano je da vestacka pluca izazivju problem u vezi depresije jer operacija dugo traje. Prelistaj malo forum.
Bas sam iznenadjena u vezi tvojih konstatacija o Dedinju. Sanjka i ja, imamo potpuno suprotno misljenje i iskustvo. Mene ama bas nista nije bolelo, niti mi se spavalo posle operacije. Sve vreme sam posmatrala sta se desava i da sam novinar, napisala bi brosuru, kako najlepse provesti dane posle operacije. Uglavnom, najvaznije je da ce sve to proci i da ces biti kao nov, vrlo brzo. Brz oporavak i lepo je sto si kod kuce.:heart:

VAUUU, sportsman, bas si brzopotezan,svaka cast! :klap:
Dobro nam dosao nazad :zag: Definitivno si clan :heart: kluba, sa svim simptomima.
I opet si me nasmejao, od ekskurzije pa nadalje, sve je tako kako kazes...Ali kad neko premire od straha samim tim sto zna gde ide(a svi premiru, samo se prave) da jos zacinimo sa tim da ce ga boleti kao nikad u zivotu...:sad2: Kroz to mora se prodje i to ti je. Ne bi mu bilo lakse i da mu je neko rekao unapred. A bilo bi mnogo gore u onom vremenu dok ceka.
A verovatno ima i veze sto smo i ti i ja u soku bili skraceno, morfijum daju intenzivno u pocetku posle se proredjuje a kad izadjes napolje menja se drugim lekovima i to onda zavisi ko ti je u smeni i koliko je raspolozen. Ja sam imala i dodatni provod, kad su me spustili u sobi mi bio lik koji je lose odreagovao na anesteziju.Ajd sto je sebi cupao sve, ali je presao i na moje cevcice, dok ga nisu vezali upoznao me sa svim nocnim morama. A i vezan ubijao nemce,zazivao famiiju da dodje po njega...A meni ukinuli lekove jer sam imala neku bljak reakciju pa dok nije dosla sl. smena svu infuziju koju su u mene nalili ja sam izbacila preko suza i znoja.
A kad je stigao moj - nas dr Micovic = spas!!! Druga soba, slusala kad mi je rekao kako da disem dok je povadio skalamucije, nista osetila nisam i dezurna na hodniku pa preko reda kuci!
Za zivce sam tek u banji pocela da gutam da bih odspavala, najgore od svega je to sto ne mozes da sastavis nikako par sati sna. Spavati sedeci :think: Taman krene lepi san, telo samo pokusa da nadje neki polozaj kad ono...krcccc,krc...Posle mesec dana sam bila izbezumljena, dolazilo mi je da legnem ko covek pa nek sve popuca, samo da odspavam jednu noc!
A daj mi objasni o kojim zicama pricas? Sta su vama vadili? Tu nikako da te ispratim, meni jesu vadili nesto sto su zaboravili unutra i te koje drze grudni kos ali sest meseci kasnije jer je trebala da se uradi magnetna pa bi bilo srapnela na sve strane, ali koliko shvatam vama svima vade ali sta?
Ova prica za greske, pa jos je mspopovic pisao kako se promenilo puno toga u posl. vreme...A eto i ja sam ti zivi primer da nesto moze da krene u slepu ulicu :zper:Samo sto ja to dozivljavam kao lose odradjen posao moje mame i tate...i to jos prikrili gresku na nepristupacno mesto ;)
Nisam ja advokat da branim Dedinje (i tamo ima bruke profesije kao i u svim bolnicama, zato i pisemo o onima koji su sjajni da bi ljudi ako im zatreba znali kod koga da idu), ali greska je i u Kamenici sto su coveka sekli a da nisu proverili. Ako obican EHO, nije sto posto nalaz onda se guta onaj unutrasnji, tu se lepo vidi taj tvoj problem. Meni na Dedinju nisu prihvatili nalaze sa kojima sam dosla, prvo njihov lekar uradi pa tek onda na konzilijum. A i kad sam usla u bolnicu, svaki dan su bar jednom dnevno do op.radili da bi svi studenti videli i culi kako to zvuci. Taj lik bi trebao da tuzi i jednu i drugu bolnicu i lekare koji su donosili misljene poimence. I bolnice koje drze takve "lekare" i doticne koji svoj posao obavljaju levom nogom! Bas zbog onih koji stvarno vrede i svoj posao rade vrhunski.I dobiju iste platu kao oni koji ubiju, ostete i jos ukradu! Ovako lose misljenje ide evo sad - na komplet Dedinje i sve lekare a to nije uredu!!!
I to me sad opet vraca na Milio i sto je jos nema?

evo i mene da se javim, dosla sam kuci ,sve je ispalo i bolje nego sto sam ocekivala.moja anestezija nije bila toliko izgleda jaka jer sam cula kad su me doveli na intezivnu,posle sam presla na poluintezivnu i tu sam se osecala kao u lazi lazarevic zbog jedne starije pacijentkinje ( da ne opisujem,jos uvek me zmarci podilaze) i da,posle intezivne nisam dobijala nikakve opijate zbog nekog mog problema sa misicima ,tako da sam eto prezivela i bez lekova protiv bolova i spavanja,tako da moze se i bez toga,a sam prelazak na sledece odeljenje mi je bilo i psihicki olaksavajuce.i polako se oporavljam ,a da ne trosim reci na osoblje bolnice, lekare, hirurga koji me je pomazio pred operaciju i pitao me da li se plasim...ma koliko god da je bilo stresno ti ljudi tamo znaju da vam olaksaju... :))

evo i mene da se javim, dosla sam kuci ,sve je ispalo i bolje nego sto sam ocekivala.moja anestezija nije bila toliko izgleda jaka jer sam cula kad su me doveli na intezivnu,posle sam presla na poluintezivnu i tu sam se osecala kao u lazi lazarevic zbog jedne starije pacijentkinje ( da ne opisujem,jos uvek me zmarci podilaze) i da,posle intezivne nisam dobijala nikakve opijate zbog nekog mog problema sa misicima ,tako da sam eto prezivela i bez lekova protiv bolova i spavanja,tako da moze se i bez toga,a sam prelazak na sledece odeljenje mi je bilo i psihicki olaksavajuce.i polako se oporavljam ,a da ne trosim reci na osoblje bolnice, lekare, hirurga koji me je pomazio pred operaciju i pitao me da li se plasim...ma koliko god da je bilo stresno ti ljudi tamo znaju da vam olaksaju... :))
Divno sto si se javila i sto je sve proslo ipak kako treba. I divno je sto i dalje postoje ti pravi ljudi - Lekari koji nam olaksaju, pored svih problema sa kojima se bore.
Kad ti bude bolje:
Koji te je kardiohirurg operisao?I jesi dobila vestacku valvulu ili neka nova verzija?
I brz oporavak vam zelim :bye:

Kad ovako postavis pitanje...?Koje rupe ostavljene?
Meni a koliko sam videla i ostalima nisu ostavljali rupe. Cak i one od drenova povezane. Da "flisuje" na vrhu na grudnoj kosti i pri dnu i na drenovima je ok, ako izlazi samo limfa. Ne sme da krvari ili gnoji,ili da bude crveno tkivo okolo. I ne smes ti da imas temperaturu.
Trebalo je da sa otpusnom listom u vasem dz dobijete sestru iz kucne nege da dolazi da te previje svaki treci dan (sto imamo pravo a malo ko zna) ili da ides na institut da ti oni to obavljaju do vadjenja konaca.
Kad su ti zakazali vadjenje konaca?

Imam na vrhu rane skroz gore ostavljenu rupu da mi curi to sto izlazi,sad kaze doktor da je to normalno,imao sam subotu noc na nedelju kad sam isao u hitnu na previjanje jer nisam znao jel to ok ili sta,i sad svaki drugi dan idem,sad je ostavljeno do petka od danas da ne idem sutra pa cemo videti koliko curi. Kazu da je rana cista i da nije upaljena ili zagnojena. Ovo za previjanje nisam znao,niko ni ne spominje. Idem sam do Doma zdravlja da me previju. Vadjenje drenova je trebalo biti juce (2 nedelje posle operacije) Ali moj doktor kaze da odstoji jos malo pa u petak vadimo,ove ostale konce mesec dana od operacije. Ako treba mogu postaviti sliku da vidis kako to izgleda mada i sama znas,uhvatio sam priliku na previjanju :)

Sad si me bas zbunio :eek:
Ja nisam imala nista ostavljeno da curi. Ako se dobro secam drugi dan bila poluintenzivna, treci dan povadili drenove,ostavili mi samo onu centralu u vratu do petog dana, sesti dan kuci. Platila previjanje privatno za prvi put (ni ja nisam znala da imam pravo da dolaze kuci, tek posle sam saznala, pa je moj skolski zato to iskoristio kad je dosao njegov red), videla kako se radi i onda kupila octeny sept i sterilne komprese i sama to radila dok nije doslo vreme da se vade konci.
Ako se secam, konce su vadili 9- dan po otpustu, odnosno 15-ti od operacije. Do tad je na tim kompresama uvek bilo po malo te sukrvice, najvise na samom vrhu reza i dole.
E sad, ti nisi imao istu operaciju, mozda se to radi nesto drugacije? Ili je do bolnice?
Ali mi opet nije jasno - kazes vadjenje drenova za dve nedelje. Znas li ti sta su drenovi? To su one debele cevi sa zicom unutra sto ti je provuceno (bilo ??) kroz stomak do srca i pluca i odatle teklo u one plasticne kutije (ili kese) montirane na krevet. Sa tim cudima ne mozes ni kuci, ma ne mozes ni iz kreveta :sad2:
Starosedeoci foruma, imate li vi takva iskustva?
Aj' ti lepo okaci sliku pa da razjasnimo, ako ne znamo mi, tu je nasa Sofija.

A budala pogresno sam napisao,nisam bio koncentrisan. Vadjenje konaca gde su BILI drenovi treba biti u petak. sto je 17 dana od operacije.
Evo slika
424519_3501865191765_1425764034_3451067_576174834_n.jpg

Back