Pozdrav svima.
Prijavih se na forum, nadjoh nick, kakav je takav je.
Nego otisli ste od teme, "Bombardovanje RS" a prica je otisla na pad Zapadne Krajine i ne znam sta sve jos.
Posto sam bio tada pripadnik VRS, mozda mogu reci par stvari kao svjedok zbivanja.
Te '95 vojska VRS je bila DESETKOVANA. Kazu, svaki 10-ti izbacen iz stroja je desetkovana jedinica, ovo je onda bilo unistenje a ne desetkovanje.
Eh ako uzmemo da je od pocetka '92, od pocetnih 10 boraca, 2 su ili poginuli ili invalidi (izbaceni iz stroja), jos 2 su pobjegli u Srbiju ili trece zemlje. Od onih 6 sto je ostalo, 5 je bilo demoralisano, umorno i spremno za bjezaniju, tako da je ostao 1 vojnik. NATO je srusio sve komunikacione veze, nema srpske radio stanice ni TV signala, kasarne i komande napustene jer ih bombarduju. Vidimo i jasno nam je da Srbija nece pomoci, a na nas ide ABIH sa Mundzosima, Hrvati krecu da prave opet NDH a jos nas ovi NATO-vci deru odozgo.
Vjerovatno je NATO mislio da cemo moci duze izdrzati, ne znam sto su nas onoliko nemilosrdno gadjali - valjda su mislili da smo neka veca sila.

Zeznuli smo ih - pukli smo za mjesec dana.
Kazem ne krivim nas, 4 godine rata iscrpilo nas je do krajnjih granica.
A to da su Hrvati bili nesto tu jaki, to je glupost. Da su nas tada napali Slovenci ili npr. Kurdi uzeli bi i Grahovo i Drvar i sve ovo.
Da su Hrvati ovo pokusali 1992 tu bi bila druga prica, kao sto smo ih isprasili u Posavini '95 mi smo bili skoro u rasulu.
Srbija je poslala svoju policiju (da hvata dezerrtere) i poslala dezertere (nase dezertere) kao ispomoc, i saku Arkanovaca - to je sve. Kap u moru.
Dobro smo i prosli kako je moglo biti.
Svaka cast nasima oko Sarajeva jer su uspjeli u tim trenucima da se odrze. Ali tu je i bila nasa elitna vosjka, tu se nije oskudjevala ni u MTS ni u cemu, za razliku od ratista "druge lige" gdje sam ja bio. Ali ipak svaka im cast.