Jedna od najpotresnijih fotografija povlačenja srpske vojske do Krfa

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
393.100
Srpska vojska se povlačila ka Krfu preko Albanije i Crne Gore tokom Prvog svetskog rata, poznatom kao Albanska golgota, nakon napada Centralnih sila u jesen 1915. godine. Ovo povlačenje je bilo izuzetno teško, sa velikim brojem žrtava usled gladi, hladnoće, bolesti i sukoba, a vojska je evakuisana na Krf,
gde je obnovila svoju snagu.Ogroman broj ljudi (preko 240.000) stradao je zbog hladnoće, gladi, bolesti i sukoba s neprijateljskim snagama i lokalnim stanovništvom.

Boravak na Krfu:
Krf je nazvan "Ostrvom spasa", gde su se vojnici evakuisali.
Prvi dani na Krfu bili su teški zbog nedostatka osnovnih potrepština (hrane, odeće, šatora) i loših vremenskih uslova.
Na ostrvo Vido su dovođeni najteži bolesnici i ranjenici, a veliki broj njih je umro, što ga je pretvorilo u "ostrvo smrti" i "plavu grobnicu",
gde su tela preminulih spuštana u more jer nije bilo uslova za sahranu.

„Srpski vojnik nakon povlačenja – 27 kilograma, otac petoro dece.“
Bio je to Novak Burmaz, iz sela Stanina Reka kod Valjeva.

Kada su ga lekari upitali šta mu je potrebno, odgovorio je:
„Samo parče hleba i čaša vina – i da me vratite na front.“
541094147_1493386268502294_7353507683635902279_n.jpg

Srpska vojska jedina je pobeđivala na Solunskom frontu:

Kod Florine/Lerina/Čeganska ofanziva, manastirska ofanziva - Kajmakčalan, Crna reka), Skra Di Legen, Vardarska ofanziva, kod Dobrog Polja.

Zapadni Saveznici poraženi su na Krivolaku, kod Kosturina, Dojrana ( čak tri puta - 1916, 1917 i 1918), Strume, Monastira (1917) i Crne reke - 1917.

Zašto?

Mislim zašto?????

Obrenović je lepo napravio pakt sa Austrougarskom.
Kome i zašto je palo na pamet da ubije njihovog prestolonaslednika??
Srbija je uvedena u rat zbog Bosne.

Neizmerno mi žao svih ovih ljudi
I neizmerno mi je žao što se moćnici igraju stratega, a strada običan svet !

Čemu sve te ogromne žrtve?
I sve to da bi se posle napravila Jugoslavija??
Nisam žalosna već poprilično ljuta

Nije to bas tako jednostavno bilo, niti nam je ta Austrougarska bila ne znam kakav prijatelj (mada nam jesu pomogli na Berlinskom kongresu 1878. i kasnije 1885 da zaustave nesrecni rat protiv Bugara, ali su nas svo vreme Obrenovica drzali u kolonijalnom ekonomskom statusu, pride oteli Bosnu).
Ali glupost koju su ti balavci bili izveli u Sarajevu 1914. je poslednje sto nam je u onom momentu trebalo.

Zašto?

Mislim zašto?????

Da su znali u sta smo se mi njihovi potomci danas izmetnuli, nikada se ne bi toliko zrtvovali i samosatirali.
Lepo “napravio pakt” sa Austrougarskom? K und k nije bila zainteresovana da produžava važenje Tajne konvencije jer nisu želeli da se na bilo koji način obavezuju obrenovićevskoj Srbiji.

Zanima me da li je Pašić , biznismeni i i Aleksandar išli preko Prokletija?
Pašić je išao sa narodom, a i Aleksandar Karađorđdvić, inače, preko Albanije su bili vođeni i K und k zarobljenici, Pašićeva Srbija je i u povlačenju preko Albanije bila ozbiljnija država nego sve što se ima posle njega.

Poslednja izmena:
Zašto?

Mislim zašto?????

Nije to bas tako jednostavno bilo, niti nam je ta Austrougarska bila ne znam kakav prijatelj (mada nam jesu pomogli na Berlinskom kongresu 1878. i kasnije 1885 da zaustave nesrecni rat protiv Bugara, ali su nas svo vreme Obrenovica drzali u kolonijalnom ekonomskom statusu, pride oteli Bosnu).
Ali glupost koju su ti balavci bili izveli u Sarajevu 1914. je poslednje sto nam je u onom momentu trebalo.
Kao što kolega Kiza konstatuje, K und k Austrougarska ne samo što nas je držala u kolonijalnom statusu i na sva moguće načine sprečavala bilo kakav ekonomski razvoj Srbije, nego je bez obzira na to ko je bio na vlasti u Srbiji neprekidno pravila planove za teritorijalnu ekspanziju i izbijanje na Sredozemno more (kod Soluna), koji su od reda podrazumevali uništenje/pripajanje ili okupaciju Srbije, još od XIX veka, i za vreme vladavine Obrenovića i posle:

Mađarska istoriografija o austrougarskim teritorijalnim pretenzijama i planovima:
1364698B-0304-4AE6-9450-9371AD6C1FE2.jpeg

183157F8-B3F8-4F3B-9271-CDB58C6316A3.jpeg

Izvor:
https://real.mtak.hu/119387/1/Demeter_Bolgar_kotet_online.pdf

Јесу, Александар је једва и остао жив, он је стално био нешто болестан.
Pricali su mi i jedni i drugi dede i babe da je medju tadasnjim seljackim narodom u vreme WW2 dinastija puno izgubila na ugledu jer se tadasnja situacija poredila sa prethodnom. Otprilike u stilu - "Dok su Petar i Aleksandar prelazili Albaniju zajedno sa svojim narodom, njihov unuk i sin seo u avion i ocas posla pobegao u London, a nas ovde ostavio". Koliko god to bilo jednostrano i uprosceno, imalo je izvesne logike sa stanovista mentaliteta ondasnjeg naroda.

Pricali su mi i jedni i drugi dede i babe da je medju tadasnjim seljackim narodom u vreme WW2 dinastija puno izgubila na ugledu jer se tadasnja situacija poredila sa prethodnom. Otprilike u stilu - "Dok su Petar i Aleksandar prelazili Albaniju zajedno sa svojim narodom, njihov unuk i sin seo u avion i ocas posla pobegao u London, a nas ovde ostavio". Koliko god to bilo jednostrano i uprosceno, imalo je izvesne logike sa stanovista mentaliteta ondasnjeg naroda.
Мислим да је то више ехо послератних комунистичких времена него реални случај.Нису се одрекли краљеве војске што иде овоме у прилог.

Мислим да је то више ехо послератних комунистичких времена него реални случај.Нису се одрекли краљеве војске што иде овоме у прилог.

Mozda i jeste dodatno podgrejavno to misljenje za vreme komunizma. Ali recimo Miloslav Samardzic (koliko god da nije profi istoricar i u pojedinim momentima pisao kojesta, ipak je prekopao dosta dokumenta po arhivima) je u svojim knjigama citirao depese koje su stizale Drazi koliko je u narodu lose primljena vest da se Petar u Londonu zeni grckom princezom (a i to su moji stari takodje pominjali da mu je bilo uknjizeno kao veliki minus).

Back