Одбрамбено-отаџбински рат 1992-1995

• Začetnik teme Začetnik teme Blau
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Otac mu se zvao Jovan a majka Andja ako se dobro secam,rodjen u selu Jasiku,ima jos 3 brata i sestru. Covek je Srbin,zavrsio vojnu akademiju u Beogradu kao jedan od najperspektivnijih mladih oficira dobija prvu sluzbu u Sloveniji gde i ostaje do izbijanja rata,onda prelazi u Visegrad pa u Zvornik u kom ostaje do kraja rata. Bio je optuzen u haskom tribunalu za genocid,udruzeni zlocinacki poduhvat,itd i osudjen na 13 godina....slusao sam dosta njegovih govora i citao o njemu. Po meni jedan ispravan i castan covek i oficir...
Управо и ја прочитах његову биографију. Стварно Србин.
Ма ко ће то више по именима знати кад смо се претапали
тамо и овамо.

Управо и ја прочитах његову биографију. Стварно Србин.
Ма ко ће то више по именима знати кад смо се претапали
тамо и овамо.
Sjajan covek kazem ti :) on je imao mogucnost da pobije sve u koloni 28. Divizije ali to nije uradio i pustio ih je da prodju...imao je dogovor sa Semsom Muminovicem i ispostovao ga je...sam je govorio da to vrzino kolo i spirala nasilja nikad ne bi bila zaustavljena i da bi to samo dovelo do novih nepotrebnih zrtava na obe strane...videlo se iz snimljenih razgovora da on nudi jedan viteski odnos prema neprijatelju,i to ga je spasilo u hagu da bude oslobodjen optuzbi da je clan UZP-ani samim tim otpada optuzba za navodni genocid...

Sjajan covek kazem ti :) on je imao mogucnost da pobije sve u koloni 28. Divizije ali to nije uradio i pustio ih je da prodju...imao je dogovor sa Semsom Muminovicem i ispostovao ga je...sam je govorio da to vrzino kolo i spirala nasilja nikad ne bi bila zaustavljena i da bi to samo dovelo do novih nepotrebnih zrtava na obe strane...videlo se iz snimljenih razgovora da on nudi jedan viteski odnos prema neprijatelju,i to ga je spasilo u hagu da bude oslobodjen optuzbi da je clan UZP-ani samim tim otpada optuzba za navodni genocid...
Јесу ли му се захвалили или му ебу маму четничку?

Да, ВРС мирује. Има неднавно емисија недавно на ХТВ ђе сами Хрвати кажу да им је ВРС ударила са леђа кад су били на Динари да би они можда прошли ко Срби. Уз то кроз редове се може видити да су имали гаранције од некога ... Туђман каже Готовини, само ајде буди без бриге.

Добар удар ВРС са леђа, са далеко мање снаге и муке него кад Хрвати иду према Бањалуци неколико мјесци касније, би чуда направио.
Стање за Србе и српске непријатеље би било промјењено 180 степени.
Ма наравно. Један новинар пита Младића и констатује како су хрватске снаге јако развучене и како би их се могло напасти а Младић загонетно каже,знам ја да сте ви новинари радознали али не могу о томе да причам.Младић је имао план да одува Хрвате са Динаре али ствар је већ тада отишла предалеко и то је политички већ било завршено, не може се и против својих и против туђих у исто време.

Кад кажем нижи нивои мислим на то да то нису биле одлуке нити Ратка Младића нити Главног штаба већ ниже од тога и преко притисака цивилних органа власти на разне команданте јер је и Караџић имао доста утицаја у војсц
Офанзива на Купрес није само 3. новембар већ то траје од 19.октобра (две пуне недеље ). У току те офанзиве 5. корпус покреће још једну од Бихаћа према Петровцу.Ту се одмах организује садејство снага ВРС и СВК чак долазе борци из Источне Славоније који учествују у контра удару и крше муслиманску офанзиву и разбијају 5. корпус Атифа Дудаковића и онда се дешава горе написано.
7. купрешкој мтбр која се како тако носила са целим једним муслиманским корпусом већи део њихове офанзиве стигла је подршка од бањалучког МУП-а (снаге цивилних органа власти) који су пристигавши преузели једну од најважнијих кота "Демировац" са којег су се једне ноћи само повукли и пустили непријатеља да га преузму без борбе.
Хрвати се укључују и у року дан стиже наређење о повлачењу 7. купрешке из града.Дакле свесно су жртвовани.

Opet pises nelogicnosti na isti nacis ,a da ih nisi razresio ni prosli put .Pitanje je bilo zasto nisu poslali veca pojacanja na kupres 3 novembra 1994 ???? ,a ti odgovaras sa Karadzicevom policijom...Opet naglasavam, brigade premesta vrhovni stab vrs ,dakle ne mogu Karadzicevi ljudi sa nizih pozicija da odlucuju koliko ce vojske gde da dodje niti da zapovedaju nekome povlacenje ,niti komandanti tih brigada smeju da primaju naredjenja takvih osoba ....vojsci moze da komanduje iskljucivo vrhovna komanda vrs i sam ratko mladic.Vojskom u sustini bi trebao da komanduje Radovan Karadzic ,ali u stvarnosti to i nije bio slucaj.
Dakle domen pojacanja je na Mladicu prevashodno i glavnom stabu,a ti kazes da su svesno zrtvovali Kupres.Zasto su Karadzic i Mladic svesno zrtvovali Kupres ,ako su vec usli u konfrotaciju sa Milosevicem zbog tvrdoglavog odbijanja plana kontakt grupe iz 94 koji je za sve vreme ovih desavanja bio na stolu ,a koji su ova dvojica odbijali....

Evo svedocenje Dusana Marica o Kupresu tih dana iz njegove knjige
Zaglušujuća tišina poslije jučerašnjih zaglušujićih artiljerijskih kanonada, u kojima je, po podacima UNPROFOR-a, na Kupreškoj visoravni registrirano više od 3.600 detonacija atriljerijskog oružja velikog kalibra. Od devet sati nastavljena je združena muslimansko-hrvatska ofanziva na cijelom kupreškom ratištu, širokom preko 50 kilometara.

Točno u deset sati muslimani napadaju srpske položaje na Bukovači. Još silovitije nego što su prije dva dana napadali na Priviju. Nakon desetak minuta Grahovljani napuštaju rovove. Za Grahovljanima se povlače i Šipovljani. To su vojnici koji su prethodnih dana dezertirali iz brigade. Vojna policija ih je uhapsila u Šipovu, dovela u zatvor u Kupresu, a juče uputila na Bukovaču. Položaj na Bukovači posljednji napuštaju preostali Blagajčani i brigadni diverzanti. U povlačenju Milan Knežević je zarobljen. Vojsku koja se povlači sa Bukovače dočekuje korpusna vojna policija i na zadnjim rubovima šume formira novu liniju obrane.

Zapovjednik koji je došao sa vojnom policijom objašnjava vojnicima da moraju da izdrže do sutra ujutro, jer će te noći VRS napustiti Kupres. U cilju obrane komunikacije Kupres – Blagaj, na tom prostoru raspoređena su jača oklopna sredstva Sedme brigade i „Pantera“. Kasno popodne potpukovnik Rakić dolazi na brda između Zlosela i Rastičeva i izviđa teren na koji će, nakon sve izvjesnijeg povlačenja iz Kupresa, razmjestiti brigadu Na južnom dijelu ratišta, nakon snažne artiljerijske pripreme iz višecjevnih bacača raketa i uz upotrebu tenkova, hrvatske jedinice napale su i zauzele Donji Malovan. Bataljon iz Pete glamočke lake pješadijske brigade, koji je prije nekoliko dana preuzeo obranu sela, bez pružanja ozbiljnijeg otpora neprijatelju, odstupio je preko Drežnice i Hrbljina prema Glamoču, ne obaveštavajući o tome zapovjedništvo u Kupresu.

Na istočnom frontu najžešće borbe vode se za vrh Stožera (Vrana 1.758) i u šumi iznad Kupreških vrata. U šumama prema Vukovsku (Kukavička vrata), došlo je do spajanja lijevog krila muslimanske i desnog krila hrvatske vojske. Združeni neprijatelj sve više steže obruč oko Kupresa.

Izuzetno je teško stanje na linijama fronta, posebno na dijelu prema Vukovsku i Riliću, gdje zapovjedništvo ne uspijeva da uveže liniju i organizira obranu. Demoralizirani borci skrpljeni iz razbijenih jedinica niti vide svrhu dalje borbe, niti predstavljaju snagu koja bi mogla da pruži ozbiljniji otpor silno motiviranom i višestruko nadmoćnijem neprijatelju.

Odsudna obrana grada prema Hrvatima organizira se u rajonu Poganca, uzvišenja koje se nalazi kilometar južno od grada, gdje se raspoređuju tenkovi i prage povučeni iz Malovana i Ravnog. Oko 22 sata i 30 minuta četa iz Glamoča, koja je držala položaj u rajonu sela Kukavice, napustila je položaj i zaputila se prema gradu.

Nešto kasnije četa iz Grahova i četa iz Ključa napuštaju položaj u Riliću. Isto čini i ključko-vukovski bataljon. Ključani i Vukovljani napuštaju Kukavičku priviju, Omar i Crni vrh i kraj Poganca dolaze u grad.

Raspad sistema. Borci među sobom komentiraju da su spremni boriti se za Kupres, ali pod uvjetom da im zapovjedništvo Vojske RS garantira da borba neće biti uzaludna, da se Kupres neće prepustiti Hrvatima. A slabe snage koje su stigle u pomoć 7. brigadi upućuju na zaključak da će se baš to dogoditi.

Na naš položaj na Velikoj Plazenici nije bilo napada. U drugom smo planu, koplja se lome oko samog grada. Bližila se ponoć kada sam sa Plazenice „Nivom“ krenuo u Kupres. Sa Draganom Knežićem. Na brdima prije Zlosela, s lijeve strane puta, nailazimo na srpski tenk. Djeluje kao da je napušten. Zaustavljamo se i tiho dozivamo. Poslije minut iz tenka izlazi vojnik.

Umoran, neispavan, pita da li imamo vode. Dajemo mu vodu i nešto hrane što se zateklo u vozilu. Zahvaljuje se i odlazi prema tenku. Samo što smo prošli centar Zlosela susrećemo se kolonom nepoznatih vojnika. Nije prijatno. Zaustavljaju nas i pitaju kuda je najbliži put prema Glamoču. Zaključujem da su to vojnici iz Glamoča. Očigledno bježe.

Najbliži put za Glamoč vodi pravo, preko Stražbenice, Omara i Hrbljine. Lažem ih da im je najbliže da idu asfaltom, preko Rastičeva. Računam da će tim putem naići na vojnu policiju, veća je mogućnost da budu vraćeni u Kupres. Dragan je ukapirao šta mi je cilj, pa dodaje da je najbolje da noće tu, u Zloselima. Objašnjava im da postoji mogućnost da su nakon zauzimanja Malovana Hrvati dio svojih snaga uputili zapadnim rubom Kupreškog polja, ispod Jarma i Kurljaja, sa ciljem da su u rejonu Zlosela spoje sa muslimanskim snagama iz pravca Privije i Ratkovina. A nije da ne postoji.

U Olovu punkt vojne policije. Ispred punkta susrećemo četu iz Grahova, koja je pobjegla sa položaja u Riliću.

U zapovjedništvu zatičem zapovjednika Drugog krajiškog korpusa generala Gruju Borića, zapovjednika 7. brigade Rakića, sigurnjaka kapetana Branu Anđelića… Dežurni je kapetan Ristić. Prave plan obrane prema Hrvatima. General Borić mi objašnjava da je ispred Kupresa, na uzvišenjima kod Poganca, napravio bedem od praga i tenkova, pa šta Bog da. Kaže: „Imaće ustaše sutra Kosovo“.

Problem je što na tom sektoru nemamo uspostavljenu pješadijsku liniju, koja bi trebala da bude ispred oklopa. Pada odluka da su linija uspostavi pravcem Brda – brežuljci kod benzinske pumpe ispod Čajuše. General naređuje da se na izvršenje tog zadatka pošalje jedinica iz Glamoča. Prekidam ga i kažem da sam tu jedinicu prije pola sata sreo u Zloselima. Nevjerica, psovke …. General, više za sebe, pita šta je sa Grahovljanima. Kažem da su prije pola sata otišli prema Zloselima. Naređuje da se u potjeru za bjeguncima pošalje vojna policija, a da se u susret Hrvatima uputi ključko-vukovski bataljon. Suočen sa činjenicom da ne može da računa na čete iz Glamoča i Grahova, skraćuje liniju obrane i pomjera je bliže Kupresu.

Dobijam informaciju da je stigao telegram od Ratka Mladića, u kojem zapovjednik Glavnog stožera Vojske Republike Srpske naređuje da se Kupres brani do posljednjeg čovjeka. Jetko primjećujem da bi bilo mnogo bolje da je umjesto telegrama poslao jednu brigadu. Kasnije mi Rakić objašnjava da u telegramu nema pomenute naredbe, već da njime Mladić samo pohvaljuje Sedmu brigadu i ostale jedinice na istrajnosti kojom brane Kupres.

Saznajem i da je Rakić u toku večeri pojedinačno razgovarao sa komandantima svih jedinica, od Malih vrata do Stožerca, i sa njima dogovorio postupak i pravac povlačenja jedinice sa položaja i iz Kupresa. Ako do toga dođe. Atmosfera kao pred pogreb. Lica smrknuta. Stalno se razmatraju nove varijante obrane, ali u zraku visi činjenica da obrana nije realna.

Ponoć je prošla, bližila se zora koja nije mogla donijeti nikakvo dobro. Čekali smo je u sendviču širokom nekoliko kilometara, između dvije vojske. Mislim da je bilo oko dva sata i 30 minuta kada je general Borić sjeo za sto na kojem se nalazila operativna karta i pozvao sve da sjednu. Pitao nas je šta mislimo. Iako sam bio najmlađi i po godinama i po činu javio sam se prvi.

Predložio sam da vojsku u toku noći izvučemo iz grada, na brda iza Zlosela. Borić me je gledao pomalo iznenađeno.
Dule, zar ti koji si se toliko, i kao novinar i sa puškom, borio za Kupres sada predlažeš da ga napustimo?

„Nažalost, nemamo izbora. Prema Hrvatima nemamo liniju. Tenkovi nisu dovoljni. Prostor od Poganca do Kukavičkog jezera je prazan. Hrvati noćas mogu da uđu u grad. Muslimani su ušli u Ratkovine. Hrvati imaju otvoren put ispod Jarma prema Zloselima. Možda sutra osvanemo u obruču. Kažete da nemamo dovoljno granata, da u tenkovima nema goriva. Možemo da imamo stotine mrtvih. Ako se izvučemo iz grada i skratimo liniju imamo šansu da bar ostanemo na Kupreškoj visoravni.

Po reakcijama i pogledima prisutnih zaključujem da nisam otkrio Ameriku, da je napuštanje Kupresa neminovnost o kojoj su oni već razgovarali i da je ova konsultacija tko zna koja po redu današnja razmjena mišljenja na tu temu. Savo Cvijetinović kaže da je napuštanje Kupresa jedino razumno rješenje.

„Predlagao sam da se mnogo ranije povučemo iz Ravnog i Vukovska. Da smo to učinili dva dana ranije, imali bi vremena da se utvrdimo na Priviji i Crnom Vrhu. Međutim, čekali smo posljednji trenutak, povukli se na tu liniju, kad već nije bilo vremena da tu organiziramo ozbiljnu obranu.

General ga prekida.: „Ti znaš da Glavni štab nije dozvolio povlačenje iz Ravnog i Vukovska. Tražili smo, nisu dozvolili.

„Trebali smo se povući i bez njihove dozvole. Nemojte da ponovimo grešku. Ako se sada povučemo iz Kupresa imamo šansu da do zore organiziramo kakvu-takvu obranu iznad Zlosela. U suprotnom, velike su šanse da sutra budemo portpuno razbijeni kao vojna snaga. Toliko da će nas Ustaše i Turci goniti do Šipova. U slučaju da opstanemo iznad Zlosela i na Plazenici, možda će nam se ponovo ukazati šansa da povratimo Kupres. Ali, ako nas potpuno zbace sa Kupreške visoravni u Šipovo, to će biti zauvjek zbogom Kupresu.

Rakić smrknut ćuti, ustaje i šeta po prostoriji. Nije progovorio ni riječ. Ćuti i general. Ustaje, izlazi iz sale i odlazi na kat. Vraća se poslije desetak minuta, diže slušalicu telefona i nekom govori: „Prelazimo na plan B“. Nakon nekoliko trenutaka dodaje: „Ja sam tako odlučio“. Po jednoj varijanti, koju sam čuo, razgovarao je sa Glavnim stožerom VRS u Han Pijesku. Po drugoj, s druge strane linije bio je pukovnik Mićo Vlaisavljević, načelnik stožera Drugog krajiškog korpusa, u zapovjedništvu korpusa u Drvaru.

Spušta slušalicu i gledajući nas kao osuđenik kaže da napuštamo Kupres. Ne znam zbog čega, ali laknulo mi je. Bespotrebno je objašnjavati koliko su ti trenuci bili mučni. General Borić, častan čovjek i oficir, donosio je odluku o napuštanju najvažnijeg položaja u zoni odgovornosti korpusa kojim je zapovijedao.

Komandant brigade Rakić je morao da napusti prostor koji je branila njegova brigada, nakon sedmomjesečnih borbi sa muslimanima. Kao i većina vojnika iz Banjaluke, Šipova, Ključa i Mrkonjić Grada srodio se sa Kupresom i Kuprešanima. Treba sutra živjeti sa teretom zapovjednika koji je izgubio čuveni, strateški važan, Kupres i pogledati ljudima u oči. Tešku i neprijatnu situaciju im je vjerovatno bar malo olakšavalo to što i ja, jedini prisutni Kuprešak, smatram da je napuštanje Kupresa jedino racionalno rješenje.

...................................Celu dramu napustanja kupresa je opisao ovaj u svojoj knjizi ,a to gore je samo delic,pa koga zanima moze da nadje na internetu.

Ма наравно. Један новинар пита Младића и констатује како су хрватске снаге јако развучене и како би их се могло напасти а Младић загонетно каже,знам ја да сте ви новинари радознали али не могу о томе да причам.Младић је имао план да одува Хрвате са Динаре али ствар је већ тада отишла предалеко и то је политички већ било завршено, не може се и против својих и против туђих у исто време.
Немам неко високо мишљење о Младићу. Поготово ми се згадио пар пута због његовог односа према обичним војницима и то добрим и ваљаним борцима. Не можеш ти викати, понижавати некога ко да је дијете и ко да је то активна војска ЈНА у мирнодопским условима а човјек је прошао доста срња.
Дозволио је да Лисица буде деградиран и скрајнут у вријеме кад је највише требао. А били су и пријатељи, бар је Лисица тако мислио.
Био је сујетан, надмен, ја па ја... Лош командант војске у ономе тренутку. Кад ти одбациш једног Лисицу а у први план ставиш Талића и Гверу, онда знаш да све оде у три ПМ.

Друга ствар, он јест слушао од А до Ж ту погрешну политику од првог до задњег дана. Лисица је изравнао линије у Далмацији против његовог наређења иначе би ми били скроз у к. већ 1991. године. Да Лисица такође није узео Купрес опет на своју руку и са снагама скупљеним на брзину, већ 1992. и ми у Крајини и Босанска Крајина би били у тешкој, можда безизлазној ситуацији....

Вјерујем да је он интимно хтио најбоље за Србе, али како реко слушао је погрешне ставове, доносио лоше одлуке итд.

Opet pises nelogicnosti na isti nacis ,a da ih nisi razresio ni prosli put .Pitanje je bilo zasto nisu poslali veca pojacanja na kupres 3 novembra 1994 ???? ,a ti odgovaras sa Karadzicevom policijom...Opet naglasavam, brigade premesta vrhovni stab vrs ,dakle ne mogu Karadzicevi ljudi sa nizih pozicija da odlucuju koliko ce vojske gde da dodje niti da zapovedaju nekome povlacenje ,niti komandanti tih brigada smeju da primaju naredjenja takvih osoba ....vojsci moze da komanduje iskljucivo vrhovna komanda vrs i sam ratko mladic.Vojskom u sustini bi trebao da komanduje Radovan Karadzic ,ali u stvarnosti to i nije bio slucaj.
Dakle domen pojacanja je na Mladicu prevashodno i glavnom stabu,a ti kazes da su svesno zrtvovali Kupres.Zasto su Karadzic i Mladic svesno zrtvovali Kupres ,ako su vec usli u konfrotaciju sa Milosevicem zbog tvrdoglavog odbijanja plana kontakt grupe iz 94 koji je za sve vreme ovih desavanja bio na stolu ,a koji su ova dvojica odbijali....

...................................Celu dramu napustanja kupresa je opisao ovaj u svojoj knjizi ,a to gore je samo delic,pa koga zanima moze da nadje na internetu.
Da prvo je tacno djelomicno. Sta je po tebi razlog da se napusti Kupres, tacka koja kontrolise trecinu Bosne, vrata Bosanske Krajine??

Sta da su dosli pred Banjaluku odma nakon upada u Kupres? Onako vojnicki, kako to sve izgleda? 2KK korpus je cijeli rat bio kao kopile VRS....
Odluka da se zrtvuje Bosanska Krajina je donesena vjerovatno davno prije svih tih dogadjanja...

Говорећи о издаји Републике Српске Крајине и дијелова Босанске крајине 1994. и 1995. године, у емисији „Ћирилица“, код Миломира Марића (ТВ „Хепи“, субота 31. јануар 2014. године) Војислав Шешељ је, између осталог рекао и ово: „Динара је предата Хрватима без борбе, Купрес је предат без праве борбе, Грахово је предато…“
Јуче и данас звало ме је више земљака који се питају како је председник СРС могао да изјави да је Купрес предат без борбе, кад смо ми 16 дана водили грчевите борбе да га одбранимо.
У праву су они, али је у праву и Шешељ. Ево због чега.

ПОВЕЗАНО: *ТВ „Хепи“ – ИНТЕРВЈУ СА ДР ШЕШЕЉЕМ у „ЋИРИЛИЦИ“- 31.01.2015, М. Марић (ВИДЕО)

01. 02. 2015. ел. поштом, пише: Душан Марић

Муслиманска офанзива на Купрес из правца Бугојна започета је 19. октобра. Четрнаестог дана муслиманске офанзиве, 1. новембра, у борбе на купрешком ратишту укључили су се и Хрвати, који су с леђа, из правца Ливна, Звирњаче, Шујице и Дувна, напали јединице ВРС на Купрешкој висоравни. Ноћ између 2. и 3. новембра браниоци Купреса дочекали су у полуокружењу.

Суочен са хроничном несташицом људства, самовољним напуштањем положаја од стране појединих деморалисаних јединица (батаљон из Кључа, чете из Гламоча и Грахова) и реалном опасношћу да се лијево крило Хрвата и десно крило муслимана сљедећег дана сретну у рејону Злосела и тако потпуно затворе обруч око његових војника (збијених на фронту ширине 5-6 км и дубине до 3 км) командант Другог крајишког корпуса ВРС генерал Грујо Борић је три сата прије свитања јединице ВРС са Лупоглаве, Стожерца, Стожера, Купрешких врата и из Купреса, повукао на сјеверне висове изнад Злосела, пет километара сјеверно од Купреса.

На питање председника општине Митра Марића да ли за напуштање Купреса има сагласност Главног штаба ВРС, Борић је одговорио: „Немам сагласност, али имам право да донесем овакву одлуку. Председниче, разумијем те, ово је и за мене тежак тренутак, али немам избора. Не могу да дозволим да ми сутра заглави 300 људи“. 3. новембра, око један сат послије подне, Хрвати су из правца Малована без борбе ушли у небрањени Купрес.

Од 19. октобра ујутро до 2. новембра увече наша бригада је водила огорчене борбе, покушавајући да заустави напредовање вишеструко надмоћнијег непријатеља. У тим борбама претрпјели смо огромне губитке: број мртвих, заробљених и несталих мјерио се десетинама. Објективно, укупно гледајући, били смо на измаку снага. Ако се наведене чињенице имају у виду не може се рећи да Купрес није брањен….и ту су земљаци који су ме звали у праву.

Међутим, чињенице које ћу сад навести говоре да је у праву и Војислав Шешељ, да је Купрес изгубљен без праве и одсудне битке, која се (с обзиром на војни и политички значај Купреса и Купрешке висоравни) очекивала.
Купрес и Купрешку висораван бранила је Седма (купрешка) моторизована бригада, састављена од Срба из Купреса (јачине једног батаљона), по једног батаљона из Кључа, Мркоњић Града и Шипова и једног артиљеријског дивизиона из Бањалуке. У току борби за Купрес, бригада је добила сљедећу помоћ у људству: ( формацијски непопуњен) батаљон „Пантера“ из Бијељине, (формацијски непопуњен) батаљон полиције из ЦСБ Бањалука, (формацијски непопуњен) батаљон из Прве бањалучке противоклопне бригаде, по једну чету из гламочке и граховске бригаде ВРС и део извиђачко-диверзантске чете Другог крајишког корпуса.

Кад се све сабере, Купрес и фронт око Купрешке висоравни, широк преко 100 километара, браниле су двије непотпуне бригаде. У интервјуу који је 4. новембра 1994. године дао муслиманској телевизији муслимански бригадир Мехмед Алагић, командант Седмог травничког муслиманског корпуса, који је непосредно командовао офанзивом према Купресу, изјавио је да су у овој операцији учествовале све јединице из Седмог корпуса.

Седми муслимански корпус чиниле су: 37. муслиманска бригада, 705. брдска бригада – Јајце, 706. брдска бригада – Хан Била, 707. брдска бригада – Бугојно, 708. лахка бригада – Нови Травник, 712. брдска бригада – Травник, 717. лахка бригада – Горњи Вакуф, 725. лахка бригада – Витез, 737. лахка муслиманска бригада, 17. крајишка бригада, 727. брдска бригада – Глуха Буковица, 733. лахка бригада – Бусовача – Каћуни, 2. самостални батаљон, Диверзантски батаљон, Инжињеријски батаљон, Логистичка база, Чета везе, Чета за противелектронску борбу, Тенковска чета, Мјешовити артиљеријско ракетни пук, Дивизион ПВО и Чета АБХО.

Дакле само из Седмог муслиманског корпуса на двије бригаде ВРС које су браниле Купрес сручила се сила од 12 муслиманских бригада, три батаљон, артиљеријског пука, тенковске чете…. У истом интервјуу, набрајајући јединице из других корпуса које су дале значајан допринос офанзиви на Купрес, Алагић је „посебно истакао“ допринос три бригаде из Трећег зеничког корпуса (307. бригада, 305. бригада и 317. бригада), затим јединице полиције, , затим 27. бригаду, 370. бригаду, Гардијску бригаду тзв. Армије БиХ и „јединице Штаба врховне команде“, не прецизирајући о којим јединицама је ријеч. На интернету се може наћи видео запис из којег се види да су у у октобру 1994. године у купрешкој операцији учествовали и припадници 212. брдске бригаде из Сребреника.

Међу муслиманским војницима који су учествовали у борбама на Великој Плазеници идентификовани су припадници јединице муџахедина Ел муџахид (имали су базу на Равном Ростову) и специјалне јединице Другог тузланског корпуса „Живиничке осе“. Што се Хрвата тиче, нападом на Купрес командовало је Зборно подручје Сплит, а окосницу снага чинила је Друга гардијска бригада ХВО. Простим сабирањем свих поменутих муслиманских и хрватских снага дође се до: 20 бригада, три батаљона, јединице полиције, артиљеријски дивизион, тенковска чета, јединица муџахедина, специјалне јединице…. плус „јединице Штаба врховне команде“.

Радован Караџић и Ратко Младић су тој сили супроставили једну моторизовану бригаду, два пјешадијска батаљона, један оклопно-механизовани батаљон, двије чете и једну извиђачко-диверзантску јединицу.
Слободан Милошевић и Србија нису супроставили ништа. Они су борбе за стратешки изузетно значајан Купрес и Купрешка врата, које је београдска „Политика“ назвала „пупак Европе“, гледали на телевизији.

Дакле, српска врховна команда са Пала је Купрес бранила снагама које га нису могле одбранити, а српска врховна команда из Београда га уопште није бранила.
Оне који покушају да Милошевића и Србију амнестирају тврдњом да нису хтјели да се мјешају у сукоб у сусједној држави, упућујем на сљедећи податак: хрватски напад на Купрес изведен је под командом Зборног подручја Сплит. Зато је Војислав Шешељ у праву кад каже да је Купрес предат без праве борбе. ...................................,

Evo sta kaze na temu izdaje da Kupres se nije mogao braniti onim snagama sto su bili tamo ,tako da tvoja teza da je Karadziceva policija tu nesto sabotirala ne pije vodu ,jer se vidi da je i sama vojska bezala... A zasto onda Karadzic i Mladic nisu poslali dovoljno pojacanja....? ili nisu imali ili im kupres nije bio prioritet i bolelo ih uvo.Ne mogu oni ovo da rade na nagovor Beograda, jer je u to vreme u toku najveci sukob izmedju pala i bg...gde ovi iz bosne vode politiku suprotnu od beograda koji se zalaze za potpisivanje plana kontakt grupe koji je sve vreme na stolu ,a kojim se zavrsava rat u bosni. Tako da tvoja teza da je na kupresu Beograd slomio kicmu politickom rukovodstvu sa pala je takodje teska glupost.

A odgovor ovom dusanu maricu bi bio zato sto je milosevic tada vodio politiku sto puta pametniju od paljanskog rukovodstva ,jer je interes bio da se potpise plan kontakt grupe ,a ne da se ide u dalje ratovanje izmedju ostalog i zbog krajisnika.Da hrvati su mogli da ratuju po bosni jer im je to bil klinton omogucio ,napravivsi sporazum imedju hrvata i muslimana ,a Sloba nikakvu dozvolu nije imao za takve poduhvate ,a da nas iz medjunarodne zajednice na ovaj ili onaj nacin ne osude.Fokus cele medjunarodne zajednice je bio na bosanskim srbima ,jer su oni jedini u to vreme bili smetnja zavrsetku rata ,jer su uporno odbijali plan kontakt grupe jer su gurali svoju ratnu pricu.

Да, то је једна серија пропуста, грешака и на крају намјере. Твоје поравдање Милошевића не пије воду, јер је он био вођа свима њима и Мартићу и Караџићу и Младићу. Међу њима се сигурно било спорова, али то не значи да он није био главни све до краја рата.

Моја сазнања о паду Купреса у оно вријеме су била да је Купрес бранила шака јада. Тачку такве важности не бране такве снаге чак и кад мораш довући исте и скрпити како знаш и умијеш. Ово је из онога времена и од људи са лица мјеста.

Da prvo je tacno djelomicno. Sta je po tebi razlog da se napusti Kupres, tacka koja kontrolise trecinu Bosne, vrata Bosanske Krajine??

Sta da su dosli pred Banjaluku odma nakon upada u Kupres? Onako vojnicki, kako to sve izgleda? 2KK korpus je cijeli rat bio kao kopile VRS....
Odluka da se zrtvuje Bosanska Krajina je donesena vjerovatno davno prije svih tih dogadjanja...
Da 2kk je bio najslabija karika...Ma daj ko moze da zna zasto su neke stvari radili Karadzic i Mladic ,to znaju samo njih dvojica ,a toliko gluposti je napravljeno ,ovde moze samo da se vidi da je prioritet dat Bihacu.....jer u to vreme peti korpus je izleteo i zauzeo teritorije u zapadnoj bosni koje je trebalo vratiti.....dakle to je bilo u isto vreme kad i ovo na kupresu ,znaci prosto prioritet su dali na vracanju izgubljenih teritorija oko bihaca ,a kupres je ostavljen da se brani sam kako zna i ume pa ako padne padne ,a ako se odbrani jos bolje.Poslali su oni pojacanje, ali nedovoljno.U prevodu ili nisu imali dovoljno vojske za nova pojacanja ili ih je bolelo uvo ,jer zaista Kupres je bitniji vama nego njima.

Poslednja izmena:
Па отприлике је тако и по мојијем сазнањима. Рекао би прије да их је болило уво јер за то се морало наћи снага. Како реко, шта да су кренули према Бањалуци одма па да су гадно ударили још неђе. Отишло би све у три ПМ.

2КК је био и добар како је третиран. У цијеломе рату нијесам видио на српској страни тако јадно стање војске као неке јединице 2КК. Буквално голи, боси, гладни....

Немам неко високо мишљење о Младићу. Поготово ми се згадио пар пута због његовог односа према обичним војницима и то добрим и ваљаним борцима. Не можеш ти викати, понижавати некога ко да је дијете и ко да је то активна војска ЈНА у мирнодопским условима а човјек је прошао доста срња.
Дозволио је да Лисица буде деградиран и скрајнут у вријеме кад је највише требао. А били су и пријатељи, бар је Лисица тако мислио.
Био је сујетан, надмен, ја па ја... Лош командант војске у ономе тренутку. Кад ти одбациш једног Лисицу а у први план ставиш Талића и Гверу, онда знаш да све оде у три ПМ.

Друга ствар, он јест слушао од А до Ж ту погрешну политику од првог до задњег дана. Лисица је изравнао линије у Далмацији против његовог наређења иначе би ми били скроз у к. већ 1991. године. Да Лисица такође није узео Купрес опет на своју руку и са снагама скупљеним на брзину, већ 1992. и ми у Крајини и Босанска Крајина би били у тешкој, можда безизлазној ситуацији....

Вјерујем да је он интимно хтио најбоље за Србе, али како реко слушао је погрешне ставове, доносио лоше одлуке итд.
znao da se napije u bitnim momentima a kad je bio pijan tek nije vredeo nista.

znao da se napije u bitnim momentima a kad je bio pijan tek nije vredeo nista.
Те приче и сл. негативне приче оњему сам само чуо од невојника, небораца и кукавица. Остале информације о њему сам добио од људи који су били борчине.

Тражио је да се ради, да се ратује, тражио се дисциплину. То ниједан невојник, неборац и кукавица није волио.

Те приче и сл. негативне приче оњему сам само чуо од невојника, небораца и кукавица. Остале информације о њему сам добио од људи који су били борчине.

Тражио је да се ради, да се ратује, тражио се дисциплину. То ниједан невојник, неборац и кукавица није волио.
nisam licno bio pod njegovom komandom, ne mogu da kazem. pricao mi je prilicno pouzdan covek koji je sluzio kao redovni vojnik u zaledju Zadra. po njegovoj prici kad se napijao bio je konfuzana i nepouzdan.

И моје информације су од људи који су били са њим на Задру, Шибенику, Купресу, Коридору и који су се знали са њим на ТИ, неке од њих је он лично молио да иду са њим у Босну (фамилија, пријатељи, људи који су прошли све од Шибеника па до Коридора).
Чуо сам и те друге приче о њему и знам какви су те приче причали. Ни људи ни војници.

Знам једно, да ђе год је он био ту се радило и рјешавало ствари по кратком постпупку. И знам сигурно да на некијем мјестима 99% официра не би прошли и још би ми добили дебело по носу А ДОБИЛИ СУ ОНИ.

Захваљујућу њему ми смо изашли и на Шибеник и на Задар, узели Купрес и даље на Коридору не треба ни причати....

Dakle domen pojacanja je na Mladicu prevashodno i glavnom stabu,a ti kazes da su svesno zrtvovali Kupres.Zasto su Karadzic i Mladic svesno zrtvovali Kupres ,ako su vec usli u konfrotaciju sa Milosevicem zbog tvrdoglavog odbijanja plana kontakt grupe iz 94 koji je za sve vreme ovih desavanja bio na stolu ,a koji su ova dvojica odbijali..
Навео сам ти читав низ примера где су команданти примали и извршавали наређења од Караџића, тако да ти не стоји теза да је то могао само да ради ГШВРС Наводио сам ти примере и о поделама о војсци што ти или не знаш или игноришеш. Дакле Караџић је имао доста утицаја на војску.
Први нацрт плана контакт групе на Пале доносе Руси почетком априла 94. .Слоба је у старту "за" Пале и за и против навео сам ти хиљаду пута зашто. Притисци на Пале трају нон стоп а кулминација је блокада на Дрини у лето 94.Према томе већ у фази пада Купреса ОКТ-нов 04 политичко руководство је легло на руду. И сам постављаш доказе који потврђују ово што ти говорим.Купрешка мтбр ВРС сама води своју битку две недеље уз симболична појачања реда ради чисто да не буде како се ништа није урадило .Сам Душан Марић тврди да су издани од свих и политичког и војног руководства. За Караџића знамо да је преко Милошевића ушао у дил са Хрватима али за Младића не знамо можда је био измапулисан што није немогуће. Па на самом видео снимку који си ми препоручио да погледам Младић каже ето видите шта хрватске формације раде а неки су нас стално убеђивали да је рат са Хрватима готов па се чак у одређеним местима шверцовало и играло фудбал. А врло добро се зна на кога мисли на Караџића и политичко руловодство који су склопили мир с Хрватима на оном чувеном састанку са Матом Бобаном у Грацу у Аустрији 1992. Такође и Вучуревић из Требиња је причао о својим састанцима са Бобаном у Мостару .
Сами снимци и цитати које постављаш те демантују и потврђују оно што ја говорим, а твоје слободно право је да ти мислиш како је Слоба био паметан а ови преко Дрине глупи ,то ме се не тиче.

Poslednja izmena od moderatora:
Навео сам ти читав низ примера где су команданти примали и извршавали наређења од Караџића, тако да ти не стоји теза да је то могао само да ради ГШВРС Наводио сам ти примере и о поделама о војсци што ти или не знаш или игноришеш. Дакле Караџић је имао доста утицаја на војску.
Posle odgledanog videa o Ratku Mladicu najednom si se raznezio pa te svoje izdaje o kojima pises si svalio na Karadzica ,a Mladica si predstavio kao coveka koji o tome nista ne zna,jer si napisao da je islo mimo generalstaba i njega ,a tu tvoju budalastinu demantujem sa konstatacijom da je pad Kupresu prethodila nedovoljna pomoc u ljudstvu odnosno brigadama ,jer vojska je znamo bila okrenuta ka Bihacu tako da pad Kupresa nije bio zbog tih tvojih fantomskih Karadzicevih ljudi na nizem nivou kako si tvrdio ,vec i zbog namere celog generalstaba i mladica da snage usmere ka Bihacu ,a ove su ostavili da se brane kako umeju.

A licno tvoj fokus je bio na izdaji za vreme bitke gde si naveo neku policiju tamo neke Karadziceve ljude koji namerno nesto sabotiraju pa je zato kao pao Kupres ,snagu protivnika nisi ni spominjao,a ja sam onda zbog toga postavio ono da imas sliku kako je to izgledalo....dakle tu si opet ti nesto pobrako,a ne ja....

Sto se tice uticaja na vojsku ma Karadzic je trebalo po pravilu da ima najveci uticaj on je trebalo da komanduje,a ovaj da ga slusa...medjutim znamo to nije bio slucaj ,jer kad neko moze da ponisti odluku o sopstvenoj smeni niko normalan onda ne moze da kaze da ga ovaj kontrolise.Ono sto Mladicu ne odgovara on to moze i ume da ponisti ako hoce.Recimo Karadzic pozove Arkana u zapadnu bosnu ,Mladicu se to ne svidi i isutira ga ,a Karadzic tu moze samo da stoji sa strane i cuti ,kao sto je bilo.Tamo gde imas generala koji je odmetnut od civilnih vlasti ,imas i svadje i dvovlasce gde se onda oni medjusobno biju za prevlast ,a znamo ko je izlazio iz tih duela kao pobednik.Po onim pitanjima gde se slazu oboje tu svadja nema.

Poslednja izmena:
Први нацрт плана контакт групе на Пале доносе Руси почетком априла 94. .Слоба је у старту "за" Пале и за и против навео сам ти хиљаду пута зашто. Притисци на Пале трају нон стоп а кулминација је блокада на Дрини у лето 94.Према томе већ у фази пада Купреса ОКТ-нов 04 политичко руководство је легло на руду.

Pale ne mogu da budu u isto vreme i za plan i protiv plana,jer se sve to zajedno zove odbijanje istog...ne igraj se recima

Milosevic je hteo da se potpise plan kontakt grupe 94 da bi se zastitili srbi ratom zahvacenih podrucja da ne bi dalje ratovali i stradali kao i da se skinu sankcije

Ako sam dobro razumeo ti ovde kazes Milosevic je hteo da padne Kupres eto tako htelo mu se....pa je uspeo da nagovori Karadzica u tome koji ga pomno slusa ,jer je legao na rudu .........?????? ,ali zato kad Milosevic kaze da se potpise sporazum i prekine rat e tu ga ne slusa.

Kazes Karadzic dobrovoljno ucestvuje u predaji svojih opstina cak ucestvuje i u sabotazi istih preko nizih nivoa da bi one namerno padale pocevsi od Novembra 94 pa tako sve do Novembra 95 ,iako svo vreme moze da se odbrani od neprijatelja on to nece,jer slusaj ti svoje budalastine.....nego eto ucestvuje u zaveri,da bi dosao te 95 do istih onih 49 posto teritorije koje mu se nudi jos 94 a koje uporno odbija .Pises budalastine

Poslednja izmena:
Када пишемо и зборимо о одбрамбено-отаџбинском рату и епопеји кроз коју су пролазили ВРС и народ Српске, можемо се фокусирати парцијално не неке догађаје, на неко ратиште, неки људи мисле да је само тај неки део ратишта важан, али све је важно.
ВРС је покривала и бранила 44 мјесеца 2.500 км дугу линију фронта, ту су и херцеговачко ратиште, и сарајевско и источнобосанско и одбрана коридор и огромна линија фронта коју је бранио 1.крајишки корпус, као и 2.крајишки корпус који је за разлику од првог оскудијевао са људством и техником. Ваља обезбједити снабдјевање те војске, логистику, одржавање МТС, ресурси су истрошени, друга страна добија огромну војну помоћ у континуитету, о политилкој да не говорим, а ВРС и Српска се морају сами довијати како преживјети те године, очекивати је било неку помоћ из Србије, умјесто помоћи уведене су санкције на Дрини.
А ваља ратовати, и преживјети те године. То што је ВРС имала војних ефектива често бјеше употребљиво за дефанзивне акције, за офензивне операције на неком ратишту ваља повући неке бригаде, јединице са другог ратишта, ослабити ту линију фронта, ваља обезбједити и додатну логистику, попунити те јединице МТС, обезбједити превоз, то у тој тешкој ситуацији која је ВРС пратила читав рат није било лако.
Грешака је било, наравно, погрешних процјена, одлука, бјеше и роварења и дјеловања битанги који су ратни хаос видјели као прилику да профитирају, наравно да су ти учинили штету и ВРС и борби ВРС, када би такве "притисли" уносили би раздор, дефетизам, то су све ствари које прате рат, од тога се није могло побјећи.

Војно и политичко руководство Српске је радило и дјеловало како су знали и умјели. Први предсједник Српске бјеше, а и данас је, то је доказао и својом одбраном против хашке инквизиције, истински родољуб који се у тим тешким временима ставио у службу свог рода, исто важи и за генерала Младића, частан и храбрар војник, пријек али праведан командант, енергичан и постојан војсковођа. Због своје нарави сасвим сигурно огријешио се о неке људе, но он је такав.
Око др Караџића бјеше свега, ту су се инфилтрирали смутљивци и барабе који су ту ситуацију видјели као прилику да се окористе, у тим круговима око политичког врха Српске, типовима који нису разумјели а и нису марили за нашу борбу већ само за личну корист, ваља тражити и узроке повремених несугласица војног и политичког врха, ту је и добро што Младић бјеше баш особина каквих бјеше, да је ту на позицији био неки "мекши", попустљивији командант, или неспособњаковић попут Кукањца, лоше би се провели. Те несугласице између војног и политичког врха Српске су кругови који су читаво вријеме роварили против Српске и Срба, а и данас роваре, предимензионирали, није то никад био драматичан сукоб како су неке злобне душе настојали пренијети. Уосталом, у бурним временима увијек се појаве разлике у мишљењима војних и политичких лидера.

Што се тиче Милошевића и руководства Србије, када смо били у тешкој, претешкој ситуацији, уведене су нам санкције на Дрини, и ту свака прича завршава. Правдати и ту и друге погубне одлуке, не само за Српску и ВРС, него и за наш род, је бесмислено. Његове потезе, какав је имао однос према нашој борби, није лако разумјети. Неки интервјуи када је озлојеђен након свог пада изнио огавне оптужбе против прекодринских Срба можда откривају једну дубоку нетрпељивост (у том случају, добро и прођосмо), можда је само био у тим моментима жртва властитог гњева, ко зна.
За мене лично је разочарење, због много чега, о много чему што знам и нећу писати, и коментар на форуму се злоупотреби, а они који не разумију те ствари ће и тако то наопако схватити.

ВРС је уз огромне напоре, уз огромне жртве, успјела у својој мисији, одбранила је Српску. Неки дијелови Српске су истина изгубљени, више због неких покварених игара како би се стање на терену приближило задатом омјеру и како би "мировни" преговори имали шансу на успјех.
Али понављам, ВРС је своју мисију испунила, у претешким околностима, против бројних непријатеља, уз на жалост присутну и издају, одбрањена је Српска, и то је оно што је важно. А што ће на то рећи заједљиве душе, пакосници, провокатори и на овом форуму који моралишу о материји о којој појма немају, а нису у стању оставити један пост без "импресивне" количне примјера неписмености, кога брига.

Poslednja izmena:
Posle odgledanog videa o Ratku Mladicu najednom si se raznezio pa te svoje izdaje o kojima pises si svalio na Karadzica ,a Mladica si predstavio kao coveka koji o tome nista ne zna,jer si napisao da je islo mimo generalstaba i njega ,a tu tvoju budalastinu demantujem sa konstatacijom da je pad Kupresu prethodila nedovoljna pomoc u ljudstvu odnosno brigadama ,jer vojska je znamo bila okrenuta ka Bihacu tako da pad Kupresa nije bio zbog tih tvojih fantomskih Karadzicevih ljudi na nizem nivou kako si tvrdio ,vec i zbog namere celog generalstaba i mladica da snage usmere ka Bihacu ,a ove su ostavili da se brane kako umeju.

A licno tvoj fokus je bio na izdaji za vreme bitke gde si naveo neku policiju tamo neke Karadziceve ljude koji namerno nesto sabotiraju pa je zato kao pao Kupres ,snagu protivnika nisi ni spominjao,a ja sam onda zbog toga postavio ono da imas sliku kako je to izgledalo....dakle tu si opet ti nesto pobrako,a ne ja....

Sto se tice uticaja na vojsku ma Karadzic je trebalo po pravilu da ima najveci uticaj on je trebalo da komanduje,a ovaj da ga slusa...medjutim znamo to nije bio slucaj ,jer kad neko moze da ponisti odluku o sopstvenoj smeni niko normalan onda ne moze da kaze da ga ovaj kontrolise.Ono sto Mladicu ne odgovara on to moze i ume da ponisti ako hoce.Recimo Karadzic pozove Arkana u zapadnu bosnu ,Mladicu se to ne svidi i isutira ga ,a Karadzic tu moze samo da stoji sa strane i cuti ,kao sto je bilo.Tamo gde imas generala koji je odmetnut od civilnih vlasti ,imas i svadje i dvovlasce gde se onda oni medjusobno biju za prevlast ,a znamo ko je izlazio iz tih duela kao pobednik.Po onim pitanjima gde se slazu oboje tu svadja nema.
Пре него што ти одговорим на све ове твоје коментаре, хоћу да ми одговориш на питање ко је сменио Грују Борића са места команданта 2.кк ВРС после пада Купреса?

Back