Brozek možda i nije čitao cijeli topik,ipak ima 238stranica.Pa misli ako mu je predak štokavac pokopan na nekom hrvatskom groblju u Americi da to znači da se smatrao Hrvatom.Postoje brojna sela u Hrvatskoj gdje se i pravoslavni i katolici sahranjuju na istom groblju.Analogijom razmišljanja neko bi pomislio da pošto je crkva pored groblja katolička,a od kraja 19stoljeća prozvana i hrvatskom da su tada i oni srbi-pravoslavci pokopani pored te crkve Hrvati.U Srbiji ima puno srpskih grobalja gdje su pokopavani i austrougarski vojnici,a pronalaze se i stari turski grobovi.Analogijom razmišljanja ti turci i austrijanci su onda srbi.
Antun Radić je davno vrlo detaljno objasnio kroatizaciju štokavaca u drugoj polovici 19og veka,Brozek,ako te zanima više o temi pročitaj ranije postove!
Ovako svakih malo neko upadne na temu kao da topik uopće nije čitao pa se vrti u krug sa istim tekstovima i argumentima.
Ma pratim temu sa vremena na vrijeme i reagiram tu i tamo ako mi se učini da imam nešto efektno za poentirati. Upravo kolegama kao i tebi argumenti nisu važni, o tome malo kasnije.
I ti i ranije kolega banebeograd i još ranije kolega Lesandar promašujete poantu mojih zadnjih par upisa. Poantu shvaća Mrkalj i zabavno replicira.
Naime, nebitni su individualni slučajevi, kao i dali ja imam pretka koji je emigrirao u Ameriku, dali grob postoji i što na njemu piše, dali je groblje hrvatsko za vrijeme ukopa ili je postalo naknadno (shvaćaš, napravi misaoni eksperiment, na groblju su sve dubrovčani prije 19.stoljeća, svi imaju natpis ovdje počiva Hrvat taj i taj, postoji ploča starija od 19 stoljeća na ulazu sa uklesanim croatian cementary i to ponovno neće biti dovoljno, ponovno će se naći neka začkuljica: "da ali", što i ti i mrkalj i bane i lesnidar manifestirate svojim upisima).
Razmisli, imaš emigrante iz štokavskih područja prije 19. stoljeća i u Americi i u Argentini i u Australiji. Neki njihovi potomci danas se izjašnjavaju kako imaju croatian ancestry. Zašto?
Koji je endgame u mjenjanju porijekla tim ljudima (koji to evil mastermind ili puppet master može predvidjeti budući razvoj i političkog i tehnološkog razvoja svijeta dvijesto godina unaprijed)?
Koji je mehanizam kojim se to radi (lesnidar kaže da su ih dočekivale časne sestre i tako upisivale po dolasku, otprilike kao da ja tebi prozovem na forumu Mirkan i ti zaboraviš da su Markan, što podsjeća na priču oko pokrštavanja za vrijeme NDH gdje srbi bivaju pokršteni 41. a do 46. su zaboravili što su bili ranije)?
Najvažnije, zašto je tvoja (i od kolega) instiktivna apriori reakcija da to ne može biti hrvat, pri čemu ne postavljaš pitanja kojima pokušavaš intelektualno iskreno i radoznalo doći do istine, već odgovarate:
1. Čemu ovo glupo pitanjce? Kako su Krašovani saznali da su Hrvati?
2. Niko ko je došao iz Dalmacije nije upisan kao Srbin.
3. Da su Grci ili Rusi otkrili Ameriku bilo bi obrnuto. Ovako, časne su dočekivale brodove. A časnih nema u protestantizmu.
4. Ne postoji ni jedan jedini Hrvat štokavac u Americi prě srědine 19. věka. Istini za volju, ne postoji ni u Bosni.
5. moraš da prověriš kada je postojeći spomenik napravljen
6. od kada se to groblje zove "hrvatsko groblje"
7. da li se něki katolik (kaj, ča, što, whatever) morao izjašnjavati kao Hrvat da bi bio sahranjen na tom groblju
8. sta bi trebalo da dokaze necije mesto rodjenja u austrijskom carstvu ispisano na nadgrobnoj ploci groba u americi ???
9. misli ako mu je predak štokavac pokopan na nekom hrvatskom groblju u Americi da to znači da se smatrao Hrvatom.
Jel primjećuješ matricu u razmišljanju? E ja pišem o toj matrici od početka, nitko ne piše ono što bi prosječno inteligentan čovjek koji nije ideološki nasađen trebao pisati. Nitko ne traži fotografiju da vidi šta je na njoj, očito nikome ni nije bitna.
Zamisli da smo u nekom selu i ja kažem znam za put kojim ćemo prije doći do sajma. Hoćetr da vam ga otkrijem? I kolege umjesto da pitaju: da, koji je to put, koliko ima kilometara, daj nam ga pokaži, jeli opasan konstatiraju: čemu glupi drugi put, nitko nije vidio taj put, da taj put postoji ja bi ga znao, moraš provjeriti jeli to stvarno put ili ako te putevi zanimaju prvo moraš pročitati 280 stranica ove teme. Dali vidiš na tom seoskom primjeru ideološku zasljepljenost, da ne kažem seosku zatucanost?
Mislim, predvidio sam takve odgovore kad sam napravio ovaj mali igrokaz sa fotografijom groba, i to ne zato što sam genijalan kako si volim tepati, nego je stvar predvidljiva.