Nesumnjivo Hrvati

Pa dobro, na osnovu čega smatraš da je Hrvat. Mislim, verovatno ne na osnovu rođenog mu brata. :mrgreen:

Zašto bi on morao biti Hrvatom na temelju iskaza rođenog brata?

Ivo Vojnović se iskazivao kao Hrvat, a brat mu Lujo Vojnović kao Srbin, iako uz oscilacije.

Za Arsena bih rekao da je bio meki, jugoslavstvujušči Hrvat u kom je u krugu hrvatskoga ozračja naravno rasla ta, hrvatsko-dalmatinska sastavnica, dok je srpski dio bio asimiliran preko protočnih kulturnih struja liberalnoga, kozmopolitskoga Beograda. Za srpstvo tipa Sv. Save, pa ni Vuka Kaardžića i sl, a ni kulture, pisane- nije ni znao ni hajao.

Kad je došao rat, nastupio je kao i svi politički Hrvati, a to je ispala skoro "Jugoslavija u malom" po podrijetlima (Hrvati, Slovenci, Muslimani, Albanci, Crnogorci, Srbi, Makedonci,..):

Redoslijed pijevača koji se pojavljuju
1 Oliver Dragojević
2 Sanja Doležal
3 Gabi Novak i Arsen Dedić
4 Jura Stublić
5 Danijela Martinović i Kićo Slabinac
6 Jasna Zlokić
7 Meri Cetinić i Matko Jelavić
8 Tereza Kesovija

Refren:
1 Zbor i Vlado Kalember
2 Mladen Bodalec
3 Zvonko Špišić
4 Zbor i Drago Mlinarec
5 Davor Gobac
6 Mišo Kovač

Gitare s ljeva na desno:

1 Vedran Božić
2 Damir Lipošek Keks
3 Husein Hasanefendić Hus

1 Ivo Robić
2 Tatijana Matejaš Tajči
3 Ljupka Dimitrovska i Ivica Šerfezi
4 Zdravko Škender
5 Severina Vučković i Stanko Šarić
6 Emilija kokić
7 Zdenka Vučković i Đuka Čajić
8 Josipa Lisac

Refren:
1 Zbor i Milo Hrnić
2 Dino Dvornik
3 Dalibor Brun

1 Doris Dragović
2 Ljiljana Nikolovska
3 Zorica Kondža
4 Aki Rahimovski

Refren:
1 Zbor i Boris Novković
2 Ivo Amulić
3 Jasmin Stavros
4 Oliver Dragojević(2 put)
5 Arsen Dedić(2 put)

Poslednja izmena:
Zašto bi on morao biti Hrvatom na temelju iskaza rođenog brata?

Ivo Vojnović se iskazivao kao Hrvat, a brat mu Lujo Vojnović kao Srbin, iako uz oscilacije.

Za Arsena bih rekao da je bio meki, jugoslavstvujušči Hrvat u kom je u krugu hrvatskoga ozračja naravno rasla ta, hrvatsko-dalmatinska sastavnica, dok je srpski dio bio asimiliran preko protočnih kulturnih struja liberalnoga, kozmopolitskoga Beograda. Za srpstvo tipa Sv. Save, pa ni Vuka Kaardžića i sl, a ni kulture, pisane- nije ni znao ni hajao.

Kad je došao rat, nastupio je kao i svi politički Hrvati, a to je ispala skoro "Jugoslavija u malom" po podrijetlima (Hrvati, Slovenci, Muslimani, Albanci, Crnogorci, Srbi, Makedonci,..):

Redoslojed pijevača koji se ppojavljuju 1 Oliver Dragojević 2 Sanja Doležal 3 Gabi Novak i Arsen Dedić 4 Jura Stublić 5 Danijela Martinović i Kićo Slabinac 6 Jasna Zlokić 7 Meri Cetinić i Matko Jelavić 8 Tereza Kesovija Refren: 1 Zbor i Vlado Kalember 2 Mladen Bodalec 3 Zvonko Špišić 4 Zbor i Drago Mlinarec 5 Davor Gobac 6 Mišo Kovač Gitare s ljeva na desno: 1 Vedran Božić 2 Damir Lipošek Keks 3 Husein Hasanefendić Hus 1 Ivo Robić 2 Tatijana Matejaš Tajči 3 Ljupka Dimitrovska i Ivica Šerfezi 4 Zdravko Škender 5 Severina Vučković i Stanko Šarić 6 Emilija kokić 7 Zdenka Vučković i Đuka Čajić 8 Josipa Lisac Refren: 1 Zbor i Milo Hrnić 2 Dino Dvornik 3 Dalibor Brun 1 Doris Dragović 2 Ljiljana Nikolovska 3 Zorica Kondža 4 Aki Rahimovski Refren: 1 Zbor i Boris Novković 2 Ivo Amulić 3 Jasmin Stavros 4 Oliver Dragojević(2 put) 5 Arsen Dedić(2 put)
Ja te ne pitam za političke Hrvate nego etničke.

Znači li to da si mišljenja kao rođena braća iz iste kuće i istih roditelja mogu pripadati različitim etničkim grupama?

PS. Koji je od pevača Albanac?

I drugo, zaboravihh, imamo svedočenja o tome da taj nastup nije bio na dobrovoljnoj bazi. Prema tome, ti koji su nastupili, nisu "politički Hrvati", čak i kada bi ta kategorija bila legitimna.

Ja te ne pitam za političke Hrvate nego etničke.

Znači li to da si mišljenja kao rođena braća iz iste kuće i istih roditelja mogu pripadati različitim etničkim grupama?

PS. Koji je od pevača Albanac?

Etnički Hrvat u 20. st. ne znači puno, osim da se radi o osobi koja je nacionalno svjesna svoga nacionalnoga identiteta od prvotnoga stupnja razvoja individualne svijesti, dakle od okvirno nješto prije puberteta.

Etničke grupe u 20. st. se primjenjuju na nacionalno neintegrirane narode, poput indijanskih plemena; etnička skupina je nešto što spada u prednacionalno doba od pred 300-2000 godina, okvirno, dok u modernom diskursu to se odnosi na skupine koje nisu dozrele do punoće nacije, kao Bretonci ili Provansalci. Hrvati i Srbi su u 20. st. postojeće i zrele nacije.

Da, braća mogu pripadati raznim nacijama.

Netko od navedenih je mislim Albanac, no možda je Aki Rahimovski makedonski musliman, nisam siguran (ne pratim).

On se i mijenja, iako rijetko. Lujo Vojnović je prošao više faza, a na koncu zapravo nije jasno kako je završio, sve nije dovoljno jasno budući da je ispao iz fokusa.
Ivo Andrić je bio Hrvat, pa je postao Srbin.
Vidiš, Ivo Andrić je smatrao da se etnicitet ne menja. On je u mladosti mislio da je Hrvat, ali je na kraju shvatio da je Srbin kao i njegovi preci. To je bitna razliku u glednaju na stvar.

Vidiš, Ivo Andrić je smatrao da se etnicitet ne menja. On je u mladosti mislio da je Hrvat, ali je na kraju shvatio da je Srbin kao i njegovi preci. To je bitna razliku u glednaju na stvar.

Jesi li siguran u to? Koja je podkrjepa za tu tvrdnju? Zna se jedino da je on počeo srbovati (bez negativnih konotacija) negdje oko 1930ih, i da se odonda, uglavnom, izjašnjavao kao Srbin. Ja sam pročitao glavne knjige o njemu, i nigdje nema da je on propagirao to svesrpstvo.

On je bio nešto kao unitarni Jugoslaven koji je zbog srpskoga kulturnoga utjecaja posve ušao u taj krug. No:

* on nikada nije prihvatio svetosavlje, ćiriličarstvo i "dušanizam" kao neki svjetonazor
* točno, prihvatio je kosovski mit i Vuka Karadžića kao stožere emocionalnoga identiteta, no nigdje nije sugerirao da su katolici i muslimani ista vrsta ljudi kao pravoslavci, ni da se trebaju zvati "Srbima"
* nikad nije rekao da su njegovi predci bili "zapravo" Srbi
* nigdje u svojim djelima nije sugerirao da su katolici i muslimani u Bosni (i drugdje blizu) "zapravo" Srbi, no imaju amneziju

Andrić je bio od rane zrelosti nadalje Srbin po kulturi, a po političkomu osvjedočenju unitarni Jugoslaven.

To i nije bilo pitanje. Ne moraš ga primeriti na braću Dedić.

Tvoje pitanje u ovom surječju nema smisla. U 20. st. etnički Hrvati (ili Srbi) ne postoje- pitanje je koliko su i prije, no da ne davimo. Ono bi imalo smisla da se narodnosnost/etnicitet oprimjeruje skupinama kao spomenuti Bretonci, a možda i kao ulsterski protestantski, no irski nacionalisti- dakle atipične ili manje skupine.

Za moderne Hrvate i Srbe to nema smisla (iako vjerojatno ima smisla za moderne Crnogorce).

Tvoje pitanje u ovom surječju nema smisla. U 20. st. etnički Hrvati (ili Srbi) ne postoje- pitanje je koliko su i prije, no da ne davimo. Ono bi imalo smisla da se narodosnost/etnicitet oprimjeruje skupinama kao spomenuti Bretonci, a možda i kao ulsterski protestantski, no irski nacionalisti- dakle atipične ili manje skupine.

Za moderne Hrvate i Srbe to nema smisla (iako vjerojatno ima smisla za moderne Crnogorce).
Dobro, ne moramo se oko toga složiti. Mene je samo intrigiralo kako razmišljaš. Pitam ono što me interesuje.

Dobro, ne moramo se oko toga složiti. Mene je samo intrigiralo kako razmišljaš. Pitam ono što me interesuje.

Pa, možemo navesti dvije-tri stvari.

1. nacionalni identitet je višeslojan. To nije kao trudnoća, ili-ili. Npr. u 19. st. je Ognjeslav Utješinović Ostrožinski imao, po svemu sudeći, trostruku lojalnost: po državno-političkom je identitetu bio Austrijanac; po vjersko- povijesnom je bio Srbin; po kulturno- moderno nacionalnom je bio Hrvat.

2. u običnih ljudi se stvar ravna uglavnom bez puno razmišljanja. Npr. čuo sam od jednog znanca da mu je prijatelj došao pred koju godinu u posjet i trijumfalno najavio da je Hrvat. Na zbunjenu reakciju mog znanca, objasnio je da se u katoličkoj crkvi vjenčao sa svojom dugogodišnjom ljubavnicom. On sam je neka mješavina pola-pola, hrvatsko-srpska, no nije imao razvijenu nacionalnu svijest bilo kog tipa.

Dakle, za puk se radi uglavnom o vjerskoj svijesti.

Ono što je bilo za lektiru - Na Drini Ćuprija, Prokleta avlija, Znakovi pored puta. Išao mi je na nerve njegov žvakalački stil pisanja da bih imao želju da proširim.

I gdje je tu srbovanje? Osim što Cigani nabijaju na kolac srpske pravoslavce?

U Travničkoj hronici praktički i nema pravoslavaca, a ni hrvatstvo se ne spominje.

Andrić realno nije pravoslavni povijesno-kulturni milje ni poznavao, iako bolje od muslimanskoga. On je znao dobro jedino katolički, i u njemu se kretao. Nije ga identificirao s hrvatstvom, ali ni sa srpstvom. Vjerojatno su u neku ruku imali pravo Noel Malcolm i slični, koji ga optužuju zbog "kristoslavizma", u kom promatra kao jednu cjelinu slavenske kršćane i jasno ih luči od muslimana, no nema sluha ni za što specifično pravoslavno i povijesno srpsko (osim kosovske mitologije), a od hrvatskoga je važan jedino književni utjecaj u formativnome razdoblju.

Najbolji autor knjige o Andriću, Radovan Vučković (Velika sinteza, 1975), izrijekom ga stalno tretira kao Hrvata.

Uzeo lovu od Mike i Savke. Vidiš da čak ni ti to ne možeš da progutaš.

Sad nemam vremena da raspravljam, samo sam iskoristio priliku da te pitam kako ti o tome razmišljaš.

Čovek bio Srbin po celom telu, a ti tako..:kafa:

https://sr.wikipedia.org/sr-el/Радован_Вучковић

rv.png

Back