Olga Lukovic i delo "Srbi narod najstariji"- stepen relevantnosti?

da, banalizujete
ti vrlo dobro znas da se mitovima i predanjima na ozbiljan nacin bavi struka

takodje ti licno si napadao Olgu i ad hominem
da je izlapela baba i slicno
ne znam sto se sad pravis lud

u sustini tema se svela na pljuvanje Olge

Da, vrlo dobro znam, kao što i znam kako se to radi; tako što se citira etnografska literatura i/il' zbirka narodnog predanja. To je ono što je ozbiljno.

A ako hoćeš neozbiljno, sprdanje, ili vrlo verovatno potpuno izmišljanje, onda se piše "i mama mi rekla pre sto godina nešto", "priča Ciga na ulici" i slično. To je ono što Šarić nazva, parafraziram naravno, dragstor istoriografija. I tome apsolutno nema mjesta i iole ičemu što pretenduje da bude ozbiljno, te je i svakako izuzetno diskreditujiće.

I nema toga koji može oprati Olgu od tih poteza. Olgine apologete koji se zalažu za njenu rehabilitaciju nikada uopšte ni ne daju argumente. Evo, pogledaj sama. Pitao sam nekoliko objava iznad, a jesam i mnogo puta na temi. NIKO, ni Kole11 niti iko drugi, nikada nije imao nikakvog odgovora. Niko nije rekao šta je to novo Olga otkrila ili koju činjenicu utvrdila. Broj toga, iznetog na ovoj temi od prve strane do sada, tačno je 0. I razmisli zašto svi koji su dobili to pitanje znaju jedino na muk. A neki i kažu da je ona "samo skretala pažnju na neke stvari", čime zapravo implicitno priznaju da i sami znaju da tu nema ničeg.

Iščitao sam Olgino delo sa ciljem da utvrdim postoji li ikakva olakšavajuća okolnost; bar nešto što je otkrila sama. I ne postoji bukvalno ništa. Ljudi koji se dive Olgi ljudi su koji i sami ne poseduju znanja, pa prvi put nešto pročitaju u toj knjizi i onda budu, vau. A zapravo nisu pročitali bukvalno ništa, stvarno, 'vau'.

Poslednja izmena:
Da, vrlo dobro znam, kao što i znam kako se to radi; tako što se citira etnografska literatura i/il' zbirka narodnog predanja. To je ono što je ozbiljno.

A ako hoćeš neozbiljno, sprdanje, ili vrlo verovatno potpuno izmišljanje, onda se piše "i mama mi rekla pre sto godina nešto", "priča Ciga na ulici" i slično. To je ono što Šarić nazva, parafraziram naravno, dragstor istoriografija. I tome apsolutno nema mjesta i iole ičemu što pretenduje da bude ozbiljno, te je i svakako izuzetno diskreditujiće.

I nema toga koji može oprati Olgu od tih poteza. Olgine apologete koji se zalažu za njenu rehabilitaciju nikada uopšte ni ne daju argumente. Evo, pogledaj sama. Pitao sam nekoliko objava iznad, a jesam i mnogo puta na temi. NIKO, ni Kole11 niti iko drugi, nikada nije imao nikakvog odgovora. Niko nije rekao šta je to novo Olga otkrila ili koju činjenicu utvrdila. Broj toga, iznetog na ovoj twmi od prve strane do sada, tačno je 0. I razmisli zašto svi koji su dobili topitabje samo ćute.
ako je rekla "mama mi je rekla" znaci spomenula je to kao anegdotu a ne nekakav dokaz.......

Pitanje postavljacice teme trazi misljenja...

@nonaligned kiriku1 je u pravu.

Ne možeš tražiti mišljenje, i onda napadati ljude zbog toga što ti ga daju.

Ako napadaš čoveka samo zbog toga što ti najdirektnije odgovara na tvoje pitanje, onda znači da pitanje nisi ni postavila da čuješ tuđe mišljenje, već iz nekog drugog razloga.

I nema toga koji može oprati Olgu od tih poteza. Olgine apologete koji se zalažu za njenu rehabilitaciju nikada uopšte ni ne daju argumente. Evo, pogledaj sama. Pitao sam nekoliko objava iznad, a jesam i mnogo puta na temi. NIKO, ni Kole11 niti iko drugi, nikada nije imao nikakvog odgovora. Niko nije rekao šta je to novo Olga otkrila ili koju činjenicu utvrdila. Broj toga, iznetog na ovoj twmi od prve strane do sada, tačno je 0. I razmisli zašto svi koji su dobili topitabje samo ćute.
Чек мало а то са извором предања не важи када је (у твом случају измишљено) предање неко које потврђује званични наратив.
Када Татомир Вукановић наведе предање које ниједан Мијак не зна и које нико није забележио у 19. веку, и не да референцу одакле му предање, ту код тебе не постоји проблем? Ево да забележимо и овај случај двоструких стандарда код тебе.

У овом случају се Олга понела далеко поштеније, није измислисла да то предање постоји у неком крају, него је просто рекла одакле га је чула.
Што се прања тиче једини ко треба да се пере су људи који је нападају, потпуно је небитно да ли се слажеш или не са њеним тврдњама, мислим да више мораш да прекинеш са твојим типичним Ad hominem приступом.

@nonaligned kiriku1 je u pravu.

Ne možeš tražiti mišljenje, i onda napadati ljude zbog toga što ti ga daju.

Ako napadaš čoveka samo zbog toga što ti najdirektnije odgovara na tvoje pitanje, onda znači da pitanje nisi ni postavila da čuješ tuđe mišljenje, već iz nekog drugog razloga.
ja nikog nisam napala
ne izmisljaj
ostavi me na miru

ako je rekla "mama mi je rekla" znaci spomenula je to kao anegdotu a ne nekakav dokaz.......

To što tvrdiš ne može biti tačno, jerbo da je tako, ne bi se uopšte dotično našlo u njenoj knjizi, gde mu nikako ne može biti mesto. Sama je predala rukopis i potpisala ga za objavljivanje; mogla je, svakako, da to obriše.

Ili se ovde vraćamo na to da uopšte ne razumemo šta ne naučna metodologija...njene pristalice smatraju da je to naučno delo, da podvučem; da ne bude nešto u fazonu "ma to je publicistika".

Smemo li misliti da je recimo anegdota o lavovima napisana u prilog tezi "Srbi narod najstariji"(kao uostalom i citava knjiga) ili bi morali misliti da je anegdota pomenuta da nas uputi u razmisljanje o tome kako narodne price nisu uvek potpuno istinite..?. Bez sumnje mnogi koji su procitali verovace i imaju pravo da veruju, dok mi izgleda nemamo pravo da primetimo da je to napisano da bi oni verovali...

Има једна реч у српском језику која даје упориште причи о саживоту Срба и лавова.
Лавеж! Зашто пас не псује већ лаје? Срби и лавови се нису срели само ако је ова
реч преузета из другог језика.
А поред њих девет љутих лава.
Тад завришта девет добрих коња,
И залаја девет љутих лава,
И закликта девет соколова;

https://sr.m.wikisource.org/sr-ec/Смрт_мајке_Југовића

А поред њих девет љутих лава.
Тад завришта девет добрих коња,
И залаја девет љутих лава,
И закликта девет соколова;

https://sr.m.wikisource.org/sr-ec/Смрт_мајке_Југовића

Како објашњаваш приказ лавова у средњевековној Енглеској? Чуо си за Ричарда Првог, бар си неки цртани одгледао. Је ли било лавова и у Британији?

Како објашњаваш приказ лавова у средњевековној Енглеској? Чуо си за Ричарда Првог, бар си неки цртани одгледао. Је ли било лавова и у Британији?
Знам да ти је тешко одвојити се од ограничења али постоји огроман распон од лавова у хералдици и популарној културу до лавова у старим језичким конструкцијама.

Знам да ти је тешко одвојити се од ограничења али постоји огроман распон од лавова у хералдици и популарној културу до лавова у старим језичким конструкцијама.
А приказ лава у епској песми није резултат "популарне културе" него језичке констуркције како?

Нема доказа о томе да су лавови настањивали Европу после 3000. године п.н.е. Што значи да је породица Олгине мајке очувала усмено предање о лавовима нешто мање од 5000 година. Да ли људи који верују у то могу да буду нормални, то се ја питам?

Нема доказа о томе да су лавови настањивали Европу после 3000. године п.н.е. Што значи да је породица Олгине мајке очувала усмено предање о лавовима нешто мање од 5000 година. Да ли људи који верују у то могу да буду нормални, то се ја питам?
Otkud ja znam!
Eno ti tamo pa citaj!

Otkud ja znam!
Eno ti tamo pa citaj!
Нема не знам. Објасните начин како су неписмени сељаци у породици Олгине мајке сачували предање о лавовима а нису знали како им се звао предак четири генерације пре њих.

Najbolje je fora sto se anegdota ocuvala pet hiljada godina, ali bas mi smo doziveli da od jedne jedine osobe u srbiji cujemo anegdotu, dakle bila je gotova da nestane...I evo sad je ta prica konacno dobila desetine hiljada sledbenika koji ce je ipak ocuvati... Uh, dobro je...
Пропали бисмо да нам докторка Олга ово није пренела :D

Лавови су боравили на Балкану до првог века, шта је вама људи, откуд толико незнање??? Шта да нас чуди даље.

Нема не знам. Објасните начин како су неписмени сељаци у породици Олгине мајке сачували предање о лавовима а нису знали како им се звао предак четири генерације пре њих.
1625432234298.png

Kako Vi znate sta su oni znali i koliko unazad?
Zasto neko mora biti pismen da bi ista znao?
Mislim da su nasi stari imali bas dobru memoriju, naslednu, onako "sa kolena na koleno", uz ognjiste...

Извор за тај аргумент је ? А да, не фукцниошете ви тако...
Ми функционишемо искључиво са аргументима, за разлику од тебе који си отворено слагао и манипулисао десетак пута у последњих десетак порука и ниједан аргумент ниси изнео.

лавови 1.jpg

лавови2.jpg

https://academic.oup.com/biolinnean/article/109/1/66/2415711

https://archive.org/details/extinctvanishing00harprich/page/290/mode/2up

Back