Odlazak u Australiju-opšta diskusija

Imam sad i ovde ljude za reference, oboje menadzeri i oboje Ozi sa lepim Ozi imenima i lepim Ozi akcentom, raspolozeni da mi daju referencu kakva mi treba u datom trenutku :), ali ipak sa ITjem nemaju veze, to bi bilo vec previse ;).
Reference iz Srbije niko nije dosad imao zelju da kontaktira.

Jesi li cuo / znas li nesto o Quicktemps? Oglasavaju nekad entry-level cak i neke traineeship pozicije.

Poslednja izmena:
Fair enough. Ni ja isto ne vidim ko i zbog cega bi me zaposlio kao i ti. Pitao sam te kakvo radno iskustvo mi treba da udjem negde, ne kako da udjem bez njega. Zavrsio sam ovo i nisam specijalizirao nista. Da li bi radno iskustvo u tehnickoj podrsci (podrska u firmi koja ne pravi pare od ITja nego koristi IT u radu - racunare, LAN, server, periferale, raznoliki softver) znacilo nesto za apliciranje u govt/edu i sl. (inace si pogodio da to i trazim), jer ni tamo nema primanja bez iskustva, osim na graduate programe.

Ravel, sto ne probas da preselis malo u Melburn, jes' da nema toliko sunca i kupanja, ali mozda je ipak malo kulturniji od Brizbejna ;), kad vec tako kazu.

Pa ja bi, da probamo i to cudo :), kad smo vec tu. Al' bi ovog puta prvo u "izvidnicu", nista na slijepo. Trenutno sam u fazi kad mislim da je sve isto sr...., drugo pak..... :D, mada jos uvijek aktivno razmisljam sta i kako. Nisam u nekim godinama kad se naprasno mijenja profesija, mogu samo da trazim neke varijacije na temu.

Metacortex....a ako nije tajna....kuda ciljas ;)? Usput na tu temu...iscitavam ruski forum g'day.ru i vidim da dosta Rusa dodje ovamo, dobiju drzavljanstvo i pale dalje za Singapur, Maleziju, cak i za Brazil???!!! I koliko sam vidjela ima ih dosta u IT-u.

Mogu li ja u Austriju sa Australijskim drzavljanstvom?

Ne mogu iz prve ruke da tvrdim, ali cula sam i citala dosta ( kao sto prije rekoh po ruskim forumima) da je lakse dalje sa AUS pasosem. Jednom je jedna nasa zemljakinja pisala o tome kako su poslije 10-tak godina provedenih u AUS, ( morali iz Njemacke u trecu zemlju, izabrali AUS, nostrificirali diplome, doskolovali se tu, imali posao), odlucili da se vrate u EU, sad su opet u toj istoj Njemackoj, apsolutno lakse nasli posao i ona kaze da ih sad drugacije gledaju:per: :D.

Pa ja bi, da probamo i to cudo :), kad smo vec tu. Al' bi ovog puta prvo u "izvidnicu", nista na slijepo. Trenutno sam u fazi kad mislim da je sve isto sr...., drugo pak..... :D, mada jos uvijek aktivno razmisljam sta i kako. Nisam u nekim godinama kad se naprasno mijenja profesija, mogu samo da trazim neke varijacije na temu.

Metacortex....a ako nije tajna....kuda ciljas ;)? Usput na tu temu...iscitavam ruski forum g'day.ru i vidim da dosta Rusa dodje ovamo, dobiju drzavljanstvo i pale dalje za Singapur, Maleziju, cak i za Brazil???!!! I koliko sam vidjela ima ih dosta u IT-u.

Nije tajna, ciljam za Evropu. Nemam vise zelju da istrazujem cari ne-Evropskih krajeva. Sto se tice mogucnosti, ljudi sa Ozi pasosom i kvalitetnim znanjem i iskustvom mogu svuda. Mene su vise puta kontaktirali iz Singapura u zadnjih nekoliko godina, ali se meni ne ide tamo. Moze se (idu ljudi) za US, Japan, Hong Kong, UK, Evropu, Bliski Istok (ako hoces da zaradis para) itd. Ja nemam neki plan jer planirati nesto odavde je malo off. Plan je samo da trazim nekakav posao i da se presaltam negdje u Evropu. Kad se preselim, onda cu traziti neko trajno rijesenje, ako ne budem zadovoljan sa onim sto nadjem odavde. Krajnji cilj mi je da razvijem svoj (online) biz, a onda da zivim tamo gdje mi se zivi tj. da ne jurim za poslom.

Mogu li ja u Austriju sa Australijskim drzavljanstvom?

Samo izbrises visak slova iz pasosa (kad ga dobijes) i kazes guten tag maine liebe damen und herren, main name ist Tree und ich komme aus down-under. Gledaj Balkan Express i vjezbaj :)

- - - - - - - - - -

Ne mogu iz prve ruke da tvrdim, ali cula sam i citala dosta ( kao sto prije rekoh po ruskim forumima) da je lakse dalje sa AUS pasosem. Jednom je jedna nasa zemljakinja pisala o tome kako su poslije 10-tak godina provedenih u AUS, ( morali iz Njemacke u trecu zemlju, izabrali AUS, nostrificirali diplome, doskolovali se tu, imali posao), odlucili da se vrate u EU, sad su opet u toj istoj Njemackoj, apsolutno lakse nasli posao i ona kaze da ih sad drugacije gledaju:per: :D.

Niko nas ne voli. Sta je tom narodu...

Nije tajna, ciljam za Evropu. Nemam vise zelju da istrazujem cari ne-Evropskih krajeva. Sto se tice mogucnosti, ljudi sa Ozi pasosom i kvalitetnim znanjem i iskustvom mogu svuda. Mene su vise puta kontaktirali iz Singapura u zadnjih nekoliko godina, ali se meni ne ide tamo. Moze se (idu ljudi) za US, Japan, Hong Kong, UK, Evropu, Bliski Istok (ako hoces da zaradis para) itd. Ja nemam neki plan jer planirati nesto odavde je malo off. Plan je samo da trazim nekakav posao i da se presaltam negdje u Evropu. Kad se preselim, onda cu traziti neko trajno rijesenje, ako ne budem zadovoljan sa onim sto nadjem odavde. Krajnji cilj mi je da razvijem svoj (online) biz, a onda da zivim tamo gdje mi se zivi tj. da ne jurim za poslom.

Bravo, zdravo razmisljanje.

- - - - - - - - - -

Samo izbrises visak slova iz pasosa (kad ga dobijes) i kazes guten tag maine liebe damen und herren, main name ist Tree und ich komme aus down-under. Gledaj Balkan Express i vjezbaj :)

- - - - - - - - - -

Pa ne znam, valjda sto sami sebe ne volimo, sta li?!

- - - - - - - - - -

Vjedzbao sam ja to uzivo svojevremeno. Zato je Australija i bila bolja opcija od Evrope - veci smo stranci u Evropi, a cesto i dozivotni... U Australiji nismo stranci bar na papiru i to stoji. Permanent viza i drzavljanstvo i sva prava (na papiru), mnogo je vise nego cemu se mozes nadati u Evropi (na papiru). :)

Vjedzbao sam ja to uzivo svojevremeno. Zato je Australija i bila bolja opcija od Evrope - veci smo stranci u Evropi, a cesto i dozivotni... U Australiji nismo stranci bar na papiru i to stoji. Permanent viza i drzavljanstvo i sva prava (na papiru), mnogo je vise nego cemu se mozes nadati u Evropi (na papiru). :)

Veci smo stranci u Evropi na papiru ili za stvarno? Mozda da malo elaboriras o tim pravima, bilo bi fino da uporedis neko "pravo" koje nemas u Evropi a imas u Ozu, onako konkretno pa da diskutujemo malo. Ja sam recimo uvijek imao vrlo negativno misljenje o Belgijancima. Jednom sam gledao neku reportazu pred ulazak Bugarske i Rumunije u EU, pa su pitali narod po ulici sta misle o tome... apsolutni uzas! A onda sam ovde na nekom kanalu (cini mi se C31) gledao nasu reportazu o Belgiji (ili bjese o Briselu, sjecam se da su prikazivali trg cokolade i probali po prodavnicama), i onda uneko pocese da nabrajaju nase ulice po Briselu... Sarajevska ulica, Beogradski trg, Srpska ulica... ja se pogubio!!! U Oz su samo nekoj termoelektrani dali kinesko ime, a puna su im usta multikulti. Ali taj multikulti ima dvojako znacenje, jedno je fakticko stanje na terenu a drugo je ono pravo o prihvatanju i otvorenosti. Oziji svjesno zloupotrebljavaju termin u cilju komuniciranja onog drugog znacenja, a kad ih neko prozove onda se pozivaju na ono prvo, kao pa mi smo mislili ono kao kad ti je komsija vijetnamac i to... U Evropi bar znas na cemu si, ovde ne bi nikad dosao da sam znao sta je i kako, a to zna i vlada koja organizuje biz zvani imigracija.

Poslednja izmena:
Pa to pisem jer mi se cini da takvo "klanje" izmedju nas samih i pljuvanje onog sto je tvoje, nisam bas uocila kod drugih ( imaju to naravno svi, ali mi smo majstori u tome ;)

Ma kakvi, ja bas neki dan pricam sa kineskinjom koja je u mojoj grupi na faxu. Ona je tu od 1999, zavrsila fax i dobila papire, udala se dovela starce, svi su tu. Sad hoce da pale (o tome smo pricali). Kaze mi ona vise volim sa Ozijima makar bili i rasisti, nego sa mojima (kinezima), ne znas ti kako je to kod nas. :)

Pa i nije samo na papiru. Ako se distanciras i pogledas sa strane, kako se mi (ovi sto pljujemo po svome :)) ophodimo prema drugacijem, zasto ocekivati bolje od drugih? Kako se nas narod ophodi prema Romima recimo, a kad se drugi tako ophode prema nama, onda boli, naravno. Sto puta sam cuo da neko kaze (i ovde je pisano), da zeli da zivi medju Englezima, Ozijima, u krajevima gde preovladjuju "beli", verovatno ti ljudi i ne razmisljaju da ima jos faktora za disriminaciju - jezik, kultura - ima za svakog zasto moze neko drugi da ga ne voli.
Meni recimo prija raznolikost okolo, mada moram da priznam, ispred nekih skola kad je kraj nastave ne mos videti belo dete :) Ljudi se odvajaju svesno i idu za svojima i ka svojima.

U nasoj zemlji gde smo svi bili jednaki, opet je bilo razloga za odvajanje, seljaci i gradjani, netrpeljivost prema "nepravoslavcima", "stranac u Beogradu" sindrom (ovo sam sad iskovao) - Beogradjani uglavnom misle da su najlepsi i najpametniji od sviju :).
To sto smo svesno izabrali da budemo stranci, iako smo mozda mislili da necemo biti, moze znaciti da smo prihvatili ovu novu sredinu kao nasu, pa sad pljujemo po njoj, sto potvrdjuje gornji post od Ravel, ili da nismo ni prihvatili ovu sredinu kao nasu, sto znaci opet da ni sredina nas ne moze da prihvati, tako da ostajemo stranci i dalje. :D Ovo cistom 0-1 logikom, bez ulazenja u kvantnu fiziku.

Te stvari nisu ono sto ce mene opredeliti gde cu ziveti, jer toga ima svuda. Cak i da se vratim u kraj gde sam se rodio, posle ovoliko vozanja okolo po svetu, necu vise biti isti kao oni koji odande nikad nisu otisli. Da nema interneta i TVa mozda bih mogao skupiti decu oko vatrice uvece i pricati im o strasnim i zanimljivim zivotinjama i drugacijim ljudima koji zive negde na drugom kraju sveta, ovako sve animalne i/ili ljudske prirode vec su odgledali uzivo na pinkovima i velikim bratovima. :p

Veci smo stranci u Evropi na papiru ili za stvarno? Mozda da malo elaboriras o tim pravima, bilo bi fino da uporedis neko "pravo" koje nemas u Evropi a imas u Ozu, onako konkretno pa da diskutujemo malo. Ja sam recimo uvijek imao vrlo negativno misljenje o Belgijancima. Jednom sam gledao neku reportazu pred ulazak Bugarske i Rumunije u EU, pa su pitali narod po ulici sta misle o tome... apsolutni uzas! A onda sam ovde na nekom kanalu (cini mi se C31) gledao nasu reportazu o Belgiji (ili bjese o Briselu, sjecam se da su prikazivali trg cokolade i probali po prodavnicama), i onda uneko pocese da nabrajaju nase ulice po Briselu... Sarajevska ulica, Beogradski trg, Srpska ulica... ja se pogubio!!! U Oz su samo nekoj termoelektrani dali kinesko ime, a puna su im usta multikulti. Ali taj multikulti ima dvojako znacenje, jedno je fakticko stanje na terenu a drugo je ono pravo o prihvatanju i otvorenosti. Oziji svjesno zloupotrebljavaju termin u cilju komuniciranja onog drugog znacenja, a kad ih neko prozove onda se pozivaju na ono prvo, kao pa mi smo mislili ono kao kad ti je komsija vijetnamac i to... U Evropi bar znas na cemu si, ovde ne bi nikad dosao da sam znao sta je i kako, a to zna i vlada koja organizuje biz zvani imigracija.

Osnovno i prvo pravo stranca na rad. To je ono zasto sam ja ovde a ne u Evropi. Dobio sam papir za rad, dozivotni. Pa ti sad elaboriraj dalje. Ovo ostalo stoji sve, ali to ne znaci da sad treba zbog opsteg osecanja zlovolje prema Ozu da prenebregnem cinjenicu da sam trazio i dobio pravo da radim kod njih, a da je to pravo bilo lakse dobiti nego u bilo kojoj zemlji Evrope, a i da sam ga dobio u bilo kojoj zemlji Evrope bilo bi privremeno i nosilo razlicita ogranicenja.

Pravo na rad, kao sto tvoj slucaj perfektno ilustruje, ne garantuje nista pa ni rad. Tako da ne znam kako je to bolje od radne dozvole koja se izdaje samo ako dobijes posao, tj. imas "rad". Onaj prethodni post necu ni komentarisat jer nema veze sa bilo cim sto sam ja ikad pisao ovde. Ja sam u Srbiji i Bosni bio vise diskriminisan nego ovde, i to mi nije strana kategorija uopste, nit ima veze sa mojim nezadovoljstvom u vezi Oza. Btw, postoje razlozi zasto je to "pravo" koje si ti ovde dobio lakse dobiti nego u Evropi, a ti tih razloga nisi svjestan, zato si se i upecao.

Poslednja izmena:
Bio si lep i dobar deckic, i sad si naravno, na prvu recenicu koja ti se ne svidja, poceo si da popujes. Tacno sam znao sta ces sledece da napises. Sta sad, diskutujemo samo dok se slazem s tobom? Mora sve da bude crno, jer tako tebi odgovara. Sad ces ti da procenjujes moj slucaj sta ilustruje, kao da si ti upucen u 5% mog slucaja i sta on predstavlja. I prozvaces me da sam "nesvjestan" i "upecan".

Bas sam tuzan.

Znas, moram priznati da jesam emotivac... Uvek se rastuzim iznova kad vidim kakva goveda ljudi mogu da budu...

Hvala ti na svesrdnoj podrsci, sto si mi objasnio kakav sam ja failure s uporedjenjem na tebe uspesnog.

Bio si lep i dobar deckic, i sad si naravno, na prvu recenicu koja ti se ne svidja, poceo si da popujes. Tacno sam znao sta ces sledece da napises. Sta sad, diskutujemo samo dok se slazem s tobom? Mora sve da bude crno, jer tako tebi odgovara. Sad ces ti da procenjujes moj slucaj sta ilustruje, kao da si ti upucen u 5% mog slucaja i sta on predstavlja. I prozvaces me da sam "nesvjestan" i "upecan".

Bas sam tuzan.

Znas, moram priznati da jesam emotivac... Uvek se rastuzim iznova kad vidim kakva goveda ljudi mogu da budu...

Hvala ti na svesrdnoj podrsci, sto si mi objasnio kakav sam ja failure s uporedjenjem na tebe uspesnog.

Meni nije crno. Radim svoj posao, studiram full time na elitnom univerzitetu za diplomu koja ce mi omoguciti da radim kao CIO ili arhitekta, zivim u centru grada (iliti cbd) i jos uspijevam da ustedim nesto para svakog mjeseca (jaka satnica). Ja o tvom slucaju znam samo iz onog sto si ti opisao ovde, a to je da ne mozes da nadjes posao. Nesvjestan i upecan jesi, (disonanca?), kao i svi ostali imigranti ukljucujuci i mene. To sto nazivas nekog govedom govori vise o tebi nego o tim ljudima. Ako mislis da mene mozes da uvrijedis onda si se malo z@hebao. A nisam zaboravio tvoje gluposti iz doba Z-trolcine i one tuke iz Syda koju je zivot ipak spustio na zemlju (kao i tebe).

Poslednja izmena:
'Ajd sad nemojte biti kao Kinezi i svadjati se :)! Pripisite tu slabu volju onom svakodnevnom stresu o kojem je metacortex prije pisao. Ako ce vam biti lakse, ja sam tipican failure...s EU pasosem trazim nesto sto kao ne postoji tamo, a ima vamo, pa dodjem 'vamo e, sad hocu tamo, jer ovo sto je 'tamo, nema 'vamo.

I sta sad, treba li da budem pocastvovan tvojim prisustvom, da ti se divim zbog tvojih uspeha? Elistista :D. Fuj. Naravno da ne mogu da te uvredim, nisam to ni imao u nameri, a zasto reci ce ti Ivo Andric.

"Jadan je onaj koji mora drugog da unizi da bi sebe uzdigao".

Ravel, se secas ono sto sam ti pricao o ljudima koji me nazivaju glupim, negde s pocetka ove diskusije pre neki dan?
Sad smo imali malu pokaznu vezbu, od trenutka kad si rekla "necemo ni da raspravljamo, idemo na pp", kako se svaka rasprava zavrsi.

Apsolutno me ne zanima sta ti mislis o mom prisustvu, ali se sjecam da si svesrdno radio na rastjerivanju svih koji nisu mislili kao ti i tvoja klika, ukljucujuci i mene. Sad si valjda pomislio da bi ti mogao zatrebati pa si okrenuo plocu, ali stari (pravi?) karakter je ipak isplivao na povrsinu. I nisam te nazvao glupim, cak ni ne smatram da si glup. To si ovde samo ti napisao, sto valjda govori sta mislis o sebi.

Paaa, iskreno ni ne mislim nista lose o tvom prisustvu, jer nekako mi je usadjeno da je potrebno saznavati razlicite poglede i stavove, mada to moze dovesti to licnog neraspolozenja i bezrazloznog nerviranja. Ja jesam pravi kad sam nagazen i tako ce i ostati.
Mene nekad bude sramota kako sam razmisljao ranije, ali sa stanovista na kom sam onda bio, to su stavovi koji su bili ispravni i kao takvi branjeni. Kad sam promenio staniste i stekao nove poglede, neminovno je da i razmisljanje evoluira u skladu sa novim saznanjima. Cak i pokusavam cesto da ne ispadne kako samo kukamo na Oz, a da nema niceg pozitivnog. Jer ima.
Za s ve one ciji su se roditelji mucili u zivotu da njima bude bolje, za one koji se muce da njihovoj deci bude bolje, ima zasta da se pomucimo. Meni je jako zao kad Miroslavu ne mogu da objasnim sta hocu da kazem, jer su njegovi stavovi kao nekad moji, i totalno su na mestu, i promenice se kad dodje ovde, ali opet ne smatram recimo da ne treba da dodje i da mu nece biti bolje ovde.

Od!jebi tu misao o menjanju ploca, da ti meni nesto trebas, jzbog toga sto sam te pitao neka pitanja iz struke. Nema osnova. Kad mene neko pita kako ce srediti papire iz elektro struke, ja ga ne prozivam, nego mu objasnim koliko umem, i cak ga prevedem tamo gde sam se ja spotakao, da ne mora i on.
Da ljudi mogu da koriste ovaj forum da pomazu jedni drugima, iza toga stojim. Zanimljivo je da se ti secas da sam te "rasterivao", secas se i drugih nekih ljudi, e pa ja ti se izvinjavam u ime svih nas ako smo te povredili.

Bez obzira sto toga nema na povrsini da se procita, u arhivi PP i mejlovima stoje svi ljudi koji jedni drugima stvarno jesu bilo sta pomogli u bilo cemu. Neki su mi i prijatelji uzivo. Neki su meni vise pomogli, nekima sam vise ja pomogao. Puno poruka je tamo i od ljudi koji su samo trazili neku informaciju, dobili i otisli. Neki nisu ni dobili, sta ces. Bez obzira na to, sve sto smo uradili ili nismo u zivotu, cisto je zasluga svakog od nas.

A jesam cesto predirektan u obracanju. Kao i Z-trol kako si ga nazvao, na kojeg sam se bas ljutio, ali sam posle shvatio da ga ustvari nisam shvatio i prihvatio njegov stil, samo zato sto je drugaciji - na koncu i od njega sam nesto naucio, a to je pomeranje granica shvatanja.

Hajmo sad, imas li jos nesto da me naucis o mom (verovatno losem) karakteru, sa jakim izvinjenjem ako sam icim nagovestio "da bi mi mogao zatrebati" u zivotu i ako moze, zaobidji te decje recenice na kraju "to sto si napisao govori o tebi".

Back