НАТО бомбардовање Републике Српске

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ekvivalent velikosrpskoj agresiji bi recimo bio izraz tipa ustasko-teroristicka secesija (c). Takvi izrazi se od strane Srba ne koriste po sajtovima kao sto je Wiki.

Zato što ih pišu Srbi iz Srbije koji nemaju razloga da koriste takve termine, ali kad se govori o Kosovu, onda se govori o bandama, šiptarskim teroristima i fundamentalistima, Albanci su svi šiptari i uzurpatori. Lako je tudjim qrcem mlatit koprive, kad dodje red na tebe onda se drugačije pjeva.

Zato što ih pišu Srbi iz Srbije koji nemaju razloga da koriste takve termine, ali kad se govori o Kosovu, onda se govori o bandama, šiptarskim teroristima i fundamentalistima, Albanci su svi šiptari i uzurpatori. Lako je tudjim qrcem mlatit koprive, kad dodje red na tebe onda se drugačije pjeva.

Zasto mislis da nemaju razloga? Jete da je Titoizam i komunizam najvise oskrnavio Srbe ali to ne znaci da su svi Srbi ovce.

Kada smo kod kosova, da li ti je poznato da je ZVANICNO OVK bio proglasen za teroristicku organizaciju od strane SAD? E onda su (nakon sto su uvideli da su u krivu, jelte) okrenuli stvar za 180% i postali najveci prijatelji tih terorista (u cemu oni imaju velikog iskustva).

A sta je tu lose ako se kaze Siptar?! Zvanicni naziv drzave Albanije glazi: Republika e Shqipërise, Albanija je termin izmisljen pre 100 godina a siptari sami sebe zovu spitarima. (sto u prevodu znaci nesto kao "deca orlova").

E pa sada ti zamisli kako bi to bilo lepo da po srpskoj Vikipediji pise: "Nakon napada fasisticko-ustaskih teroristickiih snaga. hrabri srpski branioci su morali da zastite nejac i krenuli su u kontraofanzivu na Vukovar gde su desetkovali teroristicke zlocince".

Ono sto bi trebao da zna svaki inteligentan Hrvat je to da se geopoliticka situacija menja. To sto ste imali vetar u ledja '90-ih godina XX veka ne znaci da cete ga imati recimo '30-ih.godina XXI veka.

Kad smo već kod toga, 5. gbr je u operaciji Leto 95 takođe vrlo loše prošla . Pretpostavljam da je to razlog zašto 5. gbr nema svoju monografiju.
i.

5. gbr nije sudelovala u operaciji Leto 95

To su gluposti koje nikad nisu zaživjele ozbiljnije, pusti te neke planove izvučene bog zna od kuda, ako je to netko i pomišljao, na tome je stalo. Zamisli pri kraju rata da netko ide napadati Trebinje, još sa brigadama koje su bile u zapadnoj bosni pa da lijepo Srbi izvrše protunapad i vrate mrkonjić recimo ili sanski most. Gluposti, još da hrvatski vojnici ginu bezveze za Trebinje, a što bi s njime? Da se osvojila i Banja Luka, opet bi je vratili Srbima, jer što ćeš s njome? Uselit Split u nju? Dubrovnik u Trebinje?

Za vreme rata nitko ne pravi napadačke planove zato što mu je dosadno.Svaki plan ima realnu šansu da se provede..
Cilj HV je bio preko osvojenih teritorija BiH vratiti područje istočne Slavonije u svoj pravni poredak.Napraviti pritisak na Srbe da pristanu na mirno rešenje istočne Slavonije u zamenu za prestanak napada na RSK i njeno priznanje.
Da li će to biti forsiranjem Une,pritiskom na Banja Luku ili Trebinje odlučuju vojni planeri.
Hrvatski vojni planeri su očito zaključili kako im je lakše ratovati po brdovitom području BiH nego po slavonskoj nizini,a cilj je isti.

Poslednja izmena od moderatora:
OzrenGora, nema potrebe da iznova i iznova postavljas svoju poruku - prosla je / bila odobrena:

Pozdrav svima.

Prijavih se na forum, nadjoh nick, kakav je takav je.

Nego otisli ste od teme, "Bombardovanje RS" a prica je otisla na pad Zapadne Krajine i ne znam sta sve jos.

Posto sam bio tada pripadnik VRS, mozda mogu reci par stvari kao svjedok zbivanja.

Te '95 vojska VRS je bila DESETKOVANA. Kazu, svaki 10-ti izbacen iz stroja je desetkovana jedinica, ovo je onda bilo unistenje a ne desetkovanje.
Eh ako uzmemo da je od pocetka '92, od pocetnih 10 boraca, 2 su ili poginuli ili invalidi (izbaceni iz stroja), jos 2 su pobjegli u Srbiju ili trece zemlje. Od onih 6 sto je ostalo, 5 je bilo demoralisano, umorno i spremno za bjezaniju, tako da je ostao 1 vojnik. NATO je srusio sve komunikacione veze, nema srpske radio stanice ni TV signala, kasarne i komande napustene jer ih bombarduju. Vidimo i jasno nam je da Srbija nece pomoci, a na nas ide ABIH sa Mundzosima, Hrvati krecu da prave opet NDH a jos nas ovi NATO-vci deru odozgo.

Vjerovatno je NATO mislio da cemo moci duze izdrzati, ne znam sto su nas onoliko nemilosrdno gadjali - valjda su mislili da smo neka veca sila. :) Zeznuli smo ih - pukli smo za mjesec dana.
Kazem ne krivim nas, 4 godine rata iscrpilo nas je do krajnjih granica.

A to da su Hrvati bili nesto tu jaki, to je glupost. Da su nas tada napali Slovenci ili npr. Kurdi uzeli bi i Grahovo i Drvar i sve ovo.

Da su Hrvati ovo pokusali 1992 tu bi bila druga prica, kao sto smo ih isprasili u Posavini '95 mi smo bili skoro u rasulu.

Srbija je poslala svoju policiju (da hvata dezerrtere) i poslala dezertere (nase dezertere) kao ispomoc, i saku Arkanovaca - to je sve. Kap u moru.

Dobro smo i prosli kako je moglo biti.

Svaka cast nasima oko Sarajeva jer su uspjeli u tim trenucima da se odrze. Ali tu je i bila nasa elitna vosjka, tu se nije oskudjevala ni u MTS ni u cemu, za razliku od ratista "druge lige" gdje sam ja bio. Ali ipak svaka im cast.

5. gbr nije sudelovala u operaciji Leto 95

Točno. Bila je zajedno sa 3. gardijskom u Istočnoj Slavoniji u iščekivanju napada VJ. Jer se taj napad zaista očekivao u glavnom stožeru HV-a. Zato ne čudi što su tamo ukopane tolike pješačke, topničke i oklopne snage, Novosadski korpus je u tom vremenu nagomilao velike snage u Istočnoj Slavoniji. Nije napao samo zato jer su jako dobro znali da VJ nema šanse probiti obranu tamo, obrana se danima bez ikakvog problema mogla nositi sa najjačim grupacijama VJ. Spominje se da je VJ imala razradjen plan udara tamo.

Za vreme rata nitko ne pravi napadačke planove zato što mu je dosadno.Svaki plan ima realnu šansu da se provede..

Možda, ali uvijek se postavlja pitanje isplativosti.

Cilj HV je bio preko osvojenih teritorija BiH vratiti područje istočne Slavonije u svoj pravni poredak.Napraviti pritisak na Srbe da pristanu na mirno rešenje istočne Slavonije u zamenu za prestanak napada na RSK i njeno priznanje.

Cilj HV-a je bio da se rat u Bosni završi i da se onda rješava ostatak, dali to indirektno znači da su operacije u Bosni pomogle da se Podunavlje vrati mirnim putem? Pa jesu, to je i logično samo po sebi.

Da li će to biti forsiranjem Une,pritiskom na Banja Luku ili Trebinje odlučuju vojni planeri.
Hrvatski vojni planeri su očito zaključili kako im je lakše ratovati po brdovitom području BiH nego po slavonskoj nizini,a cilj je isti.

Pritisak je prvenstveno išao na Srbe u Bosni, indirektno na Podunavlje samim time.

Poslednja izmena:
A sta je tu lose ako se kaze Siptar?! Zvanicni naziv drzave Albanije glazi: Republika e Shqipërise, Albanija je termin izmisljen pre 100 godina a siptari sami sebe zovu spitarima. (sto u prevodu znaci nesto kao "deca orlova").

Na slavenskom jeziku šiptar je uvredljiv izraz, isto kao što je za crnca uvredljivo da ga ti nazoveš "yo nigga". Oni se mogu izmedju sebe zvati tako, ali ti sinonimi i izrazi na drugim jezicima imaju sasvim drugu poruku i značenje.

E pa sada ti zamisli kako bi to bilo lepo da po srpskoj Vikipediji pise: "Nakon napada fasisticko-ustaskih teroristickiih snaga. hrabri srpski branioci su morali da zastite nejac i krenuli su u kontraofanzivu na Vukovar gde su desetkovali teroristicke zlocince".

Ovo je tvoj pogled na to.

Ono sto bi trebao da zna svaki inteligentan Hrvat je to da se geopoliticka situacija menja. To sto ste imali vetar u ledja '90-ih godina XX veka ne znaci da cete ga imati recimo '30-ih.godina XXI veka.

Ne razumijem smisao ove rečenice? Prijetnja? :think:

pitaj trebinjce kako su 92 u rekordnom vremenu,nakon pada vlastice,ispraznili grad,ostavili ga nebranjenim ko knin 95

bobetko hebao kevu cro gardistima koji su samoinicijativno posli da se prosetaju do grada

cro gardisti samoincijativno prošetali gradom,a da smanjiš malo doživljaj

Pa onaj koji je pisao na Wiki je bio stur. Sto se tice gubitaka oni su bili 42 coveka (ali ako se secam dobro, da je na kraju bilo 57 poginulih sa podleglim ranjenicima). To su minimalni gubici u odnosu na silinu udara i na faktor iznenadjenja.
Srbi nisu mogli znati za gubitke sa druge strane jer su stitili liniju fronta. Znali su samo za gubitke onih protivnickih vojnika koji su nastradali i ostali u dubini srpske teritorije.
Ali sa hrvatske strane su podaci zadivljujuce sturi jer je ipak u pitanju bio vrlo zestok obracun,
).

Morao bi da znaš kako je za svakog poginulog sa hrvatske strane u proteklom ratu podatak javan i dostupan.Familija poginuloga prima penziju,sve dokumentirano mestom,vremenom stradanja,svedocima,potpisima komandanta,tako da podaci o poginulima nikako ne mogu da budu šturi.

U napadu na Nevesinje 1992 godine nije sudjelovao HV a brojka od preko 500 poginulih je smešna.Najviše Hrvata poginulih u jednom danu je na Kupresu.Oko 160.

Ghostbuster
]Na slavenskom jeziku šiptar je uvredljiv izraz, isto kao što je za crnca uvredljivo da ga ti nazoveš "yo nigga". Oni se mogu izmedju sebe zvati tako, ali ti sinonimi i izrazi na drugim jezicima imaju sasvim drugu poruku i značenje.
Ma daj...... gluposti.

Ovo je tvoj pogled na to.
To je zargon kojim pripoveda hrvatski sovinizam, prijatelju. To je taj sablon koji sam ja samo malo preveo i prikazao onako kako bi izgledala srpska Vikipedija kada bi je uredjivali hrvatski sovinisti. Na srecu, mi smo ipak dobrodusniji narod u globalu.
Ne razumijem smisao ove rečenice? Prijetnja? :think:

Ako ti mislis da je vasa oluja kraj historije/povijesti, moram da te razocaram. Taj vetar u ledja koji ste vi imali u to vreme nece duvati "until the end of time". To sto ste izbacili Srbe iz ustava a zatim ih kolektivno pocistili i popalili im kuce, nece se lako zaboraviti.
Savrseno je logicno da pri promeni geopolitickih okolnosti Srbi vrate ono sto su izgubili. Isto onako kako ste vi radili '90-ih posle pada komunizma.... nastavili ste tamo gde je stala NDH.

Niste hteli da se po padu komunizma sve razresi dzentlmenski i na uzajamnu korist, znaci... po svemu sudeci srpsko-hrvatski odnosi ce se i u buducnosti resavati silom kao sto su resavani '41-'45 i '91-'95.

Ma daj...... gluposti.

"Uvođenjem imena "Šiptari" htelo se istaći jedinstvo albanskog naroda Jugoslavije i Albanije. U praksi međutim suprotno prvobitnim namerama, izraz je regionalizovan te je poslužio upravo za razlikovanje pripadnika albanske narodnosti u Jugoslaviji od Albanaca u Albaniji i ostalih po svetu. Vremenom ovaj naziv stiče negativnu konotaciju"

To je zargon kojim pripoveda hrvatski sovinizam, prijatelju. To je taj sablon koji sam ja samo malo preveo i prikazao onako kako bi izgledala srpska Vikipedija kada bi je uredjivali hrvatski sovinisti. Na srecu, mi smo ipak dobrodusniji narod u globalu.

Zašto te toliko smeta hrvatski a ne smeta srpski šovinizam? Srpski šovinizam je domaći i otadžbinski pa nije bitan?

Ako ti mislis da je vasa oluja kraj historije/povijesti, moram da te razocaram.

Veoma jadna i bijedna nacionalistička floskula od tebe, mogu se samo nasmijat :D

Taj vetar u ledja koji ste vi imali u to vreme nece duvati "until the end of time". To sto ste izbacili Srbe iz ustava a zatim ih kolektivno pocistili i popalili im kuce, nece se lako zaboraviti.

A to što ste vi popljačkali i popalili i etnički očistili trećinu Hrvatske prije toga nije bitno? To što ste počinili prvi genocid nakon WW2 u Srebrenici koji je priznala medjunarodna zajednica i što su svi tvorci veoma trulog entiteta u BiH optuženi i osudjeni za taj isti nije bitno i može se zaboraviti? Što je samo u Sarajevu pobijeno više Muslimanskih civila nego svih srpskih civila u sva tri rata nije bitno? Što je Posavina popljačkana i porušena nije bitno? Što je Banja Luka etnički očišćena nije bitno, što je na Kosovu ubijeno 10 tisuća albanskih civila u ratu nije bitno? Zanimljivo je samo promatrat kako plitki nacionalisti analiziraju i selektiraju povijest. Nešto slično su napravili falsifikatori sa Bitkom na Kosovu polju, bitku su predstavili kao svjetski važnu bitku, izmislili da su se u njoj borili samo Srbi, sa uzdizanjem i mitomanijom te bitke gurali mnogo bitniju bitku kod Nikopolja u zaborav, bitku u kojoj su se Srbi borili na strani Turaka i zahvaljujući kojoj su Turci prodrli u Europu. I što dobivamo? Floskulama, lažima dobivamo potpuno lažiranu i netočnu povijest i nacionalne mitove u 21. stoljeću koji nemaju veze sa životom.

Savrseno je logicno da pri promeni geopolitickih okolnosti Srbi vrate ono sto su izgubili. Isto onako kako ste vi radili '90-ih posle pada komunizma.... nastavili ste tamo gde je stala NDH.

Ovo je savršena glupost. Nije vrijedna komentara. Bulazniš.

Niste hteli da se po padu komunizma sve razresi dzentlmenski i na uzajamnu korist, znaci... po svemu sudeci srpsko-hrvatski odnosi ce se i u buducnosti resavati silom kao sto su resavani '41-'45 i '91-'95.

Po ćemu sudeći? Da ti ja kažem što će se dogoditi po svemu sudeći, po svemu sudeći, imat ćete velikih problema sa Vojvodinom, Sandžakom i Republikom Srpskom, koje vrlo lako možete izgubiti, nitko više ne puši tu jeftinu nacionalističku, demagošku spiku raznoraznih fašista iz Beograda, svi bježe i žele se osamostalit.
S druge strane zaboravljaš još da bi do sredine ovog stoljeća u Srbiji moglo biti više nesrba nego Srba, opustošeni jug Srbije izgleda kao da su Turci jučer otišli a ne prije 150 godina, nema više JNA, srpska vojska danas je smiješna, Srbija je okružena EU i NATO savezom, s druge strane zaboravi silnu srbiju i srbe sa 90% oružja jna, i sa istim pozicijama devedesetih, zaboravi rješavanje problema na silu jer se na silu problemi stvaraju ne rješavaju niti će se riješiti, problem je što dosta Srba i dalje misli da se Srba netko boji i da su Srbi neka sila koja može drugima nametat svoju volju, Srbi su mali narod koji ne može nametnuti silom nikome ništa, jedino može nametat silu par seljaka u Preševu i Bujanvcu. I još jedna stvar, takvi poput tebe koji zazivaju silu i ratove su najčešće kukavice i miševi koji se prvi posakrivaju po rupama kad zagusti. Takvih sam se nagledao u životu. Jedna stvar je život i realnost, druga stvar je nadrkano piskaranje preko foruma. Pazi što želiš da ti rat nebi bio kraj kućnog praga, nemoj mislit da si ti siguran a ja nisam ;)

Što ako ovo sutra bude tvoj grad i tvoja kuća?
cecenwar2.png

Što ako ovo bude tvoj prijatelj, rodjak, netko bližnji, ti? Jel i dalje želiš rješavanje problema silom i ratom? Što ako netko taj problem riješi silom i ratom na tvoju štetu?
cecenwar.png

Poslednja izmena:
Ghostbuster
"Uvođenjem imena "Šiptari" htelo se istaći jedinstvo albanskog naroda Jugoslavije i Albanije. U praksi međutim suprotno prvobitnim namerama, izraz je regionalizovan te je poslužio upravo za razlikovanje pripadnika albanske narodnosti u Jugoslaviji od Albanaca u Albaniji i ostalih po svetu. Vremenom ovaj naziv stiče negativnu konotaciju"
mene ne zanimaju jonotacije vec pravo znacenje. Da rec "Siptar" znaci recimo "Stoka", ja bih razumeo da se radi o uvredi. Medjutim, ta rec znaci ono sto sam napisao i ne da ima negativno vec izrazito pozitivno znacenje.

Zašto te toliko smeta hrvatski a ne smeta srpski šovinizam? Srpski šovinizam je domaći i otadžbinski pa nije bitan?

Pa kada nadjes na srpskoj Vikipediji tekstove koji budu koristili zargon hrvatske/bosanske/siptarse vikipedije, onda ce tvoj prigovor imati smisao.

Veoma jadna i bijedna nacionalistička floskula od tebe, mogu se samo nasmijat :D

a ja se svo vreme smejem vasem poimanju stvarnosti. Izbacis ljude iz ustava, isteras ih iz drzave i jos posle toga ocekujes da ponizno gledaju kako ih hrvatska drzava ponizava na svakom koraku. A upravo je to sovinizam a ne konstatacija da ce da bude jos mnogo ratova.

A to što ste vi popljačkali i popalili i etnički očistili trećinu Hrvatske prije toga nije bitno?
Ko kaze da nije bitno? Bitno je, naravno i ja sam se toga uvek gnusao. Zlocine su cinile dve vrste egzekutora: a) psihopate kojima ubijanje predstavlja moralnu satisfakciju (mahom kriminalni likovi) i b) osvetnici za prosli rat. Kao sto znas, na teritoriji Hrvatske je mnogo ljudi kojima su ustase pobile citave porodice. To ne spira odgovornost sa obica ali ljudi koji su culi ovo:

Ja razumem da ste vi mnogo vise zrtve najodvratnije moguce propagande nego sto su Srbi (mada su i oni zrtve) pa vam zato nerealno zvuce realni podaci.

Što je Posavina popljačkana i porušena nije bitno?
Pa pitaj se sta je bilo sa Srbima iz Posavine pre nego sto je ista "popljackana i porusena". To tebe ne zanima, znam.

Što je Banja Luka etnički očišćena nije bitno,
Jeste, BL je za razliku od hrvatsko-muslimanskih gradova bila etnicki ociscena.

što je na Kosovu ubijeno 10 tisuća albanskih civila u ratu nije bitno?

E pa vidis.... za nekoga za koga vazi verzija dogadjaja iz Racka koju je potpisao Vilijam Voker a negira rezultate istrage finskog patologa Elene Rante, ja nemam potrebu da bilo sta objasnjavam. Jeste, Srbi su ubili par hiljada Albanaca na Kosovu ali si zaboravio da spomenes kada je sve to i zbog cega pocelo.

Zanimljivo je samo promatrat kako plitki nacionalisti analiziraju i selektiraju povijest.

pa ja tebe posmatram celo vreme i uzivam :D

Nešto slično su napravili falsifikatori sa Bitkom na Kosovu polju, bitku su predstavili kao svjetski važnu bitku, izmislili da su se u njoj borili samo Srbi,

Falsifikatori bre. Na kosovu su se borile hrvatske postrojbe dok su cetnici napadali zajedno sa Turcima.

sa uzdizanjem i mitomanijom te bitke gurali mnogo bitniju bitku kod Nikopolja u zaborav, bitku u kojoj su se Srbi borili na strani Turaka i zahvaljujući kojoj su Turci prodrli u Europu. I što dobivamo? Floskulama, lažima dobivamo potpuno lažiranu i netočnu povijest i nacionalne mitove u 21. stoljeću koji nemaju veze sa životom.

Bas si lepo povezao Nikopolje sa velikosrpskom agresijom na Hrvatsku. Srbi su prethodno doveli HDZ na vlast sve sa ustaskom ikonografijom i retorikom, pa su onda sami sebe izbacili iz ustava, pa su montirali film Spegelju gde on prica da ce da kolju sve po redu i sve to da bi stvorili uslove za zlocinacku agresiju na jedan fini miroljubivi narod koji se zove Hrvatima.

Po ćemu sudeći? Da ti ja kažem što će se dogoditi po svemu sudeći, po svemu sudeći, imat ćete velikih problema sa Vojvodinom, Sandžakom i Republikom Srpskom, koje vrlo lako možete izgubiti, nitko više ne puši tu jeftinu nacionalističku, demagošku spiku raznoraznih fašista iz Beograda, svi bježe i žele se osamostalit.

Da si citao odluke SKJ sa kongresa iz 1928, znao bi da su sve novonastale drzavice iz SFRJ jos tada programirane i da je iz tog spiska preostala jos Vojvodina. Mi to znamo i zdravorazumski prihvatamo. Ukoliko neko jaci od nas uspe da to i ostvari, mi privremeno prihvatamo realnost i cekamo trenutak da vratimo milo za drago.

nema više JNA, srpska vojska danas je smiješna, Srbija je okružena EU i NATO savezom,
Sva sreca da nema JNA.
Srpska vojska u ovom trenutku jeste smesna zahvaljujuci 5-otobarskim "demokratama" koji su zapravo bili placenicka agentura zapadnih sila.
I Kalinjingrad je okruzen sa NATO drzavama al' ajde nek' neko pokusa da ga dirne... hehe

s druge strane zaboravi silnu srbiju i srbe sa 90% oružja jna, i sa istim pozicijama devedesetih, zaboravi rješavanje problema na silu jer se na silu problemi stvaraju ne rješavaju niti će se riješiti, problem je što dosta Srba i dalje misli da se Srba netko boji i da su Srbi neka sila koja može drugima nametat svoju volju,

Tebi ocigledno nije jasna jedna stvar... dzaba bi Srbima bilo i svo oruzje NATO pakta ukoliko bi sa druge strane trpili zestoki pritisak tzv "medjunarodne zajednice". I dan danas bukvalno svi Srbi u BiH imaju automatsko oruzje sakriveno po kucama i da sutra dodje do rata itekako bi znali da se odbrane. Pojma ti nemas kako je bilo voditi rat kada porazis neprijatelja, potuces ga do clanaka i onda dolazi tzv "medjunarodna zajednica" i pocne da spasava tvog neprijatelja od unistenja. .

Srbi su mali narod koji ne može nametnuti silom nikome ništa, jedino može nametat silu par seljaka u Preševu i Bujanvcu. I još jedna stvar, takvi poput tebe koji zazivaju silu i ratove su najčešće kukavice i miševi koji se prvi posakrivaju po rupama kad zagusti. Takvih sam se nagledao u životu. Jedna stvar je život i realnost, druga stvar je nadrkano piskaranje preko foruma. Pazi što želiš da ti rat nebi bio kraj kućnog praga, nemoj mislit da si ti siguran a ja nisam ;)

Što ako ovo na nesreću sutra bude tvoj grad i tvoja kuća?

Što ako ovo na nesreću bude tvoj prijatelj, rodjak, netko bližnji?

Samo ti polako.... ukoliko mislis da ce se Srbi tek tako pomiriti sa rezulttima medjunarodnog politickog nasilja, varas se. Znas kako ameri govore... no justice, no peace. Mi smo jednostavno bili izlozeni takvom zastrasujucem pritisku da je i ovo sto imamo sada odlicno kako je moglo da bude da je drugi narod u pitanju. Ono sto je najvaznije, neprijatelj nas nije slomio duhom i nije nam usadio osecaj moralne krivice (kao sto ga ni Hrvati nisu imali posle NDH za mnogo veca zverstva), Posle oluja i kisa dolaze neki drugi vetrovi i klima se menja. Zasijace i nama sunce, ne brini :D

Tebi ocigledno nije jasna jedna stvar... dzaba bi Srbima bilo i svo oruzje NATO pakta ukoliko bi sa druge strane trpili zestoki pritisak tzv "medjunarodne zajednice". I dan danas bukvalno svi Srbi u BiH imaju automatsko oruzje sakriveno po kucama i da sutra dodje do rata itekako bi znali da se odbrane. Pojma ti nemas kako je bilo voditi rat kada porazis neprijatelja, potuces ga do clanaka i onda dolazi tzv "medjunarodna zajednica" i pocne da spasava tvog neprijatelja od unistenja. .

Prijatelju, nitko od Hrvata i Muslimana ne želi rat. Ako do rata dodje izazvat će ga samo Srbi, i tada će i slijepcu biti jasno da se radi o agresiji. Već ste etiketirani na medjunarodnom sudu kojeg su osnovale i potpisale sve velike sile i narodi i to je veoma loše po Srbe. To što se Srbi i Rusi ne slažu sa presudama nije bitno. Jasno je da velik dio Srba živi u mržnji i želji za osvetom, ja ne živim, ali neka ti bude jasno, ako ikad tebi i takvima poput tebe padne na pamet da ubijate moj narod i dijelite svoju pravdu, gledat ćemo se preko nišana, a vi ćete taj agresorski rat izgubiti. Živ bio, sa tobom sam završio na ovom forumu vazda i zauvijek.

Жао ми је што се нисам раније укључио у расправу.

Коме се свиђа коме се не свиђа, али морам да кажем да гледишта Ghostbustera која се односе на 1995. годину и пораз ВРС сматрам као врло реална. Ни ја не верујем да је ту било некаквог договора, просто, српска страна у у БиХ је одуговлачењем рата који не може добити (а за шта је крив Ратко Младић) дошла у ситуацију да буде исцрпљена (као што пише и ОзренГора), и омогићила време Хрватској да припреми своје професионалне јединице и нападне на месту на којем им одговара и у тренутку у којем им одговара.

Смешно је богорађење да је Хрватска имала помоћ из иностранства, наравно да је имала, ратови никад нису туче у школском дворишту па да се решавају на ферку и песницама.

Тачно је и то да је интервенција ВЈ била потпуна илузија јер војни обвезници у Србији апсолутно нису били мотивисани за тај рат, пре свега што се захваљујујући Милошевићевим полчитичким шпекулацијама није знало ни због чега се тачно тај рат води. Према подацима из књиге Борисава Јовића, одзив на мобилизацију је 1991. године у најбољем случају био 60 одсто, у многим јединицама и мање, и при томе та мобилизација је трајала дуже него што су војни планови то предвиђали.

Prijatelju, nitko od Hrvata i Muslimana ne želi rat. Ako do rata dodje izazvat će ga samo Srbi, i tada će i slijepcu biti jasno da se radi o agresiji. Već ste etiketirani na medjunarodnom sudu kojeg su osnovale i potpisale sve velike sile i narodi i to je veoma loše po Srbe. To što se Srbi i Rusi ne slažu sa presudama nije bitno. Jasno je da velik dio Srba živi u mržnji i želji za osvetom, ja ne živim, ali neka ti bude jasno, ako ikad tebi i takvima poput tebe padne na pamet da ubijate moj narod i dijelite svoju pravdu, gledat ćemo se preko nišana, a vi ćete taj agresorski rat izgubiti. Živ bio, sa tobom sam završio na ovom forumu vazda i zauvijek.

Ghostbusteru,
kada su to jos Srbi napali nekoga prvi? (izuzmimo 1 i 2 Balkanski rat).
Ovo 90 -tih je bila odbrana srpskih krajeva od povampirenog ustastva. Da smo zauzeli Zagreb ili Karlovac pa da nesto imas reci.

To sto ona karina od suda u Hagu nesto presudi ili donese - to je prica za malu djecu i niko normalan u te presude ne smatra relavantnim, priznaj i ti tako mislis.
Srbi ne zive u mrznji. Hrvati su tome skloni. Pogledaj tu mrznjo kod svojih u Hr., smeta ima sacica povratnika staraca po Krajini kao da su oni krivi za sve sto je trulo u Hrvatskoj. I kada vam Srbi vise nisu prijetnja opet ih mrzite!
Mrzite i susjeda vaseg Republiku Srpsku, iako ste od nas pravili brda po Jasaenovcu i zatrpavali jame po krasu. Pa dokle ta mrznja!

Nadjite sada nekoga drugoga, evo vam npr. Slovenci, Madjari, Italijani.... Njih sada malo oslobadjajte kao sto ste Drvar, Mrkonjic, Grahovo....

Nama ovdje nije do rata. Nije nikada ni bilo ali eto moralo se. Najvise su muslimani nekako kao spremni za rat, a i to po forumima skriveni iza nadimaka. Ovako kada pricas sa njima, nema mirnijih ljudi.
Hrvata, nesto slabo i ima, i sve manje. Valjda otisli u lijepu .....

P.S.
Slavene,
izvinjavam se mocnim mmoderatorima ovog foruma.
Nije bilo moga posta dugo pa sam pokusao "ubrzati". Sta ces, mlad ,zelen :)

Ma nije bas tako.... Istorijski se slozilo da Hrvati sluze interesima zapadnih osvajaca, Srbi su produzena ruka Rusije na Balkanu (uskoro i Kine) dok muslimani igraju za Tursku. Kada se malo dublje pogleda, vidi se da su sva tri vida interesa ostvarena preko klera. Trenutno su SAD i Turska u ljubavi tako da i vama stoji da se ljubavite sa muslimanima :D
Mi cekamo da dodje do strateske promene odnosa sila u svetu i da anuliramo rezultate totalne demonizacije i satanizacije kojoj smo bili izlozeni '90-ih. Iz prilozenog videa si mogao da vidis kakvim su se sve sredstvima sluzili nasi neprijatelji i pri tome nisu zalili ni svoje ljude. I sve to govori jedan vrlo visoki zapadni politicar i sve to je vrlo dobro poznato na zapadu ali Hag donosi odluke po drugim arsinima.

Obična floskula koja se ponavlja,a kada pogledaš u stvarnost ono potpuno dugačije.
Za tvoju informaciju preko 70% naoružanja koje su Hrvati kupili,nabavili,prošvercovali su ruskog podretla.Ne misliš valjda kako su im amerikanci ili nemci prodavali migove ili Mi helikoptere? O ostalom naoružanju da ne govorimo.
Iz Nemačke im nije došla ni vazdušna puška.

Znas kako ja nazivam fraze poput ovoga? Jezuitske dumine.
Totalno okretanje smisla i lukava projekcija reci izvucenih iz konteksta na sasvim drugu stranu.
Znas, naslusao sam se ja tih hippie fraza "love-peace-freedom" sa vase strane. Znam dosta ljudi koji su njihovom nesrecom ostali na vasoj strani pa mi je jasno o cemu se radi i koliko ta prica pije vodu.

Za tebe je znak pretnje kada kazem da bukvalno svaki Srbin u BiH ima sacuvano oruzje za "ne daj boze"? Znam, mnogo lakse bi bilo klati i ubijati nejac kada je ona bez oruzja.. To je ono sto boli "mladu demokraciju".Da si pratio ono sto sam pisao, video bi da je to bilo povezano sa tvojim konstatacijama kako su Srbi trenutno mala vojna snaga. Ja se slazim da jesu ali sam ti naveo primer da je sve to varljivo i da bi jos sutra u slucaju ugrozavanja egzistencije tj narod ustao u svoju organizovanu odbranu.

Za tebe je pretnja kada kazem da '95 nisu zavrsili svi ratovi? Pa pogledaj samo koliko je ratova bilo od tada pa na ovamo. Vi ste resili da na grubu silu rusite kako-tako uspostavljenog 50-godisnjeg mira u SFRJ i pri tome izbacite konstitutivni narod iz ustava SRH. Da li ti stvarno mislis da je taj narod stoka koja ce se lako pomiriti sa tim da ih neko vodi na klanicu?!
Ajde ti sada lepo zamisli kako bi tebi bilo da sutra muslimani i Srbi u BiH dodju i kazu.... BiH je drzav srpskog i bosnjackog naroda. Hrvati od danas nisu konstitutivni narod i prema njima cemo se odnositi kao prema svakoj ostaloj nacionalnoj manjini?! Lepo? Da? I naravno, kulturni i dobri zapadnohercegovacki Hrvati bi posle toga rekli "da! mi se slazemo sa tim odlukama posto je to put u demokraciju!".

Ja ne razumem od kuda u tebe obraz da branis nesto sto je evidentna nepravda. Umesto da stavis prst na celo i zapitas se "zasto je sve to bilo bas tako?", ti radije prihvatas hrvatsku sovinisticku propagandu iz vremena rata kao i njihova objasnjenja. Ne vidis prave uzroke izbijanja rata i zamlacujes se sa onim imaginarnim.

Da je Hrvatska politika bila fleksibilnija i da nije otvoreno surovala sa ustastvom, vi bi mnogo jednostavnije (i bez rata) dosli do nezavisnosti i pri tome bi imali podrsku Srba. Medjutim, niste vi krivi. Krivi su oni koji su stajali iznad vas i kojima je po svaku cenu bio potreban rat.

Bastiani;
Коме се свиђа коме се не свиђа, али морам да кажем да гледишта Ghostbustera која се односе на 1995. годину и пораз ВРС сматрам као врло реална.
Da si pazljivije pratio, video bi da se ja sa njim u tome slazem. Dovoljno je samo pogledati na odnos snaga i sve je onda jasno.

Ни ја не верујем да је ту било некаквог договора
Za pojedine stvari su postojali dogovori a za druge ne. Naravno, tesko da cemo doci do dokumenatta koji to prikazuju.

просто, српска страна у у БиХ је одуговлачењем рата који не може добити (а за шта је крив Ратко Младић) дошла у ситуацију да буде исцрпљена (као што пише и ОзренГора),

Nemoj tako.... Ratko Mladic je 4x nameravao da uzme Sarajevo i zavrsi rat ali je bio blokiran sto od strane Karadzica i kompanije, sto od ekipe iz BG. Rat nisu odugovlacili Srbi vec izizetno snazan pritisak "medjunarodne zajednice".
и омогићила време Хрватској да припреми своје професионалне јединице и нападне на месту на којем им одговара и у тренутку у којем им одговара.
Mogli bi se Hrvati slikati sa svojim jedinicama da im zapad nije namestao penale.

Смешно је богорађење да је Хрватска имала помоћ из иностранства, наравно да је имала, ратови никад нису туче у школском дворишту па да се решавају на ферку и песницама.

Ne znam kako ti na to posmatras ali Hrvatska po mom vidjenju nije ni vodila taj rat. Preko Hrvatske su pojedine velike sile ostvarivale svoj geopoliticki uticaj. IStovremeno podrzavajuci Hrvate na terenu, radili su sve da otezaju polozaj Srbima, sto je kasnije kombinacijom vojno-politicko-propagandno-ekonomskih pritisaka dovelo do raspada sistema.
Тачно је и то да је интервенција ВЈ била потпуна илузија јер војни обвезници у Србији апсолутно нису били мотивисани за тај рат,

Od Beograda srpstvu nikada nije bilo mnogo vajde ali nije samo BG SRbija. U tom trenutku je u svakom slucaju bilo moguce aktivirati bar 150000 vojnika VJ.
пре свега што се захваљујујући Милошевићевим полчитичким шпекулацијама није знало ни због чега се тачно тај рат води.
To je mnoge ubijalo u pojam ali sam tek kasnije svatio u kakvom slozenom polozaju je on vladao. I (smesno) tek tada sam poceo da ga uvazavam.

Према подацима из књиге Борисава Јовића, одзив на мобилизацију је 1991. године у најбољем случају био 60 одсто, у многим јединицама и мање, и при томе та мобилизација је трајала дуже него што су војни планови то предвиђали.

Za tvoju informaciju, to je dosta dobar odziv uzimajuci u obzir okolnosti u kojima se isti desavao. Nije bio bolji ni kod Srba u BiH ali su se organizovali i izdrazli skoro 4 godine.

Ovo 90 -tih je bila odbrana srpskih krajeva od povampirenog ustastva. Da smo zauzeli Zagreb ili Karlovac pa da nesto imas reci.

Za Hrvate je devedesetih bila obrana domovine od povampirenih balvan-revolucionara i velikosrpskih ekstremista, što ćeš, svatko ima neko svoje vidjenje. Samo, ovi mi bas ne izgledaju kao neki pravedni borci koji stite srpsku nejač. Više kao probisvjetovi i propalice.

To sto ona karina od suda u Hagu nesto presudi ili donese - to je prica za malu djecu i niko normalan u te presude ne smatra relavantnim, priznaj i ti tako mislis.

Tu karinu su potpisali, priznali i financirali svi narodi UN-a ukljućujući sve velike sile, prema tome presude su itekako relevantne. Ja uopće ne volim hag niti me briga za taj sud, samo govorim realno.

Nadjite sada nekoga drugoga, evo vam npr. Slovenci, Madjari, Italijani.... Njih sada malo oslobadjajte kao sto ste Drvar, Mrkonjic, Grahovo....

Što su tvoji Banjalučani 91. oslobadjali Zapadnu Slavoniju? Od koga?

Nama ovdje nije do rata. Nije nikada ni bilo ali eto moralo se. Najvise su muslimani nekako kao spremni za rat, a i to po forumima skriveni iza nadimaka. Ovako kada pricas sa njima, nema mirnijih ljudi.
Hrvata, nesto slabo i ima, i sve manje. Valjda otisli u lijepu .....

Ne znam kome je sve do rata, samo znam da sam odgovorio onim forumskim junačinama koji zazivaju nove sukobe i rješavanje problema silom i ratom.

Obična floskula koja se ponavlja,a kada pogledaš u stvarnost ono potpuno dugačije.

Diskutant Kor u svom raspravljanju jedino floskule i iznosi, navikni se.

Za tvoju informaciju preko 70% naoružanja koje su Hrvati kupili,nabavili,prošvercovali su ruskog podretla.Ne misliš valjda kako su im amerikanci ili nemci prodavali migove ili Mi helikoptere? O ostalom naoružanju da ne govorimo.

95% naoružanja HV-a je bila domaća/ruska proizvodnja i podrijetlo. Od anglosaksonaca nije nabavljeno, poklonjeno, dobiveno baš ništa. Tenkovi su osim onih zarobljenih 91. nabavljeni ih Čehoslovačke nakon raspada te države, M-84 su skoro svi napravljeni u Hrvatskoj, što se tiče pješačkog naoružanja uglavnom se radilo o domaćem i ruskom, topništvo je bilo uglavnom ruskog podrijetla, bilo je haubica koje su nabavljene iz Argentine, zrakoplovstvo je bilo 100% rusko, nekoliko migova 21 koji su prebjegli iz jrz 91., ostali su nabavljeni iz Ukrajine i Rusije, Mi24 takodjer dio iz Ukrajine i Rusije. Ama baš ništa relevantno nije bilo američko. Što je bilo američko? Od oklopa par starih samohotki M36, neki Howitzeri iz jna i dio malobrojnih M16 koji nije ni nabavljen od amerikanaca nego preko raznih švercerskih kanala. Da su nama Amerikanci pomagali nebi Srbi prismrdili Vukovaru, nebi nikad uspjeli stvoriti rsk, a s druge strane bi gledali Abramse, Kobra helihoptere, F-16 avione u HV-u. O čemu vi pričate? :D Znate li vi kad je SAD ukinuo embargo Hrvatskoj na kupnju američkog oružja?

naslovna.jpg

u 4. mjesecu 99. godine, tek od tada je Hrvatska smjela kupovat američko naoružanje :hahaha:

Bastiani;

Da si pazljivije pratio, video bi da se ja sa njim u tome slazem. Dovoljno je samo pogledati na odnos snaga i sve je onda jasno.

Za pojedine stvari su postojali dogovori a za druge ne. Naravno, tesko da cemo doci do dokumenatta koji to prikazuju.

Nemoj tako.... Ratko Mladic je 4x nameravao da uzme Sarajevo i zavrsi rat ali je bio blokiran sto od strane Karadzica i kompanije, sto od ekipe iz BG. Rat nisu odugovlacili Srbi vec izizetno snazan pritisak "medjunarodne zajednice".

Mogli bi se Hrvati slikati sa svojim jedinicama da im zapad nije namestao penale.

Ne znam kako ti na to posmatras ali Hrvatska po mom vidjenju nije ni vodila taj rat. Preko Hrvatske su pojedine velike sile ostvarivale svoj geopoliticki uticaj. IStovremeno podrzavajuci Hrvate na terenu, radili su sve da otezaju polozaj Srbima, sto je kasnije kombinacijom vojno-politicko-propagandno-ekonomskih pritisaka dovelo do raspada sistema.

Od Beograda srpstvu nikada nije bilo mnogo vajde ali nije samo BG SRbija. U tom trenutku je u svakom slucaju bilo moguce aktivirati bar 150000 vojnika VJ.

To je mnoge ubijalo u pojam ali sam tek kasnije svatio u kakvom slozenom polozaju je on vladao. I (smesno) tek tada sam poceo da ga uvazavam.

Za tvoju informaciju, to je dosta dobar odziv uzimajuci u obzir okolnosti u kojima se isti desavao. Nije bio bolji ni kod Srba u BiH ali su se organizovali i izdrazli skoro 4 godine.

Нисам ни рекао да се ти у нечему не слажеш. Просто нисам коментарисао твоје постове.

У погледу заузимања Сарајева, не знам шта је Ратко Младић имао на уму, али постоји општа сагласност да је то био недостижан циљ. Војнички гледано, идеја опсаде Сарајева је била да српска војска (бројчано слабија) сразмерно малим снагама држи у блокади бројније муслиманско-хрватске снаге у граду. У сваком случају, ако у првом тренутку Сарајево није заузето, сваки следећи тренутак је био све мање повољан. Мислим да је то очигледно.

Генерално, сматрам да су постојала три циља која су могла довршити рат у БиХ у корист српске стране, или бар променити стратешку ситуацију потпуно у њихову корист. Први је, наравно, заузимање Сарајева.

Други је прекид територијалне везе између сарајевске и тузланске зоне.

Трећи је заузимање Цазинске крајине и ликвидација 5. корпуса. Тај трећи је био најреалнији али ВРС није успела чак ни то да оствари, мада је покушавала. Пошто није могла да оствари више ниједан стратешки циљ, основна логика је налагала да се склопи мир, тим пре што је однос снага у сваком погледу постојао за Србе све неповољнији. Томе се највише супротстављао Ратко Младић. Цитираћу га: "Повлачи се само војска која је поражена." И на крају је поражен.

Мислим да се један од српских пораза састоји у томе што се глорификује један тако задрт и неинтелигентан командант какав је био Младић.

Нисам ни рекао да се ти у нечему не слажеш. Просто нисам коментарисао твоје постове.

У погледу заузимања Сарајева, не знам шта је Ратко Младић имао на уму, али постоји општа сагласност да је то био недостижан циљ. Војнички гледано, идеја опсаде Сарајева је била да српска војска (бројчано слабија) сразмерно малим снагама држи у блокади бројније муслиманско-хрватске снаге у граду. У сваком случају, ако у првом тренутку Сарајево није заузето, сваки следећи тренутак је био све мање повољан. Мислим да је то очигледно.

Генерално, сматрам да су постојала три циља која су могла довршити рат у БиХ у корист српске стране, или бар променити стратешку ситуацију потпуно у њихову корист. Први је, наравно, заузимање Сарајева.

Други је прекид територијалне везе између сарајевске и тузланске зоне.

Трећи је заузимање Цазинске крајине и ликвидација 5. корпуса. Тај трећи је био најреалнији али ВРС није успела чак ни то да оствари, мада је покушавала. Пошто није могла да оствари више ниједан стратешки циљ, основна логика је налагала да се склопи мир, тим пре што је однос снага у сваком погледу постојао за Србе све неповољнији. Томе се највише супротстављао Ратко Младић. Цитираћу га: "Повлачи се само војска која је поражена." И на крају је поражен.

Мислим да се један од српских пораза састоји у томе што се глорификује један тако задрт и неинтелигентан командант какав је био Младић.

Veoma pametan upis.
Bez obzira na šuplje priče o tome što je tko u datom trenutku mogao da uradi (svi što su nešto mogli da urade to su i uradili sem ovih novih ratnika na kompjuteru koji imaju svoje teorije) i tko je kome od velikih sila bio prijatelj (a stvarnost sasvim suprotna) sa pravom možemo ustvrditi da su jedino u BiH ostvareni ciljevi srpskog naroda u ratovima 90-ih.Ili bar večina.
Ostaje taj još jedan korak.

Poslednja izmena:

A ti mislis da su ameri toliki debili da posalju oruzje sve sa svojom zastavom i natpisima tipa "From USA with love" ikli "Hrabrim braniteljima europske demokracije". Na prste se mogu nabrojati slucajevi kada su ameri svojim satrapima slali americko oruzje. Pogledaj malo Siriju sada... ovi islamski teroristi dole ratuju ogromnim delom sa oruzjem ruskog porekla. Da li to znaci da ratuju za ruske interese? Jedino sto su Hrvati imali od opreme sa zapada jesu uniforme po NATO standardu i komunikaciona oprema.

Mimo toga bi morao da znas da je Hrvatska imala oficirski kadar koji je proistekao iz JNA a ista je koristila oruzje koje je proizvodio SSSR i SFRJ (kopije). To je razlog zasto je takvo oruzje mnogo vise odgovaralo od americkog. Mimo svega toga, teklo je naoruzavanje preko Madjarske koja je pre toga bila u istocnom bloku.

Nemoj da se glupiras za Nemacku.... doslo je mnogo toga iz DDR-a, sto ti mogu potvrditi Hrvati sa ratnim iskustvnom.

Diskutant Kor u svom raspravljanju jedino floskule i iznosi, navikni se.

Kada neko zesce ogdovori na tvoje sovinisticko baljezganje, odmah postale ekstrenistom, uzlocincem, ubicom i sve ostalo.
Da budem iskren, od kada si se ti pojavio na forumu, kao da je neko upalio televizor i okrenuo na program HTV-a iz '90-ih. NAjtipicnija propaganda prepuna otrcanih fraza o dobru olicenom u hrvatskim braniteljima i zlu u liku i delu srbocetnickog zavojevaca. Degutantno.

Tu karinu su potpisali, priznali i financirali svi narodi UN-a ukljućujući sve velike sile, prema tome presude su itekako relevantne. Ja uopće ne volim hag niti me briga za taj sud, samo govorim realno

E pa vidis, kada je ta karina donela presudu kako je Gotovina kriv i osudjen na 24 godine i kakko je vasa oluja oznacena kao zajednicki zlocinacki poduhvat, hrvatsko pucanstvo je htelo da kolje zubima sudije tog suda i proglasavalo ga je za vrhunac licemerja i nepravde. Medjutim, nakon sto je nekim sudcima u ponovljenom postupku sugerisano kako treba da glasaju i kada je nova odluka donesena pomocu pravnog nasilja (o cemu jasno govori izdvojeno misljenje dvojice sudija) e od tada je taj sud postao olicenje pravednosti u Hrvata.

Toliko o hrvatskim standardima i hrvatskom moralu.

Bastiani

u leto '95 zaustavljena je velika muslimanska ofanziva na srpske polozaje u Sarajevu i okolini. Neprijatelj je bio potucen do kolena. Mladic u tom trenutku skuplja 18000 vojnika VRS i plus Arkan i raznorazni cetnici. Bio je krajnje resen da zauzme grad i zavrsi rat. Naravno, nisu mu dozvolili politicari. Steta sto nema diskutanata koji su bili upoznati sa tim desavanjima pa bi mogli mnogo bolje da elaborisu od mene.

I ja licno smatram da on nije bio veliki strateg ali ga je vojska volela zato sto je bio pravedan. Kod naroda je bio mnogo omiljeniji od Kraradzica.

A ti mislis da su ameri toliki debili da posalju oruzje sve sa svojom zastavom i natpisima tipa "From USA with love" ikli "Hrabrim braniteljima europske demokracije". Na prste se mogu nabrojati slucajevi kada su ameri svojim satrapima slali americko oruzje. Pogledaj malo Siriju sada... ovi islamski teroristi dole ratuju ogromnim delom sa oruzjem ruskog porekla. Da li to znaci da ratuju za ruske interese? Jedino sto su Hrvati imali od opreme sa zapada jesu uniforme po NATO standardu i komunikaciona oprema.

Mimo toga bi morao da znas da je Hrvatska imala oficirski kadar koji je proistekao iz JNA a ista je koristila oruzje koje je proizvodio SSSR i SFRJ (kopije). To je razlog zasto je takvo oruzje mnogo vise odgovaralo od americkog. Mimo svega toga, teklo je naoruzavanje preko Madjarske koja je pre toga bila u istocnom bloku.

Nemoj da se glupiras za Nemacku.... doslo je mnogo toga iz DDR-a, sto ti mogu potvrditi Hrvati sa ratnim iskustvnom.

.

Moram da primetim kako ste ti i Ghostbuster totalno uništili ovu temu koja više uopšte nema veze s naslovom.
Ti svojim omalovažavanje hrvatske vojske,a on svojim dizanjem iste u nebesa.
Kaže Ghostbuster mogla je HV da uđe u Banja Luku samo nije htela jer što bi tamo radila.Pa što je radila u Mrkonjiću,Drvaru,Šipovu? Koliko je tamo bilo Hrvata?

Hrvati su od opreme sa zapada imali nešto sitno: puške,protuoklopno oružje i kao što sam kažeš sredstva veze (većina argentinskog i singapurskog podretla).

Za razliku od uređene demokratije na zapadu gde bi u slučaju da novinari ili netko od oporbenih političara dozna o kršenju embarga letile glave i političke karijere,na istoku toga još nije bilo.Zato je većina hrvatskog oružja sa istoka.A svu tu trgovinu sa istoka da se ne zavaravamo kontrolirali su Rusi.
Zar bi zapadni političar riskirao dugogodišnju političku karijeru zbog tamo nekih Hrvata i kršenja embarga od strane UN? Da li je tome političaru lakše da ukine embargo nego da toliko rizikuje? Zar nije u Argentini izbila takva afera sa prodajom oružja Hrvatima?
Rusi ostavili oružje DDDR da ga ovi bez ruske dozvole prodaju Hrvatima? Ne budi smešan.Tko ostavlja oružje bez kontrole?
Zaboravljaš da su generali JNA dali podršku ruskim generalima pučistima?

Prikazuješ se kao stručnjak hrvatske vojske a nisi upoznat kako im je većina oficirskog kadra u ofenzivnim brigadama potekla iz inostranstva i njihovih prvih redarstvenika Rakitija i Lučkog.Komunistički oficiri su kod njih zauzeli kancelarijske poslove.Zbog toga su i pobedili u ratu.

Hrvati su se najpre odbranili 1991 kada nisu dozvolili na nijednom mestu da ih JNA preseče (Virovitica,Karlovac,Ogulin,Gospić,Šibenik,Zadar,dolina Nertetve).Da je JNA uspela bar na jednom mestu,Hrvatska bi bila ekonomski,vojno i politički na kolenima.Nikada se ne bi oporavila.

Od saravskog primirja 1992 HV konstantno napreduje,ulaže u gardijske brigade ,američki penzionisani generali im obučavaju vojsku i od Republike Srpske Krajine stalno osvajaju delove teritorija.
Nos Kalik,Miljevci,Peruča,Maslenica,Medački džep,Zima,Bljesak...sve su to uspešne operacije HV koje su prethodile Oluji.

I taj Dubrovnik koji im ti omalovažavaš.U toj su operaciji Hrvati ispunili sve svoje ciljeve i još više.Ušli su duboko u teritorij druge države.Danas je to područje izvan RS.Što im je sa druge strane protivnik bila jedna brigada sasvim sigurno nije hrvatski problem.

mupi

Moram da primetim kako ste ti i Ghostbuster totalno uništili ovu temu koja više uopšte nema veze s naslovom.
Ti svojim omalovažavanje hrvatske vojske,a on svojim dizanjem iste u nebesa.
Kaže Ghostbuster mogla je HV da uđe u Banja Luku samo nije htela jer što bi tamo radila.Pa što je radila u Mrkonjiću,Drvaru,Šipovu? Koliko je tamo bilo Hrvata?

Tema je davno pokvarena posto nema podataka o ucescu NATO osim onoga sto je vec napisano.

Rusi ostavili oružje DDDR da ga ovi bez ruske dozvole prodaju Hrvatima? Ne budi smešan.Tko ostavlja oružje bez kontrole?
Zaboravljaš da su generali JNA dali podršku ruskim generalima pučistima?

Ako nisi znao, Rusi su ostavili oruzje SVAKOJ drzavi iz Varskavskog saveza, Povukli su samo oruzje koje je pripadalo drzavama SSSR-a.

Prikazuješ se kao stručnjak hrvatske vojske a nisi upoznat kako im je većina oficirskog kadra u ofenzivnim brigadama potekla iz inostranstva i njihovih prvih redarstvenika Rakitija i Lučkog.Komunistički oficiri su kod njih zauzeli kancelarijske poslove.Zbog toga su i pobedili u ratu.

Smanji malo s tim drogama. Gro hrvatske vojske je sluzio JNA i bio je obucavan na oruzjima istocnog bloka.

Hrvati su se najpre odbranili 1991 kada nisu dozvolili na nijednom mestu da ih JNA preseče (Virovitica,Karlovac,Ogulin,Gospić,Šibenik,Zadar,dolina Nertetve).Da je JNA uspela bar na jednom mestu,Hrvatska bi bila ekonomski,vojno i politički na kolenima.Nikada se ne bi oporavila.

Tacno da posumnjam da Ghostbuster nije otvorio alternativni nalog :think:
Ista prica, ista kuhinj, isti zakljucci.
Ja se stvarno pitam koliko covek mora da bude intelektualno ogranicen ostracenom propagandom pa da poveruje u ovakve stvari.

Od saravskog primirja 1992 HV konstantno napreduje,ulaže u gardijske brigade ,američki penzionisani generali im obučavaju vojsku i od Republike Srpske Krajine stalno osvajaju delove teritorija.
Nos Kalik,Miljevci,Peruča,Maslenica,Medački džep,Zima,Bljesak...sve su to uspešne operacije HV koje su prethodile Oluji.

Nista od toga oni ne bi mogli da uzmu da im nije bilo direktne pomoci od stane zapadnih drzava. I sve je to islo preko licemera iz UN koji su umesto klasicnih linija razfvajanja uveli cuvene "mrlje od mastila" i koje su zmurile Hrvatima u svim tim akcijama koje si napisao. Ima masa svedocenja vojnika UN o tome kako se sve desavalo ali to ne pije vodu postu "pravdu" dele zlikovci koji su kontrolisali citav proces.

A da ne govorim o cuvenim Badminterovim odlukama koje su vrhunac licemerja i pravnog terorizma.

I taj Dubrovnik koji im ti omalovažavaš.U toj su operaciji Hrvati ispunili sve svoje ciljeve i još više.Ušli su duboko u teritorij druge države.Danas je to područje izvan RS.Što im je sa druge strane protivnik bila jedna brigada sasvim sigurno nije hrvatski problem

Upravo u tome i jeste fora... Hrvati ulaze na teritoriju druge drzave na ocigled posmatrackih misija EU koje konstatuju "da ne mogu sa sigurnoscu reci da je rec o HV" (ej, pazi tog licemerja). Snage JNA iz Hercegovine nisu povredile teritorijalni integritet SRH. To su ucinile jedino snage iz CG iz njihovog pravca, pravdajuci to zastitom Prevlake.

Hrvati su na tom ratistu "ispunili sve svoje ciljeve" tek posle odlaska JNA, kada je citavo to podrucje ostala da brani jedna jedina brigada VRS na koju su (videti kartu sa prethonde strane) napadale 3 gardijske brigade plus dve "obicne". Koliko je Ghosbuster nahvalio te GB, imao sam osecaj da pola jedne takve brigade moze da pojede za dorucak citav korpus VRS a tamo.... saka jada.

mupi

Smanji malo s tim drogama. Gro hrvatske vojske je sluzio JNA i bio je obucavan na oruzjima istocnog bloka.

Nista od toga oni ne bi mogli da uzmu da im nije bilo direktne pomoci od stane zapadnih drzava. I sve je to islo preko licemera iz UN koji su umesto klasicnih linija razfvajanja uveli cuvene "mrlje od mastila" i koje su zmurile Hrvatima u svim tim akcijama koje si napisao. Ima masa svedocenja vojnika UN o tome kako se sve desavalo ali to ne pije vodu postu "pravdu" dele zlikovci koji su kontrolisali citav proces.

A da ne govorim o cuvenim Badminterovim odlukama koje su vrhunac licemerja i pravnog terorizma.

Upravo u tome i jeste fora... Hrvati ulaze na teritoriju druge drzave na ocigled posmatrackih misija EU koje konstatuju "da ne mogu sa sigurnoscu reci da je rec o HV" (ej, pazi tog licemerja). Snage JNA iz Hercegovine nisu povredile teritorijalni integritet SRH. To su ucinile jedino snage iz CG iz njihovog pravca, pravdajuci to zastitom Prevlake.

Hrvati su na tom ratistu "ispunili sve svoje ciljeve" tek posle odlaska JNA, kada je citavo to podrucje ostala da brani jedna jedina brigada VRS na koju su (videti kartu sa prethonde strane) napadale 3 gardijske brigade plus dve "obicne". Koliko je Ghosbuster nahvalio te GB, imao sam osecaj da pola jedne takve brigade moze da pojede za dorucak citav korpus VRS a tamo.... saka jada.

Tebi je baš lako.Za svaku situaciju u prošlom ratu imaš odgovor.
Kada Hrvati nešto osvoje to je uz pomoć stranih zapadnih država,kada dožive debakl onda su šaka jada.

Ta podcenjivačka politika je glavni uzrok srpskog poraza sa Hrvatima.Ispoljava se obično kod onih što su bili kilometrima od samog mesta događanja,
Jedino su bosanski Srbi u datom trenutku bili spremni podneti žrtvu i zato su pobednici u ratu.

Hrvati su odmah nakon priznanja napustili istočnu strategiju ratovanja.Verovatno su tu strategiju napustili oficiri školovani u JNA.Kako da ne.
Da nije tako i dan danas bi Hrvati od pravca Drniša i Sinja u talasima jurišali na Knin.Kao i partizani 1944 godine.

Ej,pazi tvog licemerja kažeš snage JNA iz Hercegovine nisu povredile teritorijalni integritet SRH,to su učinile jedino snage iz CG iz njihovog pravca pravdajući to zaštitom Prevlake.
Tko je onda ušao u Slano 5. oktobra 1991 i došao od Mokošice (predgrađa Dubrovnika) do ulaza na poluotok Pelješac? Pa ti uopšte nemaš pojma što je srpska vojska držala u proteklom ratu.

Momče ostavi se ove teme,lupaš pogrešne podatke.

Kažeš rat u Hrvatskoj počeo jer su Srbi izbačeni iz Ustava.Hrvati menjaju Ustav u decembru 1990 a naoružane straže i barikade osvanule u Kninu u avgustu 1990.
Kako je hrvatsko izbacivanje iz Ustava u decembru 1990 godine uslovilo barikade u letu 1990 godine?
Da si naveo kako su Srbi u SRH bili šikanirani,provocirani,izbacivani s posla,telefonski uznemiravani,da je bila ustaška ikonografija,to tebi nije dovoljno.Tebi treba tvoja lična verzija događaja.

Poslednja izmena:
mupi

Tebi je baš lako.Za svaku situaciju u prošlom ratu imaš odgovor.
Kada Hrvati nešto osvoje to je uz pomoć stranih zapadnih država,kada dožive debakl onda su šaka jada.

Naravno da je saka jada. Da nisu, borili bi se junacki a ne bi kukali i pozivali u pomoc strance kada zapadnu u njesra, kao sto su to cinili u Dubrovniku i na Vukovaru. Sta drugo reci za narod koji za svoju najvecu vojnicku pobedu uzima dogadjaj kada mu se neprijatelj nije suprotstavio vec se povukao iz politickih razloga?

Mene bi bilo sramota reci da je Srebrenica najvec srpska pobeda iako je Mladic na istu posao sa cela 4 tenka i sa 400 vojnika (brojnost ABiH i njihovo naoruzanje mozes proveriti na netu).

Ta podcenjivačka politika je glavni uzrok srpskog poraza sa Hrvatima.Ispoljava se obično kod onih što su bili kilometrima od samog mesta događanja,
Jedino su bosanski Srbi u datom trenutku bili spremni podneti žrtvu i zato su pobednici u ratu.

Ej,pazi tvog licemerja kažeš snage JNA iz Hercegovine nisu povredile teritorijalni integritet SRH,to su učinile jedino snage iz CG iz njihovog pravca pravdajući to zaštitom Prevlake.
Tko je onda ušao u Slano 5. oktobra 1991 i došao od Mokošice (predgrađa Dubrovnika) do ulaza na poluotok Pelješac? Pa ti uopšte nemaš pojma što je srpska vojska držala u proteklom ratu.

Momče ostavi se ove teme,lupaš pogrešne podatke.

Ako ja lazem, ne lazu oni kojima branitelji jezikom lizu cizme
Dubrovnik_1992.jpg

Kažeš rat u Hrvatskoj počeo jer su Srbi izbačeni iz Ustava.Hrvati menjaju Ustav u decembru 1990 a naoružane straže i barikade osvanule u Kninu u avgustu 1990.

A HDZ je na vlast sa svojim ustastvom dosao na vlast nekoliko meseci pre tih barikada. Istovremeno su policijske snage pocele da na svojim uniformama nose oznake koje su tamosnje Srbe asocirale na sve samo ne na dobro a pocelo je i sa bespravnim uklanjanjima obelezja drzave koja je tada funckionisala i zvala se SFRJ.

Kako je hrvatsko izbacivanje iz Ustava u decembru 1990 godine uslovilo barikade u letu 1990 godine?

citaj vise
Da si naveo kako su Srbi u SRH bili šikanirani,provocirani,izbacivani s posla,telefonski uznemiravani,da je bila ustaška ikonografija,to tebi nije dovoljno.Tebi treba tvoja lična verzija događaja.

:think:

General Monojlo Milovanović spominje da je VRS tijekom rata srušila 28 borbenih aviona NATO pakta. Inače, radi se o generalu koji je trebao zamijenit Mladića mnogo puta i bio mu je desna ruka pa ne mogu vjerovat da takve gluposti može iznosit.

Od 40-te minute

Samo da se vratim na ovaj moj post od prije mjesec dana, već sam spomenuo kako Milovanović tvrdi da su oni imali 41 Volhova koja su znalački iskoristili tako što su oborili 36 nato aviona što znači da je skoro svako lansiranje bio 100-postotni pogodak,i da su ih efektivno koristili u zemlja-zemlja napadima. Za navodna masovna obaranja desetina NATO aviona neću komentirati, neka svatko procjeni za sebe, kakav su efekt imali na zemlji kada su gadjali HV vidimo na ovoj slici sa Dinare u svibnju 95.
22121.jpg

Dakle, očigledno je da general iznosi neistine i obmane koje mu je netko tamo rekao i priče rekla-kazala, vjerojatno je isto tako i što se aviona tiče. Jer izgleda da su ih oni znalački ispucavali poput lupanja tanjurima o zid.

Poslednja izmena:
mupi
Naravno da je saka jada. Da nisu, borili bi se junacki a ne bi kukali i pozivali u pomoc strance kada zapadnu u njesra, kao sto su to cinili u Dubrovniku i na Vukovaru. Sta drugo reci za narod koji za svoju najvecu vojnicku pobedu uzima dogadjaj kada mu se neprijatelj nije suprotstavio vec se povukao iz politickih razloga?

Mene bi bilo sramota reci da je Srebrenica najvec srpska pobeda iako je Mladic na istu posao sa cela 4 tenka i sa 400 vojnika (brojnost ABiH i njihovo naoruzanje mozes proveriti na netu).

Ako ja lazem, ne lazu oni kojima branitelji jezikom lizu cizme
Dubrovnik_1992.jpg

A HDZ je na vlast sa svojim ustastvom dosao na vlast nekoliko meseci pre tih barikada. Istovremeno su policijske snage pocele da na svojim uniformama nose oznake koje su tamosnje Srbe asocirale na sve samo ne na dobro a pocelo je i sa bespravnim uklanjanjima obelezja drzave koja je tada funckionisala i zvala se SFRJ.

:think:

Čoveče ti jednostavno nemaš pojma o čemu pričaš.

Osporavaš Hrvatima da su bili kvalitetni u bitki za Vukovar.

Trebao bi da znaš da je u Oluji između ostaloga sudelovalo 23 domobranske brigade,18 rezervnih brigada,5 gardijskih brigada i 2 gardijske bojne HV.Sve su kao bile u napadu,
liniju su prvi dan uspele da probiju samo na 4 ili 5 mesta.Zborno područje Karlovac uopšte nije probilo liniju.Zborno područje Bjelovar samo na jednom mestu.Zborno područje Zagreb je imalo zastoj pred Petrinjom.Knin je već bio u nepovoljnom položaju i to je bio glavni uzrok pada.
A ti iz udobnosti svoje sobe o povlačenju iz političkih razloga.Bole tebe neka stvar za ljude koji su tada ginuli.

Što sada mešaš Srebrenicu? Nije valjda i ona neki politički dogovor?

Stavljaš kao dokaz kartu Dubrovnika iz 1992 godine.Ponovo te pitam,tko je ušao u Slano u oktobru 1991 godine? Da li je to prelazak tadašnje granice SRH?

Napišem ti kako su Srbi šikanirani u Hrvatskoj a ti se kao čudiš.

SFRJ funkcionisala tada.
Nemoj me zasmejavati.Tko je bio za Jugoslaviju tada? Srbi,hrvati,slovenci,šiptari...Ante Marković i muslimani u Sarajevu koji su 15 puta u 4 godine menjali odluke što bi i kako bi..

Kada priznaš samom sebi da su 90-e borba za teritorij,nikakvi drugi bakrači,gde je čija vojska zauzela i sačuvala to pripada tom narodu,puno stvari će ti da bude jasnije.Ostavi se političkih floskula.
U najgorem slučaju se u Dejtonu trgovalo tim teritorijom za neke druge dobitke.
Misliš da se hrvati ili muslimani nisu povodili idejom teritorija?

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back