Nesumnjivo Hrvati

Koja je bila granica između starih Hrvata i Srba?

Ne znamo, no vjerojatno negdje u sredini i istoku Bosne, te u Crnoj Gori, sadašnjoj.
Mogu da se slozim sa vecim delom osim sa ovim ali u u redu razumem da si subjektivan.
Vecina istorijski i arheoloskih izvora postavlja granicu zapadnije, tj. osim Dukljaninovih famoznih ,crvenih Hrvata' i par mesta gde vizantijski i turski pisci ocito pobrkaju slicne Srbe i Hrvate, stavljaju Hrvate i u Duklju.
Necu da nabrajam mnogo jace dokaze o Srbima i granici mnogo zapadnije.

Tako je; ovo za 5-6 izvora koji pominju Hrvate u Duklji nije tačno. Zapravo jedino što imamo jeste izvor koji kaže da je Nemanja počeo prisvajali Hrvatsku i krenuo ka Kotoru. Što ni ne pominje baš Hrvate, već Hrvatsku...no da ne cepidlačimo.

To kao svedočanstvo samo po sebi nije dovoljno da direktno povežemo Diokleju sa nečim hrvatskim, posebno kada postoje druge mogućnosti. Naime, po jednom viđenju Nemanja je od Hrvata preoteo krajinu do Cetine tj. Omiša. Ja nisam nikada detaljnije utvrdio koji su to konkretno izvori i šta kažu za ranije srednjovekovlje te krajine, ali primetio sam da je standard u literaturi da se tvrdi da je ona došla u hrvatske ruke negde za vreme Stjepana I, sredinom XI stoleća. Ukoliko je to sve dobro utvrđeno, taj izvor i svedočio kako je područje Makarske Krajine prešlo u srpske ruke iz hrvatskih.

Koji izvor i kako tačno piše?

Nikita Honijat. Piše da po dolasku na vlast Nemanja kreće da potčinjava Hrvatsku i sebi prisvaja Kotor.

Stariji istoriografi su ovo pokušavali iskoristiti da Duklju dovedu u vezu sa Hrvatskom i tako nađu spoljašnju potvrdu za famoznu Crvenu Hrvatsku, ali po strukturi dela vrlo je jasno da se radi o dve stvari. Mnogo bi smislenije bilo tvrditi da se iza Hrvatske krije npr. Miroslavljevo Humska zemlja.

Poslednja izmena:
Mogu da se slozim sa vecim delom osim sa ovim ali u u redu razumem da si subjektivan.
Vecina istorijski i arheoloskih izvora postavlja granicu zapadnije, tj. osim Dukljaninovih famoznih ,crvenih Hrvata' i par mesta gde vizantijski i turski pisci ocito pobrkaju slicne Srbe i Hrvate, stavljaju Hrvate i u Duklju.
Necu da nabrajam mnogo jace dokaze o Srbima i granici mnogo zapadnije.

Hrvatskih toponima ima na vagone u Raškoj, Kosovu, istočnoj Bosni, a ima ih i u Makedoniji i drugdje. Jednostavno, na to se nije obraćala pozornost, nego je potiskivano, bilo od srpskih povjesničara (o Dukljanskim Hrvatima u bizantskih pisaca), a o ozbiljnijim tekstovima o hrvatskim toponimima na Kosovu i u Raškoj (Milica Grković, Dragiša Lapčević), te o pravoslavnim Vlasima koji su prihvatili hrvatsko ime u Beogradu, Obrenovcu itd. da i ne pričamo.

Hrvatskih toponima ima na vagone u Raškoj, Kosovu, istočnoj Bosni, a ima ih i u Makedoniji i drugdje. Jednostavno, na to se nije obraćala pozornost, nego je potiskivano, bilo od srpskih povjesničara (o Dukljanskim Hrvatima u bizantskih pisaca), a o ozbiljnijim tekstovima o hrvatskim toponimima na Kosovu i u Raškoj (Milica Grković, Dragiša Lapčević), te o pravoslavnim Vlasima koji su prihvatili hrvatsko ime u Beogradu, Obrenovcu itd. da i ne pričamo.

Ma sve je to u redu, ali nema dukljanskih Hrvata kod 5-6 bizantskih pisaca. Ako misliš da ima, deder ih navedi.

Znam za skoro sve toponime koji asociraju na Hrvate po Srbiji. Da li mogu da se povezu sa time ili imaju drugo znacenje? Iz mog ugla gledano Rvati ne moraju da imaju veze sa Hrvatima, moze recimo da bude izvuceno iz prideva. Ne znam koji su to 'vagoni' hrvatskih toponima. Vagoni toponima su vezani za pridev 'madjarski', pa tako imamo blizu mene Madzarsku ravan, Madzarsko groblje, Madzare,... kako je centralna Srbija zasluzila toliko madjarskih toponima i koliko to zaista ima veze sa Madjarima?

Kriterijumi svakako deluju neujednaceni.
"lepota je u oku posmatraca",
to je deviza kojom se vode oni koji nemaju nista argumentovano pa onda moraju da izmisle nesto sto bi po njima trebalo da bude "istorijska cinjenica" i tu se prepustaju svim oblicima maste koja im je naravno dozvoljena koliko i svim drugim piscima bajki ,
a sto je u osnovi i najlakse pobiti pravim cinjenicama .
za takve kvazi istoricare-basnopisce deretic je najprimerenije resenje , on ima odgovor na svaki njihov "vagon argumenata" :cepanje: .

Nikita Honijat. Piše da po dolasku na vlast Nemanja kreće da potčinjava Hrvatsku i sebi prisvaja Kotor.

Stariji istoriografi su ovo pokušavali iskoristiti da Duklju dovedu u vezu sa Hrvatskom i tako nađu spoljašnju potvrdu za famoznu Crvenu Hrvatsku, ali po strukturi dela vrlo je jasno da se radi o dve stvari. Mnogo bi smislenije bilo tvrditi da se iza Hrvatske krije npr. Miroslavljevo Humska zemlja.
Па, исто би се могло рећи да је Варшава у Чешкој јер је Хитлер кренуо да потчињава Чешку и себи присваја Варшаву. Извор непрецизан и као доказ неупотребљив.

Сад кад је хрватска знаност напокон прогледала након тисућљетног великоћетноћког мрака и почела обраћати позорност, могу се очекивати и вагони знанствених урадака о хрватским топонимима диљем Пољске, Чешке, Украјине, Казахстана, Могнолије, Филипина, Индонезије... Јужну Америку да и не помињем.

Malo je to sve licemerno sa hrvatske strane, po njima selo "Rvati" kod Raske su po tome cist dokaz hrvatskog prisustva na tim podrucijima, a mesto "Srb" u Lici je o glagola "crpeti". Kriterijumi svakako deluju neujednaceni. A za dukljanske Hrvate i mene zanima, prvi put cujem.
Топоним Рвати је можда настао и од свеприсутног рвања. Е сад... ако се браћа сложе да је Срб настао од свеприсутног хрвстаког традиционалног срб(ов)ања – ето решенија! :D

Па, исто би се могло рећи да је Варшава у Чешкој јер је Хитлер кренуо да потчињава Чешку и себи присваја Варшаву. Извор непрецизан и као доказ неупотребљив.

Svaki izvor je neprecizan na svoj način; potrebno ga je rastumačiti. Razdvojiti kukolj od žita i dati odgovore na pitanja šta zašto i gde piše.

Ako je primorska krajina između Neretve i Cetine bila s Hrvatima do Nemanje, stvari bi bile dosta jasne.

Топоним Рвати је можда настао и од свеприсутног рвања. Е сад... ако се браћа сложе да је Срб настао од свеприсутног хрвстаког традиционалног срб(ов)ања – ето решенија! :D
Doseljene Srbe iz Hrvatske su tako zvali.

Doseljene Srbe iz Hrvatske su tako zvali.
Mislim da je tu odgovor na takve toponime. Konkretno Rvati kod Raske ne mogu imati nikakve veze sa Hrvatima ni hrvatskom drzavom koliko znam, dokaz da je nastalo iz neceg drugog ili zbog doseljenog stanovnistva.

Srbi starosedeoci vole da doseljenom stanovnistvu, mozda i rugajuci se zbog drugacijeg govora, daju nadimke. Oni doseljeni sa bugarske granice dobili su naziv 'Bugari', iako nemaju veze sa Bugarima. I danas za te iz nekoliko sela kaze se da su Bugari. Tu su i prezimena Bugarski, Bugarin, Bugarinovic.

Mislim da je tu odgovor na takve toponime. Konkretno Rvati kod Raske ne mogu imati nikakve veze sa Hrvatima ni hrvatskom drzavom koliko znam, dokaz da je nastalo iz neceg drugog ili zbog doseljenog stanovnistva.

Srbi starosedeoci vole da doseljenom stanovnistvu, mozda i rugajuci se zbog drugacijeg govora, daju nadimke. Oni doseljeni sa bugarske granice dobili su naziv 'Bugari', iako nemaju veze sa Bugarima. I danas za te iz nekoliko sela kaze se da su Bugari. Tu su i prezimena Bugarski, Bugarin, Bugarinovic.

Imamo i prezime Hrvaćanin, prezime Hrvatinić, Dositej se pravoslavnom svešteniku Haralampije obraća "moj Hrvaćane", Branko u Brankovom kolu Srbe iz zapadnih krajeva oslovljava sa "Hrvaćane".

Tako je. Ili, ako idemo u porsetu povratnicima iz Amerike, mi kažemo da idemo kod Amerikanaca.

Ima ih i u Izraelu:

Horvat Uza- https://en.wikipedia.org/wiki/Horvat_Uza
Horvat Qitmit-

https://openaccess.leidenuniv.nl/bi...te religion_s1110756_Oldenkamp.pdf?sequence=1
Horbat Shi'mon- https://www.researchgate.net/public...extile_workshop_in_the_southern_Coastal_Plain
i, pu pu, Horvat Kur- http://kinneret-excavations.org/tel-kinrot/horvat-kur

:per:

Imamo i prezime Hrvaćanin, prezime Hrvatinić, Dositej se pravoslavnom svešteniku Haralampije obraća "moj Hrvaćane", Branko u Brankovom kolu Srbe iz zapadnih krajeva oslovljava sa "Hrvaćane".

Tako je. Ili, ako idemo u porsetu povratnicima iz Amerike, mi kažemo da idemo kod Amerikanaca.
Ne mora da se ide daleko u proslost, prognane Srbe iz Hr oni sto ih ne vole ovde znaju da kazu 'oni Hrvati' ili cak 'ustase'. Ja cuo, ziva istina

Сад кад је хрватска знаност напокон прогледала након тисућљетног великоћетноћког мрака и почела обраћати позорност, могу се очекивати и вагони знанствених урадака о хрватским топонимима диљем Пољске, Чешке, Украјине, Казахстана, Могнолије, Филипина, Индонезије... Јужну Америку да и не помињем.
Прескочио си Иран и "коцкице".

Back