Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 37.736
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
E, kad si već tu. Interesuje me na osnovu čega smatraš da je Arsen Dedić Srbin?Na stranu debilni Mrkijevi protuhrvatski proljevi, ovaj je video vrlo dobar. Iznimno fin gospodin ovaj Milutin Dedić.
E, kad si već tu. Interesuje me na osnovu čega smatraš da je Arsen Dedić Srbin?
Pa dobro, na osnovu čega smatraš da je Hrvat. Mislim, verovatno ne na osnovu rođenog mu brata.Tko je rekao da smatram da je on Srbin?

Pa dobro, na osnovu čega smatraš da je Hrvat. Mislim, verovatno ne na osnovu rođenog mu brata.![]()
Ja te ne pitam za političke Hrvate nego etničke.Zašto bi on morao biti Hrvatom na temelju iskaza rođenog brata?
Ivo Vojnović se iskazivao kao Hrvat, a brat mu Lujo Vojnović kao Srbin, iako uz oscilacije.
Za Arsena bih rekao da je bio meki, jugoslavstvujušči Hrvat u kom je u krugu hrvatskoga ozračja naravno rasla ta, hrvatsko-dalmatinska sastavnica, dok je srpski dio bio asimiliran preko protočnih kulturnih struja liberalnoga, kozmopolitskoga Beograda. Za srpstvo tipa Sv. Save, pa ni Vuka Kaardžića i sl, a ni kulture, pisane- nije ni znao ni hajao.
Kad je došao rat, nastupio je kao i svi politički Hrvati, a to je ispala skoro "Jugoslavija u malom" po podrijetlima (Hrvati, Slovenci, Muslimani, Albanci, Crnogorci, Srbi, Makedonci,..):
Redoslojed pijevača koji se ppojavljuju 1 Oliver Dragojević 2 Sanja Doležal 3 Gabi Novak i Arsen Dedić 4 Jura Stublić 5 Danijela Martinović i Kićo Slabinac 6 Jasna Zlokić 7 Meri Cetinić i Matko Jelavić 8 Tereza Kesovija Refren: 1 Zbor i Vlado Kalember 2 Mladen Bodalec 3 Zvonko Špišić 4 Zbor i Drago Mlinarec 5 Davor Gobac 6 Mišo Kovač Gitare s ljeva na desno: 1 Vedran Božić 2 Damir Lipošek Keks 3 Husein Hasanefendić Hus 1 Ivo Robić 2 Tatijana Matejaš Tajči 3 Ljupka Dimitrovska i Ivica Šerfezi 4 Zdravko Škender 5 Severina Vučković i Stanko Šarić 6 Emilija kokić 7 Zdenka Vučković i Đuka Čajić 8 Josipa Lisac Refren: 1 Zbor i Milo Hrnić 2 Dino Dvornik 3 Dalibor Brun 1 Doris Dragović 2 Ljiljana Nikolovska 3 Zorica Kondža 4 Aki Rahimovski Refren: 1 Zbor i Boris Novković 2 Ivo Amulić 3 Jasmin Stavros 4 Oliver Dragojević(2 put) 5 Arsen Dedić(2 put)
Ja te ne pitam za političke Hrvate nego etničke.
Znači li to da si mišljenja kao rođena braća iz iste kuće i istih roditelja mogu pripadati različitim etničkim grupama?
PS. Koji je od pevača Albanac?
Treće, znači li to da se etnicitet može, prema tvom mišljenju, menjati tokom života?
I drugo, zaboravihh, imamo svedočenja o tome da taj nastup nije bio na dobrovoljnoj bazi. Prema tome, ti koji su nastupili, nisu "politički Hrvati", čak i kada bi ta kategorija bila legitimna.

Vidiš, Ivo Andrić je smatrao da se etnicitet ne menja. On je u mladosti mislio da je Hrvat, ali je na kraju shvatio da je Srbin kao i njegovi preci. To je bitna razliku u glednaju na stvar.On se i mijenja, iako rijetko. Lujo Vojnović je prošao više faza, a na koncu zapravo nije jasno kako je završio, sve nije dovoljno jasno budući da je ispao iz fokusa.
Ivo Andrić je bio Hrvat, pa je postao Srbin.
Nije bilo otvorenih pretnji životom nego implicitnih pretnji po imovinu i status. Govore ljudi javno o tome. Tvoje mišljenje tu, koliko god ti želeo da jeste - nije relevantno.Zavera, ustaše Tuđman, Mesić i Vrdoljak naterali ovejane Srbe da pevaju kao ševe ili će da ih srboseckaju....![]()
Bošnjakot.Netko od navedenih je mislim Albanac, no možda je Aki Rahimovski makedonski musliman, nisam siguran (ne pratim).

Da, braća mogu pripadati raznim nacijama.
Vidiš, Ivo Andrić je smatrao da se etnicitet ne menja. On je u mladosti mislio da je Hrvat, ali je na kraju shvatio da je Srbin kao i njegovi preci. To je bitna razliku u glednaju na stvar.
Jesi li siguran u to? Koja je podkrjepa za tu tvrdnju?
To i nije bilo pitanje. Ne moraš ga primeriti na braću Dedić.
Kompletan Andrićev opus je srbovanje.

Dobro, ne moramo se oko toga složiti. Mene je samo intrigiralo kako razmišljaš. Pitam ono što me interesuje.Tvoje pitanje u ovom surječju nema smisla. U 20. st. etnički Hrvati (ili Srbi) ne postoje- pitanje je koliko su i prije, no da ne davimo. Ono bi imalo smisla da se narodosnost/etnicitet oprimjeruje skupinama kao spomenuti Bretonci, a možda i kao ulsterski protestantski, no irski nacionalisti- dakle atipične ili manje skupine.
Za moderne Hrvate i Srbe to nema smisla (iako vjerojatno ima smisla za moderne Crnogorce).
Ono što je bilo za lektiru - Na Drini Ćuprija, Prokleta avlija, Znakovi pored puta. Išao mi je na nerve njegov žvakalački stil pisanja da bih imao želju da proširim.Što si ti od toga pročitao? I o njemu?
Navedi![]()
Dobro, ne moramo se oko toga složiti. Mene je samo intrigiralo kako razmišljaš. Pitam ono što me interesuje.
Ono što je bilo za lektiru - Na Drini Ćuprija, Prokleta avlija, Znakovi pored puta. Išao mi je na nerve njegov žvakalački stil pisanja da bih imao želju da proširim.
Najbolji autor knjige o Andriću, Radovan Vučković (Velika sinteza, 1975), izrijekom ga stalno tretira kao Hrvata.
Uzeo lovu od Mike i Savke. Vidiš da čak ni ti to ne možeš da progutaš.
Sad nemam vremena da raspravljam, samo sam iskoristio priliku da te pitam kako ti o tome razmišljaš.