Olga Lukovic i delo "Srbi narod najstariji"- stepen relevantnosti?

Има једна реч у српском језику која даје упориште причи о саживоту Срба и лавова.
Лавеж! Зашто пас не псује већ лаје? Срби и лавови се нису срели само ако је ова
реч преузета из другог језика.

Treba imati na umu i da se reč lav odnosila i na druge živuljke. Konkretno, na hrta. Više o tome u raspravi Devet ljutih lava u pesmi Smrt majke Jugovića Božidara Kovačevića: https://dais.sanu.ac.rs/handle/123456789/8422

U toj narodnoj pesmi, vrlo se jasno govori o tome da lavovi laju. Cela pesma: https://sr.m.wikisource.org/sr-ec/Смрт_мајке_Југовића

Tri životinje su i faktički i simbolički predstavljali elitu; vlastelinski stalež: konj, hrt i soko. Hrt u mnogim narodnim pesmama zauzima značajno mesto, kao npr. hrt Strahinjića Bana, Karaman. Majka Jugovića pronalazi u ovoj pesmi devet Jugovića, devet kopalja i sve simbole njihovog položaja, po 9 konja, sokola i „lavova”, koji, kao što naglasih, laju. No, ono što je možda ujedno i ključni dokaz, jeste što se u samoj pesmi vrlo evidentno reči „lav” i „pas” koriste kao sinonimi.

Тад завришта девет добрих коња,
И залаја девет љутих лава,
И закликта девет соколова;

Завриштало девет добрих коња,
Залајало девет љутих паса,

Закликтало девет соколова;

А поред њих девет љутих лава.

https://sr.m.wikisource.org/sr-ec/Смрт_мајке_Југовића

..a ovako izgleda i odsustvo kritičkog pristupa i razmišljanja. :lol:

Gle, pominje se lav! Eto! :mrgreen:

Poslednja izmena:
Ja do Navrdede i Navrbabe...
Moja deca za jedan vise, Kurdjel i Kurdjela...
Што је 5 генерација. И они су живели у 19. веку (до пре максимално 200 година). А Олгина мајка има породично предање од неколико хиљада година.

Ми функционишемо искључиво са аргументима, за разлику од тебе који си отворено слагао и манипулисао десетак пута у последњих десетак порука и ниједан аргумент ниси изнео.

Pogledajte prilog 960335

Pogledajte prilog 960336

https://academic.oup.com/biolinnean/article/109/1/66/2415711

https://archive.org/details/extinctvanishing00harprich/page/290/mode/2up
Нек су живели и до 10. века нове ере, објасни принцип по коме је породица сачувала предање о лавовима (!?) прек 2 хиљаде година! Ни јапанска царска породица не може да се похвали таквих достигнућем.

Нек су живели и до 10. века нове ере, објасни принцип по коме је породица сачувала предање о лавовима (!?) прек 2 хиљаде година! Ни јапанска царска породица не може да се похвали таквих достигнућем.
10.vek nije pre 2000 godina...

Хајде још овај одговор па онда да ти мало одговораш..
Дакле предања чувају и много старије информације од 2000 година, на пример приче о потопима, предања о ватри, итд. И није то породично предање (опет си искривио ствар) то је народно предање кога се сећао члан њене породице.

А сад ти, зашто си на овој теми толико пута покушао да манипулишеш подацима да би испао у праву?
Да ли ти је толико стало да опљунеш Олгу Пјановић и да опљунеш свој народ да ћеш се свиме служити?

Људи, ајде разумем да нисте прешли градиво из историје у 5. разреду, али ви и оно што сте у обданишту научили поништавате. Од када лавови лају!? Да ли се шалиш човече?

U staroj narodnoj „Smrt majke Jugovića”, vrlo je nedvosmisleno da su pas i lav potpuni sinonimi, tj. da se ta reč vrlo verovatno u prastara vremena koristila za prestižnog hrta. Štaviše, sama činjenica da su naši preci tu životinju nazvali po lavežu, dakle etimološki govoreći, vrlo je jasan direktni ukazatelj da naši preci nisu predstave uopšte imali šta je to lav, tj. životinja kakvu danas poznajemo.

Imajući to u vidu, kao i činjenicu da apsolutno niko nikada nije pominjao nikakvu tradiciju o tim lavovima (izuzev ove u kojoj je lav potpuno nedvosmisleno isto što i pas) nekako mi se čini da je najlogičniji i najverovatniji ishod ove anegdote jeste da je celi razgovor Olga Luković Pjanović sa svojom majkom samo plod njene bujne mašte.

U staroj narodnoj „Smrt majke Jugovića”, vrlo je nedvosmisleno da su pas i lav potpuni sinonimi, tj. da se ta reč vrlo verovatno u prastara vremena koristila za prestižnog hrta. Štaviše, sama činjenica da su naši preci tu životinju nazvali po lavežu, dakle etimološki govoreći, vrlo je jasan direktni ukazatelj da naši preci nisu predstave uopšte imali šta je to lav, tj. životinja kakvu danas poznajemo.

Imajući to u vidu, kao i činjenicu da apsolutno niko nikada nije pominjao nikakvu tradiciju o tim lavovima (izuzev ove u kojoj je lav potpuno nedvosmisleno isto što i pas) nekako mi se čini da je najlogičniji i najverovatniji ishod ove anegdote jeste da je celi razgovor Olga Luković Pjanović sa svojom majkom samo plod njene bujne mašte.
Управо је обрнуто, из те песме и уопште језика потпуно је јасно да се наши преци сећају лавова и да знају какве су то животиње и какав глас имају. Лавеж великог пса подсећа на гласање лава.

И већ сам напоменуо да постоје народна предања о лавовима, читао сам о томе, више не знам где.

Управо је обрнуто, из те песме и уопште језика потпуно је јасно да се наши преци сећају лавова и да знају какве су то животиње и какав глас имају. Лавеж великог пса подсећа на гласање лава.
Jes' ti cuo nekad lava?!

Sasvim je normalno za plemena koja imaju taj kult predaka i slave ih da imaju i nazive... Ne mislim nista lose... Tako je isto normalno danas ne koristiti ih...
Interesantno je da drugi slovenski narodi takodje(recimo Poljaci) u starim jezicima koje su koristili ili i danas koriste imaju te nazive predaka ili rodjaka koji su preslikani "nasim"... Pretpostavljam da su svi ti narodi u knjizi u sustini Srbi...

Sasvim je normalno za plemena koja imaju taj kult predaka i slave ih da imaju i nazive... Ne mislim nista lose... Tako je isto normalno danas ne koristiti ih...
Interesantno je da drugi slovenski narodi takodje(recimo Poljaci) u starim jezicima koje su koristili ili i danas koriste imaju te nazive predaka ili rodjaka koji su preslikani "nasim"... Pretpostavljam da su svi ti narodi u knjizi u sustini Srbi...
Pa jes' normalno, sto da nije.
Npr. gradjansko vencanje moze od 3.kolena, crkveno od 7.
Pazilo se na to podosta.
Oni nekrsti se zene i udaju 2.koleno.
Nije dzaba bilo da znas ko su ti preci...

A i oko lavova ga preteraste. Ko je i kada rekao da u nečijem kraju mora da ima lavova u divljini da bi mogao da zna za njih?

Lavove su ne samo Rimljani vodili posvuda kao žive životinje, nego su i sa hristijanizacijom i prevodima biblijskih priča prenošene i priče o lavovima. Ljudi u ono vreme možda nisu imali internet ili gledali "Opstanak", ali nisu bili baš toliki tutumraci koji nemaju pojma ni o čemu i da do njih nije došla legenda o lavu kao kralju svih životinja. Ovde govorimo o vekovima. Jeste bilo brkanja u narodnoj poetici lavova sa rasnim psima kao što je bilo i brkanja zmajeva sa psima, ali nije sad to baš tolika misterija, u pitanju je bilo opšte znanje cele Evrope. Da nisu možda lavovi u vreme Olgine babe trčali i po Irskoj i Skandinaviji?

Чек мало а то са извором предања не важи када је (у твом случају измишљено) предање неко које потврђује званични наратив.
Када Татомир Вукановић наведе предање које ниједан Мијак не зна и које нико није забележио у 19. веку, и не да референцу одакле му предање, ту код тебе не постоји проблем? Ево да забележимо и овај случај двоструких стандарда код тебе.

У овом случају се Олга понела далеко поштеније, није измислисла да то предање постоји у неком крају, него је просто рекла одакле га је чула.
Што се прања тиче једини ко треба да се пере су људи који је нападају, потпуно је небитно да ли се слажеш или не са њеним тврдњама, мислим да више мораш да прекинеш са твојим типичним Ad hominem приступом.

Apsolutno ne razumem šta pokušavaš da kažeš. Etnogeneza Južnih Slovena ima svaku formu naučnog rada, a Tatomir Vukanović je etnolog, istoričar i geograf koji ima više od stotinu bibliografskih radova posvećenih tim temama. Tri pune godine je samo Drenicu proučavao. Priređivao je i narodne pesme...da li je neki podatak u potpunosti on izmislio, bilo bi teško za poverovati. Pa njegova knjiga nije uopšte nepregledna paškvila svakojakih citata, misli i glasina od matere.

Primetio sam da u knjizi ne postoji referenca konkretno za taj podatak, da, pa sam baš zbog toga krenuo da vidim pominje li to ko pre njega. I citirao sam na forumu šta kaže Grigorije Božović, ravno više od 44 godine pre Tatomira, u svom pregledu života naroda u Staroj Srbiji. Istraživao dalje od toga, za sada nisam; kada budem izdvojio vreme i krenuo da proučavam Mijake, dalje ću gledati ko je još sve o tome bio pisao.

Kao što rekoh, u prvom redu treba da pogledaš samog sebe u ogledalo. Ne razumem na osnovu čega si zaključio da je pomenuto predanje izmišljeno, ali, eto, ti tako proglašavaš aklamacijom da je tako. Grigorije Božović je bio veliki patriota i duhovni čovek. Bio je profesor u Prizrenskoj bogosloviji, jeda od predvodnika Srba u južnim srpskim krajevima i vođa četnika u Bitolju. Nije imao nešto baš lepo mišljenje o srpskim susedima na Balkanskom poluostrvu, a svakako u prvom redu vezano za Albance, protiv kojih se i borio četovanjem. Po tome je bio vrlo poznat jerbo je bio bez dlake na jeziku; čak je i na sud išao zbog vređanja jednog albanskog diplomate. Godine 1945. po kratkom postupku u montiranom procesu bio je optužen i osuđen od strane komunista za izdaju i streljan 4. januara 1945. godine. Zahvaljujući njemu, dosta građe o vrlo zapostavljenoj kulturnoj baštini Južnosrbijanaca je danas očuvano.

175px-Vukajlo_Bo%C5%BEovi%C4%87.jpg

Cela ideja da ti uopšte pada na pamet da je to neko izmislio u potpunosti, pa i Grigorije Božović, toliko je apsurdna da ja nemam reči. Ali i znam zašto; zato što se u toj predaji nalazi nešto što je za tebe trikleto. I tako je i krenulo...kad sam ja spomenuo, izmišljam ja, kad rekoh da sam uzeo od Tatomira, izmišlja on...sad verovatno i Grigorije izmišlja; sve su uvek i samo izmišljotine, iako nema nikakvog obrazloženja ni u indicijama ko je i po čemu zaključio je li nešto izmišljeno.

Činjenica da ti Olginu skasku o lavovima tretiraš kao daleko poštenije govori zaista da uopšte ne razumeš suštinu naučne metodologije...naprotiv, da je Tatomir napisao moja mama mi je rekla da su Mijaci doseljeni iz Galicije ili tako nešto, to bi bilo nešto što je apsurdno i potpuno neprihvatljivo po svim parametrima. Naprotiv, upravo ti pokazuješ svojim pristupom šta je suština kod tebe: nema nikakve metodologije i nikakvog iole doslednog pristupa (bez duplih aršina, dakle) već biraš ono što ti odgovara. Milozvučno ti je da je Olgina priča istinita, iako nemaš bukvalno niti jedan jedini razlog da joj veruješ za reč. S druge strane, predanje koje ti nimalo ne odgovara i koje je objavljivano i zapisivano upravo u etnografskoj literaturi, ti vrlo pouzdano znaš i proglašavaš izmišljenim.

I mani se više sa tim argumentum ad homimem; vrlo je jasno da ti uopšte ne znaš šta ta reč znači i da koristiš samo kao štit iza kojeg bi se sakrio i izbegao bilo kakvu upotrebu argumenata (moj sagovornik upotrebljava ad hominem, buhu, dakle nema potrebe da dokazujem svoje viđenje). Nauči više već jednom kako izgleda normalna diskusija, a to je sučeljavanje argumenata.

Завриштало девет добрих коња,
Залајало девет љутих паса,

Закликтало девет соколова;
Ово може бити продукт погрешне интерпретације, ипак се ради о народном епу.
Чињеница је да пси лају а и реч 'слава' и 'славан' своју етимологију дугују лаву.

Smemo li misliti da je recimo anegdota o lavovima napisana u prilog tezi "Srbi narod najstariji"(kao uostalom i citava knjiga) ili bi morali misliti da je anegdota pomenuta da nas uputi u razmisljanje o tome kako narodne price nisu uvek potpuno istinite..?. Bez sumnje mnogi koji su procitali verovace i imaju pravo da veruju, dok mi izgleda nemamo pravo da primetimo da je to napisano da bi oni verovali...

Da, kao što napisah koju stranicu unatrag, po svemu sudeći najverovatniji ishod je da je reč o plodu Olgine bujne mašte. Lavove; stvorenja koja laju, u srednjem su veku koristili plemići; trenirali ih i vodili za sobom.

Olgina skaska o navodnom razgovoru sa majkom je toliko nelogična i apsolutno nikada ničim izvan njene knjige nije potvrđena. Po svemu sudeći događaj je izmislila kako bi dala na snazi svojoj knjizi. Zbog toga ona spada u tzv. mistifikatore srpske tradicije i kulture, čija je zasluga negativna jerbo učestvuju u širenju izmišljenih elemenata srpske kulture (to se može videti posebno po tome koliko se samo puta ova fabula prepričava, i na ovom forumu i drugde po društvenim mrežama; naravno, nikada i nigde ozbiljno).

Хајде још овај одговор па онда да ти мало одговораш..
Дакле предања чувају и много старије информације од 2000 година, на пример приче о потопима, предања о ватри, итд. И није то породично предање (опет си искривио ствар) то је народно предање кога се сећао члан њене породице.

А сад ти, зашто си на овој теми толико пута покушао да манипулишеш подацима да би испао у праву?
Да ли ти је толико стало да опљунеш Олгу Пјановић и да опљунеш свој народ да ћеш се свиме служити?

A Olga, to, kao, predstavlja srpski narod?

Pogledajte prilog 960324
Kako Vi znate sta su oni znali i koliko unazad?
Zasto neko mora biti pismen da bi ista znao?
Mislim da su nasi stari imali bas dobru memoriju, naslednu, onako "sa kolena na koleno", uz ognjiste...
Ja do Navrdede i Navrbabe...
Moja deca za jedan vise, Kurdjel i Kurdjela...

Ja se izvinjavam za malčice odstupanje od teme, ali malena napomena: srpska tradicija ide to br. 7, askurđel(a).

Ovo sve ostalo, od 8. do 16. izmislio je Milorad Pavić pre malo više od 40 godina.

Poslednja izmena:
Apsolutno ne razumem šta pokušavaš da kažeš. Etnogeneza Južnih Slovena ima svaku formu naučnog rada, a Tatomir Vukanović je etnolog, istoričar i geograf koji ima više od stotinu bibliografskih radova posvećenih tim temama. Tri pune godine je samo Drenicu proučavao. Priređivao je i narodne pesme...da li je neki podatak u potpunosti on izmislio, bilo bi teško za poverovati. Pa njegova knjiga nije uopšte nepregledna paškvila svakojakih citata, misli i glasina od matere.

Primetio sam da u knjizi ne postoji referenca konkretno za taj podatak, da, pa sam baš zbog toga krenuo da vidim pominje li to ko pre njega. I citirao sam na forumu šta kaže Grigorije Božović, ravno više od 44 godine pre Tatomira, u svom pregledu života naroda u Staroj Srbiji. Istraživao dalje od toga, za sada nisam; kada budem izdvojio vreme i krenuo da proučavam Mijake, dalje ću gledati ko je još sve o tome bio pisao.

Kao što rekoh, u prvom redu treba da pogledaš samog sebe u ogledalo. Ne razumem na osnovu čega si zaključio da je pomenuto predanje izmišljeno, ali, eto, ti tako proglašavaš aklamacijom da je tako. Grigorije Božović je bio veliki patriota i duhovni čovek. Bio je profesor u Prizrenskoj bogosloviji, jeda od predvodnika Srba u južnim srpskim krajevima i vođa četnika u Bitolju. Nije imao nešto baš lepo mišljenje o srpskim susedima na Balkanskom poluostrvu, a svakako u prvom redu vezano za Albance, protiv kojih se i borio četovanjem. Po tome je bio vrlo poznat jerbo je bio bez dlake na jeziku; čak je i na sud išao zbog vređanja jednog albanskog diplomate. Godine 1945. po kratkom postupku u montiranom procesu bio je optužen i osuđen od strane komunista za izdaju i streljan 4. januara 1945. godine. Zahvaljujući njemu, dosta građe o vrlo zapostavljenoj kulturnoj baštini Južnosrbijanaca je danas očuvano.

175px-Vukajlo_Bo%C5%BEovi%C4%87.jpg

Cela ideja da ti uopšte pada na pamet da je to neko izmislio u potpunosti, pa i Grigorije Božović, toliko je apsurdna da ja nemam reči. Ali i znam zašto; zato što se u toj predaji nalazi nešto što je za tebe trikleto. I tako je i krenulo...kad sam ja spomenuo, izmišljam ja, kad rekoh da sam uzeo od Tatomira, izmišlja on...sad verovatno i Grigorije izmišlja; sve su uvek i samo izmišljotine, iako nema nikakvog obrazloženja ni u indicijama ko je i po čemu zaključio je li nešto izmišljeno.

Činjenica da ti Olginu skasku o lavovima tretiraš kao daleko poštenije govori zaista da uopšte ne razumeš suštinu naučne metodologije...naprotiv, da je Tatomir napisao moja mama mi je rekla da su Mijaci doseljeni iz Galicije ili tako nešto, to bi bilo nešto što je apsurdno i potpuno neprihvatljivo po svim parametrima. Naprotiv, upravo ti pokazuješ svojim pristupom šta je suština kod tebe: nema nikakve metodologije i nikakvog iole doslednog pristupa (bez duplih aršina, dakle) već biraš ono što ti odgovara. Milozvučno ti je da je Olgina priča istinita, iako nemaš bukvalno niti jedan jedini razlog da joj veruješ za reč. S druge strane, predanje koje ti nimalo ne odgovara i koje je objavljivano i zapisivano upravo u etnografskoj literaturi, ti vrlo pouzdano znaš i proglašavaš izmišljenim.

I mani se više sa tim argumentum ad homimem; vrlo je jasno da ti uopšte ne znaš šta ta reč znači i da koristiš samo kao štit iza kojeg bi se sakrio i izbegao bilo kakvu upotrebu argumenata (moj sagovornik upotrebljava ad hominem, buhu, dakle nema potrebe da dokazujem svoje viđenje). Nauči više već jednom kako izgleda normalna diskusija, a to je sučeljavanje argumenata.
Ако желиш да одговориш о Мијацима одговори тамо где је место, где је започета прича и где је прича завршена закључком да је предање неко измислио, пошто никада није забележемно код самих Мијака нити га се иједан Мијак сећа. За разлику од тебе ја баратам чињеницама. Цитат Григорија Божовића нема никакву тежину без контекста.И уопште ме не занима да ли немаш или имаш речи за нешто, само се бави чињеницама, прекини са манипулацијама и пропагандом.

Аrgumentum ad homimem је сада постао твој најчешћи начин рада, пошто се правиш да не знаш шта је то то је покушај да дискресдитацијом особе која износи аргумент дискредитујеш сам аргумент. То ти констатно радиш са Олгом Луковић Пјановић, с Ђорђем Јанковићем, са Рељом Новаковићем, али и са форумашима као што су Мркаљ, Коле али и ја.

Back