Operacija srca

Zdravo svima.Drago mi je što sam uspela da pronadjem "mesto" da ispričam svoju priču.
Imam 34 godine, pre dve nedelje mi je ugradjen veštački aortni zalistak na Klinici za kardiohirurgiji u Nišu .Ja sam ih pitala svašta nešto pre operacije (glavnog hirurga i anesteziologa) i sve su mi detaljno i lepo objasnili.Znala sam šta da očekujem od ulaska u salu ,pa do budjenja i vadjenja tubusa.Operacija je trajala oko 6 ipo sati(morali su da mi izvade i slezinu ) i izgubila sam malo vise krvi, ali sve je bilo dobro na kraju.Sada sam na kućnom oporavku i očekuje me rehabilitacija u Niškoj Banji za oko 5 nedelja.Koliko god da sam bila pripremljena (vezano za samu operaciju), niko me nije pripremio na poteškoće sa kojima se sada , postoperativno,susrećem...Konstantan umor, nemogućnost normalnog spavanja,bolovi u celom telu...Umorim se i dok žvaćem.Trudim se da što više šetam ali noge k'o da nisu moje.Jedem 4-5 puta dnevno,dosta svežeg voća i povrca, plus vitamini dodatni.I kad padne noć ja se uspavam jedino sa lekovima za spavnje i tako dremam sa budjenjima na 2-3 sata.
Posebno me je šokiralo/uplašilo što ja svoj zalizak čujem , a to nisam očekivala.Čuju ga i ostali kada sednu pored mene.Niko od lekara mi nije pomenuo da je to moguće,pa sam se prepala prvi dan kad sam došla kući...za malo da nateram muža da me vrati u bolnicu isti dan.Još uvek imam konce,nadam se da će da ih skinu za dva dana i da će da mi bude lakše(baš me zatežu) .
Pisaću o svom daljem oporavku , biće mi drago da nekom moje iskustvo pomogne.

Zdravo svima, i ja da se upišem na listu ...
Operisan 13.04, juče pušten kući. Mitralna valvula, klasična hirurgija a nisam ni upoznao nekoga da su mu radili endoskopski na Dedinju.
Sad polako dolazim sebi, ležeći na leđima ( trenutno najveća muka 😉 ).
Nadam se da će i ostali koji čekaju brzo stići, kao što vidite u mom slučaju, trenutno se radi kao na traci bukvalno...

Koliko okvirno traje oporavak posle klasicne operacije zaliska kod starijih osoba?
Tata treba da se operise klasicno. Nadam se da ce biti sve u redu. Ne znam kako stariji podnose operaciju i oporavak.

Hefest2110 Kako tece postoperativni oporavak? Koliko dana posle koronarografije su ti radili operaciju?

Koliko okvirno traje oporavak posle klasicne operacije zaliska kod starijih osoba?
Zavisi od godina i opšteg stanja organizma, ali u principu minimalno 6 i više nedelja za neke uobičajene aktivnosti i otprilike još toliko za potpuni oporavak (aktivnosti koje zahtevaju veći napor itd). Ovo je prilično uopšteno, čisto da se stekne neka predstava.

Tata treba da se operise klasicno. Nadam se da ce biti sve u redu. Ne znam kako stariji podnose operaciju i oporavak.

Hefest2110 Kako tece postoperativni oporavak? Koliko dana posle koronarografije su ti radili operaciju?
Zdravo, meni su radili koronarografiju isti dan kada sam primljen u bolnicu.

Poslednji na intervenciji kasno popodne a operisan sutradan, tako da je bilo pola dana čekanja 😁.
U bolnici bio 6 dana ukupno.
Oporavak ide ok, juče bio kod kardiologa, jedino mi je puls jači, preko 80 stalno i sa INR-om malo mučenja ( kao i većina uglavnom ).
Šetam pomalo, nemam baš snage da išta radim (probao) i čekam odgovor RFZO-a vezano za rehabilitaciju u N. Banji...

Hefest2110 Hvala ti na detaljnom odgovoru.
Dobro je da nisi dugo cekao u bolnici na operaciju.
Jos je to rano, pa i ne mozes da radis. Ipak se treba cuvati.
Tata treba da ima prijem sledece nedelje. Nadam se da ce proci sve ok.
Svako dobro ti zelim.
Hvala, ne sumnjam da će i tvoj tata proći kroz sve ovo uspešno, ipak smo u najboljim rukama...
Važno je da pripremite sve što treba od analiza, većina ljudi je čekala 3-4 dana što nije baš prijatno ( neko zbog analiza, stanja,vikenda...).
Nemam u planu skoro da počnem da radim, koliko se ja pitam, samo je pomalo i dosadno ovako ☺️.

Sve najbolje od ♥️ ( rekonstruisanog ) !

Hefest2110 hvala ti sto se interesujes. Ja nisam ni stizala da ulazim na forum.
Tata je operisan u petak. Proslo je bez komplikacija. Za sada je dobro, sutra ce da malo proseta uz pomoc fizioterapeuta.
Prezadovoljan je osobljem i uslovima u bolnici.

Hefest 2110 kako si ti? Da li si dobio odgovor za N. Banju?

Hefest2110 hvala ti sto se interesujes. Ja nisam ni stizala da ulazim na forum.
Tata je operisan u petak. Proslo je bez komplikacija. Za sada je dobro, sutra ce da malo proseta uz pomoc fizioterapeuta.
Prezadovoljan je osobljem i uslovima u bolnici.

Hefest 2110 kako si ti? Da li si dobio odgovor za N. Banju?
Super, drago mi je i nisam ni sumnjao da će biti tako.
Dobio sam rešenje od RFZO za banju, sad čekam da se oni jave sa preciznim terminom.
Ja sam bio u petak na prvoj kontroli, nažalost, osim EKG-a dežurni doktor me nije ni pogledao. Prepisao poslednje 2 rečenice sa otpusne liste i to je to 🤔.

Ok sam, malo mi je jači puls pa zbog toga (valjda) se pojavljuje AV blok prvog stepena ali to ne bi trebalo da je veliki problem...

Hefest2110 Nadam se da ces uskoro dobiti termin za banju.
Onda ne vredi ni ici na kontrole na Dedinje. Ni ultrazvuk ti nisu uradili?
Ne kažem baš da ne treba ići, i onako je u pitanju samo 1 kontrola.
Verovatno kad vide da si ok, znaju da imaš svog kardiologa i on će da se bavi dalje s tobom...
Meni je puls bio 98 na EKG a dr kaže da pacijentima uvek skoči kada mere u bolnici, verovatno i istina ali što merimo onda ☺️.
Ultrazvuk stoji u ordinaciji nov, nije skoro upaljen 🤔😂

Da li neko zna da li postoji laboratorija u Bg, koja vadi INR iz prsta?
Sumnjam da će da pomogne laboratorija u Nišu, ali ajde :).
U BG radi se u Beolabu u Resavskoj 58-60.
Ja sam skoro tražio i jedino je kod njih moglo sa ove strane reke, iako su neki na sajtu stavili da rade (a ne rade ).
Zvao sam i neki kol centar pa su rekli da može u Bulevaru K.A. pa sam poljubio vrata. Za Nbg ne znam, mislim da je neko pisao da ima ...
Meni se ne isplati svakako, da idem u grad, dok se parkiram.

Back