НАТО бомбардовање Републике Српске

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
To vjerovatno uključuje i bespilotne letjelice... VRS je bila veoma ozbiljna armija i jedina u posljednjih 20-30 godina koja je uhvatila 2 živa NATO pilota... i kad je probijen koridor 92. i pobijeđena hrvatska vojska mogli smo komotno da ćeramo do Beča... ;)

Ovaj govori o 36 aviona od kojih 28 borbenih, lijepo pogledaj. Nemogu vjerovat da jedan ozbiljan general može toliko insinuirat i pretpostavljat. VRS pri kraju rata u svojim redovima nije imala niti jednu postrojbu i brigadu koja je mogla parirat hrvatskim gardijskim brigadama, pogledaj samo kako su razbijene elitne brigade VRS kod Derala i Grahova sredinom 8. mjeseca kad su napravili kontranapad, Druga drinska lpbr, vukovi sa drine (slovile su kao najbolje jedinice) i ostale postrojbe od strane jedne ojačane bojne 4. gardijske i jedne bojne 7. gardijske su razbijene.

Bio sam bombardovan direktno 1995. Danas sa ove tačke zaključujem da je bombardovanje ubrzalo pregovore i sluzilo kao još jedan pritisak na RS da bude popustljivije u pregovorima.
Koliko ja znam, od 1992 do 1995 PVO Republike Srpske je oborio 3 aviona NATO: F-16 1994 Krajina,Si-Harijer 1995 Goražde i Miraž 1995-Pale. Oboreno je dosta bespilotnih letilica i najvjerovatnije oštećeno dosta aviona, koji su se uspjeli vratiti na nosače.
Oboreno je i 3 hrvatska aviona, muslimanska 2 ili 3 helikoptera, a zanimljivo je da je NATO oborio i 2 hrvatska aviona iznad BiH.

Ovo je neistina.

Poslednja izmena od moderatora:
Ovaj govori o 36 aviona od kojih 28 borbenih, lijepo pogledaj. Nemogu vjerovat da jedan ozbiljan general može toliko insinuirat i pretpostavljat. VRS pri kraju rata u svojim redovima nije imala niti jednu postrojbu i brigadu koja je mogla parirat hrvatskim gardijskim brigadama, pogledaj samo kako su razbijene elitne brigade VRS kod Derala i Grahova sredinom 8. mjeseca kad su napravili kontranapad, Druga drinska lpbr, vukovi sa drine (slovile su kao najbolje jedinice) i ostale postrojbe od strane jedne ojačane bojne 4. gardijske i jedne bojne 7. gardijske su razbijene.

Da.....opste prihvacena prica u Hrvatskoj.......o mega junastvu hrvatske vojske! Kakvi ste vi jadnici! VRS bila u opstem rasulu i izdaji te 1995. Non stop se povlacila i nije pruzala ozbiljan otpor. Naravno, tu pricu hrvati nikad nece prihvatiti jer bi im neko srusio mit.

istina je da su oborena dva hrvatska borbena aviona ,i tu bruku su precutkivali zna se ko

Ma koja 2 aviona, gdje i kada? Koje gluposti.

Da.....opste prihvacena prica u Hrvatskoj.......o mega junastvu hrvatske vojske! Kakvi ste vi jadnici! VRS bila u opstem rasulu i izdaji te 1995. Non stop se povlacila i nije pruzala ozbiljan otpor. Naravno, tu pricu hrvati nikad nece prihvatiti jer bi im neko srusio mit.

Nije se povlačila nego je nakon Oluje izvela napad na položaje 141. brigade HV-a na prepad sa ciljem da vrati Grahovo, iznenadjena pretrpjela je dosta gubitaka i izgubila položaje, zatim su u protunapad stigle 4. i 7. gardijska i razbile VRS. To je bilo na potezu Derale-Grahovo.

Izvinjavam se na kašnjenju. Mislim na oborenih 4 iz 94 godine koji su gađali fabriku oružja pored Travnika. Pronijela se priča da su u dva bili hrvatski piloti i da su poletili iz Udbina.

Hrvatski piloti poletjeli sa srpskim avionima iz Udbine i gadjali Travnik? :hahaha:

Hrvatski piloti poletjeli sa srpskim avionima iz Udbine i gadjali Travnik? :hahaha:

Ništa me ne bi čudilo... inače u srednjoj Bosni je stvarno bilo srpskih plaćenika koji su ratovali na strani HVO-a...

Inače, 1995. godine su Srbi ratovali protiv NATO-a i Amerike, dičiti se Olujom kao nekom vašom vojnom pobjedom je stvarno jadno i bijedno...

Ništa me ne bi čudilo... inače u srednjoj Bosni je stvarno bilo srpskih plaćenika koji su ratovali na strani HVO-a[/B

Jedno su plaćenici u vojsci vojnici, a drugo su piloti. Što se tiče sukoba sa VRS, znaš i sam da niti jedna jedinica VRS nije imala lijeka protiv hrvatskih gardijskih brigada pri kraju rata, Znaš i sam kako su prošle najelitnije jedinice sa Podrinja, vukovi sa drine itd u okršaju kod Derala i Grahova.

Poslednja izmena:
Nije se povlačila nego je nakon Oluje izvela napad na položaje 141. brigade HV-a na prepad sa ciljem da vrati Grahovo, iznenadjena pretrpjela je dosta gubitaka i izgubila položaje, zatim su u protunapad stigle 4. i 7. gardijska i razbile VRS. To je bilo na potezu Derale-Grahovo.

Ako cemo da pricamo o tome... Bila je cela brigada dobrovoljaca mahom iz Srbije koji su krenuli da vrate Grahovo. Doveli su ih na 2-3km od grada i rekli im da tu stanu. Nakon 2 dana je izbila pobuna i ljudi su masovno napustali polozaje razocarani sa odlukama komande.

Pouzdano znam da su se Srbi povukli iz S. Mosta i da je sam Arkan sa svojom ekipom ponovo zauzeo grad i trazio od Mladica da mu salje pojacanje. Ovaj mu je na to odgovorio "pa drzi grad koliko mozes. Kada ne budes mogao, napusti".

Eto takva se politika vodila u to vreme.

Ali je ovde rec o bombardovanju a ne o borbama na zemlji.

Ništa me ne bi čudilo... inače u srednjoj Bosni je stvarno bilo srpskih plaćenika koji su ratovali na strani HVO-a...

Mislim da nisu bili klasicni placenici vec su tu dosli preko komande VRS (koliko ja znam). Zanimljivo je da se o tome malo govori.

Inače, 1995. godine su Srbi ratovali protiv NATO-a i Amerike, dičiti se Olujom kao nekom vašom vojnom pobjedom je stvarno jadno i bijedno...

Pa dobro, i Titovi partizani su se na vrlo slican nacin dicili pobedama Crvene armije. Ista je to skola.

Jedno su plaćenici u vojsci vojnici, a drugo su piloti. Što se tiče sukoba sa VRS, znaš i sam da niti jedna jedinica VRS nije imala lijeka protiv hrvatskih gardijskih brigada pri kraju rata, Znaš i sam kako su prošle najelitnije jedinice sa Podrinja, vukovi sa drine itd u okršaju kod Derala i Grahova.

Stani.... kako je prosla IV GB HV kod Dubrovnika?
I do tih sukoba je doslo tek u zavrsnoj fazi rata kada su Srbi morali da gube teritoriju da bi se izaslo na 51/49.

Predaja Republike srpske Krajine kao i predaja dijela bosanske krajine koju su Srbi kontrolisali je dogovorena unaprijed tako da je o nekim "borbama" u to vrijeme besmisleno pricati. I srpski i hrvatski vojnici (i civili nazalost) su u tih avgustovskih i septembarskih dana 1995. bili samo statisti u jednom velikom spektaklu zvanom "Izdaja Velikog Vozda".

Tamo gdje su srbi doživjeli čisti vojnički poraz to je dogovor, a tamo gdje su dobili to je nesumnjiva pobjeda. Zaključak je da srpski vojnik nikad ne može doživjet poraz u bitci.

Stani.... kako je prosla IV GB HV kod Dubrovnika?
I do tih sukoba je doslo tek u zavrsnoj fazi rata kada su Srbi morali da gube teritoriju da bi se izaslo na 51/49.

Ti sukobi su trajali od kraja 94. prijatelju, malo se vaspitaj.

Prosli bi i Rusi i Amerikanci i Izraelci isto kao i VRS, da im je komandovao Milosevic.

Milošević nije zapovijedao sa VRS. Da su oni koji su njome zapovijedali (Mladić i Karadžić) slušali Miloševića, mnogo bolje bi prošli, samo to neki ovdje nisu u stanju shvatit.

Tamo gdje su srbi doživjeli čisti vojnički poraz to je dogovor, a tamo gdje su dobili to je nesumnjiva pobjeda. Zaključak je da srpski vojnik nikad ne može doživjet poraz u bitci.

Nije tacno. Evo na primjer Srbi su dobili Srebrenicu a i to je bio dogovor o razmjeni teritorija. A to da je pad srpskog dijela bosanske krajine unaprijed dogovoren da bi se navuklo na 49/51 je toliko vidljivo da je i malom djetetu jasno o cemu se radi.

Sve je relativno pa i pitanje sta je pobeda a sta poraz. Vi ste od oluje napravili medijski spektakl i veliku vojnicku pobedu a u stvari ste imali odresene ruke da pocistite Srbe iz Krajine posto Milosevic nije smeo da stane u zastitu tamosnjih Srba ali ne od vas vec zbog NATO-a.

Kakva je to vojnicka pobeda kada jedna vojska na osvojenih 7km dubine fronta u proseku gubi po jednog vojnika?
Hrvatska prakticno jeste ostvarila svoj cilj i nakon udaljavanja Srba iz ustava, iste udaljava sa svoje teritorije. To je cinjenicno stanje. Medjutim, o kakvim velikim pobedama tu mozemo da govorimo?!

Evo ti vrlo slican primer....

Vrlo je indikativno da se malo govori o tome da je Mladic zauzeo Srebrenicu sa cak 400 vojnika i celih 4 tenka! Nasuprot sebe je imao preko 6000 nerazoruzanih pripadnika protivnicke vojske, 400 pripadnika SFOR-a i avijaciju NATO pakta.

Inteligentnom coveku je ovo vise nego dovoljno da izvede zakljucke. Nema tog oficira na svetu koji bi se usudio da zauzima neprijateljski polozaj sa 15x manjim brojem vojnika (da zaboiravimo na SFOR i NATO)!!! Samo slepac ne zeli da razume da je to sve bilo dogovoreno.

I ja bih sada trebao sam sebe da lazem kako je to velicanstvena vojna pobeda?! Smesno.

P.S. Mnogo zesce su bile borbe prilikom probijanja muslimanskih formacija prema Tuzli prilikom kojeg je poginulo mnogo vise srpskkih vojnila ali su i muslimani tu imali jako teske gubitke (kasnije ubrojene u zrtve genocida).

Nije tacno. Evo na primjer Srbi su dobili Srebrenicu a i to je bio dogovor o razmjeni teritorija. A to da je pad srpskog dijela bosanske krajine unaprijed dogovoren da bi se navuklo na 49/51 je toliko vidljivo da je i malom djetetu jasno o cemu se radi.

Djavla se navuklo, zašto je onda dayton trajao mjesec dana kad je sve bilo dogovoreno unaprijed? Druga stvar Srbi su pred kraj rata kontrolirali 44% Bosne, ne 49. Stvar je u tome da su Srbi na 49:51 pristali tek nakon što su doživjeli poraze u bosanskoj krajini, nisu oni doživjeli poraze jer su prije toga prihvatili taj plan, obrćeš teze sa vrlo razumljivim razlogom i ciljem.

Kakva je to vojnicka pobeda kada jedna vojska na osvojenih 7km dubine fronta u proseku gubi po jednog vojnika?
Hrvatska prakticno jeste ostvarila svoj cilj i nakon udaljavanja Srba iz ustava, iste udaljava sa svoje teritorije. To je cinjenicno stanje. Medjutim, o kakvim velikim pobedama tu mozemo da govorimo?!

Neznam kako bi na ovu besmislenu izjavu uopće i odgovorio. Kakva je to vojnička pobjeda kad se izgubi što na što? HV je samo kod Petrinje izgubio 92 vojnika (poginula) u jednom danu jer nije napadao u klinovima, prema tome, stvar je da je rsk napadnuta kirurški precizno i u klinovima, srbi nisu imali nikakvog odgovora na tu taktiku. Ruku na srce bili su inferiorni ali svejedno su razbijeni gdje god su pružali otpor, na Malom Alanu prvi dan izginula čitava satnija, plan za obranu Knina nije postojao jer se nije očekivalo da će HV uopće napadat iz smjera Dinare, na skoro svim pravcima prvi dan je bio žestok otpor, ali drugog dana je uslijedio raspad sistema jer nije postojala druga linija bojišnice, niti je HV dozvolio da se ona uspostavi naknadno. Takodjer je bitno da su sve veze svk presluškivane i samo se oralo topništvom jako precizno i gusto po položajima dok su gardijske brigade probijale liniju bojišnice. Radi se o čistom vojnom porazu, nikakvom dogovoru jer se dogovori u kojima je jedna strana apsolutno gubitnička a druga dobije sve nikada ne provode. Uostalom ovo je tek mala slika svega, trebaš pogledat cjelokupnu vojno-političku situaciju na Balkanu tada, nemogu ti sve crtat i pojašnjavat u svakom retku jer ti koristiš izlizane i nelogične floskule. I BTW ovo je offtopic već tako da..

Na vase i albanske "velike pobede" ostaje ljaga sto ste imali direktnu pomoc NATO-a protiv Srba

Koga smo mi imali za saveznika ? Jedini saveznici koje smo imali bili su ruski i grcki dobrovoljci, niko vise

To je kao da sutra opet ratuju Srbija i Hrvatska s'tim sto Srbi imaju za pomoc i rusku avijaciju koja bombarduje hrvatske polozaje, a vi nikog

E da je takva situacija vi bi bili slomljeni za 4 dana a ne 4 godine kao Srbi

Na vase i albanske "velike pobede" ostaje ljaga sto ste imali direktnu pomoc NATO-a protiv Srba

Koga smo mi imali za saveznika ? Jedini saveznici koje smo imali bili su ruski i grcki dobrovoljci, niko vise

To je kao da sutra opet ratuju Srbija i Hrvatska s'tim sto Srbi imaju za pomoc i rusku avijaciju koja bombarduje hrvatske polozaje, a vi nikog

E da je takva situacija vi bi bili slomljeni za 4 dana a ne 4 godine kao Srbi

Priberi se. Kakvo nato bombardiranje srpskih polozaja u vrijeme Oluje, od toga sto je nato nekoliko sati prije oluje zbombao jedan polozaj na granici hrvatske i bosne sa kojeg je zraceno radarskim snopovima napravljen je mit o nato udarima aviona koje nitko nikad nije vidio, stvarno ne razumijem inzistiranje na tim neistinama. Usporedjivat hrvatski i albanski slucaj je u najmanju ruku debilno. Ajde mi reci kakvu je to nato stetu napravio svk? Koliko je vojnika pobio? Koje radare je to unistio? Koliko tenkova?( mislim konkretno na Oluju) Kada je to uopce bilo koordinacije izmedju HV-a i nato-a u operacijama prije namjerne sile koja opet nije bila u koordinaciji sa kopnenom ofenzivom?

Priberi se. Kakvo nato bombardiranje srpskih polozaja u vrijeme Oluje, od toga sto je nato nekoliko sati prije oluje zbombao jedan polozaj na granici hrvatske i bosne sa kojeg je zraceno radarskim snopovima napravljen je mit o nato udarima aviona koje nitko nikad nije vidio, stvarno ne razumijem inzistiranje na tim neistinama. Usporedjivat hrvatski i albanski slucaj je u najmanju ruku debilno. Ajde mi reci kakvu je to nato stetu napravio svk? Koliko je vojnika pobio? Koje radare je to unistio? Koliko tenkova?( mislim konkretno na Oluju) Kada je to uopce bilo koordinacije izmedju HV-a i nato-a u operacijama prije namjerne sile koja opet nije bila u koordinaciji sa kopnenom ofenzivom?

Akcija Oluja, na slici Ante Gotovina sa nekim crncem u sredini

Taj crnac mora da je bio pripadnik HV...

Ante-Gotovina.jpg

Djavla se navuklo, zašto je onda dayton trajao mjesec dana kad je sve bilo dogovoreno unaprijed? Druga stvar Srbi su pred kraj rata kontrolirali 44% Bosne, ne 49. Stvar je u tome da su Srbi na 49:51 pristali tek nakon što su doživjeli poraze u bosanskoj krajini, nisu oni doživjeli poraze jer su prije toga prihvatili taj plan, obrćeš teze sa vrlo razumljivim razlogom i ciljem.

Da se hrvatska vojska zaustavila prije Sipova i Mrkonjic grada (kako je bilo dogovoreno) i da su srpske opstine oko Sarajeva, Vogosca, Ilijas, Ilidza i Hadzici pale u muslimanske ruke u junu 1995 (kako je takodje bilo planirano i od strane nasih vodja) nebi bilo potrebno nista "navlaciti", odmah bi bilo 49/51 ali posto na terenu nije islo bas sve po planu onda se moralo u Dejtonu malo korigovati.

Akcija Oluja, na slici Ante Gotovina sa nekim crncem u sredini

Taj crnac mora da je bio pripadnik HV...

Ante-Gotovina.jpg

Ova slika nema veze ni sa Olujom ni sa 95. godinom :D

Da se hrvatska vojska zaustavila prije Sipova i Mrkonjic grada (kako je bilo dogovoreno) i da su srpske opstine oko Sarajeva, Vogosca, Ilijas, Ilidza i Hadzici pale u muslimanske ruke u junu 1995 (kako je takodje bilo planirano i od strane nasih vodja) nebi bilo potrebno nista "navlaciti", odmah bi bilo 49/51 ali posto na terenu nije islo bas sve po planu onda se moralo u Dejtonu malo korigovati.

Nista tu nije dogovoreno, zaracene strane su tada bili smrtni neprijatelji, svi su ocekivali da se rat zavrsi samo i to je to.

Realno Krajina se samo zbog manjka ljudi nije mogla drziti protiv Hrvatske jedino da Srbija direktno ulazi u rat.

Ta pretnja je valjda i glavni razlog sto Hrvati i Muslimani nisu isli prema Banja Luci.

Ta prijetnja je realno prijetnja praznom puskom, banja luka nikad nije ni u planovima bila cilj jer bi je i nakon zauzimanja svejedno trebali vratit Srbima, srbe je teritorijalno i vojno trebalo svest u inferioran polozaj da ih se uopce natjera na Dayton, nemojte tvrdit da su izgubili bosansku krajinu s radoscu da potpisu dayton i da su nesto dogovarali jer ako je itko bio protiv kompromisa kojim ugrozava svoje interese na tlu onda su to bili bosanski Srbi, jos da dogovaraju svoj poraz :D, gluparije.

Hah....bezi tamo hrvatu .....kako to da vrs opstaje u najkrvavijim borbama tri godine a sve padne za mesec dana!!! I ne samo to, nego je vrs bila sistematski slabljena, pocevsi od blokade na Drini, preko raznih marifetluka Milosevica i Mladica i Karadzica. Pa vi ste Krajini nekoliko meseci dolazili sa ledja. Sta mislis, ko vam je to omogucio.

Kako? Lijepo. 3 godine su u Bosanskoj krajini imali samo 5. korpus u poluokruzenju, padom rsk dolazi do potpunog preokreta jer osim sto se cijeli 5. korpus angazira prema Sani u igru ulazi HV i HVO jos se spajaju 5. i 7. Korpus ABiH, VRS je tada stvarno bila oslabljena i rastegnuta, ali se branila svejedno, cak je pokusavala vratit Grahovo i Kljuc u protunapadu, na tom ratistu je od 7. mjeseca do kraja rata VRS provodila obrambeno-napadacku (vise obrabenu) operaciju Vaganj 95. http://sr.m.wikipedia.org/wiki/Операција_Вагањ_95
Evo imas cak na srpskoj wiki. Dakle branilo se i borilo itekako. Postoji podatak da je VRS samo u 9. mjesecu na zapadnoj bosni izgubila 1200 vojnika.

Poslednja izmena:
Ovih dana objavljena je knjiga o poginulima u ratu u BiH u kojoj se ponovo operiše sa brojem od oko 33000 civila bošnjačke nacionalnosti..Na netu se zanimljivo kad se radi o lokalnim sredinama.može naći mnogo više podataka o brojevima žrtava vojnih nego civilnih lica .Neke opština ipak jesu objavile i podatke o brojevima civilnih žrtava a ti podaci dovode u sumnju broj od 33000 na nivou BiH.
Tako npr.opštini Kalesija - poginula su 62 civilna lica.,opština Zavidovići 138 opština Ilidža 215 (podaci se odnose na dijelove tih opština koje su bile pod kontrolom tzv.abih.).Uzorak od tri opštine naizgled izgleda nedovoljno ali u ove tri opštine posebno u opštinama Iližda i Zavidovići izvođena su borbena dejstva relativno velikih razmjera.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back