Nesumnjivo Hrvati

Radovan Ivanišević, deda proslavljenog hrvatskog tenisera Gorana Ivaniševića (47), koji je nedavno bio trener Novaka Đokovića na Vimbldonu, bio je četnički kapetan prve klase i načelnik štaba u Splitu za vreme Drugog svetskog rata, ekskluzivno otkriva Kurir!

Ovo dokazuje i pismo koje je Ivanišević stariji poslao generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću 23. oktobra 1942. godine, po nalogu čuvenog četničkog vojvode Ilije Trifunovića Birčanina, tada komandanta oblasti Dalmacije, Like, Korduna i Primorja.

goran ivanišević
goran ivaniševićfoto: Profimedia
Za kralja i otadžbinu

- Moj komandant, vojvoda Trifunović Birčanin, čije se zdravlje iznenada pogoršalo do te mere da se svakog trenutka može očekivati i ono najgore, u nemogućnosti da Vas obavesti o jednom važnom događaju koji se odigrao u toku 22. ovog meseca, naredio mi je da ja to učinim. Komandant ovdašnjeg 18. italijanskog armijskog korpusa general Spigo zamolio je vojvodu da ga poseti kako bi izgladili nastale incidente. Vojvoda, mada teško bolestan, odlazi na razgovor - piše Ivanišević, koji je bio i lično prisutan na sastanku Birčanina i Spiga, i dodaje:

draža mihailović
draža mihailovićfoto: Printscreen
- Komandant je bio doneo čvrstu odluku da im otvoreno i u lice kaže sve šta misli, što je i učinio. Uzdržavao se ipak da prekine dosadašnju kolaboraciju pre nego što Vi to naredite, a da bi dobio na vremenu dok čeka Vaš odgovor, on je prividno i privremeno likvidirao zategnute odnose. Ležeći, slabim glasom, rekao mi je: „Obavestite, gospodine, ministra o sastanku i zamolite ga da mi objasni da li da prekinem ili nastavim kolaboraciju“ - navodi se u Ivaniševićevom izveštaju Draži koja se završava rečima: „S verom u Boga, za kralja i otadžbinu“. Pismo je pisao iz Splita, u kome je rođen i Goran Ivanišević.

istoričar kosta nikolić
istoričar kosta nikolićfoto: Beta/Nenad Petrović
Legendarni komandant

Istoričar i vrsni poznavalac Jugoslovenske vojske u otadžbini Kosta Nikolić podseća da je Draža Mihailović 11. januara 1942. proglašen ministrom vojnim u vladi Jugoslavije u emigraciji, pa da je samim tim ovo pismo upućeno upravo Draži.

- Split je tada bio u italijanskim rukama i nije bio u sastavu ustaške NDH, u tom gradu je bila izrazito jugoslovenska priča. Legendarni četnički komandant Ilija Birčanin sklonio se u Split, gde je napravio organizaciju koja je bila uključena u pokret Draže Mihailovića, bila je to jedna antifašistička koalicija. Cilj te organizacije je bio da se iskoristi otvoreno neprijateljstvo Italije prema službenom Zagrebu. Birčanin je oko sebe okupio Jugoslovene, patriote, tu je bilo najviše Srba, ali je bilo i Hrvata. Oni su bili u sastavu Jugoslovenske vojske u otadžbini, a centar tog starog jugoslovenstva bio je upravo Split - kaže Nikolić i dodaje da se Birčanin razboleo i 3. februara 1943. preminuo upravo u Splitu.

Goran Ivanišević do zaključenja ovog broja nije odgovarao na pozive i poruke novinara Kurira na broj poznat redakciji.

Darko Trifunović
IVANIŠEVIĆU TO TREBA DA SLUŽI NA ČAST

Stručnjak za bezbednost Darko Trifunović objašnjava da je centar četničkog ravnogorskog pokreta bio upravo u Splitu, kao i da su četnici bili elitna jedinica vojske Kraljevine Jugoslavije.

darko trifunović
darko trifunovićfoto: Dragana Udovičić
- Ne radi se o bradatim, neočešljanjim ljudima s krvavim očima, kako su filmovi kasnije pokušavali da ih predstave. Četnički oficiri su bili najobrazovaniji, oni su ostali i pomagali stanovništvu. To je velika pohvala i čast Ivaniševiću što mu je deda služio kao kapetan prve klase! Podsetiću da je Draža Mihailović bio i nosilac Srebrne zvezde, najvećeg odlikovanja u Americi, koju mu je dodelio predsednik SAD Hari Truman - kaže Trifunović za Kurir.
Kurir.rs/Jelena Pronić
577238

Jedno pitanjce: kada su već svi štokavci srbi jesu svi ljudi koji su emigrirali u npr. u sjevernu i južnu ameriku od početka kolonizacije pa do te neke imaginarne točke kada se konvertiranje dogodilo (početak 20. stoljeća, početak 2. svjetskog rata) iz Dubrovnika, Dalmacije, Like, Hercegovine ili Slavonije i njihovi potomci Srbi i jel se njihovi potomci izjašnjavanju kao npr American Serbs?

Cijenim da su Čile, Argentina ili Amerika puni Srba treće, četvrte ili pete generacije dok Hrvata nema nijednoga.

Jedno pitanjce: kada su već svi štokavci srbi jesu svi ljudi koji su emigrirali u npr. u sjevernu i južnu ameriku od početka kolonizacije pa do te neke imaginarne točke kada se konvertiranje dogodilo (početak 20. stoljeća, početak 2. svjetskog rata) iz Dubrovnika, Dalmacije, Like, Hercegovine ili Slavonije i njihovi potomci Srbi i jel se njihovi potomci izjašnjavanju kao npr American Serbs?

Cijenim da su Čile, Argentina ili Amerika puni Srba treće, četvrte ili pete generacije dok Hrvata nema nijednoga.
Itekako ima Hrvata u Americi koji nisu samo prve generacije:

https://www.croatianamericanweb.org/croatian-days.php

http://www.croatianamericanclub.com/

http://www.croatianamericanclub.com/who-we-are/

itd.

Čemu ovo glupo pitanjce? Kako su Krašovani saznali da su Hrvati?

Očito su Jezuiti i tamo djelovali na ispiranju mozgova :kafa:
Vidiš kako si ipak pametan dječarac.

Niko ko je došao iz Dalmacije nije upisan kao Srbin.
Da, baš čudno. S jedne strane navodno postoje popisi iz Dubrovnika gdje su svi zapisani kao Srbi, a s druge strane ne postoje popisi Srba koji su emigrirali u Amerike. Zaključak se sam nameće, Vatikan ima jači utjecaj u Americi nego u Dalmaciji, iako na prvi pogled izgleda da bi trebalo biti obrnuto i iako na prvi pogled izgleda logično da Vatikan zabrani izjašnjavanje na teritoriju na kojem želi provesti odnarođivanje a ne na onom koji nije primaran i na kojem će se svakako svako odnarođivanje dogoditi kroz generaciju dvije.

Da su Grci ili Rusi otkrili Ameriku bilo bi obrnuto. Ovako, časne su dočekivale brodove. A časnih nema u protestantizmu.
Nisu časne dočekivale, nego birokrati. Imaš brdo dokumentaraca na YouTube.
Časnih ima u protestantizmu. Imaš brdo dokumentaraca na YouTube.
Rusi i Grci svejedno nisu upisivani kao Ukrajinci i Turci. Imaš brdo dokumentaraca na YouTube.

Krajnje vrijeme je da se uozbiljiš, Mrkalj će biti razočaran kad pročita kako se saplićeš.

Ne postoji ni jedan jedini Hrvat štokavac u Americi pre sredine 19. veka. Istini za volju, ne postoji ni u Bosni.

Sledeće pitanje?

Ne postoji ni jedan jedini Hrvat štokavac u Americi prě srědine 19. věka. Istini za volju, ne postoji ni u Bosni.

Slědeće pitanje?
Pazi pogodbu:
1. ja ti pošaljem sliku sa hrvatskog groblja u usa i malog nadgrobnog spomenika na njemu
2. na njemu piše ime i prezime mog pretka, godina rođenja i smrti (oboje prije polovice 19.stoljeća) i mjesto rođenja (mjesto gdje je štokavski dijalekt)
3. Ti obećaš da nećeš zloupotrijebiti ili ikome otkriti moje prezime
4. Napuštaš ovaj forum i širenje velikosrpske propagande zauvijek

Pošto ja podosta riskiram, bio bi red i da dobijem nešto veliko zauzvrat, a ne klasično forumsko spinanje. Odrasli smo ljudi.

Jel može?

Pazi pogodbu:
1. ja ti pošaljem sliku sa hrvatskog groblja u usa i malog nadgrobnog spomenika na njemu
2. na njemu piše ime i prezime mog pretka, godina rođenja i smrti (oboje prije polovice 19.stoljeća) i mjesto rođenja (mjesto gdje je štokavski dijalekt)
3. Ti obećaš da nećeš zloupotrijebiti ili ikome otkriti moje prezime
4. Napuštaš ovaj forum i širenje velikosrpske propagande zauvijek

Pošto ja podosta riskiram, bio bi red i da dobijem nešto veliko zauzvrat, a ne klasično forumsko spinanje. Odrasli smo ljudi.

Jel može?
Ne može, jer ja ne širim "velikosrpsku propagandu", a onaj koji je pominje, a to sada činiš ti, širi srbofobiju i antisrpski šovinizam.

Drugo, sebe radi, za slučaj da na spomeniku piše "Hrvat", moraš da proveriš kada je postojeći spomenik napravljen i od kada se to groblje zove "hrvatsko groblje". Kužiš?

A treće, moraš da ispitaš okolnosti da li se neki katolik (kaj, ča, što, whatever) morao izjašnjavati kao Hrvat da bi bio sahranjen na tom groblju koje se sada smatra za "hrvatsko groblje" ili je samo pripadao odrađenom administrativnom krilu RKC (a kako se ono zvalo u Štrosmajerovo doba?).

Poslednja izmena:
sta bi trebalo da dokaze necije mesto rodjenja u austrijskom carstvu ispisano na nadgrobnoj ploci groba u americi ???
u to vreme , prva polovina 19 veka u austrijskom carstvu kojem je pripadala i teritorija danasnje hrvatske postojala su 2 sluzbena jezika nemacki i madjarski
i jos desetak jezika (rumunski, ceski, slovacki, slovenacki, hrvatski, srpski , italijanski, poljski , rusinski , jidis) koji su se koristili u tom carstvu
i ko zna koliko jos razlicitih dijalekata u tim govornim jezicima ...

Ne može, jer ja ne širim "velikosrpsku propagandu", a onaj koji je pominje, a to sada činiš ti, širi srbofobiju i antisrpski šovinizam.
Što ako se groblje zove tako od prije polovice 19.st. i ako mu je uz ime i prezime, godine rođenja i smrti i križa uklesana i šahovnica? Tada će to biti dokaz falsificiranja jer je previše "hrvatskoga" da bi bilo slučajno ili ćemo to otpisati regionalnim identitetom srbina katolika. Ništa nije dovoljno, sve se može relativizirati.

Zamisli situaciju u kojoj ti meni nudiš fotografiju srpskog groba nekog svoga anonimniga zaboravljenog pretka (wtf br. 1), kako bi meni dokazao da postoje srbi štokavci iz npr. Hercegovine (wtf br. 2), a da je moja reakcija na to: prvo provjeri kada je nadgrobni spomenik napravljen (wtf br. 3) i od kada se to groblje zove srpsko (wtf br. 4) te dali su na groblju ukopavani srbi ili samo pravoslavci (wtf br. 5) i na kraju ja tebe proglašavam kroatofobom i antihrvatskim šovinistom (wtf br. 6).
Shvaćaš da se to ne može dogoditi? Da Brozek pomisli da bi netko u Americi prije 200 godina nekom nebitnom srpskom siromahu koji je vjerojatno poginuo u rudniku i koji je pobjegao od gladi iz te hebene Hercegovine išao na danas zaraslom grobu sa nadgrobnim spomenikom na kojem se danas jedva raspoznaju slova manipulirati podacima kako bi dokazao da su postojali Srbi štokavci iz Hercegovine prije 200 godina?

Čisto logički, to se događa jer si prvo zauzeo narativ, pa onda logika čovjeku koji ima čekić sve izgleda kao čavao preuzima i vodi te u direktnih 6 kognitivnih akrobacija u isto toliko rečenica, a još nebrojeno istih koje nisu izrečene a podrazumijevaju se iz iznesenog: zašto bi katolička crkva koja je nadnacionalna uopće išla raditi nacionalnu konverziju katolika, zašto bi ulagala sredstva u promjenu porijekla emigranta koji će se svakako asimilirati a ne da ta sredstva usmjeri ka zadržavanju tih ljudi na područima na kojem žele provesti svoj inženjering, tko je mogao u to vrijeme pretpostaviti nastanak tehnologije fotografije i interneta sa brzim protokom informavicija i ovakav razvoj geopolitičkih događaja 200 godina unaprijed gdje ćemo ja i ti međusobno komunicirati i dokazivati nešto putem tih hebenih starih nadgrobnih spomenika udaljenih 10000 kilometara, zašto se emigranti iz današnje Hrvatske sa očito slavenskim prezimenima na Ellis islandu upisuju kao Austrijanci, Mađari ili Venecijanci...

Nema prevelike razlike između tebe i kolege Lesnidara koji bulazmi o časnim sestrama, osim što si ti očito inteligentniji.

PS trebao si pristati na pogodbu, jer vidiš, ja nemam tu fotografiju. Naime, blefirao sam. Sada ti se opet javljaju dvije opcije kako protumačiti tu informaciju:
1. naravno da je nemaš, jer ne postoje hrvati štokavci prije 19.stoljeća
2. Ako on to priznaje, to je znak da je njemu jasno da je meni u stvari nebitano postojanje nadgrobnog spomenika i čvrstoća dokaza, jer je Brozek sa oceanskim umom uvijek dva koraka ispred i vidi kroz cijelo moje biće. Vjerojatno je cijela ova opcija pod brojem dva samo još jedan način kako mi se poigrava sa mozgom iz čiste dosade.

Ajmo se kladiti da znam koju ćeš opciju izabrati.

sta bi trebalo da dokaze necije mesto rodjenja u austrijskom carstvu ispisano na nadgrobnoj ploci groba u americi ???
u to vreme , prva polovina 19 veka u austrijskom carstvu kojem je pripadala i teritorija danasnje hrvatske postojala su 2 sluzbena jezika nemacki i madjarski
i jos desetak jezika (rumunski, ceski, slovacki, slovenacki, hrvatski, srpski , italijanski, poljski , rusinski , jidis) koji su se koristili u tom carstvu
i ko zna koliko jos razlicitih dijalekata u tim govornim jezicima ...

Nemoj se ljutiti, nisi dorastao.

Амо мало офф ГОРАН Иванишевић се јавно извинио , гоборио је да је морао спроводити политику и афирмисати Хрватску
Горе сте напали квалитрнтног момка!

Амо мало офф ГОРАН Иванишевић се јавно извинио , гоборио је да је морао спроводити политику и афирмисати Хрватску
Gakva glupost.

1. Ivaniševićevo izvinjenje nije izvinjenje već pravdanje.

2. Ivaniševićevo pravdanje njegovog zalaganja za ubijanje Srba nije "promocija Hrvatske", čime se pravda.

3. Ivaniševića nismo napali.

4. Valjda svakom treba da je čast da mu je predak bio oficir kraljevske vojske u otadžbini.

Gakva glupost.

1. Ivaniševićevo izvinjenje nije izvinjenje već pravdanje.

2. Ivaniševićevo pravdanje njegovog zalaganja za ubijanje Srba nije "promocija Hrvatske", čime se pravda.

3. Ivaniševića nismo napali.

4. Valjda svakom treba da je čast da mu je predak bio oficir kraljevske vojske u otadžbini.

Нисам рекоа да сте напали Иванишевића већ момка који је био искрен и имао добру вољу да разјасни.

Да те пта твој друг шта мислиш да је решење? Константни пропагадни програм који се базира на мржњи? Све и да хоћу тако моја икона на зиду то мени не дозвољава.
Остао је озбољн посао за нашу дипломатију Јер то што је Слоба сјебао скоро да није Хитлер.
Хоћеш да се враћаш у нормалне токове или мислиш да је хрејтовање решење на којем потенцираш?

Goran Ivanišević je ponesen "nacionalnim zanosom" kao i svi bivši Srbi koji nose težak teret stalnog dokazivanja koje se u Hrvatskoj obično odnosi na negaciju srpstva, načinio ovaj gaf. Nije korektno to skrivati. Skrivanjem takvih stvari prouzrokovali smo Jasenovac i Oluju.

Goran Ivanišević je ponesen "nacionalnim zanosom" kao i svi bivši Srbi koji nose težak teret stalnog dokazivanja koje se u Hrvatskoj obično odnosi na negaciju srpstva, načinio ovaj gaf. Nije korektno to skrivati. Skrivanjem takvih stvari prouzrokovali smo Jasenovac i Oluju.

дај бре шчигледно не причамо о итсој изјави а прикачити мени да негирам Јасеновац и Олују ужанско је подмуло.

Да те пта твој друг шта мислиш да је решење? Константни пропагадни програм који се базира на мржњи? Све и да хоћу тако моја икона на зиду то мени не дозвољава.
Остао је озбољн посао за нашу дипломатију Јер то што је Слоба сјебао скоро да није Хитлер.
Хоћеш да се враћаш у нормалне токове или мислиш да је хрејтовање решење на којем потенцираш?
Ovo je afirmacija "kulture sećanja" što istorija zapravo jeste. Zabijanje glave u pesak pred hrvatskom patologijom briše naše žrtve i uzroke njihovog stradanja. No hate, just truth . No justice, no peace

Sloba ima svojih grešaka, ali nisu njegovi ljudi išli od kuće do kuće u mom naselju i tražili Srbe. Odlično znam ko je to bio i ko im je komandovao. I to nije bio Sloba. On je samo zabijao glavu u pesak

Back