НАТО бомбардовање Републике Српске

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Još je zanimljiva jedna stvar, u vrijeme neposredno prije Oluje i u vrijeme ofenzive u zapadnoj Bosni, zanimljivo je ponašanje VJ. Prije Oluje se gomilaju velike snage u Istočnoj Slavoniji, a zna se da će HV napasti na zapadu, kad HV napada, nema nikakve reakcije u IS, u vremenu operacija na zapadu Bosne i pred Dayton, kada je Hrvatska prijetila da će vojno vratiti Istočnu Slavoniju, jedinice VJ se postepeno izvlače natrag. Ovo pokazuje na očiti pokušaj blefa i tješenja Srba preko Drine i nespremnosti za ozbiljniji angažman i borbu gdje se može ginut na veliko.

Čemu sad ova karta na srpstvo i mržnju?
Da pojasnim koga šta kopka.
Po čemu su prof jedinice VJ bile bolje od VRS jedinica a HV nisu?
Napisao sam više puta da su prof. HV jedinice bile bolje od prof. VRS jedinica, ali ti je domoljublje očigledno pomutilo razum.
Jel možda superiornost srpske rase u pitanju? Ili je VJ automatski jača jer je SRJ veća od Hrvatske numerički? Nije mi ta tvoja analogija jasna baš. VRS je neprobojna za HV jer je iskusna, a VJ zato što je VJ i zato što je sudjelovala u nekim limitiranim napadnim čarkama uz sudjelovanje sa VRS. Još povlačiš analogiju sa Kosovom 99. i OVK. :cool:
Preće biti da ti ciljaš na superiornost hrvatske "rase". Numerička prednost može da bude odlučujuća u nekim okolnostima (vidi Wehrmact vs USA), ali ja je nigde nisam spominjao - opet lupetaš. Ko kaže da je VRS neprobojna za HV? Rekao sam da su najbolje VRS jedinice neprobojne za HV, naveo ti podatke, a ti odgovorio lupetanjima. Bitke u Istočnoj Bosni i na Kosovu (recimo Paštrik) su sve samo nisu bile "čarke" - ali jasno mi je da je ta spoznaja previše bolna za tebe, tako da nastavi da fantaziraš.
I što sad? Pa djelovi JNA (mislim na srbiju) koji su se prebacivali iz Hrvatske su kasnije otišli u BiH, tako da je ista stvar, no nećemo o tome sad, nebitno je.
Kakve veze ima koliko je od onih 145 hiljada posle otišlo u BiH sa stanovišta odgovora na pitanje koliko je Srbijanaca bilo u HR? Da li ti uopšte razmisliš pre nego što nešto napišeš ili samo eto tako naklapaš?

Ma nema to veze što ti pričaš sa moralom, VJ se koristila samo u napadnim operacijama gdje se nisu očekivali veliki gubitci, slanje vojske da izgine u Hrvatsku nije nikad bila opcija, eventualno napad preko Istočne Slavonije. Na temelju čega ti zaključuješ da nebi pobijedio HV? Na temelju angažmana VJ na Kosovu 99.? :hahaha: i na temelju floskula silna Srbija i VJ? Kažem ti, razumijem vas u potpunosti, ostaje vam vječno izvlačenje tipa imali smo tigra kojeg nismo upotrijebili, da smo ga upotrijebili vi bi izgubili, i meni je to potpuno razumljivo jer si time uljepšavate neke stvari, al ok.
VJ nije očekivala velike gubitke na Kosovu 99 usled NATO avijacije plus OVK? :eek: HV ne bi pobedio jer gbr ne bi probila VJ prof. jedinice - jer bi se ove potonje branile i jer ne bi bilo dovoljno gbr. Nužnost napada preko Istočne Slavonije postoji samo u tvojoj glavi. Zapravo, ja razumem vašu potrebu da slavnu pobedu na silnim hrvatskim Srbima proglasite pobedom nad Srbijom - ali hebiga, činjenice su surove, tako da mi jasno vaša potreba da guslate o "VJ tigru", "200 dobrovoljaca" "sanducima, dezerterima" blabla bla

Još je zanimljiva jedna stvar, u vrijeme neposredno prije Oluje i u vrijeme ofenzive u zapadnoj Bosni, zanimljivo je ponašanje VJ. Prije Oluje se gomilaju velike snage u Istočnoj Slavoniji, a zna se da će HV napasti na zapadu, kad HV napada, nema nikakve reakcije u IS, u vremenu operacija na zapadu Bosne i pred Dayton, kada je Hrvatska prijetila da će vojno vratiti Istočnu Slavoniju, jedinice VJ se postepeno izvlače natrag. Ovo pokazuje na očiti pokušaj blefa i tješenja Srba preko Drine i nespremnosti za ozbiljniji angažman i borbu gdje se može ginut na veliko.

Sloba je zbog pritiska od MZ odustao od vojnog angažmana u HR mnogo pre Oluje - otuda sve te radnje. Prirodno da VJ ne bi imao šanse da odbrani RSK da se podigao 1. avgusta 95, ali kao što sam već rekao, da nije bilo MZ VJ bi se angažovao u RSK mnogo pre Oluje i to bi bilo to.

To nikad nije bilo u planu, tako da je ovo potpuno gatanje. VJ je prebacila snage u IS ali nikad nije napala jer nema šanse da bi probila liniju, možemo mi špekulirat sad koliko hoćemo, činjenica je da nikakva pojačanja nisu poslata prije Oluje, činjenica je da su poslata pojačanja u Slavoniju jer graniči sa Srbijom, ali da nikad nije bilo napada VJ, tako da ti ovo neslanje snaga u "rsk" i nenapadanje preko IS dodje na isto, uzrok neaktivnosti je isti. ;)
Naravno da nije bilo u planu - zbog pritiska MZ. Ti sve vreme spekulišeš kada tvrdiš šta bi se desilo da je VJ u IS itd itd Mi se ovde samo spekulacijama i bavimo.

Da pojasnim koga šta kopka.

Niti mrzim Srbe niti me kopka išta.

Napisao sam više puta da su prof. HV jedinice bile bolje od prof. VRS jedinica, ali ti je domoljublje očigledno pomutilo razum.
Po čemu su jedinice VJ bile bolje od prof jedinica HV? Jel zato što su srpske? Ajde mi navedi jedan jedini razlog i argument.

Preće biti da ti ciljaš na superiornost hrvatske "rase". Numerička prednost može da bude odlučujuća u nekim okolnostima (vidi Wehrmact vs USA), ali ja je nigde nisam spominjao - opet lupetaš. Ko kaže da je VRS neprobojna za HV? Rekao sam da su najbolje VRS jedinice neprobojne za HV, naveo ti podatke, a ti odgovorio lupetanjima. Bitke u Istočnoj Bosni i na Kosovu (recimo Paštrik) su sve samo nisu bile "čarke" - ali jasno mi je da je ta spoznaja previše bolna za tebe, tako da nastavi da fantaziraš.

Ja ne ciljam na superiornost rase (nisam nacist), nego realno sagledavam situaciju, jedini tko fantazira ovdje si ti.

Kakve veze ima koliko je od onih 145 hiljada posle otišlo u BiH sa stanovišta odgovora na pitanje koliko je Srbijanaca bilo u HR? Da li ti uopšte razmisliš pre nego što nešto napišeš ili samo eto tako naklapaš?

Opet ponavljam da je Srba iz Srbije i Crnogoraca bilo 244 tisuća ukupno u Hrvatskoj, kasnije se dio njih prebacio u Bosnu, sve što se ikad skupilo, bilo profesionalnog dijela, dobrovoljaca ili nasilno mobiliziranog, skupilo se 91. u Hrvatskoj. Očito ti i VSO izvor nije dovoljan.

VJ nije očekivala velike gubitke na Kosovu 99 usled NATO avijacije plus OVK?

Očito nije kad se povukla sa Kosova neposredno prije kopnene intervencije. A trpjela je zračne napade samo zato jer je Klinton napravio pogrešku kad je na početku operacije Allied Force na TV-u rekao da neće slati kopnene snage.

HV ne bi pobedio jer gbr ne bi probila VJ prof. jedinice - jer bi se ove potonje branile i jer ne bi bilo dovoljno gbr.

Ja tvrdim da VJ, tj zapovjednici uopće nisu imala snage ni muda da išta pošalju u izgubljenu bitku a ti kako hoćeš.

Nužnost napada preko Istočne Slavonije postoji samo u tvojoj glavi.

Uopće nisam rekao da je napad VJ bio nužan. Radilo se o pokušaju blefa, i to tamo gdje se jedino moglo, u IS koja graniči sa Srbijom, isto tako su i prijetnje slanjem pojačanja na zapad verbalni blef. Ono je bio konkretni.

Zapravo, ja razumem vašu potrebu da slavnu pobedu na silnim hrvatskim Srbima proglasite pobedom nad Srbijom - ali hebiga, činjenice su surove, tako da mi jasno vaša potreba da guslate o "VJ tigru", "200 dobrovoljaca" "sanducima, dezerterima" blabla bla

Srbi su napravili svoju paradržavu tako da su bili krajinski, a ne hrvatski Srbi. Isto kao što Srbi iz RS-a nisu bili bosanski Srbi. Ja samo govorim o činjenicama i realnom psihološkom sagledavanju konkretnih djelovanja VJ i blefiranja, kao i izvadaka sa VSO. Ovo što ti govoriš nisu činjenice nego gatanja i insinuacije.

Naravno da nije bilo u planu - zbog pritiska MZ. Ti sve vreme spekulišeš kada tvrdiš šta bi se desilo da je VJ u IS itd itd Mi se ovde samo spekulacijama i bavimo.

Kako to da je bilo pritisaka MZ u ovom slučaju, a u angažiranju u Podrinju nije? Da je netko htio poslat VJ, mogao je, samo što se nije baš htjelo ginut i borit u takvoj vrsti napada. Pusti napadne operacije u Podrinju.

Poslednja izmena od moderatora:
Po čemu su jedinice VJ bile bolje od prof jedinica HV? Jel zato što su srpske? Ajde mi navedi jedan jedini razlog i argument.
Već sam naveo da su gbr bile jače od prof. VJ jedinica - ali da u napada na njih ne bi imale uspeha (kao što nisu imale u uspeha protiv jakih jedinica VRS). Da li je tebi jasno da je odbrana mnogo lakša od napada? Samim tim, jedinica koja se brani može da bude daleko slabija i opet da porazi jedinicu koja napada.

Opet ponavljam da je Srba iz Srbije i Crnogoraca bilo 244 tisuća ukupno u Hrvatskoj, kasnije se dio njih prebacio u Bosnu, sve što se ikad skupilo, bilo profesionalnog dijela, dobrovoljaca ili nasilno mobiliziranog, skupilo se 91. u Hrvatskoj. Očito ti i VSO izvor nije dovoljan.
Ni u jednom trenutku broj Srba iz Srbije u HR nije prelazio navedenu cifru od 145 hiljada- Broj od 244 uključuje jedinice iz Bosne - kakve to veze ima sa mojom tvrdnjom

Očito nije kad se povukla sa Kosova neposredno prije kopnene intervencije. A trpjela je zračne napade samo zato jer je Klinton napravio pogrešku kad je na početku operacije Allied Force na TV-u rekao da neće slati kopnene snage.
Uticaj avijacije na pešadiju (npr. A-10) je ogroman i ne može da se poredi ni sa čim u okviru vojski balkanskih država - mali gubci VJ su posledica između ostalog kvaliteta VJ. Iz činjenica da je bilo malo gubitaka, uopšte ne sledi nespremnost neke jedinice na gubitke.

Ja tvrdim da VJ, tj zapovjednici uopće nisu imala snage ni muda da išta pošalju u izgubljenu bitku a ti kako hoćeš.
Nastavi da tvrdiš.
Srbi su napravili svoju paradržavu tako da su bili krajinski, a ne hrvatski Srbi. Isto kao što Srbi iz RS-a nisu bili bosanski Srbi. Ja samo govorim o činjenicama i realnom psihološkom sagledavanju konkretnih djelovanja VJ i blefiranja, kao i izvadaka sa VSO. Ovo što ti govoriš nisu činjenice nego gatanja i insinuacije.
Mislim da se u našoj prepisci jasno vidi ko (1) se služi podacima i ko (2) gata i insinuira.

Kako to da je bilo pritisaka MZ u ovom slučaju, a u angažiranju u Podrinju nije? Da je netko htio poslat VJ, mogao je, samo što se nije baš htjelo ginut i borit u takvoj vrsti napada. Pusti napadne operacije u Podrinju.
Zato što su Bošnjaci u tom slučaju upali u Srbiju, što nije odgovaralo MZ. Pročitaj sve zapisnike VSO na sense-agency sajtu i sve će ti biti jasno o uticaju MZ na ponašanje Srbije i VJ mnogo pre Oluje (sankcije, pretnje bombardovanjem, pretnje destabilizacijom na Kosovu itd itd)

Već sam naveo da su gbr bile jače od prof. VJ jedinica - ali da u napada na njih ne bi imale uspeha

Vidiš da si talentirani gatar, ne samo da sve znaš, nego proričeš što bi se dogodilo u alternativnim vremenskim pravcima, tarot je prava stvar za tebe.

kao što nisu imale u uspeha protiv jakih jedinica VRS

Gdje to nisu imali uspjeha protiv bilo kojih jedinica VRS? Hoćemo opet na Unu ili?

Da li je tebi jasno da je odbrana mnogo lakša od napada? Samim tim, jedinica koja se brani može da bude daleko slabija i opet da porazi jedinicu koja napada.

Ja govorim da nitko nebi imao muda 94. ili 95. ista stvar, poslat 20 tisuća ljudi (ne znam otkud ti ova cifra al ok) da ginu za neku kamenu selendru u Hrvatskoj, a ti kako hoćeš. Sve što je VJ i poduzela bio je blef koji sam dokazao u više navrata.

Ni u jednom trenutku broj Srba iz Srbije u HR nije prelazio navedenu cifru od 145 hiljada- Broj od 244 uključuje jedinice iz Bosne - kakve to veze ima sa mojom tvrdnjom

Ja ti kažem da je 244 tisuće ljudi iz SRJ bilo na teritoriji RH I BiH 91. i 92. što se i govori u VSO, ali očito ne znaš pročitat, ili ne želiš shvatit. Vjerojatno su ovi stenogrami vremenska urota tadašnjeg vojno-političkog vrha koji je na tom sastanku poslao krivi podatak da se ja i ti 2013. prepiremo oko toga. Jako je izvjesno da su svi 91. bili u Hrvatskoj. 91. u Bosni nisu imali što raditi nego su prešli u nju 92. početkom rata, tako da podatak o 145 tisuća objesi tom marijanu za rep.

Uticaj avijacije na pešadiju (npr. A-10) je ogroman i ne može da se poredi ni sa čim u okviru vojski balkanskih država - mali gubci VJ su posledica između ostalog kvaliteta VJ. Iz činjenica da je bilo malo gubitaka, uopšte ne sledi nespremnost neke jedinice na gubitke.
Avijacija koja se upotrebljava sama, bez sudjelovanja ostalih vojnih grana je kilava i neefikasna protiv ukopane vojske u kosovskim šumarcima.

Nastavi da tvrdiš.

Hoću.

Mislim da se u našoj prepisci jasno vidi ko (1) se služi podacima i ko (2) gata i insinuira.

Naravno, ja ti nacrtam sve što se tiče broja vojnika iz SRJ 91. i 92. u Hrvatskoj, dam ti nepobitne i neoborive dokaze, a ti opet po svome. Ako ti je Marijan sveta knjiga što kažeš na njegov podatak o 10 tisuća mrtvih srpskih vojnika u Vukovaru? Ili prihvačaš samo one podatke koji ti odgovaraju?

Poslednja izmena:
Avijacija koja se upotrebljava sama, bez sudjelovanja ostalih vojnih grana je kilava i neefikasna protiv ukopane vojske u kosovskim šumarcima.

NATO je imao "pjesastvo" u obliku OVK i raznoraznih dobrovoljaca u oviru "Atlantske brigade" i slicnih formacija ali je ipak snaga tih jedinica bila slaba. Najzesce borbe su vodjene oko karaule Kosare i tu siptari nisu uspeli da probiju polozaje VJ iz albanije iako su imali kako "topnicku" podrsku iz Albanije, tako i podrsku NATO avijacije.

Vidiš da si talentirani gatar, ne samo da sve znaš, nego proričeš što bi se dogodilo u alternativnim vremenskim pravcima, tarot je prava stvar za tebe.

Gdje to nisu imali uspjeha protiv bilo kojih jedinica VRS? Hoćemo opet na Unu ili?
Možda bolje da pročitaš ono što sam napisao o Južnom potezu još jedanput. Nesupesi gbr protiv solidnijih brigada/jedinica su nepuitni svakom osim hrvatskm domoljublju. Da ponovim (ovog puta poslednji put, jer vidim da si otporan na razum): 7. gbr protiv 7. kupreske, 7. gbr protiv jednog bataljona RSK neposredno pred Oluju (podatak možeš naći u knjizi Balkan Battlegrounds), 5. gbr u op Leto 95, 7. gbr i 4. gbr u operaciji Zima 94, 2. gbr pred Petrinjom (jedan njen pb) itd itd

Ja govorim da nitko nebi imao muda 94. ili 95. ista stvar, poslat 20 tisuća ljudi (ne znam otkud ti ova cifra al ok) da ginu za neku kamenu selendru u Hrvatskoj, a ti kako hoćeš. Sve što je VJ i poduzela bio je blef koji sam dokazao u više navrata.
Siguran sam da ti znaš jako mnogo o mudima.

Ja ti kažem da je 244 tisuće ljudi iz SRJ bilo na teritoriji RH I BiH 91. i 92. što se i govori u VSO, ali očito ne znaš pročitat, ili ne želiš shvatit. Vjerojatno su ovi stenogrami vremenska urota tadašnjeg vojno-političkog vrha koji je na tom sastanku poslao krivi podatak da se ja i ti 2013. prepiremo oko toga. Jako je izvjesno da su svi 91. bili u Hrvatskoj. 91. u Bosni nisu imali što raditi nego su prešli u nju 92. početkom rata, tako da podatak o 145 tisuća objesi tom marijanu za rep.
:D Aha - dakle Marijan Davor nema pojma ali zato Ghostbuster zna! :roll:

Zato je i postojao OVK, da natera VJ na pokret, navodi avijaciju itd. itd.
Naravno, ja ti nacrtam sve što se tiče broja vojnika iz SRJ 91. i 92. u Hrvatskoj, dam ti nepobitne i neoborive dokaze, a ti opet po svome. Ako ti je Marijan sveta knjiga što kažeš na njegov podatak o 10 tisuća mrtvih srpskih vojnika u Vukovaru? Ili prihvačaš samo one podatke koji ti odgovaraju?
Opet je Davor Marijan problem, majku li mu njegovu! Mislim nezgodno je to kad te zemljak pokopa. Brojka o 10 000 srpskih vojnika nije tvrdnja Davora Marijana, ali siguran sam da to dobro znaš.

NATO je imao "pjesastvo" u obliku OVK i raznoraznih dobrovoljaca u oviru "Atlantske brigade" i slicnih formacija ali je ipak snaga tih jedinica bila slaba. Najzesce borbe su vodjene oko karaule Kosare i tu siptari nisu uspeli da probiju polozaje VJ iz albanije iako su imali kako "topnicku" podrsku iz Albanije, tako i podrsku NATO avijacije.

VJ je bila prevelik zalogaj za OVK, ipak se radilo o gerili. Ja ne kažem da NATO nije imao koristi od OVK koja je mogla nekako odavat položaje i izvlačit protivnika na čistinu, ali slabo je to sve bilo. Na Košarama je bilo drugačije jer je to odmah kraj granice i bilo je artiljerijskih duela. Sve u svemu VJ je na Kosovu imala iznenadjujuce male gubitke.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Operacija_Bura
http://sr.wikipedia.org/wiki/Митровданска_офанзива_1992.

Obrati paznju kako vasi mudro precutkuju odnos snaga i gubitke.

Odnos snaga je bio 8:1 (40000:5000) a u zrtvama 580:40 u vasu korist.

Komandant zdruzenih snaga HV, HVO i ABiH je bio osobno J. Bobetko.

Rec je o najzescoj borbi za celo vreme rata u BiH.

Cifre su potpuno netačne. U leto i jesen Hercegovački korpus je ceo imao oko 8.000 vojnika, sama Nevesinjska brigada je imala max 2000 (verovatno 1500), bilećki dobrovoljci oko 100 i to je to (seseljevci na nivou voda).
HV i HVO nisu teoretske sanse imali da mobilisu 50 000 vojnika na jednom pravcu u to vreme. Pretpostavljam da su angazovali po tri brigade u dva esalona (dakle oko 10 000-15 000 vojnika)
Inače, sama ofanziva jeste bila potpuni neuspeh.

Aha - dakle Marijan Davor nema pojma ali zato Ghostbuster zna! :roll:

Naravno da znam. Ja sve znam i s tobom sam završio. Ugodan život ti želim.

Intervju s autorom knjige 'Bitka za Vukovar', Davorom Marijanom
Iako je srbijanska strana objavila da je u borbama za Vukovar poginulo oko 1,400 vojnika JNA, podaci kojima raspolažu hrvatski povjesničari drastično se razlikuju.

"Naše procjene su daleko veće, praktično za jednu nulu."
.

http://www.bbc.co.uk/croatian/indepth/story/2005/11/051118_vukovar_int.shtml

Poslednja izmena:

Ovdje ni na srpskim izvorima nema podataka koje su jedinice napadale i u kojem obimu. Sve je šturo i špekulativno.

Sa takvom glavom kakvu imaš, život ti sasvim sigurno neće biti ugodan. U intervju kaže da hrvatski istoričar navode cifru od 10 000 vojnika, ne on. Da si čitao njegove knjige o Vukovaru, znao bi da on ne stoji iza te cifre.

"Naše procjene su daleko veće, praktično za jednu nulu.

Hrvatske procjene su da je JNA izgubila oko 300, 400 različitih oklopnih vozila."

Marijan dodaje da je u Hrvatskoj objavljeno kako je u borbama za Vukovar srušeno i 29 aviona JNA, no njegove je procjena da je riječ o najviše 10-tak srušenih letjelica.

Ti ne razumiješ čitajući ovaj rečenični sklop da upravo on navodi taj podatak? Znači, kad stavljaš u intervjuu navodnike, onda valjda citiraš Marijana a ne antu i stipu, jedino demantira podatke o avionima koji su se pojavili u Hrvatskoj a nije ih on iznio.

Cifre su potpuno netačne. U leto i jesen Hercegovački korpus je ceo imao oko 8.000 vojnika, sama Nevesinjska brigada je imala max 2000 (verovatno 1500), bilećki dobrovoljci oko 100 i to je to (seseljevci na nivou voda).
HV i HVO nisu teoretske sanse imali da mobilisu 50 000 vojnika na jednom pravcu u to vreme. Pretpostavljam da su angazovali po tri brigade u dva esalona (dakle oko 10 000-15 000 vojnika)
Inače, sama ofanziva jeste bila potpuni neuspeh.

Mislim da gresis za podatke o HK jer je u to vreme imao oko 16000 boraca zajedno sa jedinicama iz Foce i Cajnica. Kasnije se taj broj osipao posto su mnogi otisli na fakultet ili su napustili redove po nekom drugom osnovu.

Nevesinjska brigada jeste brojala 4000 ljudi ali na dugackom frontu od Brstanika pa maltene do Konjica. Na glavnom pravcu napada nije bilo vise od 2000 ljudi, dok ih u trenutku napada na linijama fronta nije bilo ni 30% od toga.
HV je u toj akciji dala najsnazniju artiljerijsku podrsku koja je vidjena tokom celog rata.

a) podaci sa srpske strane su tacni
b hrvati nikada nisu izasli sa svojim podacima, sto je jako indikativno.
c) zaboravio si i na ABiH komponentu koja je tada bila u ljubavi sa Hrvatima i bukvalno po krahu te operacije je formirala IV korpus muslimanske vojske. Dakle, rec je bila o citavom korpusu cije ljudstvo je brojalo preko 9 brigada.

Summa summarum, sa neprijateljske snage je direktno ili indirektno ucestvovalo min12 brigada

Cudno je da se niko od istoricara sa srpske strane nikada nije pozabavio ovim dogadjajem

Ovdje ni na srpskim izvorima nema podataka koje su jedinice napadale i u kojem obimu. Sve je šturo i špekulativno.

Ti ne razumiješ čitajući ovaj rečenični sklop da upravo on navodi taj podatak? Znači, kad stavljaš u intervjuu navodnike, onda valjda citiraš Marijana a ne antu i stipu, jedino demantira podatke o avionima koji su se pojavili u Hrvatskoj a nije ih on iznio.
U članku "Bitka za Vukovar", Marijan se navodi brojku od više hiljada poginulih i to je to. U knjizi "Bitka za Vukovar", opet ista stvari, nigde ni govora o 10 000 itd. Očito, da Marijan lično misli da je taj broj tačan, zašto ga nije izneo u svojim naučnim radovima? Pa jednostavno, ne misli da je tačan, sa druge strane, to što si ti naveo je javni intervju i on mora da se pazi.

Eto, bar da se u necemu slozimo.
Ali je definitivno odnos snaga bio jako nepovoljan po Srbe. Doduse, posle odbijanja glavnog napada nakon prvog dana borbi, vise i nije bilo vecih pokusaja za probijanje srpskih polozaja.

Fora je u tome da su visestruko brojnije neprijateljske snage kojima su potporu davale i GB nisu uspele da zauzmu polozaje lokalnih radnika i seljaka (ne nekih specijalnih jedinica) koji su taj dan bili u vrlo opustenom stanju.

E to je bio uspeh
I onda zamisli, na isti dan, 2 godine posle muslimani pokusaju da diverzantskim snagama zauzmu Nevesinje i dozive totalni fijasko.
Nekada je Sv. Dimitrije sacuvao Solun od napada Slovena i Avara a u nedavnoj proslosti je sacuvao pravoslavne Slovene od katolickih i muslimanskih Slovena :D

Mislim da gresis za podatke o HK jer je u to vreme imao oko 16000 boraca zajedno sa jedinicama iz Foce i Cajnica. Kasnije se taj broj osipao posto su mnogi otisli na fakultet ili su napustili redove po nekom drugom osnovu.

Nevesinjska brigada jeste brojala 4000 ljudi ali na dugackom frontu od Brstanika pa maltene do Konjica. Na glavnom pravcu napada nije bilo vise od 2000 ljudi, dok ih u trenutku napada na linijama fronta nije bilo ni 30% od toga.
HV je u toj akciji dala najsnazniju artiljerijsku podrsku koja je vidjena tokom celog rata.

a) podaci sa srpske strane su tacni
b hrvati nikada nisu izasli sa svojim podacima, sto je jako indikativno.
c) zaboravio si i na ABiH komponentu koja je tada bila u ljubavi sa Hrvatima i bukvalno po krahu te operacije je formirala IV korpus muslimanske vojske. Dakle, rec je bila o citavom korpusu cije ljudstvo je brojalo preko 9 brigada.

Summa summarum, sa neprijateljske snage je direktno ili indirektno ucestvovalo min12 brigada

Cudno je da se niko od istoricara sa srpske strane nikada nije pozabavio ovim dogadjajem
Da, u pravu si, sa ostalim opštinama bilo je toliko. I dalje sam skeptičan spram tvrdnje da je Nevesinjska brigada imala 5000 vojnika. Mislim, opština Nevesinje je po popisu iz 91-e imala oko 10 000 Srba, dakle 5000 vojnika je nerealno. Jedino ako je Nevesinjska uključila izbegle Srbe iz Mostara. Ali čak i tad, sumnjam da ih je bilo tako mnogo, mada nije nemoguće.

Zašto misliš da je prisustvo ARBiH bilo brojno značajno?
Inače, bilo bi interesantno pročitati članak o operaciji Bura od Jakše Raguža.

I meni je cudno da su srpski izvori za Buru toliko sturi, inace uopce nije poznato koje jedinice su tamo sudjelovale od Hrvata i Muslimana. Stvarno je cudno sto se nitko od povjesnicara i kopaca nije usudio bolje istrazit taj slucaj. Inace za Unu se znalo koji su gubitci a za ovo se ne zna.

Pa onaj koji je pisao na Wiki je bio stur. Sto se tice gubitaka oni su bili 42 coveka (ali ako se secam dobro, da je na kraju bilo 57 poginulih sa podleglim ranjenicima). To su minimalni gubici u odnosu na silinu udara i na faktor iznenadjenja.
Srbi nisu mogli znati za gubitke sa druge strane jer su stitili liniju fronta. Znali su samo za gubitke onih protivnickih vojnika koji su nastradali i ostali u dubini srpske teritorije.
Ali sa hrvatske strane su podaci zadivljujuce sturi jer je ipak u pitanju bio vrlo zestok obracun,

Evo, nadjoh nesto sto je neko pisao na Krsti o tome:
Na danasnji dan, pre 20 godina, u ranim jutarnjim satima su brojne, mesovite, hrvatsko-muslimanske snage napale polozaje Nevesinjske brigade, Hercegovackog korpusa Vojske Republike Srpske u velikoj operaciji koja je nosila naziv "Bura".

Napad je planirao i predvodio hrvatski general Janko Bobetko. Napad je poceo prvim jutarnjim casovima. Plan je bio, buduci da je Mitrovdan slava koju slavi dosta boraca iz podrucja Nevesinja i okolnih sela, da se srbima nanesu teski gubici zbog slabije borbene gotovosti, da se probije front, da se uzme grad Nevesinje i da se nastavi dalje ka Gacku, Bileci, Foci i da se dodje do granice tadasnje SRJ. Dugorocne prognoze su bile optimisticke, jer se verovalo ako se front priblizi samim granicama SRJ, da ce se po automatizmu "dici ustanci" u Sandzaku i KiM.

Oko 4200 srpskih boraca je drzalo front u duzini od oko 100 Km. Napale su ih snage koje su brojale problizno 40 000 vojnika. Za 6 dana je ispaljeno preko 20 000 granata po polozajima srpske vojske. Na iznenadjenje nesretnih boraca koji su bili u prvim borbenim redovima, poceli su da pristizu kombiji i autobusi iz Nevesinja sa ljudima koji su bili na slavi kod svoje rodbine, kao i starci i zene. Ovaj neverovatan prizor je snimljen sa amaterskim kamerama, pustao se na RTS-u sada davne 1993. god. Kotu 690 (hrv - Scepan Kriz) su drzali Vukovi, pripadnici nevesinjske brigade na celu sa majorom Ivkovicem. Bas na toj Koti 690 je poginuo hrvatski legendarni borac Bozan Simovic. Polozaje oko sela Vranjevici je drzao legendarni Radovan Radovic sa bileckim dobrovoljcima.

Nevesinjska brigada je oformljena nekoliko meseci ranije, nije bilo rezervnih polozaja u dubini teritorije iz razloga sto je bilo brojnih srpskih sela uz samu liniju fronta.

Snage hrvatskog vijeca odbrane, postrojba za posebne namjene Ludvig Pavlovic, postrojba Ante Bruno Busic, ATJ Sirokobrijeska Kaznjenicka bojna, mostarske bojne, hercegovacka brigada, blagajske crne mambe, nekoliko odreda mudzahedina sa muslimanskim vojnicima iz Mostara i okoline su ucestvovale u ofanzivi.

Napad je uspesno odbijen posle nekoliko dana, nije izgubljen nijedan deo teritorije, srpska vojska je imala 42 mrtva i oko 350 ranjenih, dok su hrvatsko-muslimanske snage imale izmedju 600-900 mrtvih i oko 2400 ranjenih. (prema hrvatskim izvorima - 580 mrtvih i 1300 ranjenih)

Malo ko zna, a i slabo se navode uspesi srpske vojske uopste, da je Mitrovdanska ofanziva 8. Novembra 1992. god. bila najveca bitka u prethodnom ratu, po broju vojnika, broju utrosene municije i granata, i po teritoriji koja je napadana.

Nakon te bitke, pa sve do kraja rata, nikada vise hrvatsko-muslimanske snage nisu napale taj front istom ili pribliznom zestinom. Razlog tome je i pocetak hrvatsko-muslimanskog sukoba u dolini Neretve.

Od ustanka "Nevesinjska puska" pa do poslednjeg rata, na tom podrucju Hercegovine je uvek postojala tiha netrpeljivost medju hrvatima, muslimanima i srbima. Srpski narod je bio resen da sacuva svoje. Cinjenice govore u prilog tome. Polozaje koje je srpska vojska drzala 1992 god. su i danas u Republici Srpskoj.

Ponovni pokusaj Mitrovdanske ofanzive se desio 1994 god., tada su napad pokusali muslimani sa mudzahedinima, O bilansu poginulih se malo zna, izvori su prilicno nepouzdani, samo se zna da je napad uspesno odbijen, trajao je jedan dan, srpska vosjka je imala 12 poginulih i 32 ranjena, dok se za muslimane prema niekim izvorima navodi brojka od oko 200 poginulih.

Zašto misliš da je prisustvo ARBiH bilo brojno značajno?
Inače, bilo bi interesantno pročitati članak o operaciji Bura od Jakše Raguža.

ABiH je poziciono bila naslonjena na polozaje Nevesinjske brogade mnogo vise nego sto je bio HVO. Nisu morali ni da ucestvuju direktno u akciji ali su bili permanentni izvor pretnje jer su imali veliko ljudstvo (i slabo naoruzanje u to vreme).

ABiH je poziciono bila naslonjena na polozaje Nevesinjske brogade mnogo vise nego sto je bio HVO. Nisu morali ni da ucestvuju direktno u akciji ali su bili permanentni izvor pretnje jer su imali veliko ljudstvo (i slabo naoruzanje u to vreme).
Da, jedino tako ima smisla učestvovanje ARBIH - njihove snage su imale zonu odgovornost uz Nevesinjsku brigade, što je vezalo jedan deo ljudstva Nevesinjske. Teško mi je da poverujem da su direktno učestvovali u napadu.
Taj napis koji si citirao ne navodi učestvovanje HV-a. To mi je čudno, jer imam podatke da je HV učestvovao (mislim da je su u pitanju 2 gbr i još dve pešadijske). Sve u svemu, pretpostavljam da se istina nalazi u onom članku Jakše Raguža.

Malo sam "proguglao" i uspeo sam naci ovo:

Jesen i zima prosli su bez nekih posebnih desavanja. Jedino je pocetkom novembra pokusan napad na srpske linije od Mostara do Stoca, to je bila ''akcija'' za koju je znalo svako dijete i u Stocu i u okolini, moral je bio takav da su pojedini vec vidjeli zauzete sve linije oko Stoca, cak i Hrgud. Naravno nista od toga nije bilo, srbi su odbili napade, nasi su izgubili dobar dio ljudstva i to su ginuli vecinom muslimani koji su bili u elitnijim HVO jedinicama, jedino je u toku akcije poginuo i Pero Dalmatin, a i to tome se svasta nagadjalo ko i kako ga je ubio.

Malo sam "proguglao" i uspeo sam naci ovo:
Pregledao sam dokumenta koja imam: svedočenje Milivoja Petkovića u Hagu, svedočenje komandanta bataljona Ludvig Pavlović, svedočenje pripadnika komande HVO. Rečju, u napadu je učestvovalo sve što je valjalo iz HVO (po njihovim rečima), angažovila su čak ljude iz VIteza. ARBiH je učestvovao (u direktnom napadu!) preko 1. Mostarske brigade. Niko ne spominje HV, osim da je HV držao Stolac. Nemam pojma koliko je to vojnika.

ali opet stoji cinjenica da se vrlo malo zna o gubicima a oni su evidentno bili ajde da kazemo.... znacajni.
Ovo od Petkovica cu da procitam narednih dana. Mislim da je zanimljivo.

BTW da se izvinim Ghostbusteru jer sam mu neki dan za kartu sa dubrovackog ratista rekao da je "njihova". U stvari, to su karte koje je pravila CIA i ima ih i za druge vojne operacije iz tog vremena.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back