Odlazak u Australiju-opšta diskusija

U, ovdje je postalo bas aktivno, pa me nekako "vucete" za jezik :D. Slazem se sa vecinom stvari i opazanjima, recimo to sto je Miroslav pisao o povratku u nase ex-yu krajeve i kako vise nista nije tako kao sto je bilo. Istina, ali isto tako je istina da se je sve promjenilo na globalnom nivou i da sve lose stvari su lose i na drugim mjestima, samo mozda je sve to " u rukavicama", pa covjek ima zamagljen osjecaj udobnosti i sigurnosti.
Drugo, 5 godina zezancija za priznavanje kvalifikacija i konacnog permanent job-a za ucitelja, profesora ili recimo to sto je metacortex pored sveg svog iskustva i diploma od prije morao da polaze jos skoro 40 ispita i da na kraju ne moze da nadje ono sto mu pripada i sto zeli...doktori, koji prolaze golgotu priznavanja kvalifikacije jos prije nego sto kroce u AUS i da ti po dolasku kazu, zao nam je, nemate lokalno iskustvo, hajmo na polaganje jos par ispita, pa posao pocetnika i itd......Meni je to sve posvadjano sa zdravom pamecu i zato mi je jasno zasto je migracija u AUS treca najveca "privredna grana". I naravno, kad si vec tu, tako daaaleko, tesko je reci, ja necu vise da se igram, idem sutra kuci :). Uostalom, ako pregledate britishexpats forume vidjecete da dosta Engleza ima slicne probleme kao i mi, njima ne priznaju kvalifikacije, klinci u skoli ih zezaju zbog naglaska i itd, pa onda mislim, ako je njima tako, cuti i guraj nekako dalje....valjda ce mi se uskoro pojaviti svjetlost na kraju tunela.

Nego, mozda nije bas ok, ali moram da prilijepim komentar sa drugog foruma i koji nekako tacno opisuje ono kako ja vidim trenutnu situaciju ovdje.

Mislim da se ovde mnogo pije usled ispraznosti zivota. Australijsko drustvo je drustvo bez pravca, bez ideologije, tj. jedini ideal je ugodan zivot. Nema ničeg posebnog sto bi ujedinjavalo Australiju kao naciju, ili bolje reci, populaciju. Ono britansko nasledje je većim delom napusteno i zaboravljeno. Smatra se lošim ukusom pricati sa ponosom o svom nacionalnom poreklu i religiji. Javno reci npr. „Ja sam Englez i Anglikanac” samo bi dovelo do smeha okoline i odmahivanja rukom. Nekada je ovo bila veoma religiozna zemlja ali danas je postala suprotnost, vrlo je sekularna. Slobodno je na medijima u bilo koje vreme ismevati hrišćanstvo, mada se redje praktikuje ismevanje Islama, zbog straha od izbijanja nereda. Precutno se među 'belima' na muslimane gleda kao na primitivce koji ne razumeju humor pa ih je boje ne dirati. Eto, šta još... Iako Australija tvrdi za sebe da je moderno, sofisticirano drustvo, u stvarnosti je i dalje na snazi konzervativan način razmišljanja. Ovim ne mislim na religiju. Konzervativizam vlada u politici, umetnosti, biznisu. Jednostavno, Australija će izabrati da da kopira rešenja koja su se uspesno pokazala u USA ili Evropi, ali neće pokusavati nešto novo na svoju ruku. Ovo je bogata zemlja ali za ljude slobodnog duha i velikih ambicija ovo je ipak jedna ucmala sredina. Zato se mnogi Oziji otiskuju preko Pacifika i karijere prave, ili su ih pravili, dok nije zagustilo, u Americi.

Poznajem vrlo malo ljudi tu, ali ne nameravam da samo online tražim posao... Mnogima dosta znači da te čuju i vide. No, pitanje svih pitanja je koliko brzo je "brzo".

I koliko te agencije mogu da pomognu? Valja li se prijaviti kod njih u samom startu?

Probaj da trazis posao online vec iz Srbije, nnikad se ne zna, znam jednog tipa, IT, italijan, koji je dobio posao dok je bio jos u Italiji i covjek poceo da radi cim je dosao. Ne znam detalje, ali taj podatak znam :).

Wohooo, forum bvate...

Elem, gde sam stao. Juce bio Uskrs, danas Djurdjovda, tako da smo se druzili.... Sad imam drugare raznih pripadnosti sto je zanimacija u odnosu na kuci, Makednoci su mi uvek bili neki daleki narod sa govornom manom ::) ali sad su mi jedan od omiljenih.
Jedan od priceless dogadjaja, kad se skupimo "nasi" na nekom slavlju, pa se setimo da smo daleko od svega "naseg" - pogledas kroz prozor u jednom trenutku i gleda te posum sa ograde :) Posum je velicine oko dve domace macke bez repa, smesan je ko crtani film, ali moje zence jednom nije smelo da predje od garaze do kuce, jer je jedan takav gledao sa ograde.

Ako sad zanemarimo sta sam popio veceras :D i ovo zujanje u usima sto imam vec godinama unazad, sad bih mogao da se vratim na diskusije...

Hvala na savetima Ravel!

Meni je taj sekularizam pozitivna stvar, naročito ako imaš različita religijska shvatanja nego većina u zemlji u koju dolaziš. Makar te na osnovu toga neće diskriminisati. Još jedan od razloga za bežanje sa Balkana. Sad će metacortex da me pobije sa nekim člankom o verskoj diskriminaciji ;).

Opijanje je ubičajeno u mnogim "razvijenim" društvima, to im je način da se isprazne. Britanski "binge drinking" je najčuveniji, no nisu daleko ni Skandinavci i Rusi npr. Skoro sam bio na jednom međunarodnom sajmu i svojim očima video pijane biznismene po zatvaranju, koji su inače sve vreme bili vrlo ozbiljni i uštogljeni.

Easy_Ride i markic93, pogledajte da li možete da se uklopite u zahteve za http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/417/ .

Pa kompjuteras, pazi da ti kazem... neprovjereni izvori tvrde da je u Ozu svaki treci cv laznjak. Iz mog iskustva, oni sto ulete na pozicije preko stele (a to je nekih 80% svih zaposlenih) i nemaju cv. Znaci, stvar je vrlo jednostavna, easy-peasy-lemon-squeezy, tj. koristi kreativnost i/ili networking. Ima jos jedna opcija, a to je da se (usko) specijalizujes za nesto (kao sto sam ja uradio) pa da nadjes posao preko oglasa (opet ja), al to ne preporucujem (licno iskustvo) jer ces da radis za trojicu bez ikakvih izgleda za napredak i razvoj.

Pazi, da si mi ovo rekao pre dve godine, pa da mi koristi, mada ko zna dal' bih ti poverovao onda, kao i Miroslav... Sad sam vec naucio sistem, i nista novo mi nisi rekao. ALi... Kao neko ko nije lazov i strasno mrzi da laze, meni je tesko lagati. Trudim se, ali jednostavno nisam prirodan u tome. Znas kako se osecas kaod pocnes posao i ljudi oko tebe pojma nemaju sta rade, e tako je i meni tesko da slazem da sam nesto radio, jer posle na poslu treba da se pravim da znam da radim nesto sto nisam siguran kako se radi, jer sam bio s druge strane. S te druge strane, sto ucim brze od svih ostalih i imam prirodnu logiku i dobre vijuge - nije bas dokazivo na intervju, pogotovo ako se ide preko agencije. Sad sam vec pregledao razne opcije - od doskolavanja - koje je preskupo a dobitak neizvestan, preko neke uze specijalizacije do trazenja nekog entry level posla, i sve se to cini kao jalova rabota. Networking je tako smesan pojam za nove ljude ovde, prvo vecina ljudi koje sam ovde upoznao ne mogu da mi pomognu sa strucnim poslovima, drugo, sto godina na ovom forumu ne mogu da objasnim da je taj cuveni networking ustvari pozitivna abrevijacija naseg "preko veze" i da bi bas ovakvi forumi mnogima bili pocetna tacka za stvaranje te svoje mreze.
Miroslave, zao mi je sto sam "dupetom zatvorio vrata" tamo gde sam radio, bilo je jace od mene ebiga, ali to ne znaci da necu mozda imati neku drugo mogucnost koja ce tebi znaciti a ja cu moci da ti je prepustim u trenutku kad ti stignes ovamo. Treba samo da pitas konkretno. Jebena je emigracija. Moji poznanici su ovde raznoliko prolazili, od onih koji su imali resursa za do 4-5 meseci, pa su jurili posao u struci po ceo dan, neki ga se docepali za mesec, neki za pet, do onih koji su radili najrlazicitije poslove sa najrazlicitijim satima, za najrazlicitije pare koje nigde ni pomenute nisu u Au sistemu sa cuvenim "minimalcem od 15$".

Moji poznanici su ovde raznoliko prolazili, od onih koji su imali resursa za do 4-5 meseci, pa su jurili posao u struci po ceo dan, neki ga se docepali za mesec, neki za pet, do onih koji su radili najrlazicitije poslove sa najrazlicitijim satima, za najrazlicitije pare koje nigde ni pomenute nisu u Au sistemu sa cuvenim "minimalcem od 15$".

To je i moje pitanje: za početak bih našao jedan od tih najrazličitijih poslova, kako ne bih bio finansijski na gubitku. Za koliko su otprilike tvoji poznanici nalazili nešto takvo? Otprilike, da li je to nedelju-dve ili par meseci? Za posao u struci ću već da se strpim, tražiću u hodu...

Minimalna satnica je $15.96, ali se to naravno zaokruzuje na $15 :D. Eh, sto se tice tih CV- laznjaka, toga je stvarno na pretek, imala sam priliku da vidim par iz moje struke, pa covjek 'ladno dobije osjecaj pa ovaj tip je dobio Grammy-ja, a u zivo...cvrc :D i sto rece Tree, ako ne znas da lazes, onda kupis mrvice. Treba svaku stvar koju si radio prije da "naduvas" i da je svaki tvoj projekat bio internacionalnog znacaja.
Miroslave, sto se tice onog komentara sa drugog foruma, ja sam kopirala cijeli komentar a najvise sam se nasla u drugom djelu. I jos nesto, obicno ako bjezis od necega, to te na drugom mjestu doceka....moj slucaj:dash:.
Usput, na koju vizu ti ciljas...190?

U, ovdje je postalo bas aktivno, pa me nekako "vucete" za jezik :D. Slazem se sa vecinom stvari i opazanjima, recimo to sto je Miroslav pisao o povratku u nase ex-yu krajeve i kako vise nista nije tako kao sto je bilo. Istina, ali isto tako je istina da se je sve promjenilo na globalnom nivou i da sve lose stvari su lose i na drugim mjestima, samo mozda je sve to " u rukavicama", pa covjek ima zamagljen osjecaj udobnosti i sigurnosti.
Drugo, 5 godina zezancija za priznavanje kvalifikacija i konacnog permanent job-a za ucitelja, profesora ili recimo to sto je metacortex pored sveg svog iskustva i diploma od prije morao da polaze jos skoro 40 ispita i da na kraju ne moze da nadje ono sto mu pripada i sto zeli...doktori, koji prolaze golgotu priznavanja kvalifikacije jos prije nego sto kroce u AUS i da ti po dolasku kazu, zao nam je, nemate lokalno iskustvo, hajmo na polaganje jos par ispita, pa posao pocetnika i itd......Meni je to sve posvadjano sa zdravom pamecu i zato mi je jasno zasto je migracija u AUS treca najveca "privredna grana". I naravno, kad si vec tu, tako daaaleko, tesko je reci, ja necu vise da se igram, idem sutra kuci :). Uostalom, ako pregledate britishexpats forume vidjecete da dosta Engleza ima slicne probleme kao i mi, njima ne priznaju kvalifikacije, klinci u skoli ih zezaju zbog naglaska i itd, pa onda mislim, ako je njima tako, cuti i guraj nekako dalje....valjda ce mi se uskoro pojaviti svjetlost na kraju tunela.

Nego, mozda nije bas ok, ali moram da prilijepim komentar sa drugog foruma i koji nekako tacno opisuje ono kako ja vidim trenutnu situaciju ovdje.

Mislim da se ovde mnogo pije usled ispraznosti zivota. Australijsko drustvo je drustvo bez pravca, bez ideologije, tj. jedini ideal je ugodan zivot. Nema ničeg posebnog sto bi ujedinjavalo Australiju kao naciju, ili bolje reci, populaciju. Ono britansko nasledje je većim delom napusteno i zaboravljeno. Smatra se lošim ukusom pricati sa ponosom o svom nacionalnom poreklu i religiji. Javno reci npr. „Ja sam Englez i Anglikanac” samo bi dovelo do smeha okoline i odmahivanja rukom. Nekada je ovo bila veoma religiozna zemlja ali danas je postala suprotnost, vrlo je sekularna. Slobodno je na medijima u bilo koje vreme ismevati hrišćanstvo, mada se redje praktikuje ismevanje Islama, zbog straha od izbijanja nereda. Precutno se među 'belima' na muslimane gleda kao na primitivce koji ne razumeju humor pa ih je boje ne dirati. Eto, šta još... Iako Australija tvrdi za sebe da je moderno, sofisticirano drustvo, u stvarnosti je i dalje na snazi konzervativan način razmišljanja. Ovim ne mislim na religiju. Konzervativizam vlada u politici, umetnosti, biznisu. Jednostavno, Australija će izabrati da da kopira rešenja koja su se uspesno pokazala u USA ili Evropi, ali neće pokusavati nešto novo na svoju ruku. Ovo je bogata zemlja ali za ljude slobodnog duha i velikih ambicija ovo je ipak jedna ucmala sredina. Zato se mnogi Oziji otiskuju preko Pacifika i karijere prave, ili su ih pravili, dok nije zagustilo, u Americi.

Slazem se da je drustvo duboko konzervativno i ja bi rekao i malo zatucano cak i za nase pojmove, a i svidja mi se termin "ucmalo". :) A da je drustvo sekularno, ne bi se slozio. Drzavni praznici za sve Australijance su Hriscanski praznici po novom kalendaru, na poslu ce vam cestitati bozic/uskrs i sl. i pitati da li ste se pripremili i (u slucaju bozica) kupili poklone (nece vas pitati da li ste religiozni i ako jeste kojoj religiji pripadate - btw ovo je recimo necuveno za Ameriku kojoj je bog u ustavu, a da ne govorim o Evropi), na TV mozes da vidis PM-a svih Australijanaca kako ide u crkvu na misu, popove sto vole da se maze sa tudjom djecom niko ne dira cak ih peru po novinama i totalno ignorisu vapaj zlostavljanih, prave tv emisije u kojima isti ti popovi (sada u ulozi strucnjaka za etiku) objasnjavaju zasto je za vasu djecu dobro da Oz vlada uvede globalni filter za internet, koji btw. vec postoji i uveliko funkcionise ali sad zele da prosire listu blokada, itd.

Poslednja izmena:
Slazem se da je drustvo duboko konzervativno i ja bi rekao i malo zatucano cak i za nase pojmove, a i svidja mi se termin "ucmalo". :) A da je drustvo sekularno, ne bi se slozio. Drzavni praznici za sve Australijance su Hriscanski praznici po novom kalendaru, na poslu ce vam cestitati bozic/uskrs i sl. i pitati da li ste se pripremili i (u slucaju bozica) kupili poklone (nece vas pitati da li ste religiozni i ako jeste kojoj religiji pripadate - btw ovo je recimo necuveno za Ameriku kojoj je bog u ustavu, a da ne govorim o Evropi), na TV mozes da vidis PM-a svih Australijanaca kako ide u crkvu na misu, popove sto vole da se maze sa tudjom djecom niko ne dira cak ih peru po novinama i totalno ignorisu vapaj zlostavljanih, prave tv emisije u kojima isti ti popovi (sada u ulozi strucnjaka za etiku) objasnjavaju zasto je za vasu djecu dobro da Oz vlada uvede globalni filter za internet, koji btw. vec postoji i uveliko funkcionise ali sad zele da prosire listu blokada, itd.

Zaboravih da dodam, u mnogim firmama ce otvoreno traziti da uzmete 1 ili 2 sedmice (od ukupno 4) godisnjeg za zadnju sedmicu stare i prvu sedmicu nove godine, iako vi to ne zelite i nemate pojma sta da radite s tim.

To je i moje pitanje: za početak bih našao jedan od tih najrazličitijih poslova, kako ne bih bio finansijski na gubitku. Za koliko su otprilike tvoji poznanici nalazili nešto takvo? Otprilike, da li je to nedelju-dve ili par meseci? Za posao u struci ću već da se strpim, tražiću u hodu...

Neumoran si. Evo napravio sam ti aritmeticku sredinu svih vremena, izadje 9.75 dana.
Ili, naglasi svima koje znas da hoces da radis bilo sta sto pre, dodji, smesti se, odspavaj, prosetaj gradom, otvori bank account i prijavi se online za tfn, ako ces na gradjevinu zavrsi white card, sve to manje vise moze u jednom danu ako ti mozak ne bude prozujao i prokuvao, onda jedno po jedno. Za nekoliko dana stici ce ti kartice i mozes da pocnes. Mozes poceti i pre nego stignu. Svi ce te savetovati da sto pre zavrsis dozvolu i auto. Za auto svi pitaju jer smatraju da prevozom ne mozes biti pouzdan da stignes na posao kad god treba (sto za neke poslove i jeste tacno). Dozvola je bitna jer ti vazi kao ID, ima adresu na sebi i pomaze ti da ne moras da dokazujes svaki put ko si sa gomilom papira. Za dozvolu ce trebati vremena jer se svako polaganje zakazuje za neko vreme unapred. Ja sam stigao 20.9 i prvi novac zaradio 11.10. 3 dana po osam sati, nekih 420$ leglo na racun. Zavisno od toga gde ces imati priliku da radis, mozda ces otvoriti ABN. Zato sto ljudi vole da ti samo daju pare i ne mosle na tebe. Sa ABN si privatnik, kontraktor, radis kao radnik ali si placen zivom parom od koje sam treba da brines o dazbinama. ABN nije legalno otvoriti ako nemas bar biznis plan, tj ako stvarno nemas biznis, tako da ces morati da slazes kad apliciras, kao i svi. Masa pilicara trazi radnike sa ABN, jer tako te plate na neki dogovor, a ne na sat, pa mogu da te plate manje od minimalca. Ti to ne znas doduse, dok ne pocnes da radis, jer ce ti uvek reci da je lova dobra. Ako se zaposlis preko agencije na labour hire, pripremi se opet da lazes, jer ce lagati oni tebe bezocno i ko ce tu koga nadjebati vecita je borba. Ja sam upao na prilicno dobar ugovor, imao sam satnicu i sve po propisu, krov nad glavom na poslu, ako se izuzme da casual radnik sluzi kao rob na takvim mestima da radi sve sto ovi stalni nece, i kad se zanemari ono ko si sta si a sta sad radis, moze se reci da je bilo ok.
Ali nisi me ovoliko pitao :) znaci, odmoris, izvadis ono, nazoves sve koje poznajes za nedelju- dve mozes da pocnes.

Imao sam i neke smesne testove za posao. Ali da se nadovezem na prethodno, zavrsio sam forklift license tamo ubrzo po dolasku, da bih malo sebi olaksao. Da sam imao pravo da radim struju, nikakav problem ne bih imao, ali to je vec poznata prica. Sad imao sam opet intervju za magacin, jer mi je to iskustvo australijsko, pa imam odziva na aplikacije. Iako je oglas dala agencija, posao je bio tacno opisan kao da postoji. Telefonski intervju je bio kratak, pitanja o iskustvu, pozvan na licni. Tamo mi odmah dali gomilu papira:
razne testove:
hazard and safety
neko sabiranje oduzimanje mnozenje kao u prvom razredu
speling kao ovo http://www.psychometric-success.com/faq/faq-sample-spelling-questions.htm
i nesto novo za mene slicno ovome http://www.psychometric-success.com/faq/faq-free-mechanical-aptitude-test.htm
sve u svemu zanimljivo ali trebalo je bolje da doruckujem pre intervjua
Uz gomilu jos papira i disklejmera, izmedju ostalog i labour agreement, sine mi kako sam bio glup, pa pitam onu seku "imate li ovaj posao sto ste objavili?". Ne, ali hoce da upisu jos dvojicu u knjige da imaju kad iskrsne :)
Tako sam primljen na posao koji ne postoji.
Ovaj pored mene je sve vreme pokusavao da prepise ponesto :) mada odgovore verujte niko nije gledao, jer je jedna mlada dama posle samo parafirala kratko sve te papire.

Ono sto sam polagao za elektricne licence tek je zanimljiva prica, pola zivota radim s majstorima i zivotom mogu da potpisem da ni 30 posto ne moze da polozi posteno te ispite. Samo uz training sistem, na kome se izvezbaju bas pitanja koja ce biti na ispitu. Zvuci li vam poznato? Mislili ste da smo mi izmislili davanje pitanja svojim djacima pre testa? ;)

Poslednja izmena:
Hahah da, mog punoletstva. :) Pa da, sprema me za building, bas mi i nije bitno kolika je lova, bitno mi je da odem tamo... Tetka hoce da pokusa sa stalnom vizom, jer misli da je tako najbolje, ali ja ne verujem da su mi sanse velike. Novac koji mi je potreban da bih ovde ucio ekonomiju - nemam! U tome je problem!! Zanima me tvoje misljenje? Da li da pokusam sa ovom vizom ili nekom drugom, ili da uopste
ne pokusavam? Hvala ti :))

Nisam ni video da si se javio, velika se diskusija vodi. Vidi, ti si mlad decko. Imas tetku. Buducnost je pred tobom. Sad ja ne znam koliko je tvoja tetka pametna ucena i sposobna, mozda zna vise od nas koje sad ti pitas ovde. Ne znam koju bi ti stalnu vizu pokusala, jer si mlad za skilled vize. Postoje ljudi koji se bave time i ako hocete, mogu nekog i da vam preporucim. Hiljade sati smo svi mi potrosili za proces apliciranja, ljudi koji nemaju toliko vremena ali imaju uspesan posao i novac, mozda izracunaje da je bolje da plate nekom da im u dva dana proracuna i preporuci najbolju opciju. Pitaj Zerathula, i on bi mogao da ti bude koristan, mada je brezobrazan, zna puno o vizama.

Na kraju, ako na buildingu treba elektricar i data installer, upoznaj me s tetkom, pa mozemo imati uzajamnu korist, cak i ako ne treba, mozemo jedni drugima ispricati sta znamo o pcijama koje svakog interesuju, razmeniti kontakte i slicno.

I samo da ti kazem, postuj to sto tetka hoce da te dovede. Ljudi obicno ocekuju od rodjaka pomoc, dok nisu ni svesni gledajuci odande kako to pomaganje moze biti i stresno i opasno za onoga ko pomaze. Velika je to stvar.

U IT-u takodje imaju tendenciju da te transformisu u jack-of-all-trades sa idejom smanjivanja troskova. To ne samo da ubija kvalitet servisa, vec ima jako lose posljedice po mentalno zdravlje i opsti kvalitet zivota radnika, npr. demotivacija kao posljedica angazmana na necemu za sta se smatramo nekompetentnim. Sto se tice dodatnog polaganja ispita... ja sam u nekoliko godina (5+) provedenih u Ozu polozio IELTS academic, 12 industrijskih ispita (to stay afloat), 24 undergrad i sad radim jos 8 postgrad (ovo mi je strateska diferencijacija). Inace 10+ godina iskustva u IT i diploma iz IT + IT sertifikati i odlican engleski (doduse sa akcentom) mi nisu mnogo pomogli. Prijavim se na oglas i ljudi me pozovu (obicno agencija). Kazu evo hoce da te intervjuisu, ali hoce i da te testiraju. Jednom sam uradio test koji je trajao 2,5 sata i totalno ga razvalio. Dobio sam posao i bio ubjedjen da cu da radim u timu strucnih ljudi koji su zaposleni na isti nacin, tj. uradili i razvalili test. Heh, silly rabbit, dodjem na posao, kad tamo likovi ne znaju ni terminologiju, tj. ne mozes komunicirati s njima, a rade sa mnom u timu. Takav tretman se u Ozu zove diskriminacija i zvanicno je ilegalan, mada dopusten u privatnom sektoru, a realna je pojava i u javnom. To je bio prvi i posljednji put da sam radio test kao dio intervjua. Zadnji put su mi trazili da radim cetverosatni test, i kada sam odbio, onda su me ponovo zvali i nudili da ga prepolove u 2+2 sata sa pauzom. Ovo ja naravno komuniciram sa agentom, i pitam ga da li su i ti sto traze od mene da polazem test takodje radili test? On naravno "objasni" da nije u poziciji da tako nesto pita klijenta, a ja mu kazem pa ok, ajd zdravo. Inace agent za zaposljavanje je trgovac, poslodavac je klijent (musterija), a kandidat/radnik je roba i tako te i tretiraju. Zato je jako proporucljivo da se posao trazi direktno. Ja sam trenutni posao nasao direktno i do sad mi je ovo najbolje (opste) iskustvo, a i plata je 30% veca od najvece koju sam imao na poslovima koje sam nalazio preko agencija. Ja sam poslije toliko godina na tzv. "casual" ugovoru (1 day notice period) i davno sam prestao da trazim stalan posao. Sad samo brojim dane do kraja skole, a onda aufidersen.

Dosao sam do toga i tebe nesto konkretno da pitam. Mozes li mi pribliziti kakvi se testovi rade za to sto si pomenuo - ima li nesto negde na netu da pogledam? Mozes li mi proceniti u tom tvom svetu, odnosno da mi pomognes da procenim, mogu li sa IT kvalifikacijom i ulepsanim (sta ulepsanim, isfabrikovanim) radnim iskustvom da prodjem negde na entry-level (da li se to isplati to cu sam da razmisljam).

Inace, slican stav sa agencijama i poslodavcima imao sam i ja. Kao iskusni jack-of-many-trades imao sam sta da radim kad god nekom zagusti, ali kad treba da se dobije posao opet se traze dlake u jajima. Prenesen osecaj bi bio, kad bi se prijavljivali da vozimo biciklu za pare, mene bi anatemisali ako nisam isekao nokte, a primili bi Ozija bez noge jer ima vise iskustva i komunikativniji je. Moja upornost pri tome da imam stav u svim pregovorima, bilo da su to agencije za zaposljavanje ili ovi sto prodaju usluge, tj da imam prava da imam svoje uslove a ne samo da klimam glavom na njihove donela mi je reputaciju cudaka i medju nasim ljudima, i medju "njihovim".
Sreca ovo je bas onako velika zemlja i velike gradove ima, pa pocinjanje ispocetka, koliko god bilo tesko, uvek je moguce.
Takodje za moju veliku slobodu smatram sto se ne osecam "nasukanim" ovde, jer mogu u svakom trenutku da oteram sve u PM i "pravac za Jamajku". To sto si bas ti pomenuo negde slikovito - "sto nisam dosao gladan", tj sto mogu reci da sam imao zivot u Srbiji, posao i sve ostalo, to mi dodje kao moja mana. Da sam dosao 2000. mozda bi ovo bila mnogo dobra zemlja meni. Posle decenije zivota i rada u Srbiji, mada je ovde sto puta lakse zaraditi novce, najveca razlika je sto ovi ovde svi uveliko njakeju kako su lepi dobri uspesni i pametni, dok nazalost kod nas vlada negativa pa i ono dobro prolazi nezapazeno, dok se ono lose preuvelicava do besvesti.

Kad se vratim u Bg, razgovaracu sa ovima sto prose po semaforima, objasnicu im tipican emigrantski slucaj i reci im kako ljudi dodju koji su bili profesionalci i onda treba da ciste i fizikalisu i voze taksi, ali da je to super para, mada vecina toga treba za placanje rente i racuna, ali da je to dobor jer tako treba i bice bolje, pa ci ih pitati da li bi napustili semafor da idu malo nesto da ciste za novce, jer je to posten posao, a prositi je sramota. Ako mi ne kazu "bezi bre budalo jedna nenormalna" onda cu se vratim ovde da budem srecan :D. Ojha.

Hvalaaa Treee :) !

Znači poneću novca za 9.75 dana. Za mesec dana je potrebno 2700 dolara, znači 2700/30*9.75 :D. Odlično :)!

Da poneses ti malo vise, za svaki slucaj. Toplo preporucujem kreedit u nekoj privatnoj banci, pa ako ti se svidi ovde, ne moras da se vracas kuci, a ni da vracas kredit. Zahvalis im se razglednicom, ali iz Brazila, da zavaras trag ;)

Ako otvorim firmu pre nego dodjes, mozda cu imati nekog posla za tebe, ako pristanes da radis puno za male pare, a da budes zahvalan sto sam ti pomogao i da me ne prijavis posle da sam te izrabljivao. Doduse iako sa svojom firmom ne bih radio za bubamaru i cvrcka, morao bih se druziti s njima, pa cemo videti ;) http://www.posao.hr/clanci/karijera...cna-forwardusa-kako-je-mrav-dobio-otkaz/4017/

Poslednja izmena:
Dosao sam do toga i tebe nesto konkretno da pitam. Mozes li mi pribliziti kakvi se testovi rade za to sto si pomenuo - ima li nesto negde na netu da pogledam? Mozes li mi proceniti u tom tvom svetu, odnosno da mi pomognes da procenim, mogu li sa IT kvalifikacijom i ulepsanim (sta ulepsanim, isfabrikovanim) radnim iskustvom da prodjem negde na entry-level (da li se to isplati to cu sam da razmisljam).

Inace, slican stav sa agencijama i poslodavcima imao sam i ja. Kao iskusni jack-of-many-trades imao sam sta da radim kad god nekom zagusti, ali kad treba da se dobije posao opet se traze dlake u jajima. Prenesen osecaj bi bio, kad bi se prijavljivali da vozimo biciklu za pare, mene bi anatemisali ako nisam isekao nokte, a primili bi Ozija bez noge jer ima vise iskustva i komunikativniji je. Moja upornost pri tome da imam stav u svim pregovorima, bilo da su to agencije za zaposljavanje ili ovi sto prodaju usluge, tj da imam prava da imam svoje uslove a ne samo da klimam glavom na njihove donela mi je reputaciju cudaka i medju nasim ljudima, i medju "njihovim".
Sreca ovo je bas onako velika zemlja i velike gradove ima, pa pocinjanje ispocetka, koliko god bilo tesko, uvek je moguce.
Takodje za moju veliku slobodu smatram sto se ne osecam "nasukanim" ovde, jer mogu u svakom trenutku da oteram sve u PM i "pravac za Jamajku". To sto si bas ti pomenuo negde slikovito - "sto nisam dosao gladan", tj sto mogu reci da sam imao zivot u Srbiji, posao i sve ostalo, to mi dodje kao moja mana. Da sam dosao 2000. mozda bi ovo bila mnogo dobra zemlja meni. Posle decenije zivota i rada u Srbiji, mada je ovde sto puta lakse zaraditi novce, najveca razlika je sto ovi ovde svi uveliko njakeju kako su lepi dobri uspesni i pametni, dok nazalost kod nas vlada negativa pa i ono dobro prolazi nezapazeno, dok se ono lose preuvelicava do besvesti.

Kad se vratim u Bg, razgovaracu sa ovima sto prose po semaforima, objasnicu im tipican emigrantski slucaj i reci im kako ljudi dodju koji su bili profesionalci i onda treba da ciste i fizikalisu i voze taksi, ali da je to super para, mada vecina toga treba za placanje rente i racuna, ali da je to dobor jer tako treba i bice bolje, pa ci ih pitati da li bi napustili semafor da idu malo nesto da ciste za novce, jer je to posten posao, a prositi je sramota. Ako mi ne kazu "bezi bre budalo jedna nenormalna" onda cu se vratim ovde da budem srecan :D. Ojha.

Na koje testove mislis? Sa nasom (a vjerovatno i bilo kojom drugom ne-Australijskom) IT kvalifikacijom a bez iskustva ja stvarno ne vidim ko i zbog cega bi te zaposlio. Inace entry level u IT je sirok pojam, zavisi sta si zavrsio i sta si specijalizirao. Po mom iskustvu, ako mozes naci nekog u drzavnoj agenciji ili telekomu (Telstra), a i ima dosta nasih u tim firmama, mogao bi uletiti kao pocetnik jer oni ili ne prave profit ili profit nije direktno zavisan od toga sto bi ti radio. Nakon recimo 3-4 godine u tako nekoj firmi, mogao bi da trazis posao u pravoj firmi u privatnom sektoru, ako bi to zelio. Mozes i sam traziti po oglasima state i Cmvlth govt i traziti ima li sta za pocetnike u IT. Mislim da su ti tu najjace sanse.

Fair enough. Ni ja isto ne vidim ko i zbog cega bi me zaposlio kao i ti. Pitao sam te kakvo radno iskustvo mi treba da udjem negde, ne kako da udjem bez njega. Zavrsio sam ovo i nisam specijalizirao nista. Da li bi radno iskustvo u tehnickoj podrsci (podrska u firmi koja ne pravi pare od ITja nego koristi IT u radu - racunare, LAN, server, periferale, raznoliki softver) znacilo nesto za apliciranje u govt/edu i sl. (inace si pogodio da to i trazim), jer ni tamo nema primanja bez iskustva, osim na graduate programe.

Ravel, sto ne probas da preselis malo u Melburn, jes' da nema toliko sunca i kupanja, ali mozda je ipak malo kulturniji od Brizbejna ;), kad vec tako kazu.

Poslednja izmena:
! :(

Postoji li neka pomoć države u takvim slučajevima, kao što se ovde preko biroa dobija procenat plate nekoliko meseci?

Kad dobijes otkaz kao stalni radnik, zavisno od duzine staza, jesi li u kakvom sindikatu, sporazuma izmedju tebe i njih... postoji otpremnina. (Kao i kod nas) Ako je ne dobijes, mozes traziti neku crkavicu od centrelinka - to kad isteknu dve godine od dolaska. Public housing i ono drugo pomenuto nisu bas za nase uslove, ima tu cekanja i ne dobija se tako lako. Primanja se racunaju godisnje, tako da nisi automatski socijalni slucaj kad izgubis posao. Mogao si da zaradis 35K u prvih 6 meseci i onda nista u drugih 6 i taman si zaradio koliko i neko sa niskim primanjima. Na kraju ces da dobijes i visak poreza nazad. Mozes uzeti newstart i rent assisstance (ne u prve 2 godine). Moze se desiti i da se zaposlis u medjuvremenu, pa se na kraju godine raskusurate i mozda vatis malo centrelinku da ima drugima da da. Puno ocija ima ovde i sve zavisi od tebe da znas sta ima i sta da trazis.
Kad imas posao i platu - sta te briga. Kad si na casual i izmedju poslova, uvek ima sta da racunas.

Pa neam pojma kakvo radno iskustvo ti treba, zavisi od pozicije. Sa tom diplomom ja bi ocekivao da imas prolaz u nekoj vladinoj agenciji i bez stele ali bi morao ubosti neki oglas koji ne potencira iskustvo. Kad sam ja radio za govt, jedan dan je poceo lik od nekih 20-tak godina kao neki filed support koji nit je sta znao nit je imao diplomu. Porijeklom Libanac, cini mi se, preselio se u Mel iz Syda jer je kako je rekao rasizam u Sydu nesnosljiv. On je radni dan uglavnom provodio u autu i obilazio lokacije (njih 65) i zavrsavao sitne stvari koje je trebalo. Prije njega mi bi recimo angazovali ljude sa tih lokacija koji nisu bili u IT da zavrse sta treba uz nase instrukcije preko telefona. Znaci nije bila bas neka tehnicka pozicija, ali je poceo da se izgradjuje i vjerovatno je imao priliku da vremenom preskoci na nesto bolje. Ako imas preporuku, onda jos bolje i mogao bi da uletis i na nesto tipa desktop support i da mozda uradis neki trening za software packaging i deployment zavisno od alata koje firma koristi.

Poslednja izmena:

Back