НАТО бомбардовање Републике Српске

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ali opet stoji cinjenica da se vrlo malo zna o gubicima a oni su evidentno bili ajde da kazemo.... znacajni.
Ovo od Petkovica cu da procitam narednih dana. Mislim da je zanimljivo.

BTW da se izvinim Ghostbusteru jer sam mu neki dan za kartu sa dubrovackog ratista rekao da je "njihova". U stvari, to su karte koje je pravila CIA i ima ih i za druge vojne operacije iz tog vremena.
Ima dosta dokumenta http://icr.icty.org/ (u pretraživaču sam ukucao "operation Bura", na engleskom jeziku, svi optuženi, svi dokumenti). Ali vrlo su konfuzni i teško ih je naći.

Prvo da raščistimo sa prijašnjim neslaganjem, gdje ti tvrdiš da nije bilo više od 145 tisuća vojnika iz Srbije u Hrvatskoj (i Bosni kasnije)
Untitled1.jpg

Evo lijepo preslika jer vidim da treba crtat, dakle 244 tisuće se ne odnosi na jedinice iz Bosne nego iz SRJ i samo iz SRJ! Dakle kad hoćeš računak koliko su JNA/Srbi imali u Hrvatskoj 91. u raznim vremenskim intervalima, počinješ sa više od 200 tisuća samo iz Srbije (ne 145) plus, krajinski Srbi, plus srbi iz Bosne u JNA (najviše u Banjalučkom korpusu) pa na kraju krajeva i ostali nesrbi u jna kojih je bio nemal broj, pogotovo Muslimana, sjeti se da je recimo Atif Dudaković koji je omražen medju Srbima 91. ratovao kod Zadra de facto za Srbe.

U članku "Bitka za Vukovar", Marijan se navodi brojku od više hiljada poginulih i to je to. U knjizi "Bitka za Vukovar", opet ista stvari, nigde ni govora o 10 000 itd. Očito, da Marijan lično misli da je taj broj tačan, zašto ga nije izneo u svojim naučnim radovima? Pa jednostavno, ne misli da je tačan, sa druge strane, to što si ti naveo je javni intervju i on mora da se pazi.

Što se tiče Marijana lijepo sam ti dokazao što je rekao u intervjuu. Na kraju krajeva koliko je to "nekoliko tisuća" i uopće nekoliko? Nekoliko nije ni jedan ni dva pa ni tri. Dakle 4,5,6,7,8? Pa izgleda da je za Marijana nekoliko tisuća ustvari 10 tisuća, samo to nije htio pisat u knjizi jer bi kod nekih poput tebe koji odbijaš taj podatak koji je čovjek iznio ispao prilično nepopularan. I na kraju kad se uzmu ove njegove dvije pretpostavke u obzir što dobivamo? Pa vjerojatno kriva oba podatka. Ovaj prvi umanjen, drugi o gubitcima u VU uvećan...
Na kraju se pitam, kome više vjerovati? General-pukovniku i Slobinoj desnoj ruci ili nekom hrvatskom povjesničaru koji je krpao i skupljao vjerojatno nepotpune popise sa suprotne strane? Moraš bit svjestan da odredjivanje točnog broja srpskih vojnika i jna nije nimalo lagan zadatak jer nije baš da suprotna strana suradjuje, ali stenogrami govore svoje i točka. To nitko ne može osporiti, ovo su dokazni spisovi koji se koriste po raznoraznim sudovima ili debatama.

Poslednja izmena:
Pa tamo gde je par krajiskih lola reklo "e neces majci, sine", tu ste i izginuli. Na ostatku ratista ste prolazili kao da idete na koncert Thompsona. Mrksic je spremljen iz Beograda da organizuje povlacenje Srba iz Krajine a ne da pripremi njihovu odbranu. Valjda je to jasno.

Ja razumem da ste vi isfrustrirani kao nacija kojoj su potrebni nekakvi dokazi vitestva kako bi stvorili kolektivnu svest kao osnov naciona. Jedino sa cime mozete za sada da se dicite je da ste uspeli da isterate pravoslavno stanovnistvo iz Hrvatske posto ste ih prethodno proterali iz ustava. Medjutim, na vasu zalost, niste imali ni jednu jedinu znacajnu vojnicku pobedu u pravom smislu te reci. Gde god da ste pokusali a da unapred nije bilo dogovoreno, bili ste donji. Jedini dostojan otpor ste pruzali na Vukovaru. Ostaje vam da falsifikujete dogadjaje i lazete isto onako kako su to radili i partizani koji su do dolaska Crvene armije vise bili

Napadali ste '92 sa 5 brigada jednu jedinu brigadu VRS na podrucju Hercegovine (oko Dubrovnika) i to slavite kao nekakav podvig. Smesno. Pri tome je vasa "elitna postrojba" IV GB dobila po nosu. Na kraju jeste zauzeli podrucje ali kada se pogleda odnos snaga, to izgleda smesno.

Dubrovnik_1992.jpg

Onda ste zbog "genijalnosti" u nebo dizali Bobetka kao velikog stratega. Taj isti Bobetko i HV nekoliko meseci kasnije zajedno sa HVO i ABiH krece sa drasticno madmocnijim snagama prema Nevesinju i zamisli.... dobija po nosu.

Ja naravno ne sporim da ste iz rata izasli kao fakticki pobednici ali sa vojnicke strane, bez prave vojnicke pobede.

BTW na jednoj drugoj temi sam postavio onaj video o Spegelju gde on jasno i glasno tvrdi da su amerikanci dan posle izbora u Srbiji '90 obecali veliku vojnu pomoc, koju ste na kraju krajeva i dobili. Ne samo vojnu, vec je mnogo vaznija bila propagandna i diplomatsko-politicka podrska koju ste imali.

Medjutim... nije ovo kraj sveta. Bice jos velikih ratova pa cemo da vidimo kako cete da se povedete u sledecem ratu. Tu ce vec da budu neka druga pravila igre i neki drugi nosioci moci. Vi ste se odlucili da idete uz NATO koji prakticno objedinjava sve zemlje III Rajha kome ste se takodje svojevremeno pridruzili. Mi smo na suprotnoj strani koja je '90-ih bila totalno nemocna ali koja se nezadrzivo oporavlja.

pitaj trebinjce kako su 92 u rekordnom vremenu,nakon pada vlastice,ispraznili grad,ostavili ga nebranjenim ko knin 95

bobetko hebao kevu cro gardistima koji su samoinicijativno posli da se prosetaju do grada

I da li su prošetali i svratili do Vučurevića na kavicu?:rotf: Koja glupost, od 1992. kada se crnogorska vosjka povukla to što ste uzeli do 1995 je tako ostalo, trećinu opštine ste dobili mufte od crnogoraca, i to baš tamo gde su oni držali položaje, o tome postoje brojni dokazi čak i sa hrvatske strane, o tome je pisao i sam Bobetko, obzirom da je bio napravljen mirovni sporazum o prekidu vatre i povlačenja JNA snaga sa područja istočne Hercegovine, ko je prekrišio sporazum, pa naravno Bobetko jer je to bio jedini način da se dočepate teitorije. Nije mi jasno zašto ga niste osvojili, obzirom da je voda iz HET sistema tokom celog rata distribuirana u HE Plat koja je uredno plaćana od hrvatske strane . Nego nešto mi opet nije jasno radi gomila spomenika rvatskih branitelja oko Ivanice i Golubovom Kamenu...Tek 1996 je počela razmena mrtvih i to onih što su nahebali u Diklićima i Poljicu, al ne bih sada da ti kvarim zanos, osim što me redovno zasmejava to što je tu vašu kroato armadu izradio polupismeni kamiondžija Božidar...:rotf:

Poslednja izmena:
Да закључимо да је неизбежни страни фактор решио рат.

Ma kakav crni strani faktor. Junastvo bojovnika! :)

Jos ce ispasti da su stranci samo smetali bojovnicima da se usetaju u Zemun ))))))

A u vezi ove karte gore (za koju se ispostavilo da je rad CIA). Te '92 "medjunarodna zajednica" je tvrdila kako operacije oko Dubrovnika izvode postrojbe HVO! Dolazili su na poziv srpske strane da se u to uvere i onda su konstatovali kako "nemaju materijalnih dokaza da se radi o HV". I onda za divno cudo, odjedanput se pojave karte sa nazivima jedinica i sve ostalo.

pitaj trebinjce kako su 92 u rekordnom vremenu,nakon pada vlastice,ispraznili grad,ostavili ga nebranjenim ko knin 95

bobetko hebao kevu cro gardistima koji su samoinicijativno posli da se prosetaju do grada

Ovo ti je totalna dezinformacija, prika.
Mada sam cuo davno neku pricu o tome kako se valjda na nekoj italijanskoj televiziji pojavila snimka kako pripadnici HV senluce u centru Trebinja pa je to videla neka zena sto zivi u Italiji i zvala svoju rodbinu da vide jesu li zivi. Ovi se nasli u cudu, mislili da je ova u Italiji skrenula s pameti:D

Poslednja izmena od moderatora:
Mada sam cuo davno neku pricu o tome kako se valjda na nekoj italijanskoj televiziji pojavila snimka kako pripadnici HV senluce u centru Trebinja pa je to videla neka zena sto zivi u Italiji i zvala svoju rodbinu da vide jesu li zivi. Ovi se nasli u cudu, mislili da je ova u Italiji skrenula s pameti:D

O čuvenoj bojovničkoj kavici "pod platanima" danas raspredaju viceve. :)

rekoh,pitaj trebinjce,dovoljno si tv gledao

Pita sam
Vele... muti ga Cvrki ki pas :mrgreen:

Ali je stvarno zanimljivo na ovoj karti videti da Srbi iz Hercegovine nisu narusavali teritorijalni integritet Hrvatske. Da im se presecala Hrvatska, mogli su to da urade bez problema. Ali se zato po hrvatskim medijima sirila prica kako samo sto nisu usli u Dubrovnik, sto je impliciralo da se vec nalaze na teritoriji Hrvatske.

A da ne govorimo o tome da je Bulatovic vise puta rekao kako je sa Tudjmanom postignut "dzentlmenski sporazum" o razmeni zaledja Dubrovnika sa srpske stane za pojas Prevlake do Molunta.

I oni su nasli dzentlmena u pm... :hahaha:

Pita sam
Vele... muti ga Cvrki ki pas :mrgreen:

Ali je stvarno zanimljivo na ovoj karti videti da Srbi iz Hercegovine nisu narusavali teritorijalni integritet Hrvatske. Da im se presecala Hrvatska, mogli su to da urade bez problema. Ali se zato po hrvatskim medijima sirila prica kako samo sto nisu usli u Dubrovnik, sto je impliciralo da se vec nalaze na teritoriji Hrvatske.

A da ne govorimo o tome da je Bulatovic vise puta rekao kako je sa Tudjmanom postignut "dzentlmenski sporazum" o razmeni zaledja Dubrovnika sa srpske stane za pojas Prevlake do Molunta.

I oni su nasli dzentlmena u pm... :hahaha:

pita si ti mudo labudovo :)

Stvar je u tome da je Trebinje trebalo da padne na samom kraju rata i to kao kompenzacija za Jajce (radilo se oko hidrocentrala). Tada su oni koji su bili bliski vlasti poceli da sklanjaju porodice u Crnu Goru. Zahvaljujuci jednom coveku, to se nije desilo.

http://www.trebinjedanas.com/node/1718

To su gluposti koje nikad nisu zaživjele ozbiljnije, pusti te neke planove izvučene bog zna od kuda, ako je to netko i pomišljao, na tome je stalo. Zamisli pri kraju rata da netko ide napadati Trebinje, još sa brigadama koje su bile u zapadnoj bosni pa da lijepo Srbi izvrše protunapad i vrate mrkonjić recimo ili sanski most. Gluposti, još da hrvatski vojnici ginu bezveze za Trebinje, a što bi s njime? Da se osvojila i Banja Luka, opet bi je vratili Srbima, jer što ćeš s njome? Uselit Split u nju? Dubrovnik u Trebinje?

Pa sad.... ne znam tko je veci expert za suvremenu hrvatsku povijest i osobito za podrucje juzne bojisnice.. Jaksa Raguz ili Ghostbuster :think:

http://www.google.com/url?sa=t&rct=...=RCrs40d-Rr763ibkH3Nj-Q&bvm=bv.42261806,d.bGE

:D

Joj tebe odmah. Ja uopće ne sporim da su postojali svakojaki planovi, samo ti želim pojasnit da je vjerojatnost izvodjenja takve operacije zbog raznoraznih faktora bila jednaka nuli, što ovaj link koji si mi dao i potvrdjuje. BTW što ja kažem to je uvijek točno.. nije da sam hvalisavac al eto, da se zna! :D

Poslednja izmena:
Joj tebe odmah. Ja uopće ne sporim da su postojali svakojaki planovi, samo ti želim pojasnit da je vjerojatnost izvodjenja takve operacije zbog raznoraznih faktora bila jednaka nuli, što ovaj link koji si mi dao i potvrdjuje. BTW što ja kažem to je uvijek točno.. nije da sam hvalisavac al eto, da se zna! :D

Tri je u tome da je moguce ostvariti i najbizarnije planove ako iza tebe stoji dovoljna kolicina moci. Neko od Srba je bio spreman da menja Jajce za Trebinje (ukljucujuci hidroelektrane). Da amerikanci nisu zaustavili tu igru, ona bi se na taj nacin i zavrsila. Zauzimanjem RSK, Hrvatska je oslobodila velike vojne efektive koje je poslala na "juznu bojisnicu". Za razliku od njih VRS u Hercegovini je dobila pomoc od Sarajevsko-Romanijskog korpusa u kojem je bilo mnogo Hercegovaca (a pomoc je usledila posle sloma velike muslimanske ofanzive u Sarajevu) i to je bilo to. Dakle, obe strane su se spremale za "veliko finale" (cak su ovi iz VRS hteli da izvrse napad i zauzimanje Dubrovnika
poludeo.gif
). Kao sto vidimo iz dokumenata, odnos snaga je bio minimalno 5:1 bez ucesca VJ koja je stajala pod znakom pitanja. E sada.... zamisli da 5 brigada HV podje u napad i onda tu uleti 5 brigada VJ. Koji bi to zestoki krkljanac bio.

Moze da zvuci paradoksalno da amerikanci koji su celo vreme rata radili protiv Srba nisu zeleli proterivanje Srba iz BiH (koje je na kraju rata bilo ostvarljivo) vec su aktiviali pregovore ali na nacin da se Srbi moraju sloziti (prakticno su bili ucenjeni). Nisu proterani iz BiH zato sto je za zapad neprihvatljiva drzava sa vecinskim muslimanskim zivljem. U stvari, mocnici su se malo igrali geopolitike.

Nisu proterani iz BiH zato sto je za zapad neprihvatljiva drzava sa vecinskim muslimanskim zivljem.

Nije bitno samo ovo, padom Banja Luke bilo je moguće da se uplete VJ i rat se pretvori u dugi rovovski poput iračko-iranskog ili što je mnogo izglednije, da padne miloševićev režim i izbije krvavi gradjanski rat unutar SRJ (Nezadovoljstvo naroda padom rs-a, narod se pobuni protiv miloševića, milošević vojnom silom poželi ostat na vlasti, taj sukob oslabi državu koja je tada bila nepriznata kao srj, time se kriza pojača na Sandžaku, Kosovu, Vojvodini, sve bi se odvijalo brzo i nepredvidivo). S druge strane, ono za što bi se ginulo zauzimanjem Banja Luke, bilo bi uzaludno jer bi se to opet moralo vratiti Srbima što je i razumljivo kad ni Hrvati ni Muslimani nisu mogli kolonizirati i zadržati toliki grad, s druge strane da se BiH ne pretvori u Muslimansku državu, Srbi su svakako trebali dobiti entitet, tako da potpuni poraz Srba u Bosni, baš nikome nije odgovarao, ni Hrvatima ni Muslimanima na kraju krajeva ni Srbima ni nikome drugome.

To je bilo jasno od početka. Srbe je trebalo vojno porazit i natjerat na pregovarački stol gdje će dobiti manje od pola Bosne teritorijalno, populacijski su svakako slabiji od Muslimana i Hrvata i time se smatralo da su Srbi kuco i mirni kad dobiju entitet sa prefiksom srpske i pritom još republike. Problem je što je stvaren protektorat od države koji frustrira sva tri naroda i koji je dugoročno gledano neodrživ u ovom obliku.

Da sad nebi rekao da sam kontradiktoran i pitao me zašto onda zapad danas želi oslabiti republiku srpsku, maltene je ukinuti smanjujući joj ovlasti? Pa izgleda da se računa da će ulaskom Bosne u EU biti otklonjena opasnost od stvaranja islamske države, ili se samo cilja na slabljenje rs-a do te mjere da nije prijetnja za otcijepljenje. Ono što je sasvim izvjesno je da danas pa i u buduće bosanski problem nije rješiv vojnim sredstvima nego samo dogovorom ljudi koji tamo žive.

Taj dogovor po krucijalnim pitanjima je skoro pa nemoguć jer su narodi getoizirani i i ne žele živjeti jedni sa drugima. Koja je formula rješenja bosanskog pitanja ustvari? Pa da se odjednom svi narodi zavole i odluče zatopliti odnose i napraviti kompromise i ustupke jedni drugima i da iskreno odustanu od pokušaja majorizacije jedni drugih i da odustanu od velikodržavnih ideja unutar svog društva. Ništa od toga nije realno i izgledno, ono što je realno i što će se dogoditi u Bosni je nastavak agonije i stornacije na jako dug period vremena, to je krvljenje i usporeno "umiranje" kojem nema kraja i zato je veoma mučno po ljude koji tamo žive, i materijalno i psihološki.

Poslednja izmena:

Mislim da si dobio odgovor na budalaštine, pre nego što nastaviš sa vlažnim domoljubnim snovima dovoljno je da pogledaš gde se nalazi planina Vlaštica koliko je udaljena od trebinja i kada je pala u hrvatske ruke.
Sredinom maja 1992. crnogorska vojska se povlači sa položaja do Cavtata i tu ostaje do sporazumnog povlačenja krajem 1992. godine. Već krajem maja još ne popunjena trebinjska brigada se povlači iz Ravnog i drugih isturenih delova opštine Trebinje.
Operacija Tigar HV početkom Jula 1992 je trajala 10 dana praktično bez metka osvojila je položaje koje je nekada držala JNA, bezbroj kondih naziva za akcije je imala HV koje su bile uglavno osuđene na propast odmah posle konsolidovanja i formiranja Hercegovačkog Korpusa, ta Vaštica je pala krajem oktobra 1992 godine nakon povlačenja Herceg korpusa, što je bila daleko važnija kota za Dubrovnik nego za Trebinje. Te gluposti sa Bobetkom i svojeglavim gardistima su obične bajke obzirom da se linija razdvajanja nalazila oko 10 Km vukohebina, trnja, mina i kamenjara do Tebinja. Šta je HV mogla a šta ne je ekvivalentno priči šta su mogli crnogorci 1992 sa osvajanjem Dubrovnika.
Što se tiče hrvatskih operacija za zaleđe Dubrovnika 1992. godine trebinjsku opštinu su napale elitne jedinice Hrvatske vojske. Prva gardijska brigada iz Zagreba, četrvta gardijska brigada iz Splita, Druga gardijska brigada iz Varaždina, 163. dubrovaćka brigada, te jedinice iz Imotskog, Siska, zapadne Hercegovine. Trebinje su branili pripadnici Trebinjske brigade,deo Bilećke i interventna jedinica iz Gack sve to govori da je bila neposredna opasnost od pada grada, ali slučajevi panike su bili minorni.

Što se tiče famozne operacije Burin dobro je što do toga nije došlo jer bi mrtve sigurno brojali i danas, obzirom da je konstantno nagledana radio veza HV a i drugi obaveštajni kanali, Herceg. Korpus je imao informacije o toj operaciji dovoljno na vreme da veliki deo snaga i tehnike koncentriše na južno ratište, rasterećeni deo snaga Herceg Korpusa je već bio na položajima, stigla je pomoć sarajevsko - romanijskog korpusa kao artiljerijska podrška. U gradu je objavljena opšta mobilizacija, bilo je zabranjeno iseljavanje ili premeštanje civila izričito zabranjeno, već se ceo grad bio u podrumu.

Hercegovački Korpus je u punom sastavu imao nešto više od 21000 vojnika i front dug oko 300 kilometara, od zaleđa Prevlake preko trebinjske šume, Popovog polja, Stoca Mostara, Boračkog jezera Treskavice do Goražda, isturene frontove kao ispomoć, Olovo Igman delovi romanije itd. Pre svega reč je o iskusnim borcima koji su se podjednako dobro snalazili po primorskom kamenjaru i bosanskim vukhojebinama. Ne bih pominjao uspešne ili propale ofanzive, ali definitivno korpus je bio isključivo defanzivnog karaktera, što govori i o relativno malim gubicima u ljudstvu i tehnici...

Nije mi jasno gde su bili ti Bobetkovi dečkiji kada je VRS spašavala Hrvate i snage HOS-a u centralnoj Bosni, artiljerijska podrška HOS-u u Dolini Neretve, propuštanje izbeglica i slično...

Pozdrav svima.

Prijavih se na forum, nadjoh nick, kakav je takav je.

Nego otisli ste od teme, "Bombardovanje RS" a prica je otisla na pad Zapadne Krajine i ne znam sta sve jos.

Posto sam bio tada pripadnik VRS, mozda mogu reci par stvari kao svjedok zbivanja.

Te '95 vojska VRS je bila DESETKOVANA. Kazu, svaki 10-ti izbacen iz stroja je desetkovana jedinica, ovo je onda bilo unistenje a ne desetkovanje.
Eh ako uzmemo da je od pocetka '92, od pocetnih 10 boraca, 2 su ili poginuli ili invalidi (izbaceni iz stroja), jos 2 su pobjegli u Srbiju ili trece zemlje. Od onih 6 sto je ostalo, 5 je bilo demoralisano, umorno i spremno za bjezaniju, tako da je ostao 1 vojnik. NATO je srusio sve komunikacione veze, nema srpske radio stanice ni TV signala, kasarne i komande napustene jer ih bombarduju. Vidimo i jasno nam je da Srbija nece pomoci, a na nas ide ABIH sa Mundzosima, Hrvati krecu da prave opet NDH a jos nas ovi NATO-vci deru odozgo.

Vjerovatno je NATO mislio da cemo moci duze izdrzati, ne znam sto su nas onoliko nemilosrdno gadjali - valjda su mislili da smo neka veca sila. :) Zeznuli smo ih - pukli smo za mjesec dana.
Kazem ne krivim nas, 4 godine rata iscrpilo nas je do krajnjih granica.

A to da su Hrvati bili nesto tu jaki, to je glupost. Da su nas tada napali Slovenci ili npr. Kurdi uzeli bi i Grahovo i Drvar i sve ovo.

Da su Hrvati ovo pokusali 1992 tu bi bila druga prica, kao sto smo ih isprasili u Posavini '95 mi smo bili skoro u rasulu.

Srbija je poslala svoju policiju (da hvata dezerrtere) i poslala dezertere (nase dezertere) kao ispomoc, i saku Arkanovaca - to je sve. Kap u moru.

Dobro smo i prosli kako je moglo biti.

Svaka cast nasima oko Sarajeva jer su uspjeli u tim trenucima da se odrze. Ali tu je i bila nasa elitna vosjka, tu se nije oskudjevala ni u MTS ni u cemu, za razliku od ratista "druge lige" gdje sam ja bio. Ali ipak svaka im cast.

Ghostbuster

Nije bitno samo ovo, padom Banja Luke bilo je moguće da se uplete VJ i rat se pretvori u dugi rovovski poput iračko-iranskog ili što je mnogo izglednije, da padne miloševićev režim i izbije krvavi gradjanski rat unutar SRJ (Nezadovoljstvo naroda padom rs-a, narod se pobuni protiv miloševića, milošević vojnom silom poželi ostat na vlasti, taj sukob oslabi državu koja je tada bila nepriznata kao srj, time se kriza pojača na Sandžaku, Kosovu, Vojvodini, sve bi se odvijalo brzo i nepredvidivo)
.

U tom trenutku VJ je bila nadmocnija od HV i umesto rovovskog rata bi se pre mogao ocekivati pad Zagreba. To je sve pod uslovom da nema uplitanja sa strane i da se akteri prepuste borbi 1:1. Medjutim, zasto Milosevic odustaje od odbrane RSK? Pa zato sto bi se u tom trenutku aktivirali Siptari i muslimani uz pomoc NATO snaga. To bi sve bila jedna velika klanica koja bi opet na kraju pogubno zavrsila za Srbe i Srbiju.
Ja sam pisao ranije kako je '91 Kadijevic tajno isao u Moskvu da u 4 oka pita marsala Pavela Grachova kakva ce biti reakcija SSSR-a ako se NATO umesa u rat? Ovaj mu je odgovorio da samo jedan covek to zna a taj covek je bio Gorbacov. Posle toga je Kadijevic nekoliko puta pokusavao da ugovori sastanak sa Gorbacovom ali ga je ovaj ignorisao.

Nije ni Kadijevic bio toliko glup pa da stupa u rat bez podrske sa strane. Iako se JNA pokazala kao trula, traljava i nacionalno raskomadana organizacija, imala je u to vreme snage da dodje do Beca a ne do Zagreba.

S druge strane, ono za što bi se ginulo zauzimanjem Banja Luke
Sto bi se ginulo? Pa zato sto je Ante Pavelic planirao da Banja Luka bude glavni grad NDH :D
Ginula je HV i za mesta gde su Srbi cinili preko 95% populacije, pa zasto onda ne bi za BL?!

, bilo bi uzaludno jer bi se to opet moralo vratiti Srbima što je i razumljivo kad ni Hrvati ni Muslimani nisu mogli kolonizirati i zadržati toliki grad, s druge strane da se BiH ne pretvori u Muslimansku državu, Srbi su svakako trebali dobiti entitet, tako da potpuni poraz Srba u Bosni, baš nikome nije odgovarao, ni Hrvatima ni Muslimanima na kraju krajeva ni Srbima ni nikome drugome.

Mogli su ga zauzeti bez problema i to u roku od nekoliko dana posto su u to vreme I i II Krajiski korpus bili u vrlo losem stanju. VRS je u to vreme imala samo 3 korpusa na koja se mogla osloniti: Sarajevsko-Romanijski, Drinski i Hercegovacki lai su 1. i 3. bili vezani neprijateljskim snagama.

To je bilo jasno od početka. Srbe je trebalo vojno porazit i natjerat na pregovarački stol gdje će dobiti manje od pola Bosne teritorijalno, populacijski su svakako slabiji od Muslimana i Hrvata i time se smatralo da su Srbi kuco i mirni kad dobiju entitet sa prefiksom srpske i pritom još republike. Problem je što je stvaren protektorat od države koji frustrira sva tri naroda i koji je dugoročno gledano neodrživ u ovom obliku.

tako nekako

Da sad nebi rekao da sam kontradiktoran i pitao me zašto onda zapad danas želi oslabiti republiku srpsku, maltene je ukinuti smanjujući joj ovlasti? Pa izgleda da se računa da će ulaskom Bosne u EU biti otklonjena opasnost od stvaranja islamske države, ili se samo cilja na slabljenje rs-a do te mjere da nije prijetnja za otcijepljenje. Ono što je sasvim izvjesno je da danas pa i u buduće bosanski problem nije rješiv vojnim sredstvima nego samo dogovorom ljudi koji tamo žive.

RS je napravljena ponajvise da bi se smanjio gnev Srba ali i da se vremenom dezintegrisala i svela na fiktivnu tvorevinu. Svi potezi od '95 na ovamo idu u smeru te teze. Uopstalom, od tog vremena je RS izgubila veliki deo ingerencija koje je imala.

Taj dogovor po krucijalnim pitanjima je skoro pa nemoguć jer su narodi getoizirani i i ne žele živjeti jedni sa drugima. Koja je formula rješenja bosanskog pitanja ustvari? Pa da se odjednom svi narodi zavole i odluče zatopliti odnose i napraviti kompromise i ustupke jedni drugima i da iskreno odustanu od pokušaja majorizacije jedni drugih i da odustanu od velikodržavnih ideja unutar svog društva. Ništa od toga nije realno i izgledno, ono što je realno i što će se dogoditi u Bosni je nastavak agonije i stornacije na jako dug period vremena, to je krvljenje i usporeno "umiranje" kojem nema kraja i zato je veoma mučno po ljude koji tamo žive, i materijalno i psihološki.

Prokletstvo Bosne nije od juce i njena nesreca je sto je religiozno podeljena na 3 nepomirljiva bloka. Religija umesto mira medju ljudima indicira mrznju koja kasnije prelazi u prolivanje krvi i tako u krug do kraja sveta. BTW, pogledaj sta je Alija pisao kako bi BiH trebala da gradi "islamske institucije" pa se onda zapitaj kako je moguce da SAD kao veliki neprijatelj islamskog radikalizma stane u direktnu zastitu takvog coveka?

BH muslimani su prethodno izabrali jednog umerenog i pragmaticnog politicala- Fikreta Abdica ali je onda n "demokratski " nacin, njegovu vlast uzeo Alija. Zasto je amerima vise odgovarao Alija od Fikreta?! Ko je kasnije doveo preko 3000 Arapa preko humanitarnih organicacija?!

Sa jedne druge teme sam skinuo link na video koji mnogo toga govori o ulozi NATO i masakrima koji su se odvijali po Sarajevu.

A sta je ovde interesantno...
Pogledajmo spisak zrtava:

Nedžad Abdija,
Ismet Ašćerić,
Ruždija Bektešević,
Vasva Čengić,
Mirsad Fazlagić,
Emina Karamustafić,
Mediha Omerović,
Bahrija Pilav,
Mila Ruždić,
Abdulah Sarajlić,
Sulejman Sarajlić,
Hatidža Salić,
Galib Sinotić
Jusuf Vladović
Izudin Zukić

Tamara Vejzagić-Kostić
Gordana Ćeklić
Snježana Biloš
Predrag Bogdanović
Vladimir Bogunović
Srećko Tanasković
Sreten Stamenović
Vlatko Tanacković
Božica Trajeri-Pataki
Mile Ružić
Srećko Šiklić

"Cisto" muslimana = 15, nemuslimana = 11. Jako zanimljiv odnos za grad iz koga je 2/3 Srba vec pobeglo.

A onda da se doda i ovo, sto sam nasao na nekom forumu:

Poslije eksplozije i stradanja građana u ulici Vaso Miskin koji su čekali u redu za hljeb, sarajevska televizija, bezbeli, objavljuje i imena poginulih. Među tim jadnim poginulim građanima (zamislite samo koje su se igre igrale) nalazilo se ime jedne muslimanke, djevojke iz Vogošće. Djevojke, koja je prije nesreće u Vase Miskina ulici, mjesec ili dva ranije (ne sjećam se datuma), poginula idući na posao u saobraćajnoj nesreći u bivšoj ulici Đure Đakovića (sada Alipašina). Ta djevojka je sahranjena na groblju u Barama. To govori da su muslimani one koji su već bili sahranjeni u tim ranijim danima i mjesecima, koristili i stavljali ih na spisak poginulih u ulici Vase Miskina. Jer u vrijeme puškaranja po gradu i okolini, niko nije mogao da proverava ono što je televzija ponudila.

Zar je to ljudski?

Još više i bolje poznavao sam roditelje od djevojke, čiji je otac Džemal dugo godina radio u Pretis-u. Njegovu kćerku poznavao sam vrlo dobro, jer je zaista bila ljepotica i ašikovala je sa jednim momkom iz Semizovca, koji se zvao Branko Šikuljak, čija je kuća bila iznad Nove željezničke stanice u Semizovcu. I Branka sam isto tako dobro poznavao. I oni su bili Romeo i Julija. Djevojka je zaista bila ljepotica i sa Brankom su bili jedan prelijepi par.

Bas bi bilo dobro da se neki istoricar pozabavi sa ovom tematikom posto ukoliko postoji jedna lazno ubacena osoba u spisak, to povlaci za sobom sumnju da ih ima mnogo vise.
A o ovako velikoj koncentraciji "nemuslimana" da i ne govorim.

Kada se znajuci za ovakve stvari pogleda prethodni video, sve staje na svoja mesta.

Poslednja izmena:
U tom trenutku VJ je bila nadmocnija od HV i umesto rovovskog rata bi se pre mogao ocekivati pad Zagreba.
Ja govorim što se moglo dogadjati padom Banja Luke, a ti da bi VJ ušla u zagreb :hahaha:.

To je sve pod uslovom da nema uplitanja sa strane i da se akteri prepuste borbi 1:1. Medjutim, zasto Milosevic odustaje od odbrane RSK? Pa zato sto bi se u tom trenutku aktivirali Siptari i muslimani uz pomoc NATO snaga. To bi sve bila jedna velika klanica koja bi opet na kraju pogubno zavrsila za Srbe i Srbiju.

Ne, nego zato što nema goriva za 5 dana rata, čitaj stenograme, a bome nije imao ni snage.

Nije ni Kadijevic bio toliko glup pa da stupa u rat bez podrske sa strane.

Kadijević je bio jako glup čovjek.
Iako se JNA pokazala kao trula, traljava i nacionalno raskomadana organizacija, imala je u to vreme snage da dodje do Beca a ne do Zagreba.

Ja tebe ne razumijem, potpuno neartikulirano odgovaraš i skačeš na 91. sa lovačkim pričama i gatanjima. Ja uopće nisam govorio o ovome u mom prijašnjem postu, govorio sam što bi se dogodilo padom republike srpske, dogodio bi se vjerojatno gradjanski rat u srj, i to amerikanci nisu željeli.

Sto bi se ginulo? Pa zato sto je Ante Pavelic planirao da Banja Luka bude glavni grad NDH :D

Samo sam još ovo čekao. Pavelić, ustaše, ndh. Očekivao sam ozbiljnije odgovore od tebe,

Prokletstvo Bosne nije od juce i njena nesreca je sto je religiozno podeljena na 3 nepomirljiva bloka. Religija umesto mira medju ljudima indicira mrznju koja kasnije prelazi u prolivanje krvi i tako u krug do kraja sveta. BTW, pogledaj sta je Alija pisao kako bi BiH trebala da gradi "islamske institucije" pa se onda zapitaj kako je moguce da SAD kao veliki neprijatelj islamskog radikalizma stane u direktnu zastitu takvog coveka?

Nemoj sad muslimansku stranu predstvaljat kao nekog apsolutnog krivca za sve jer ne možeš. Prvo zato jer su muslimani daleko najviše stradali u Bosni, drugo jer je cilj srbije i srba bio da se najmanje 70% Bosne pripoji Srbiji. Dakle nije bio niti malo humaniji i pravedniji od islamske države. Ako su Srbi imali pravo pripajat teritoriju BiH srbiji, imali su Muslimani pravo i na svoj koncept, tko im brani? Isto vrijedi i za Hrvate.

Poslednja izmena:
Ghostbuster
Ja govorim što se moglo dogadjati padom Banja Luke, a ti da bi VJ ušla u zagreb :hahaha:.

Da si pazljivije citao, shvatio bi. Na zalost, domoljublje i "nevidjena sposobnost" CRO vojske ti pomracuju razum i mogucnost rasudjivanja.
SRJ se po mirovnom sporazumu sa UN obavezala da ce stititi RSK u slucaju napada od HV i da je to i uradila, vase jedinice ne bi nikada usle ni u Kinin a kamoli u BL. Necu da se bavim hipotezama ali najobicnije grubo poredjenje podataka o vojnoj snazi daje odgovor svakom razumnom coveku.

Ne, nego zato što nema goriva za 5 dana rata, čitaj stenograme, a bome nije imao ni snage.

Pojma ti nemas kako se svercovalo gorivo u Srbiju.

Kadijević je bio jako glup čovjek.

Volim kada dobijem ovakve odgovore pune logike i argumentacije.
Ja tebe ne razumijem, potpuno neartikulirano odgovaraš i skačeš na 91. sa lovačkim pričama i gatanjima. Ja uopće nisam govorio o ovome u mom prijašnjem postu, govorio sam što bi se dogodilo padom republike srpske, dogodio bi se vjerojatno gradjanski rat u srj, i to amerikanci nisu željeli.

Ne bavis se gatanjima ali zato kazes: "dogodio bi se vjerojatno gradjanski rat u srj". Da si ziveo u Srbiji, znao bi da je nakon pada RSK glavnu ulogu nacionalista u Srbiji preuzela opozicija koja je kasnije 05. oktobra 2001 dosla na vlast u Srbiji (i sada vec vidimo sa kakvim posledicama po Srbiju). Glavna zamerka Milosevicu je bila da nije zastitio Srbe u RSK. Da je Srbija usla u sukob na strani RSK i RS, takva argumentacija ne bi bila validna. Dakle, tvoja hipoteza ne pije vodu (iako se ti, jelte ne bavis gatanjem ;) )

Samo sam još ovo čekao. Pavelić, ustaše, ndh. Očekivao sam ozbiljnije odgovore od tebe,

Pa kaj si drugo mogao ocekivati imajuci u vidu tko vam je bio novi poglavnik?! Znam da gatam ali da je neko Njofri ponudio Hrvatsku do Vladivostoka, on bi to vrlo rado prihvatio.

Nemoj sad muslimansku stranu predstvaljat kao nekog apsolutnog krivca za sve jer ne možeš. Prvo zato jer su muslimani daleko najviše stradali u Bosni, drugo jer je cilj srbije i srba bio da se najmanje 70% Bosne pripoji Srbiji. Dakle nije bio niti malo humaniji i pravedniji od islamske države. Ako su Srbi imali pravo pripajat teritoriju BiH srbiji, imali su Muslimani pravo i na svoj koncept, tko im brani? Isto vrijedi i za Hrvate.

polahko.... ajde malo da rascistimo, koji su to i koliki podaci koji pokazuju najveca stradanja Muslimana? Prikazi mi te rezultate pa da malo analiziramo....

Znas u cemu je problem kod vas Hrvata.... nehumano velika koncentracija lazi i propagande po glavi stanovnika. Sutra kada neki klinac u Hrvatskoj koji je rodjen 10 godina posle rata bude zeleo da sazna sta se desavalo u BiH '90-ih naletece na ovo:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Rat_u_Bosni_i_Hercegovini

Sta reci, ljigavo, licemerno, perfidno, propagandno i krajnje tendenciozno. Jednom recju... jadno.

Jako je zanimljivo primetiti da u tabeli vaznijih dogadjaja nedostaju stvari kao masakr srpskih civila u mestu Sijekovac pocinjen od strane hrvatskih snaga u martu 1992 kao i masakr srpskih civila na Kupresu nedugo iza toga.

a treba li uopste da pocinjemo raspravu o tome kako je doslo do rata? Kako je jedan konstitutivni narod na silu preglasan od strane druga dva?! Zamisli da se sada Srbi sa Bosnjacima dogovore i jednostavno eliminisu Hrvate iz BiH. Sutra bi cela Hrvatska vristala o tome kako je nacinjena uzasna nepravda i pravni zlocin. Tada vam to nije smetalo, gospodo.

Ali razumem, lakse je neukom puku zamazati oci sa pricom o velikosrpskoj agresiji i onda ih izbaciti iz ustava u Hrvatskoj i preglasati u BiH pa se posle praviti kako je sve rezultat cestite borbe za slobodu.

U stvari... bosanski muslimani, Hrvati, Slovenci i Siptari su bili NATO pesadija u planiranom geopolitickom ratu na Balkanu. Jedino je Srbija imala testise da se tome suprostavi i zato je morala to da plati.

Da si pazljivije citao, shvatio bi. Na zalost, domoljublje i "nevidjena sposobnost" CRO vojske ti pomracuju razum i mogucnost rasudjivanja.
SRJ se po mirovnom sporazumu sa UN obavezala da ce stititi RSK u slucaju napada od HV i da je to i uradila, vase jedinice ne bi nikada usle ni u Kinin a kamoli u BL. Necu da se bavim hipotezama ali najobicnije grubo poredjenje podataka o vojnoj snazi daje odgovor svakom razumnom coveku.

Jedini tko ovdje mitomani o sposobnostima i diže u nebesa nekakvu VJ (malu jna) u zrak si ti. Cijeli problem kad tebe je što precjenjuješ srpske snage.

Pojma ti nemas kako se svercovalo gorivo u Srbiju.

Slobo veli u stenogramu da nema goriva ni za 5 dana rata. Tko smo mi da tvrdimo drugačije? Osim ako nebeski tenkovi nebeske vj idu na zrak.

Volim kada dobijem ovakve odgovore pune logike i argumentacije.

Ja argumentacije u tvojim postovima nikad nisam ni vidio.

Ne bavis se gatanjima ali zato kazes: "dogodio bi se vjerojatno gradjanski rat u srj".

To je vrlo moguć scenarij koji je predvidila CIA, ista ona koja je napravila one karte koje si lijepio po forumu.

Da si ziveo u Srbiji, znao bi da je nakon pada RSK glavnu ulogu nacionalista u Srbiji preuzela opozicija koja je kasnije 05. oktobra 2001 dosla na vlast u Srbiji (i sada vec vidimo sa kakvim posledicama po Srbiju). Glavna zamerka Milosevicu je bila da nije zastitio Srbe u RSK. Da je Srbija usla u sukob na strani RSK i RS, takva argumentacija ne bi bila validna. Dakle, tvoja hipoteza ne pije vodu (iako se ti, jelte ne bavis gatanjem ;) )

E sad zamisli da je pala i republika srpska i da je došlo da narodnog bunta i gradjanskog rata.

Pa kaj si drugo mogao ocekivati imajuci u vidu tko vam je bio novi poglavnik?! Znam da gatam ali da je neko Njofri ponudio Hrvatsku do Vladivostoka, on bi to vrlo rado prihvatio.

Franjo nije bio nikakav poglavnik ni ustaša, usporedjujuci ga sa Karadžićem ili nekim srpskim "herojima" poput šešelja i velikog dijela opozicije i SPS-a, on je mala mica maca.
polahko.... ajde malo da rascistimo, koji su to i koliki podaci koji pokazuju najveca stradanja Muslimana? Prikazi mi te rezultate pa da malo analiziramo....
Hoće li ispast da je poginulo više srpskih od muslimanskih civila? Hajde mi daj vaše podatke. U onima na wikipediji nema ništa pogrešno. Muslimanskih civila je poginulo skoro 10 puta više od srpskih.

Znas u cemu je problem kod vas Hrvata.... nehumano velika koncentracija lazi i propagande po glavi stanovnika. Sutra kada neki klinac u Hrvatskoj koji je rodjen 10 godina posle rata bude zeleo da sazna sta se desavalo u BiH '90-ih naletece na ovo:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Rat_u_Bosni_i_Hercegovini

Ma jeli? :hahaha::lol:

Sta reci, ljigavo, licemerno, perfidno, propagandno i krajnje tendenciozno. Jednom recju... jadno.

Što je ljigavo?

Jako je zanimljivo primetiti da u tabeli vaznijih dogadjaja nedostaju stvari kao masakr srpskih civila u mestu Sijekovac pocinjen od strane hrvatskih snaga u martu 1992 kao i masakr srpskih civila na Kupresu nedugo iza toga.

Isto kao što srbe boli k za srpske zločine u Hrvatskoj i BiH, samo se spominje Srebrenica i ništa više. Što se tiče rata u Hrvatskoj, piše ovako, jadnoj srpskoj nejači pretio genocid, oni se odbranili stvorili svoju republiku i onda Hrvati došli 95., pobili ih na hiljade i proterali.

Ali razumem, lakse je neukom puku zamazati oci sa pricom o velikosrpskoj agresiji i onda ih izbaciti iz ustava u Hrvatskoj i preglasati u BiH pa se posle praviti kako je sve rezultat cestite borbe za slobodu.

Za vas je gradjnski rat, za nas srpska ili velikosrpska agresija i što sad?

U stvari... bosanski muslimani, Hrvati, Slovenci i Siptari su bili NATO pesadija u planiranom geopolitickom ratu na Balkanu. Jedino je Srbija imala testise da se tome suprostavi i zato je morala to da plati.

Urota protiv vascelog srpstva... :besna:

Preskacem poruke koje su suvisne :D

Ghostbuster

To je vrlo moguć scenarij koji je predvidila CIA, ista ona koja je napravila one karte koje si lijepio po forumu.

ispalo je da je to karta koja opisuje pojedine vojne operacije. Video sam iste za podrucke Mostara i Srebrenice. Znaci, oni su vrsili naknadnu analizu dogadjaja a nisu prognozirali unapred.

E sad zamisli da je pala i republika srpska i da je došlo da narodnog bunta i gradjanskog rata.
Opozicija u Srbiji je bila vise-manje saka jada koja ni pod razno ne bi mogla da parira Milosevicu. Oni su u stilu najvecih licemera preuzeli od Milosevica politiku "zastite" Srba preko Drine (mada je ta zastita bila tanka) i radili su ono za sta su njega do juce optuzivali. Bilo je tragikomicno gledati kako jedan B92 koji nije propustao priliku da optuzi Srbe iz RSK za bilo sto preko noci pocinje da se brine za njihovu sudbinu koja je takva samo zato sto se Milosevicu to prohtelo.

Franjo nije bio nikakav poglavnik ni ustaša, usporedjujuci ga sa Karadžićem ili nekim srpskim "herojima" poput šešelja i velikog dijela opozicije i SPS-a, on je mala mica maca.

Pa jasno je to meni odavno iz konteksta na koji ti tumacis dogadjaje. Jasno je da Njofra nije bio ustasa vec velika ********* ali se itekako oslonio na pomoc ustaske emigracije prilikom osvajanja vlasti.
Ne znam sta je to Karadzic uradio tako lose da izgubi tvoje simpatije ;) a za Seselja cak ni svemoguci Hag nije uspeo da nadje jedan jeini valjan razlog da ga drze u pritvoru pa moraju da izmisljaju raznorazne razlogr za to.

Hoće li ispast da je poginulo više srpskih od muslimanskih civila? Hajde mi daj vaše podatke. U onima na wikipediji nema ništa pogrešno. Muslimanskih civila je poginulo skoro 10 puta više od srpskih.

Muslimani su ginuli na 3 ratista. 1. prema Srbima, 2. prema Hrvatima, 3. prema samim sebi.
BTW vasi ratni huskaci do dana danas govore o ciframa od 300000+ ubijenih il desetcima tisuca silovanih zena iako ICRC ima sasvim druge podatke koji se vrlo retko prikazuju u javnosti.

Što je ljigavo?
pa dovoljno je pogledati kako civilizovano izgleda srpska Vikipedija kada se govori o tim stvarima i onda pogledati bosnjacko/hrvatski ekvivalent prepun ratnohuskacke propagande i precutkivanja onoga sto tebi ne ide u prilog uz istovremeno preuvelicavanje onoga sto ti odgovara.

Isto kao što srbe boli k za srpske zločine u Hrvatskoj i BiH, samo se spominje Srebrenica i ništa više. Što se tiče rata u Hrvatskoj, piše ovako, jadnoj srpskoj nejači pretio genocid, oni se odbranili stvorili svoju republiku i onda Hrvati došli 95., pobili ih na hiljade i proterali.

Svaki normalan Srbin ce osuditi svaki zlocin nad nevinim zrtvama. Cak je nas ex precednik isao okolo i izvinjavao se za sve sto bi od njega trazili (pa bi onda nastavio i sa onim sto nisu trazili).
Meni samom su se gadile neke stvari koje su pojedine psihopate radile u ime svih Srba ali nisam imao mogucnosti da im se suprotstavim. Sa druge strane, kod vas imamo obozavaoce glazbe Mr Thompsona koji slave zlocin i to se smatra velikim domoljubnim dostignucem.

Pocetak zla u Hrvatskoj je poceo sa izbacivanjem Srba iz ustava.
Pocetak zla u BiH je poceo sa preglasavanjem Srba i krsenjem ustava.

Ove stvari se mogu empirijski dokazati bez velikih poteskoca.

Za vas je gradjnski rat, za nas srpska ili velikosrpska agresija i što sad?

ekvivalent velikosrpskoj agresiji bi recimo bio izraz tipa ustasko-teroristicka secesija (c). Takvi izrazi se od strane Srba ne koriste po sajtovima kao sto je Wiki.

Urota protiv vascelog srpstva... :besna:

Ma nije bas tako.... Istorijski se slozilo da Hrvati sluze interesima zapadnih osvajaca, Srbi su produzena ruka Rusije na Balkanu (uskoro i Kine) dok muslimani igraju za Tursku. Kada se malo dublje pogleda, vidi se da su sva tri vida interesa ostvarena preko klera. Trenutno su SAD i Turska u ljubavi tako da i vama stoji da se ljubavite sa muslimanima :D
Mi cekamo da dodje do strateske promene odnosa sila u svetu i da anuliramo rezultate totalne demonizacije i satanizacije kojoj smo bili izlozeni '90-ih. Iz prilozenog videa si mogao da vidis kakvim su se sve sredstvima sluzili nasi neprijatelji i pri tome nisu zalili ni svoje ljude. I sve to govori jedan vrlo visoki zapadni politicar i sve to je vrlo dobro poznato na zapadu ali Hag donosi odluke po drugim arsinima.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back