Apsolutno ne razumem šta pokušavaš da kažeš. Etnogeneza Južnih Slovena ima svaku formu naučnog rada, a Tatomir Vukanović je etnolog, istoričar i geograf koji ima više od stotinu bibliografskih radova posvećenih tim temama. Tri pune godine je samo Drenicu proučavao. Priređivao je i narodne pesme...da li je neki podatak u potpunosti on izmislio, bilo bi teško za poverovati. Pa njegova knjiga nije uopšte nepregledna paškvila svakojakih citata, misli i glasina od matere.
Primetio sam da u knjizi ne postoji referenca konkretno za taj podatak, da, pa sam baš zbog toga krenuo da vidim pominje li to ko pre njega. I citirao sam na forumu šta kaže Grigorije Božović, ravno više od 44 godine pre Tatomira, u svom pregledu života naroda u Staroj Srbiji. Istraživao dalje od toga, za sada nisam; kada budem izdvojio vreme i krenuo da proučavam Mijake, dalje ću gledati ko je još sve o tome bio pisao.
Kao što rekoh, u prvom redu treba da pogledaš samog sebe u ogledalo. Ne razumem na osnovu čega si zaključio da je pomenuto predanje
izmišljeno, ali, eto, ti tako proglašavaš aklamacijom da je tako. Grigorije Božović je bio veliki patriota i duhovni čovek. Bio je profesor u Prizrenskoj bogosloviji, jeda od predvodnika Srba u južnim srpskim krajevima i vođa četnika u Bitolju. Nije imao nešto baš lepo mišljenje o srpskim susedima na Balkanskom poluostrvu, a svakako u prvom redu vezano za Albance, protiv kojih se i borio četovanjem. Po tome je bio vrlo poznat jerbo je bio bez dlake na jeziku; čak je i na sud išao zbog vređanja jednog albanskog diplomate. Godine 1945. po kratkom postupku u montiranom procesu bio je optužen i osuđen od strane komunista za izdaju i streljan 4. januara 1945. godine. Zahvaljujući njemu, dosta građe o vrlo zapostavljenoj kulturnoj baštini Južnosrbijanaca je danas očuvano.
Cela ideja da ti uopšte pada na pamet da je to neko izmislio u potpunosti, pa i Grigorije Božović, toliko je apsurdna da ja nemam reči. Ali i znam zašto; zato što se u toj predaji nalazi nešto što je za tebe trikleto. I tako je i krenulo...kad sam ja spomenuo, izmišljam ja, kad rekoh da sam uzeo od Tatomira, izmišlja on...sad verovatno i Grigorije izmišlja; sve su uvek i samo izmišljotine, iako nema nikakvog obrazloženja ni u indicijama ko je i po čemu zaključio je li nešto izmišljeno.
Činjenica da ti Olginu skasku o lavovima tretiraš kao
daleko poštenije govori zaista da uopšte ne razumeš suštinu naučne metodologije...naprotiv, da je Tatomir napisao
moja mama mi je rekla da su Mijaci doseljeni iz Galicije ili tako nešto, to bi bilo nešto što je apsurdno i potpuno neprihvatljivo po svim parametrima. Naprotiv, upravo ti pokazuješ svojim pristupom šta je suština kod tebe: nema nikakve metodologije i nikakvog iole doslednog pristupa (bez duplih aršina, dakle) već biraš ono što ti odgovara. Milozvučno ti je da je Olgina priča istinita, iako nemaš bukvalno niti jedan jedini razlog da joj veruješ za reč. S druge strane, predanje koje ti nimalo ne odgovara i koje je objavljivano i zapisivano upravo u etnografskoj literaturi, ti vrlo pouzdano znaš i proglašavaš izmišljenim.
I mani se više sa tim
argumentum ad homimem; vrlo je jasno da ti uopšte ne znaš šta ta reč znači i da koristiš samo kao štit iza kojeg bi se sakrio i izbegao bilo kakvu upotrebu argumenata (
moj sagovornik upotrebljava ad hominem, buhu, dakle nema potrebe da dokazujem svoje viđenje). Nauči više već jednom kako izgleda normalna diskusija, a to je sučeljavanje argumenata.