НАТО бомбардовање Републике Српске

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Neznam kako bi na ovu besmislenu izjavu uopće i odgovorio. Kakva je to vojnička pobjeda kad se izgubi što na što? HV je samo kod Petrinje izgubio 92 vojnika (poginula) u jednom danu jer nije napadao u klinovima, prema tome, stvar je da je rsk napadnuta kirurški precizno i u klinovima, srbi nisu imali nikakvog odgovora na tu taktiku. Ruku na srce bili su inferiorni ali svejedno su razbijeni gdje god su pružali otpor, na Malom Alanu prvi dan izginula čitava satnija, plan za obranu Knina nije postojao jer se nije očekivalo da će HV uopće napadat iz smjera Dinare, na skoro svim pravcima prvi dan je bio žestok otpor, ali drugog dana je uslijedio raspad sistema jer nije postojala druga linija bojišnice, niti je HV dozvolio da se ona uspostavi naknadno. Takodjer je bitno da su sve veze svk presluškivane i samo se oralo topništvom jako precizno i gusto po položajima dok su gardijske brigade probijale liniju bojišnice. Radi se o čistom vojnom porazu, nikakvom dogovoru jer se dogovori u kojima je jedna strana apsolutno gubitnička a druga dobije sve nikada ne provode. Uostalom ovo je tek mala slika svega, trebaš pogledat cjelokupnu vojno-političku situaciju na Balkanu tada, nemogu ti sve crtat i pojašnjavat u svakom retku jer ti koristiš izlizane i nelogične floskule. I BTW ovo je offtopic već tako da..

Pa tamo gde je par krajiskih lola reklo "e neces majci, sine", tu ste i izginuli. Na ostatku ratista ste prolazili kao da idete na koncert Thompsona. Mrksic je spremljen iz Beograda da organizuje povlacenje Srba iz Krajine a ne da pripremi njihovu odbranu. Valjda je to jasno.

Ja razumem da ste vi isfrustrirani kao nacija kojoj su potrebni nekakvi dokazi vitestva kako bi stvorili kolektivnu svest kao osnov naciona. Jedino sa cime mozete za sada da se dicite je da ste uspeli da isterate pravoslavno stanovnistvo iz Hrvatske posto ste ih prethodno proterali iz ustava. Medjutim, na vasu zalost, niste imali ni jednu jedinu znacajnu vojnicku pobedu u pravom smislu te reci. Gde god da ste pokusali a da unapred nije bilo dogovoreno, bili ste donji. Jedini dostojan otpor ste pruzali na Vukovaru. Ostaje vam da falsifikujete dogadjaje i lazete isto onako kako su to radili i partizani koji su do dolaska Crvene armije vise bili

Napadali ste '92 sa 5 brigada jednu jedinu brigadu VRS na podrucju Hercegovine (oko Dubrovnika) i to slavite kao nekakav podvig. Smesno. Pri tome je vasa "elitna postrojba" IV GB dobila po nosu. Na kraju jeste zauzeli podrucje ali kada se pogleda odnos snaga, to izgleda smesno.

Dubrovnik_1992.jpg

Onda ste zbog "genijalnosti" u nebo dizali Bobetka kao velikog stratega. Taj isti Bobetko i HV nekoliko meseci kasnije zajedno sa HVO i ABiH krece sa drasticno madmocnijim snagama prema Nevesinju i zamisli.... dobija po nosu.

Ja naravno ne sporim da ste iz rata izasli kao fakticki pobednici ali sa vojnicke strane, bez prave vojnicke pobede.

BTW na jednoj drugoj temi sam postavio onaj video o Spegelju gde on jasno i glasno tvrdi da su amerikanci dan posle izbora u Srbiji '90 obecali veliku vojnu pomoc, koju ste na kraju krajeva i dobili. Ne samo vojnu, vec je mnogo vaznija bila propagandna i diplomatsko-politicka podrska koju ste imali.

Medjutim... nije ovo kraj sveta. Bice jos velikih ratova pa cemo da vidimo kako cete da se povedete u sledecem ratu. Tu ce vec da budu neka druga pravila igre i neki drugi nosioci moci. Vi ste se odlucili da idete uz NATO koji prakticno objedinjava sve zemlje III Rajha kome ste se takodje svojevremeno pridruzili. Mi smo na suprotnoj strani koja je '90-ih bila totalno nemocna ali koja se nezadrzivo oporavlja.

Nista tu nije dogovoreno, zaracene strane su tada bili smrtni neprijatelji, svi su ocekivali da se rat zavrsi samo i to je to.

У заблуди си великој ако мислиш да зараћене стране не преговарају, често против треће стране.
Цео Други светски рат су и Немци и партизани и четници и усташе и Италијани имали међусобне договоре, састанке итд.
Иако се мрзе они преко нишана, политичари се углавном "воле"(ето ти Слобе и Туђмана).

Kada budete napali i porazili 15x brojnijeg neprijatelja koji ima podrsku NATO avijacije i snaga UN, onda mi se javite :mrgreen:

Lako je prdoklaciti o ovim junastvima 5:1. BTW, sa prethodne karte se vidi da su Srbi postovali teritorijalni integritet SRH i nisu prelazili granicu BiH-Hrvatska. Delove Hrvatske jesu jedno vreme kontrolisali rezervisti iz CG ali su se kasnije dogovorno povukli od tuda.

I o kakvoj agresiji je moguce govoriti? Jedino je moguce govorit o agresiji snaga HV na teritoriju BiH, sto se lepo vidi sa prethodne karte.

Pa tamo gde je par krajiskih lola reklo "e neces majci, sine", tu ste i izginuli. Na ostatku ratista ste prolazili kao da idete na koncert Thompsona. Mrksic je spremljen iz Beograda da organizuje povlacenje Srba iz Krajine a ne da pripremi njihovu odbranu. Valjda je to jasno.
Ne, nego tamo gdje se nije napadalo u klinovima i po planu. Ma jeli? Gdje? Na Velebitu? Na Slunju? Na Ljubovu? Na Dinari? Ma super kako ti pametno zaključuješ kamo sreće da su srbi tebe imali kao zapovjednika.

razumem da ste vi isfrustrirani kao nacija kojoj su potrebni nekakvi dokazi vitestva kako bi stvorili kolektivnu svest kao osnov naciona. Jedino sa cime mozete za sada da se dicite je da ste uspeli da isterate pravoslavno stanovnistvo iz Hrvatske posto ste ih prethodno proterali iz ustava. Medjutim, na vasu zalost, niste imali ni jednu jedinu znacajnu vojnicku pobedu u pravom smislu te reci. Gde god da ste pokusali a da unapred nije bilo dogovoreno, bili ste donji. Jedini dostojan otpor ste pruzali na Vukovaru. Ostaje vam da falsifikujete dogadjaje i lazete isto onako kako su to radili i partizani koji su do dolaska Crvene armije vise bili

Jedini tko je frustriran si ti čim svako malo skrećeš sa teme i bljuješ nacionalističke floskule.

ste '92 sa 5 brigada jednu jedinu brigadu VRS na podrucju Hercegovine (oko Dubrovnika) i to slavite kao nekakav podvig. Smesno. Pri tome je vasa "elitna postrojba" IV GB dobila po nosu. Na kraju jeste zauzeli podrucje ali kada se pogleda odnos snaga, to izgleda smesno.

4. gardijska nije uopće sudjelovala u toj kratkoj operaciji, a smiješno je usporedjivat poludovršenu brigadu iz 92. sa onom iz 95. Zašto to izgleda smiješno.

Onda ste zbog "genijalnosti" u nebo dizali Bobetka kao velikog stratega. Taj isti Bobetko i HV nekoliko meseci kasnije zajedno sa HVO i ABiH krece sa drasticno madmocnijim snagama prema Nevesinju i zamisli.... dobija po nosu.

Pa što? Operacija nije uspjela, imali ste i vi hvala Bogu takvih neuspjelih operacija koliko hoćeš, recimo kad je nakon Bljeska Mladić želio zauzet Ođak i dobio po nosu.

BTW na jednoj drugoj temi sam postavio onaj video o Spegelju gde on jasno i glasno tvrdi da su amerikanci dan posle izbora u Srbiji '90 obecali veliku vojnu pomoc, koju ste na kraju krajeva i dobili. Ne samo vojnu, vec je mnogo vaznija bila propagandna i diplomatsko-politicka podrska koju ste imali.

Ma koju? Abrams tenkove, F-16 avione, marince, američke puške? Što su oni to nama poklonili ajde mi nabroji? Propagandna podrška amerike za Hrvatsku? :hahaha:

... nije ovo kraj sveta. Bice jos velikih ratova pa cemo da vidimo kako cete da se povedete u sledecem ratu. Tu ce vec da budu neka druga pravila igre i neki drugi nosioci moci. Vi ste se odlucili da idete uz NATO koji prakticno objedinjava sve zemlje III Rajha kome ste se takodje svojevremeno pridruzili. Mi smo na suprotnoj strani koja je '90-ih bila totalno nemocna ali koja se nezadrzivo oporavlja.

Ima li smisla ovakve gluposti uopće komentirat? Ja mislim da nema. Drži se teme, mani se nacionalističkih zazivanja i floskula.

Kada budete napali i porazili 15x brojnijeg neprijatelja koji ima podrsku NATO avijacije i snaga UN, onda mi se javite :mrgreen:

Lako je prdoklaciti o ovim junastvima 5:1. BTW, sa prethodne karte se vidi da su Srbi postovali teritorijalni integritet SRH i nisu prelazili granicu BiH-Hrvatska. Delove Hrvatske jesu jedno vreme kontrolisali rezervisti iz CG ali su se kasnije dogovorno povukli od tuda.

I o kakvoj agresiji je moguce govoriti? Jedino je moguce govorit o agresiji snaga HV na teritoriju BiH, sto se lepo vidi sa prethodne karte.

Ja ne "prdoklacim" o ničemu nego dajem dokaze da je VRS u zapadnoj bosni vojnički poražena, a ne da se Srbi nisu htjeli borit nego su dogovorili svoj poraz da dobiju ono što su ionako imali prije tog dogovora, uostalom eto vam vaši izvori na linku i sve je opisano, tamo su dovučene najelitnije postrojbe VRS, JSO Arkanovci i dobili su po nosu od nesumnjivo nadmoćnijeg protivnika. Agresije HV-a na BiH nije bilo jer je potpisan sporazum sa Bošnjacima sredinom 94.

У заблуди си великој ако мислиш да зараћене стране не преговарају, често против треће стране.
Цео Други светски рат су и Немци и партизани и четници и усташе и Италијани имали међусобне договоре, састанке итд.
Иако се мрзе они преко нишана, политичари се углавном "воле"(ето ти Слобе и Туђмана).

Ovo su floskule i priče za neuki i neupučeni narod. Dogovora nikakvog nije bilo izmedju ove dvojice, pogotovo onog gdje bi jedan dobio sve a drugi (Slobo) ništa. To je poraz, a ne dogovor.

Poslednja izmena od moderatora:
Ghostbuster

Ne, nego tamo gdje se nije napadalo u klinovima i po planu. Ma jeli? Gdje? Na Velebitu? Na Slunju? Na Ljubovu? Na Dinari? Ma super kako ti pametno zaključuješ kamo sreće da su srbi tebe imali kao zapovjednika.
Glavni klin koji ste vi imali je bio u Beogradu. Doduse, Beograd je bio pod (skromno receno) ogromnim pritiskom takoda Milosevic i nije imao mnogo izbora.

Jedini tko je frustriran si ti čim svako malo skrećeš sa teme i bljuješ nacionalističke floskule.

Za tebe je nacionalisticka floskula da su Srbi izbaceni iz hrvatskog ustava kao konstitutivni narod? Mozda sam malo preterao sa retorikom ali nista nisam rekao a da ne stoji. Nacija koja formira svoj korpus ima proverene metode za to. Glavni sa neziva kolektivno svesno i ono se najbolje gradi kroz rat.

4. gardijska nije uopće sudjelovala u toj kratkoj operaciji, a smiješno je usporedjivat poludovršenu brigadu iz 92. sa onom iz 95. Zašto to izgleda smiješno.

Ta "polubrigada" je formirana 1991, dakle 15 meseci prije tih operacija. Kao drugu, ty "nijeces" kartu koju sam postavio iz vasih izvora? Kao trece, malo se bolje raspitaj.

Pa što? Operacija nije uspjela, imali ste i vi hvala Bogu takvih neuspjelih operacija koliko hoćeš, recimo kad je nakon Bljeska Mladić želio zauzet Ođak i dobio po nosu.

Tako je. Imali smo ih i mi ali ste na Nevesinju doziveli pravi fijasko.

Ma koju? Abrams tenkove, F-16 avione, marince, američke puške? Što su oni to nama poklonili ajde mi nabroji? Propagandna podrška amerike za Hrvatsku? :hahaha:
Prvo poslusaj Spegelja pa se onda smesi. Ne biste imali ni jednog jedinog patrona za lovacku pusku da SAD nisu resile da se pozabave komadanjem SFRJ. Blize zavrsetku rata ste imali vise vojne tehnike od Srba preko Drine. Amerikanci se samo prave blesavi oko svega toga i ne zele da rade transparentno. Tako su naoruzavali i muslimane u Bosni sa iranskim (zamisli) oruzjem koje je dolazilo u Ploce pod pratnjom americkih ratnih brodova. Doduse, Rvacka im je udarila porez od skromnih '70% na racun usluga :hahaha:

Ima li smisla ovakve gluposti uopće komentirat? Ja mislim da nema. Drži se teme, mani se nacionalističkih zazivanja i floskula.

nema smilsa, slazem se. Ali veruj mi da ce tako da bude. Nije ono sto je bilo kraj svih ratova.

nema smilsa, slazem se. Ali veruj mi da ce tako da bude. Nije ono sto je bilo kraj svih ratova.

Tko zna što će biti, mani se vračanja i zazivanja i želja da ti se ne ostvare jer ti možda rat bude kraj kućnog praga a ne u tamo dalekoj Dalmaciji i Lici gdje nikad nisi bio ni kao turist, a kamoli kao vojnik. Rat nije video igra ni tetris nego ozbiljna stvar u kojoj ljudi ginu, onaj tko ga priziva je ili frustrirani adolescent ili bolesnik.

Ghostbuste

Ja ne "prdoklacim" o ničemu nego dajem dokaze da je VRS u zapadnoj bosni vojnički poražena, a ne da se Srbi nisu htjeli borit nego su dogovorili svoj poraz

Secas li se da su Srbi usli u Bihac u par navrata pa su morali pod pretnjom NATO da izadju? To ti mogu potvrditi muslimani iz Bihaca bez problema.
Da li se slazes da su uspesi ABiH i HV usledili nakon NATO bombardovanja? Da li se to vremenski poklapa? Vi ste bili pesadija NATO i mogli ste da idete samo onoliko koliko vam dopusti NATO. Kada ste bili blizu unistenja opet je NATO bio tu da vas brani. Dakle, i jedni i drugi su bili sahovske figure a pomerao ih je NATO.

Stavi prst na celo pa se zapitaj zasto NATO nije dopustio muslimanima i Hrvatima da idu dublje u srpsku teritoriju?

tamo su dovučene najelitnije postrojbe VRS, JSO Arkanovci

Pojma ti nemas sa zivotom ))))) Arkanovaca je bilo par stotina. JSO je imala minotan uticaj na ratiste.
Vec sam govorio o dobrovoljcima iz Srbije na Grahovu. Nisu to bile nikakve elitne "postrojbe" vec ljudi spremni da se bore i to je to. Kada su videli da komanda ne zeli da vrati Grahovo pod srpsku kontrolu, bacaju oruzje i vracaju se u Srbiju.

Agresije HV-a na BiH nije bilo jer je potpisan sporazum sa Bošnjacima sredinom 94

Opet se pravis slep i ne vidis kartu koju sam postavio (a vasa je). Srbi iz BiH NISU prelazili granicu RH na Dubrovackom ratistu dok snage HV JESU i to mnogo pre nego sto je potpisan nekakav dogovor.

Pa.... Rechke mi je jednom rekao zasto to radi. U temama iz nedavne proslosti jako cesto dolazi do zucnih rasprava sa mnogo negativnog naboja. Mislim da je u pravu. Medjutim, isto mislim da bi neke teme trebalo ostaviti da postoje ali ih strogo moderirati i izbacivati postove koji sire mrznju i sl tome. Sve dok toga nema mislim da teme ne bi trebalo dirati.

Upravo je to i problem; ovakve teme ne bi trebalo da idu na PDF Istorija.

Upravo je to i problem; ovakve teme ne bi trebalo da idu na PDF Istorija.

A ja sam bas nesto danas razmisljao.......
Da li je korektno sto se brani diskusija na tu temu....

Odluka je donesena davno, kada je jos sve bilo "hot". Medjutim, proslo je 20 godina a to su ipak dogadjaji koji mogu da se svrstaju pod savremenu istoriju.

Jeste, padamo svi mi po malo u sevdah i donekle nerealno posmatramo situaciju ali ipak...... ne vidim neku razliku kada se Srbi i Hrvati svadjaju oko onoga sto je bilo pre 100 godina i onoga od pre 20.

Secas li se da su Srbi usli u Bihac u par navrata pa su morali pod pretnjom NATO da izadju? To ti mogu potvrditi muslimani iz Bihaca bez problema.
Da li se slazes da su uspesi ABiH i HV usledili nakon NATO bombardovanja? Da li se to vremenski poklapa? Vi ste bili pesadija NATO i mogli ste da idete samo onoliko koliko vam dopusti NATO. Kada ste bili blizu unistenja opet je NATO bio tu da vas brani. Dakle, i jedni i drugi su bili sahovske figure a pomerao ih je NATO.

Zato što je to bila zaštićena zona UN-a, ali nije tema to. Uspjesi HV-a se nižu od Dinare i Kupresa, kažem ti i već sam pisao na ovoj temi da se Grahovo pokušalo vratiti, inače gledam na forum. hr i jedan borac VRS prepričava baš taj dogadjaj oko vraćanja Grahova (pokušaja), postat ću citat:

Sto se tice pokusaja vracanja Grahova na tu ideju je dosao sam Vinko Pandurevic(komadant ovih pristiglih jedinica iz drinskog korpusa) koji je poslje pada Grahova i povlacenja jedinica 2kk, kako je naveo stabilizovao liniju fronta negdje na polovini puta izmedju Grahova i Drvara cini mi se u Resenovcima. Trazio je od gen Milovanovica da mu odobri da krene u kontra-napad s ciljem da u prvoj fazi ovlada dominantnim kotama za kontrolu komunikacije Grahovo-Knin zatim da u drugoj fazi zauzme Grahovo i pripremi se za predstojecu ofanzivu HV, ukratko kao konacni cilj je naveo takticke povoljnije uslove za izvodjenje odbrane od onih koje je imao prije operacije (skracivanje linije fronta, te primoranja HV da pojacanja nece moci dovoditi iz pravca Knina vec okolo...) Za prvu fazu nije trazio dodatna pojacanja jer kako on kaze to je mogao sa svojim snagama dok je za drugi dio operacije trazio da se dovuce odredjen broj tenkova koje je predala SVK a koje je on vidio u Petrovcu pri dolazku na front, a za koje je bila potrebna municija i gorivo i koji su mu od kom 2kk bili obecani drugi dan cim on osigura komunikaciju Grahovo-Knin. Kako je on zurio sa operaciom te je isplanirao za jedan dan i odlucio napasti u noci izmadju 12. i 13. poslje artiljerijske pripreme od 20-30min, za operaciju odobrena mu je i podrska od 2 aviona ne znam tacno koja
Ono sto se sledeceg dana znalo u GS VRS je da je Vinko javio Milovanovicu da je prva faza osiguranja desnog boka i ovladavanjem odredjenim kotama i osiguranja putne komunikacije prema Kninu zavrsila uz minimalne gubitke i da su ispunjeni uslovi za oklopno-mehanizovani napad kako bi se dovelo Grahovo u poluokruzenje i osiguralo ljevi bok snaga koje su stigle na neka 2-3km od Grahova. Kako se kasnije ispostavilo niko nije odobrio obecane uslove prije otpocinjanja operacije te su tenkovi i dalje bili bez streljiva i goriva, Vinko je ponovo uspostavio vezu sa glavnim stabom i trazio dozvolu da se ukopa na dostignutim polozajima posto ne moze dalje bez podrske lijevog krila, iz GS mu je receno da nema ukopavanja tj. da se spremi za ulazak u Grahovo sledeceg jutra a da ocekuje u toku noci dolazak oklopnih jedinica. Jednom diverzantskom odredu koji je bio pod direktnom kontrolom glavnog staba a koji je bio udarna grupa u ovim operacijama je te veceri izdato naredjenje da prvi udju u grad i po mogucnosti zarobe sve hrvatske oficire koje zateknu i obezbjede uslove za njihovo ispitivanje. Sledeceg jutra umjesto obecanog pojacanja usljedio je kontra-udar HV na lijevo krilo koje nije bilo obezbjedjeno te se Vinko poslednji put javio GS i rekao da je izdat i da se vraca na pocetne polozaje u Resenovce. Koliko se sjecam, mislim da je u toku tih akcija i povlacenja poginulo 11 pripadnika VRS a bilo je i 15-ak zarobljenih iz HV cinimi se da su svi bili iz Splita.

-Dakle radi se o čisto neuspjeloj i loše organiziranoj protuudarnoj akciji VRS.

Stavi prst na celo pa se zapitaj zasto NATO nije dopustio muslimanima i Hrvatima da idu dublje u srpsku teritoriju?

Nikome nije bio cilj da se Banja Luka zauzme, a duboko se i prodrlo, do hidroelektrane Bočac.

Pojma ti nemas sa zivotom ))))) Arkanovaca je bilo par stotina. JSO je imala minotan uticaj na ratiste.
Vec sam govorio o dobrovoljcima iz Srbije na Grahovu. Nisu to bile nikakve elitne "postrojbe" vec ljudi spremni da se bore i to je to. Kada su videli da komanda ne zeli da vrati Grahovo pod srpsku kontrolu, bacaju oruzje i vracaju se u Srbiju.

Pročitaj lijepo link o operaciji Vaganj gdje ti je nacrtano i napisano koje snage su došle u zapadnu bosnu, a bilo ih je jako mnogo.

Opet se pravis slep i ne vidis kartu koju sam postavio (a vasa je). Srbi iz BiH NISU prelazili granicu RH na Dubrovackom ratistu dok snage HV JESU i to mnogo pre nego sto je potpisan nekakav dogovor.

Ne pravim se slijep nego očito ne mislimo na isti dogadjaj, ako govoriš o Dubrovačkom ratištu HV je u napravio udarnu operaciju zajedno sa HVO na tom području, HV je prešao granicu ali je imao na to pravo da eliminira topničku paljbu po hrvatskom teritoriju sukladno medjunarodnom pravu. BTW karta nije naša. :D

A ja sam bas nesto danas razmisljao.......
Da li je korektno sto se brani diskusija na tu temu....

Odluka je donesena davno, kada je jos sve bilo "hot". Medjutim, proslo je 20 godina a to su ipak dogadjaji koji mogu da se svrstaju pod savremenu istoriju.

Jeste, padamo svi mi po malo u sevdah i donekle nerealno posmatramo situaciju ali ipak...... ne vidim neku razliku kada se Srbi i Hrvati svadjaju oko onoga sto je bilo pre 100 godina i onoga od pre 20.

Zato što da bi nešto bilo istorija, ono mora biti obrađeni period. Koliko ti istorija (koje su pisali istoričari, prateći naučnu metodologiju) devedesetih, ratova, SRJ, moderne Hrvatske, Bosne i Hercegovine...znaš?
Što je još bitnije, istorijski izvori postaju dostupni tek vremenom. U periodu o kojem pričamo, masa izvora je bilo tajna bilo nedostupna; moramo sačekati da prođe određeno vrijeme i države počnu da skidaju tajnost sa određenih dokumenata, da oni potom budu dostupni javnosti; moramo da sačekamo da Rezidualni mehanizam u Hagu - koji još uvijek nije ni preuzeo od Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju - objavi svoju izuzetno obimnu arhivu, koja će za nekoliko decenija postati toliko dragocjena da će istoričari vjerovatno pisati jednu istoriju raspada Jugoslavije i propratnih građanskih ratova koja je možda i u drastičnoj suprotnosti u odnosu na sve o čemu mi ovdje raspravljamo.

U svakom istorijskom periodu, pokazalo se da i desetak godina nakon jednog događaja, ljudi nisu ni svjesni šta se zapravo to zbilo i tek kasnije vide koliko su zapravo u pravu.
Mi ne možemo o ovoj temi uopšte diskutovati sa stanovišta istorije, zato što istorija nije takva nauka; ko zna šta će se sve do sada izmijeniti i otkriti? Što se tiče kontroverznih tema, a pogotovo zločina, postoji jedan veliki zid ćutanja koji je sveopšti za cijelu bivšu Jugu, a najizraženiji je na Kosovu kod Albanaca. Sve što mi ovdje radimo jeste baratanje poluinformacijama, koje se vjerovatno ni tako ne mogu nazvati, zato što ne sačinjavaju vjerovatno ni 20% pune slike; do tih informacija nismo došli čitajući neku stručnu literaturu koja je detaljno obradila pomenuti period, već kroz novinske članke, masovno koristeći dezinformacije koje pušta žuta štampa.
Dozvoli samo da ti navedem jedan primjer - prije mnogo godina, po svim forumima se diskutovalo o tome kako navodno albanski delegati u pokrajinskoj kosovskoj skupštini nisu glasali za amandmane, odnosno da je šačica delegata bila tu, većinom srpska. To čak stoji i u zapisniku Haškog tribunala, a i u bogami mnogim publikacijamam, od žute štampe do ozbiljnih knjiga. Šta danas znamo? Od kada je pušten snimak i istražen zapisnik sa sjednice, vidimo da to nije tačno i da je sjednica parlamenta SAP Kosova 1989. godine imala puni kvorum za usvajanje 41 amandmana (na ustave SFRJ i SRS), odnosno da je većina legitimnih predstavnika albanske većine bila tu, kao i glasala za. Šta smo još imali? Imali smo pravnike, uključiv i srpske (!), koji su tvrdili da 5 amandmana na ustav SRS (tzv. 'nacionalnih' amandmana), krši federalni jugoslovenski ustav, te da je na taj način Srbija još rano, prekšrila ustavno-pravni poredak Jugoslavije. Mislim da ovo u Hagu čak nikada do sada nije bilo ni pobijeno, iako je naravno notorna neistina; odluka Ustavnog suda SFRJ iz 1990. godine koja je ocijenila njihovu ustavnost se 'odbacuje' zato što je taj sud bio pod velikim Miloševićevim uticajem, bez ikakve analize njihovog pravnog obrazloženja i proste činjenice da ti amandmani ne krše Ustav Jugoslavije. Danas ćeš na recimo HRT-u; pa i na srpskoj televiziji, B92, pa i na RTS-u, naići na to kako je '89. tim amandmanima ukinula Srbija autonomiju Kosova; rjeđe drastično suzila ustavna ovlašćenja, iako je to naravno potpuno netačno. U skorije vrijeme se pokušava kosovsko izglasavanje tih amandmana '89. delegitimisati, iz proceduralnih razloga; spominje se javno glasanje kao jedan od ključnih razloga (iako je to bilo savršeno u redu, tj. 'po poslovniku' kako bi danas rekli), te vade sitnice sa zapisnika/snimka kako bi se pokušala na neki način osporiti legitimnost tog glasanja, te i sami i poništiti usvajanje tih amandmana. Koliko sam vidio evo danas se više na tome ne insistira, već se prešlo na verziju da su jaki tenkovi i ogromna sila JNA ogružavali zgradu za vrijeme ratifikovanja tih amandmana na srbijanski ustav...
A šta je zapravo prava istina? Za koju deceniju ćemo i saznati; kada se ti događaji i uklope u istorijski kontekst...

Jednostavno, ja se trudim da ovdje ne diskutujem o tome, zato što - iako se mnogi ne bi složili sa mnom - zapravo najvjerovatnije gotovo sve što je na ovoj temi bilo napisano nije baš tačno; a za to, baratanje glasinama i najnovijim saznanjima, upravo služi PDF Politika, a ne ovaj...

Jednostavno, ja se trudim da ovdje ne diskutujem o tome, zato što - iako se mnogi ne bi složili sa mnom - zapravo najvjerovatnije gotovo sve što je na ovoj temi bilo napisano nije baš tačno; a za to, baratanje glasinama i najnovijim saznanjima, upravo služi PDF Politika, a ne ovaj...

Ako hoćeš potražit i ako imaš vremena postoji jako mnogo materijala po internetu, inače što se tiče dokaza i arhiva iz haaga, oni su već sad i od prije nekoliko godina dostupni, samo treba čačkat po netu a ne čekat da ti se serviraju ispred nosa, naravno da svatko ima drugačiji pogleda na iste dogadjaje i moguće je da se pogled kod jedne strane promijeni s vremenom, ali nikada ni Hrvati ni Muslimani ni Srbi nažalost neće imati isti pogled na minule dogadjaje. Ja nastojim raspravljati argumentirano koliko god mogu i stavljati dokaze za svoje tvrdnje, problem je što mnogi koriste isprazne i banalne floskule u raspravama i pogrešnom metodologijom procjene pojednostavnjuju složeno, tako recimo ne razumiju da je Dayton bio dogovor izmedju sukobljenih strana pod patronatom zapada i da je isplanirano kod pojedinih krugova da se Bosna podjeli 49/51%, ali ne shvačaju da do njega nije došlo dogovorom protivnika nego postepenom evolucijom na terenu do granice snošljivosti za sve sukobljene strane. To je odgovor na pitanje zašto Banja Luka nije napadnuta jer je bila granica do koje se moralo doći da bi se potpisao mir.

Zato što da bi nešto bilo istorija, ono mora biti obrađeni period. Koliko ti istorija (koje su pisali istoričari, prateći naučnu metodologiju) devedesetih, ratova, SRJ, moderne Hrvatske, Bosne i Hercegovine...znaš?
Što je još bitnije, istorijski izvori postaju dostupni tek vremenom. U periodu o kojem pričamo, masa izvora je bilo tajna bilo nedostupna; moramo sačekati da prođe određeno vrijeme i države počnu da skidaju tajnost sa određenih dokumenata, da oni potom budu dostupni javnosti; moramo da sačekamo da Rezidualni mehanizam u Hagu - koji još uvijek nije ni preuzeo od Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju - objavi svoju izuzetno obimnu arhivu, koja će za nekoliko decenija postati toliko dragocjena da će istoričari vjerovatno pisati jednu istoriju raspada Jugoslavije i propratnih građanskih ratova koja je možda i u drastičnoj suprotnosti u odnosu na sve o čemu mi ovdje raspravljamo.

U svakom istorijskom periodu, pokazalo se da i desetak godina nakon jednog događaja, ljudi nisu ni svjesni šta se zapravo to zbilo i tek kasnije vide koliko su zapravo u pravu.
Mi ne možemo o ovoj temi uopšte diskutovati sa stanovišta istorije, zato što istorija nije takva nauka; ko zna šta će se sve do sada izmijeniti i otkriti? Što se tiče kontroverznih tema, a pogotovo zločina, postoji jedan veliki zid ćutanja koji je sveopšti za cijelu bivšu Jugu, a najizraženiji je na Kosovu kod Albanaca. Sve što mi ovdje radimo jeste baratanje poluinformacijama, koje se vjerovatno ni tako ne mogu nazvati, zato što ne sačinjavaju vjerovatno ni 20% pune slike; do tih informacija nismo došli čitajući neku stručnu literaturu koja je detaljno obradila pomenuti period, već kroz novinske članke, masovno koristeći dezinformacije koje pušta žuta štampa.
Dozvoli samo da ti navedem jedan primjer - prije mnogo godina, po svim forumima se diskutovalo o tome kako navodno albanski delegati u pokrajinskoj kosovskoj skupštini nisu glasali za amandmane, odnosno da je šačica delegata bila tu, većinom srpska. To čak stoji i u zapisniku Haškog tribunala, a i u bogami mnogim publikacijamam, od žute štampe do ozbiljnih knjiga. Šta danas znamo? Od kada je pušten snimak i istražen zapisnik sa sjednice, vidimo da to nije tačno i da je sjednica parlamenta SAP Kosova 1989. godine imala puni kvorum za usvajanje 41 amandmana (na ustave SFRJ i SRS), odnosno da je većina legitimnih predstavnika albanske većine bila tu, kao i glasala za. Šta smo još imali? Imali smo pravnike, uključiv i srpske (!), koji su tvrdili da 5 amandmana na ustav SRS (tzv. 'nacionalnih' amandmana), krši federalni jugoslovenski ustav, te da je na taj način Srbija još rano, prekšrila ustavno-pravni poredak Jugoslavije. Mislim da ovo u Hagu čak nikada do sada nije bilo ni pobijeno, iako je naravno notorna neistina; odluka Ustavnog suda SFRJ iz 1990. godine koja je ocijenila njihovu ustavnost se 'odbacuje' zato što je taj sud bio pod velikim Miloševićevim uticajem, bez ikakve analize njihovog pravnog obrazloženja i proste činjenice da ti amandmani ne krše Ustav Jugoslavije. Danas ćeš na recimo HRT-u; pa i na srpskoj televiziji, B92, pa i na RTS-u, naići na to kako je '89. tim amandmanima ukinula Srbija autonomiju Kosova; rjeđe drastično suzila ustavna ovlašćenja, iako je to naravno potpuno netačno. U skorije vrijeme se pokušava kosovsko izglasavanje tih amandmana '89. delegitimisati, iz proceduralnih razloga; spominje se javno glasanje kao jedan od ključnih razloga (iako je to bilo savršeno u redu, tj. 'po poslovniku' kako bi danas rekli), te vade sitnice sa zapisnika/snimka kako bi se pokušala na neki način osporiti legitimnost tog glasanja, te i sami i poništiti usvajanje tih amandmana. Koliko sam vidio evo danas se više na tome ne insistira, već se prešlo na verziju da su jaki tenkovi i ogromna sila JNA ogružavali zgradu za vrijeme ratifikovanja tih amandmana na srbijanski ustav...
A šta je zapravo prava istina? Za koju deceniju ćemo i saznati; kada se ti događaji i uklope u istorijski kontekst...

Jednostavno, ja se trudim da ovdje ne diskutujem o tome, zato što - iako se mnogi ne bi složili sa mnom - zapravo najvjerovatnije gotovo sve što je na ovoj temi bilo napisano nije baš tačno; a za to, baratanje glasinama i najnovijim saznanjima, upravo služi PDF Politika, a ne ovaj..
.

Sve ja to postujem, kao i tvoj odgovoran odnos prema onome sto se naziva istorija. Medjutim, pitanje je da li je istorija i ono sto se bespogovorno uzima kao istorija?! Da li je recimo Japan zaista napao Havaje i zatekao SAD nespremne da ih brane ili je SAD sve radila da do tog napada dodje. Ima takvih primera mnogo i svaka diskusija na tu temu sa kontraargumentima se unapred ismejava.

Slicna je stvar kada su onog pitomca vojne anademije JNA 70-ih proglasili psihicki bolesnim kada je napisao da je Broz pravio strahovite strateske greske na Sutjesci.

Mi ovde vodimo polemiku da li je nesto istorija ili nije a citam nedavno da u skolskim knjigama u Hrvatskog govore o nekakvoj pobuni cetnika iz cista zarad stvaranja Velike Srbije. Dakle, mi trebamo da glumimo nekakvu inteligenciju i kulturicu na nekakvim nebitnim forumima dok drzava koja ove godine ulazi u EU moze iste stvari i bez verifikacije o kojoj govoris da stavlja u udzbenike.

Razumem da je kada se odluka o zabrani takvih tema donosila bilo logike da se to i uradi ali sada ne vidim da je tako.

BTW Pre jedno 10-ak godina je postojao dobar forum na sajtu RTS gde su dolazili ljudi koji su bili na razlicitim stranama u tom ratu i diskutovali o nekim temama o kojima se malo zna. Stvarno je bilo zanimljivo cuti pricu vojnika iz njihovih perspektiva o pojedinim dogadjajima iz nedavne proslosti.

Ako hoćeš potražit i ako imaš vremena postoji jako mnogo materijala po internetu, inače što se tiče dokaza i arhiva iz haaga, oni su već sad i od prije nekoliko godina dostupni, samo treba čačkat po netu a ne čekat da ti se serviraju ispred nosa, naravno da svatko ima drugačiji pogleda na iste dogadjaje i moguće je da se pogled kod jedne strane promijeni s vremenom, ali nikada ni Hrvati ni Muslimani ni Srbi nažalost neće imati isti pogled na minule dogadjaje. Ja nastojim raspravljati argumentirano koliko god mogu i stavljati dokaze za svoje tvrdnje, problem je što mnogi koriste isprazne i banalne floskule u raspravama i pogrešnom metodologijom procjene pojednostavnjuju složeno, tako recimo ne razumiju da je Dayton bio dogovor izmedju sukobljenih strana pod patronatom zapada i da je isplanirano kod pojedinih krugova da se Bosna podjeli 49/51%, ali ne shvačaju da do njega nije došlo dogovorom protivnika nego postepenom evolucijom na terenu do granice snošljivosti za sve sukobljene strane. To je odgovor na pitanje zašto Banja Luka nije napadnuta jer je bila granica do koje se moralo doći da bi se potpisao mir.

Možda tako misliš, ali ipak nije to tako. Materijal dostupan na internetu je vrlo mizeran, u poređenju sa cijelom zapisanom (ili snimljenom) građom, pa i sećanjima ljudi.
Zapitaj se zašto nema ozbiljnijih istorijskih djela o devedesetima (još).

Sve ja to postujem, kao i tvoj odgovoran odnos prema onome sto se naziva istorija. Medjutim, pitanje je da li je istorija i ono sto se bespogovorno uzima kao istorija?! Da li je recimo Japan zaista napao Havaje i zatekao SAD nespremne da ih brane ili je SAD sve radila da do tog napada dodje. Ima takvih primera mnogo i svaka diskusija na tu temu sa kontraargumentima se unapred ismejava.

Slicna je stvar kada su onog pitomca vojne anademije JNA 70-ih proglasili psihicki bolesnim kada je napisao da je Broz pravio strahovite strateske greske na Sutjesci.

Mi ovde vodimo polemiku da li je nesto istorija ili nije a citam nedavno da u skolskim knjigama u Hrvatskog govore o nekakvoj pobuni cetnika iz cista zarad stvaranja Velike Srbije. Dakle, mi trebamo da glumimo nekakvu inteligenciju i kulturicu na nekakvim nebitnim forumima dok drzava koja ove godine ulazi u EU moze iste stvari i bez verifikacije o kojoj govoris da stavlja u udzbenike.

Razumem da je kada se odluka o zabrani takvih tema donosila bilo logike da se to i uradi ali sada ne vidim da je tako.

BTW Pre jedno 10-ak godina je postojao dobar forum na sajtu RTS gde su dolazili ljudi koji su bili na razlicitim stranama u tom ratu i diskutovali o nekim temama o kojima se malo zna. Stvarno je bilo zanimljivo cuti pricu vojnika iz njihovih perspektiva o pojedinim dogadjajima iz nedavne proslosti.

Kor, ne govorim da se ne treba raspravljati, već da po nekim podjelama to pripada na PDF Politika. Udžbenici su, politički sažeci; nenaučna djela u kojima se vidi šta država želi da djeca nauče.
Nema razloga da o ovome nije moguće raspraviti na PDF Politika...

Poslednja izmena:
Ghostbuster
Zato što je to bila zaštićena zona UN-a, ali nije tema to.
Kako je onda moguce da iz "zasticene" zone krene bilo kakav napad?

Uspjesi HV-a se nižu od Dinare i Kupresa, kažem ti i već sam pisao na ovoj temi da se Grahovo pokušalo vratiti, inače gledam na forum. hr i jedan borac VRS prepričava baš taj dogadjaj oko vraćanja Grahova (pokušaja), postat ću citat:

A ja ti govorim ono sto dobro znam posto mi je dobar prijatelj otisao kao dobrovoljac tamo iz cisto moralnih razloga.

-Dakle radi se o čisto neuspjeloj i loše organiziranoj protuudarnoj akciji VRS.
Ja ne sporim da je komanda VRS ponekad delovala totalno lejmerski ali se iz sedocenja jednog vojnika ne moze donositi krajnji zakjucak.

Nikome nije bio cilj da se Banja Luka zauzme, a duboko se i prodrlo, do hidroelektrane Bočac.

Hehe... stvarno ne znam sta da ti kazem na takve konstatacije. Njofra bi vrlo rado zauzeo sve do Zemuna samo da mu je neko pruzio takvu mogucnost. Za Aliju da i ne govorimo.

Ne pravim se slijep nego očito ne mislimo na isti dogadjaj, ako govoriš o Dubrovačkom ratištu HV je u napravio udarnu operaciju zajedno sa HVO na tom području,

Da li ti uopste znas koliko na tom potezu ima Hrvata? Za tvoju informaciju, to su bili vojnici HV koji su se formalno vodili kao HVO. Opet se raspitaj malo vise. To je bolje nego da zivis u neznanju.

HV je prešao granicu ali je imao na to pravo da eliminira topničku paljbu po hrvatskom teritoriju sukladno medjunarodnom pravu.
A jel'? Onda su i Srbi iz Krajine imali pravo da na isti nacin ociste Zagreb. I sve da bude prema "medjunarodnom pravu". To je bila klasicna agresija na drugu drzavu i to pod patronatom NATO.

BTW karta nije naša. :D
Jeste, vasa je. Pogledaj na vasu Wikipediju. Propratni tekst daje iste podatke.

Kor, ne govorim da se ne treba raspravljati, već da po nekim podjelama to pripada na PDF Politika. Udžbenici su, politički sažeci; nenaučna djela u kojima se vidi šta država želi da djeca nauče.
Nema razloga da o ovome nije moguće raspraviti na PDF Politika...

Moras da priznas da je ipak bolje na PDF istorija ))))))) Ima mnogo manje pljuvacine. )))))

Moras da priznas da je ipak bolje na PDF istorija ))))))) Ima mnogo manje pljuvacine. )))))

Slažem se, ali granice moraju postojati. Da počnemo da dozvoljavamo ovdje, zbog dobrih uslova / atmosfere, i diskusije o filmovima, serija, seksu, računarskom sofveru...itd.? ;-)

P. S. Inflacija ovakvih tema upravo i dovodi do porasta pljuvačine na ovom pdf-u...

Slažem se, ali granice moraju postojati. Da počnemo da dozvoljavamo ovdje, zbog dobrih uslova / atmosfere, i diskusije o filmovima, serija, seksu, računarskom sofveru...itd.? ;-)

P. S. Inflacija ovakvih tema upravo i dovodi do porasta pljuvačine na ovom pdf-u...

Ja sam uvek za dzentlmenski razgovor. Doduse, i sam nekada prekardasim ali se to brzo normalizuje ))

Znam da ti nisi pravnik ali da li si ti ikada cuo za ovu tvrdnju da Ghostbustera da je po medjunarodnom pravu moguce izvesti neku akciju na tudjem teritoriju ukoliko je sa teritorije moguce gadjati drugu teritoriju artiljerijom?

Ja za to ne znam ali recimo znam da postoji klauzula u medjunarodnom ratnom pravu da istorijski objekat koji sluzi u vojne svrhe gubi status istorijskog objekta. Za divno cudo, postoji nekoliko video zapisa gde se vide hrvatski vojnici kako koriste jezgro Dubrovnika za ratne akcije ali ce Ghostbuster reci da to nije istina sve da mu se ti zapisi pokazu 100x.

Malo su nam cudna ta merila kada govorimo o medjunarodnom pravu, ako mogu da primetim.

Ja sam uvek za dzentlmenski razgovor. Doduse, i sam nekada prekardasim ali se to brzo normalizuje ))

Znam da ti nisi pravnik ali da li si ti ikada cuo za ovu tvrdnju da Ghostbustera da je po medjunarodnom pravu moguce izvesti neku akciju na tudjem teritoriju ukoliko je sa teritorije moguce gadjati drugu teritoriju artiljerijom?

Ja za to ne znam ali recimo znam da postoji klauzula u medjunarodnom ratnom pravu da istorijski objekat koji sluzi u vojne svrhe gubi status istorijskog objekta. Za divno cudo, postoji nekoliko video zapisa gde se vide hrvatski vojnici kako koriste jezgro Dubrovnika za ratne akcije ali ce Ghostbuster reci da to nije istina sve da mu se ti zapisi pokazu 100x.

Malo su nam cudna ta merila kada govorimo o medjunarodnom pravu, ako mogu da primetim.

Ne, nisam nikad čuo za tako nešto. Volio bih da postavi izvor. Zaista mi sumnjivo zvuči; pretpostavljam da ima veze sa američkim interpretacijama po kojima je bez ikakve objave rata moguće pucati po cijeloj planeti ako je u američim odbrambenim interesima (npr. kao ono [ne]čuveno raketiranje Sudana).
Kao što i sam rečeš, nisam baš neki stručnjak za pravo. Mada jesam čuo za to što ti spominješ, ali stvarno ne znam da li je to baš tačno.

Kako je onda moguce da iz "zasticene" zone krene bilo kakav napad?

Moguće je, ja uopće ne govorim da Muslimani nisu zloupotrebljavali te zone, samo ti govorim da se ne isčuđavaš previše.

A ja ti govorim ono sto dobro znam posto mi je dobar prijatelj otisao kao dobrovoljac tamo iz cisto moralnih razloga.
Što je opet nejasno? Pa ako si pročitao svjedočanstva ovog vojnika onda si morao vidjet da je i njegov nadredjeni laprdao o izdaji, a riječ je o neuspjelom protunapadu, ili smatraš da je VRS nekakva božanska sila koja nezna za poraz? Inače uvijek kada je VRS gubila uvijek je bila izdaja, j.ebiga nisu se naviknuli na poraze ljudi, pa im je ofenziva u zapadnoj bosni loše pala. Govori se da je Mladić u to vrijeme skoro doživio živčani slom. Pitam se zašto, ako je dogovorio poraz? Zašto je Karadžić bio onako usplahiren i preplašen pred TV kamerama? Slobo od 93. nije imao nikakvu kontrolu nad VRS niti ga je itko slušao, to znaš i sam.

Ja ne sporim da je komanda VRS ponekad delovala totalno lejmerski ali se iz sedocenja jednog vojnika ne moze donositi krajnji zakjucak.

Ja neznam što ti hoćeš, dao sam ti link za operaciju Vaganj za koju nisi ni znao da je postojala, stigle snage iz Podrinja; "Prve pristigle jedinice bile su: Prva drinska lpbr (mješovit sastav), Druga drinska lpbr (mješovit sastav), Brigada Istočnobosanskog korpusa (mješovit sastav), Prva srpskih brigada (mješovit sastav), 65. zaštitni puk i 10. diverzantski odred", zatim "Sredinom rujna, Glavni stožer je uputio dodatne snage kako bi pojačao uzdrmane jedinice i da bi pokrenuo kontranapad. Osim još dvije mješovite brigade, upućene su i najjače brigade Prvog krajiškog Na front su također stigli i 11. Dubička, Prva banjalučka, Druga krajiška brigada, Prvi bataljun vojne policije i Izviđački odred Prvog krajiškog korupsa, te jedan dio boraca Specijalne brigade policije iz istočnog dijela Republike Srpska; na temelju dogovora Karadžića i Jovice Stanišića ", "
Za vrijeme trajanja operacije Vaganj 95, divizija je imala 16.000 boraca 0,110 cijevi preko 100mm i 28 tenkova. U sastavu divizije, pored naredbe, bile su sljedeće brigade: 31. Jurišna , 19. Donjevakufska , Prva šipovska , 7. Kupreška mtbr , 22. Kneževska, Prva kotorvaroška i 11. Mrkonjić grad brigada.".

Dakle izvjesno je da se pokušavalo i branilo koliko se moglo, izvršen je niz protunapada, onaj kraj Grahova je završio porazom jer su u akciju stupile 2 najbolje postrojbe HV-a.

Hehe... stvarno ne znam sta da ti kazem na takve konstatacije. Njofra bi vrlo rado zauzeo sve do Zemuna samo da mu je neko pruzio takvu mogucnost. Za Aliju da i ne govorimo.

Franjo je rekao da ga Banja Luka uopće ne zanima a kamoli Zemun :D. Za Aliju neznam što je htio.

Da li ti uopste znas koliko na tom potezu ima Hrvata? Za tvoju informaciju, to su bili vojnici HV koji su se formalno vodili kao HVO. Opet se raspitaj malo vise. To je bolje nego da zivis u neznanju.

Svaka država ima pravo uči u dubinu min 20-30 kilometara ukoliko se na njenu teritoriju otvara artiljerijska vatra da neutralizira topništvo, ja ne kažem da HV nije lukavo iskoristio to pravo u napadima na Nevesinje.

A jel'? Onda su i Srbi iz Krajine imali pravo da na isti nacin ociste Zagreb. I sve da bude prema "medjunarodnom pravu". To je bila klasicna agresija na drugu drzavu i to pod patronatom NATO.

A što je rsk bila? Medjunarodno priznati subjekat? Druga stvar, HV nikad nije gadjao gradove na okupiranom podrucju topništvom tako da ti je usporedba u najmanju ruku glupa. Opet ponavljam nije bila agresija.

Da, bolje je zbog toga.

Istina.

To je dio medjunarodnog ratnog prava utvrdjen Ženevskom konvencijom. Nije ukoliko je moguće, nego ukoliko se djeluje, a djelovalo se na veliko. Što misliš sad da neka država tuče topništvom po drugoj? Što bi ova druga trebala to gledat i poslat prosvjednu notu ili svojim trupama neutralizirat topništvo i pomaknut liniju prema unutrašnjosti?
.
Pokaži, nemam ništa protiv.

To je dio medjunarodnog ratnog prava utvrdjen Ženevskom konvencijom. Nije ukoliko je moguće, nego ukoliko se djeluje, a djelovalo se na veliko. Što misliš sad da neka država tuče topništvom po drugoj? Što bi ova druga trebala to gledat i poslat prosvjednu notu ili svojim trupama neutralizirat topništvo i pomaknut liniju prema unutrašnjosti?

Kor nije napisao ukoliko se puca, već moguće, što sam ja njega shvatio kao preventivna intervencija.

P. S. Molim te, piši kontinuirano, u jednom, jedinstvenom postu.

Ghostbuster;
.
Pokaži, nemam ništa protiv.

pa tisucu mu vafli, ne drzima ja kod kuce videoteku sa dogadjajima od pre 20 godina. Jedino mogu da potrazim na youtube-u da vidim da li je neko nesto stavljao. Inace, Snimci postoje, to nije sporno. Oni u Hagu ih moraju imati. Granate su ispucavane sa ulaza u stari grad i zatim su se vasi vojnici povlacili unutar grada. Te je snimke prikazivao tadasnji HTV.

A sto se tice NATO bombardovanja.... Nato je mogao rat zavrsiti jos '92 da je imao zelju za to. Taj rat je morao iz nekih meni nepoznatih razloga da traje 4 godine. Problem Srba je sto nisu ratovali protiv vas ili muslimana ili siptara ec direktno protiv najjace sile na planeti. Da su nas pustili 1:1 rezultat bi bio zasigurno drugaciji.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back