Odlazak u Australiju-opšta diskusija

Bez obzira na "kratak spoj", meni ste dragi obojica, pametni, sa zdravim nacinom razmisljanja, i ono sto je meni najvaznije emocionalnom inteligencijom. Uf, sad dosta, hijena na svakom koraku koji sve uzimaju zdravo za gotovo i koji govore kineski :D..zato je uvijek dobar pp ;)

A ne moze tako, jeste da ste i vi meni dragi draga damo, ali ako ne uzmete moju stranu u ovom sukobu, plasim se da cu vas se morati odreci... :D

Kad kazes svadjaju se Kinezi, niko se ne ljuti, sta mislis da kazes "svadjaju se Srbenda i Crnogorcina", da vidimo reakcije? ;)

A ne moze tako, jeste da ste i vi meni dragi draga damo, ali ako ne uzmete moju stranu u ovom sukobu, plasim se da cu vas se morati odreci... :D

Kad kazes svadjaju se Kinezi, niko se ne ljuti, sta mislis da kazes "svadjaju se Srbenda i Crnogorcina", da vidimo reakcije? ;)

Dragi mladi gospodine:cmok2: :)!

Nego, dajte da budemo konstruktivni, misljenje necemo nikome promjeniti, svako zna sta mu je ciniti i kuda ga zivot "nosi", ali svakako bilo kakva korisna informacija koja ti olaksa zivot na novim prostorima je dobrodosla.
Evo ako imate vremena za malo meditacije, intervju sa interesantnim tipom:

http://www.avaz.ba/vijesti/intervju/pocetkom-90-ih-u-sarajevu-zivio-sam-u-zabludi

Moracikus, informacije od tebe su mi izuzetno znacajne, jer sam staticar sa 8 god iskustva koji razmislja o odlasku u Australiju. Naravno, ovo sto si napisao da nema posla u Melburnu me ne raduje ali ne gubim nadu.

Zanima me koliko si iskustva imao kada si dosao u Au? Da li ti je znacilo iskustvo i obrazovanje iz Srbije ili si morao da ucis strucne stvari iznova? Ne mislim na nostrifikaciju diplome, nego da li si imao dovoljno znanja da uz malo napora (eventualno zbog jezika) mozes normalno da radis i da li si ravnopravno mogao da se nosis sa drugim kolegama iz struke (koji su imali slican broj godina iskustva)?

Iako je mozda ova prica suvise uska za druge clanove foruma, siguran sam da ce se naci jos ljudi kojima bi ovo bilo intresantno, iz nase ili iz srodnih struka (arhitekte, masinci i slicno).

Pozdrav!

Ne pratim vishe emigracione zakone ali vjerujem da se jos uvijek ta strucna viza za gradjevisnke inzenjere relativno lako dobija. Posla trenutno nema mnogo (mada sam ja licno bas busy ovih dana) ali pretpostavljam da se za tu platu od 50k ipak nesto moze naci. Ja sam zadnja dva mjeseca, paralelno sa formiranjem sopstvenog biznisa malo i aplicirao za poslove. poslao sam desetak aplikacija i pozvali su me na dva intervju. U obadva sam im stavio do znanja koliku platu zelim i bio sam odbijen uz standardno objasnjenje da je firma odustala od pozicije.

Sto se tiche presaltavanja na AU propise tu treba neko vrijeme. Meni su recimo trebala 3 mjeseca da bih prihvatio te elementarne stvari i poceo da gazdi donosim neki profit. Nakon 4 godine punog radnog vremena, cini mi se da sam potpuno ovladao materijom. Teoretsko znanje koje se donese sa Balkana bi rekao da ne zaostaje mnogo za njihovim, naravno ukoliko se nije bubalo u toku studija.
Jezik moze da bude problem ukoliko se ne usavrsava. Neki inzenjeri nauce samo ono osnovno sto im treba za posao i zadovolje se tim ponosni na svoj tarzanski engleski. Moje je misljenje da mora da se uci kroz sopstvene greske. Svaki put kad nesto kazes pogresno trebalo bi da te zigne. Ovo je vazno ako zelis da impresioniras klijente i buildere da bi oni opet trazili da rade sa tobom

U principu ta emigracija i nije toliko komplikovana. Dodjes, pokusas da nadjes posao koji volis, ako ga ne nadjes vratis se fino kuci. Nema ljepse stvari od povratka doma to je sigurno.

8 godina statike kazes? To je dosta dobro =, vjerovatno bi mogao da nadjes nesto vezano za mostove ili high rise buildings. Tu je dobra kinta, a jos ako ti uleti neki privatan posao uff.

Uglavnom ako dolazis ovdje i zelis da smanjis rizik snalazenja onda ti preporucujem da odes u Perth. Ja stalno preko one poslovne mreze dobijam ponude da idem tamo za pristojnu kintu.
U Melbourne je opste poznata stvar da kad dodje recesija svi se sele u WA-vjerovatno drzavu sa najboljim standardom na svijetu.

Ja da ne vucem porodicu sa sobom, bez razmisljanja bih zapalio tamo.

Meni je jako zao kad Miroslavu ne mogu da objasnim sta hocu da kazem, jer su njegovi stavovi kao nekad moji, i totalno su na mestu, i promenice se kad dodje ovde, ali opet ne smatram recimo da ne treba da dodje i da mu nece biti bolje ovde.

Verujem ja tebi i cenim svaki savet, ali tvoja je prica jedna od 20 miliona u Australiji, kao sto je moja jedna od 8 miliona u Srbiji. A znam i ljude koji su vrlo zadovoljni zivotom ovde i one sa pricama mnogo gorim od moje.

Veci smo stranci u Evropi na papiru ili za stvarno? Mozda da malo elaboriras o tim pravima, bilo bi fino da uporedis neko "pravo" koje nemas u Evropi a imas u Ozu, onako konkretno pa da diskutujemo malo. Ja sam recimo uvijek imao vrlo negativno misljenje o Belgijancima. Jednom sam gledao neku reportazu pred ulazak Bugarske i Rumunije u EU, pa su pitali narod po ulici sta misle o tome... apsolutni uzas! A onda sam ovde na nekom kanalu (cini mi se C31) gledao nasu reportazu o Belgiji (ili bjese o Briselu, sjecam se da su prikazivali trg cokolade i probali po prodavnicama), i onda uneko pocese da nabrajaju nase ulice po Briselu... Sarajevska ulica, Beogradski trg, Srpska ulica... ja se pogubio!!! U Oz su samo nekoj termoelektrani dali kinesko ime, a puna su im usta multikulti. Ali taj multikulti ima dvojako znacenje, jedno je fakticko stanje na terenu a drugo je ono pravo o prihvatanju i otvorenosti. Oziji svjesno zloupotrebljavaju termin u cilju komuniciranja onog drugog znacenja, a kad ih neko prozove onda se pozivaju na ono prvo, kao pa mi smo mislili ono kao kad ti je komsija vijetnamac i to... U Evropi bar znas na cemu si, ovde ne bi nikad dosao da sam znao sta je i kako, a to zna i vlada koja organizuje biz zvani imigracija.

U Evropi si sigurno veci stranac nego u bilo kojoj od zemalja "novog sveta". Nekoliko ljudi koje znam i koji zive u Nemackoj pricaju isto: druzimo se sa Turcima, Italijanima, Cesima, Spancima, ali sa Nemcima ne. Kulturni su, OK za komunikaciju, ali se na tome zavrsava. Drugarica koja je otisla u Svedsku pre petnaestak godina i koja savrseno govori jezik kaze "stranac je uvek stranac". Posle par godina je promenila i ime i prezime. Britanci su jos gori, BBC i Sky prilozi o Bugarima i Rumunima koji ce uskoro nagrnuti u UK su sve cesci. Uostalom, uspeh UKIP na lokalnim izborima je dovoljan pokazatelj promene stavova stanovnistva. Mozda su juznjaci, Grci, Spanci ili Italijani malo bolji po tom pitanju...

Zdravo svima,
ja sam nov na ovom forumu i hteo bih nekoliko pitanja da postavim.
Moja situacija je sledeca:
Zavrsio sam Visu elektrotehnicku skolu u Beogradu i trenutno sam na fakultetu u Zrenjaninu na smeru Informacione tehnologije. Radim u jednoj firmi za stalno i imam oko godinu dana iskustva. Takodje posedujem dva sertifikata koji su medjunarodno priznati Microsoft i Cisco CCNA i oni su iz IT-a. Imam 23 godine. Govorim engleski.
Devojka mi je zavrsila uciteljski fakultet smer vaspitac. Radu vec nekih 6-7 meseci ali je neprijavljena, tako da zvanican staz i nema. Govori engleski.
Takodje oa ima babu u Australiji koja bi garantovala za nas.
Zeleli bi smo da trajno odemo za Australiju preko neke radne vize ili slicno (iseljenicke npr.). Da li je to moguce i kako?
Koliko je para potrebno od prilike za to i vremena?Sta nam je najbolje uraditi? kako ste vi otisli tamo (vi koji ste otisli)?
Bio sam na DIAC sajtu i proucio ga lepo. Videh da za 189 treba dosta stvari i verovatno i vremena. Nekako mi izgleda i da za 115 mozemo da konkurisemo.
Puno bi mi znacila neka pomoc,
Hvala unapred

U Evropi si sigurno veci stranac nego u bilo kojoj od zemalja "novog sveta". Nekoliko ljudi koje znam i koji zive u Nemackoj pricaju isto: druzimo se sa Turcima, Italijanima, Cesima, Spancima, ali sa Nemcima ne. Kulturni su, OK za komunikaciju, ali se na tome zavrsava. Drugarica koja je otisla u Svedsku pre petnaestak godina i koja savrseno govori jezik kaze "stranac je uvek stranac". Posle par godina je promenila i ime i prezime. Britanci su jos gori, BBC i Sky prilozi o Bugarima i Rumunima koji ce uskoro nagrnuti u UK su sve cesci. Uostalom, uspeh UKIP na lokalnim izborima je dovoljan pokazatelj promene stavova stanovnistva. Mozda su juznjaci, Grci, Spanci ili Italijani malo bolji po tom pitanju...

Evropa i Oz nisu ista kategorija, tako da ih ja ne bi poredio. Njemacka nije imala skilled imigracioni program kroz nekoliko decenija kao Oz, mada ga sada imaju i stvari ce se promjeniti. Ja sam ocekivao ljude sirih vidika u Ozu, bas zbog cinjenice da su svi imigranti (osim Aboridzina) samo razlicite generacije (prva, druga...) a cetvrtina stanovnistva nije ni rodjena u Ozu. Ne mozes ovo poredit sa Svedskom. Medjutim, ta tvoja drugarica iz Svedske sigurno moze potvrditi da su Svede open-minded, sto se za Ozije ne moze reci. Oziji su zapravo vise kao neki kontrast Svedama u tom pogledu. Jedno je kad te neko tretira kao stranca a drugo kad te tretira (ponizava?) kao drugorazrednu robu koja se lako moze zamjeniti nekom drugom drugo-trece-razrednom robom. Ovako ja dozivljavam ovaj tretman na svojoj kozi (najiskrenije i nazalost), a istu pricu pricaju i svi ostali imigranti sa kojima sam uspio da otvoreno porazgovaram. Nece svako ni da ti kaze sta misli, a mnogi ce ti pricati price jer su navikli na to u komunikaciji sa lokalcima.

Sto se tice tretmana imigranata, mislim da je Amerika najbolja opcija. Rodjeni Oziji anglo-saksonci koji su se preselili u Ameriku svjedoce o tom drugacijem tretmanu i odnosu prema covjeku koji su dozivjeli u Americi.

Ali sve je to sekundarno, ako mozes da ubodes svoj posao i na svom (onom pravom) nivou, i dobijes ok platu i jednak tretman kao i ostali u firmi, onda sve izgleda drugacije. To je tvoj mikro-kosmos i ako ti je tu dobro, onda sta te briga kako je generalno i da li si u Ozu ili Svedskoj (Moracikus?). Druga stvar je svakodnevnica i problemi i ogranicenost vezano za izolovanost Oza i strukturu gradova koji postaju ocigledniji i teze se tolerisu poslije odredjenog vremena provedenog ovde.

Poslednja izmena:
Btw, imam rodbinu prvo koljeno u Stokholmu i nekoliko drugara iz osnovne i srednje. Rodjaci kazu da Svede nisu losi uopste i moj rodjak koji je trenutno u srednjoj skoli se druzi sa Svedjanima. On mi kaze da iz njegovog iskustva Svede ne prave razliku i gledaju ko im odgovara kao licnost (intelekt?) a ne koje mu je porijeklo ili boja koze. Njegova mati radi u Stokholmu kao nastavnica biologije i hemije, sto je kod nas zavrsila. Ocigledno je da je morala da uci jezik ali ne znam da li je morala da polaze nesto dodatno da bi predavala. Bas cu je pitat ovo pa da uporedimo sa Ravelovom pricom. Ona mi takodje kaze da su Svedjani jako okay i tolerantni i da su primili izbjeglica i azilanata mnogo vise nego sto realno mogu da podrze na nekom ljudskom nivou, tj. da ocuvaju standard i dostojanstvo. Ovde su isfabrikovali kako su azilanti bacali djecu su okean i politicari i vojska su lazno svjedocili o tome, pa su cak izmislili i termin "boat people" sto je u rangu termina "nacisti" ili "teroristi" ili tako nesto. Ovde mladi i slabo obrazovani misle da su azilanti nekakvi kriminalci i opasnost po drustvo. Razlika izmedju nivoa svjesti ljudi ovde i npr. Svedske je drasticna, sto bi rek'o dr. Arslaga.

Poslednja izmena:
Zdravo svima,
ja sam nov na ovom forumu i hteo bih nekoliko pitanja da postavim.
Moja situacija je sledeca:
Zavrsio sam Visu elektrotehnicku skolu u Beogradu i trenutno sam na fakultetu u Zrenjaninu na smeru Informacione tehnologije. Radim u jednoj firmi za stalno i imam oko godinu dana iskustva. Takodje posedujem dva sertifikata koji su medjunarodno priznati Microsoft i Cisco CCNA i oni su iz IT-a. Imam 23 godine. Govorim engleski.
Devojka mi je zavrsila uciteljski fakultet smer vaspitac. Radu vec nekih 6-7 meseci ali je neprijavljena, tako da zvanican staz i nema. Govori engleski.
Takodje oa ima babu u Australiji koja bi garantovala za nas.
Zeleli bi smo da trajno odemo za Australiju preko neke radne vize ili slicno (iseljenicke npr.). Da li je to moguce i kako?
Koliko je para potrebno od prilike za to i vremena?Sta nam je najbolje uraditi? kako ste vi otisli tamo (vi koji ste otisli)?
Bio sam na DIAC sajtu i proucio ga lepo. Videh da za 189 treba dosta stvari i verovatno i vremena. Nekako mi izgleda i da za 115 mozemo da konkurisemo.
Puno bi mi znacila neka pomoc,
Hvala unapred

Prouči: http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/ , http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/417/ i http://forum.krstarica.com/showthread.php/580113-Troskovi-iseljenja-u-Australiju .

Nisam ni video da si se javio, velika se diskusija vodi. Vidi, ti si mlad decko. Imas tetku. Buducnost je pred tobom. Sad ja ne znam koliko je tvoja tetka pametna ucena i sposobna, mozda zna vise od nas koje sad ti pitas ovde. Ne znam koju bi ti stalnu vizu pokusala, jer si mlad za skilled vize. Postoje ljudi koji se bave time i ako hocete, mogu nekog i da vam preporucim. Hiljade sati smo svi mi potrosili za proces apliciranja, ljudi koji nemaju toliko vremena ali imaju uspesan posao i novac, mozda izracunaje da je bolje da plate nekom da im u dva dana proracuna i preporuci najbolju opciju. Pitaj Zerathula, i on bi mogao da ti bude koristan, mada je brezobrazan, zna puno o vizama.

Na kraju, ako na buildingu treba elektricar i data installer, upoznaj me s tetkom, pa mozemo imati uzajamnu korist, cak i ako ne treba, mozemo jedni drugima ispricati sta znamo o pcijama koje svakog interesuju, razmeniti kontakte i slicno.

I samo da ti kazem, postuj to sto tetka hoce da te dovede. Ljudi obicno ocekuju od rodjaka pomoc, dok nisu ni svesni gledajuci odande kako to pomaganje moze biti i stresno i opasno za onoga ko pomaze. Velika je to stvar.

Pa nije bas da se razume mnogo, ali je unajmila advokata od kog je dobila informacije da su mi jako slabe sanse za stalnu vizu... I sada prelazi na nesto drugo, ceka odgovor na to gde bih ja mogao da se uklopim najlakse i gde su mi sanse vece.
Znam da sam mlad i da imam vremena, ali u ovoj drzavi ne moze da se zivi vec moze samo da se prezivljava... Hvala ti na svemu, naravno da cemo se cuti ukoliko dodjem tamo nekad, mogao bi mnogo da mi pomognes da se snadjem, a mozda bih i ja tebi nekako pomogao. :))

Btw, imam rodbinu prvo koljeno u Stokholmu i nekoliko drugara iz osnovne i srednje. Rodjaci kazu da Svede nisu losi uopste i moj rodjak koji je trenutno u srednjoj skoli se druzi sa Svedjanima. On mi kaze da iz njegovog iskustva Svede ne prave razliku i gledaju ko im odgovara kao licnost (intelekt?) a ne koje mu je porijeklo ili boja koze. Njegova mati radi u Stokholmu kao nastavnica biologije i hemije, sto je kod nas zavrsila. Ocigledno je da je morala da uci jezik ali ne znam da li je morala da polaze nesto dodatno da bi predavala. Bas cu je pitat ovo pa da uporedimo sa Ravelovom pricom. Ona mi takodje kaze da su Svedjani jako okay i tolerantni i da su primili izbjeglica i azilanata mnogo vise nego sto realno mogu da podrze na nekom ljudskom nivou, tj. da ocuvaju standard i dostojanstvo. Ovde su isfabrikovali kako su azilanti bacali djecu su okean i politicari i vojska su lazno svjedocili o tome, pa su cak izmislili i termin "boat people" sto je u rangu termina "nacisti" ili "teroristi" ili tako nesto. Ovde mladi i slabo obrazovani misle da su azilanti nekakvi kriminalci i opasnost po drustvo. Razlika izmedju nivoa svjesti ljudi ovde i npr. Svedske je drasticna, sto bi rek'o dr. Arslaga.

The first thing you notice about Australian culture is that it’s pathetically thin..... The thinness means that modern Australia has fallen for American culture in a way that no one else could....Mimicry is a point of pride." Philip Weiss - American

8 godina statike kazes? To je dosta dobro =, vjerovatno bi mogao da nadjes nesto vezano za mostove ili high rise buildings. Tu je dobra kinta, a jos ako ti uleti neki privatan posao uff.

Uglavnom ako dolazis ovdje i zelis da smanjis rizik snalazenja onda ti preporucujem da odes u Perth. Ja stalno preko one poslovne mreze dobijam ponude da idem tamo za pristojnu kintu.

Hvala na iscrpnom odgovoru.

Imam još par pitanja, šta se smatra high rise u Au, koliko spratova?

Kakvi su uslovi da se radi privatno, da li je potrebna neka licenca? Da li je potrebno registrovati firmu?

Do sada sam uglavnom gledao istočnu obalu ali posle ovog tvog odgovora u igri je i Perth.

Hvala na iscrpnom odgovoru.

Imam još par pitanja, šta se smatra high rise u Au, koliko spratova?

Kakvi su uslovi da se radi privatno, da li je potrebna neka licenca? Da li je potrebno registrovati firmu?

Do sada sam uglavnom gledao istočnu obalu ali posle ovog tvog odgovora u igri je i Perth.

Svaka drzava ima posebno tijelo koje licencira inzenjere. Znam samo da za Viktoriju (Building Commission) treba gradjevinski fakultet od 4 godine + 3 godine lokalnog iskustva u projektnom birou.

Za Viktoriju nema ispita, samo se ispuni alikacija i dostave dokumenti i reference. Cou sam da se u QLD mora polagati neki ispit i da je dosta teze dobiti licencu tamo.
Ipak ako si uclanjen u IEAUST i polozis neki ispit kod njih nakon tri godine iskustva, onda imas prolaz u svim drzavama. Ja se licno nijesam uclanjivao u IEAUST-u jer ne namjeravam nigdje da idem iz MEL-a a isto tako stalno moras da ides na neke dosadne seminare.

Kada dobijes licencu moras odmah da imas osiguranje (minimum 2500 dolara godisnje) i mozes da registrujes firmu ili (ako neces nikoga da uposlis) se registrujes kao sole trader. Firmu je bolje otvoriti odmah jer ima vishe mogucnosti za umanjnje poreza + uvijek mozes angazovati nekog da ti radi na odredjeno vrijeme i da ga placas po satu.

Ovdje se stambeni i poslovni projekti uglavnom dijele u tri grupe:
1. Small: objekti do tri sprata, gradjeni od drveta celika i opeke
2. Medium: objekti do 5 spratova gdje zadnja tri sprata mogu biti od drveno-metalne konstrukcije
3.Large: preko 5 spratova (i tu spada high rise)

Kad radis za platu, pravilo je sto visha zgrada to veca satnica. Medjutim problem sa velikim projektima je sto mozes lako da zaglavis u nekoj velikoj firmi i da vjecito samo kontaktiras sa svojim menadzerom (glavnim inzenjerom koji nadgleda ostale) U svakom poslu, komunikacija i poznavanje ljudi je najvaznija stvar za napredovanje i meni se cini da velike firme i veliki poslovi nijesu bas bogom dani za prosirivanje kruga poznanika koji bi mogli sjutra biti potencijalni klijenti. Ne kazem da je to pravilo, nego mi se cini da se kroz manje poslove vishe nauci i upozna.

Ako imas onaj SCRIBD onda mozes da downlodujes skoro sve vazece propise:
AS 2870; AS 3600; AS 3700; AS 4100; AS 1170; AS 1720 AS 4678

Mozes mi i poslati email sa CVijom pa ako si zaintresovan mogu ti i dati da probas nesto da radis

http://www.nsw.liberal.org.au/stop_the_boats
Vazda sam bio liberal :)
takva mi je sudbina jbg

Pazi s kim tikve sadis... :)

Nonetheless, there is reason to believe that strict right-wing ideology might appeal to those who have trouble grasping the complexity of the world.

"Socially conservative ideologies tend to offer structure and order," Hodson said, explaining why these beliefs might draw those with low intelligence. "Unfortunately, many of these features can also contribute to prejudice."

Prejudice is of particular interest because understanding the roots of racism and bias could help eliminate them, Hodson said. For example, he said, many anti-prejudice programs encourage participants to see things from another group's point of view. That mental exercise may be too taxing for people of low IQ.

"There may be cognitive limits in the ability to take the perspective of others, particularly foreigners," Hodson said.

Low IQ & Conservative Beliefs Linked to Prejudice

Ima. Samo necu nista da ti kazem da ne ispadne posle da sam bio fin prema tebi jer ces mi trebati nesto posle. Plus da se izjasnis prvo da li mrzis boat people, jer su oni pretnja za australian dream.

Mi plane people mrzeti boat people ;). A ti slobodno budi fin, jer ako ja otvorim firmu pre tebe, mozda cu imati nekog posla za tebe, ako pristanes da radis puno za male pare, a da budes zahvalan sto sam ti pomogao i da me ne prijavis posle da sam te izrabljivao :D.

Back