Nacije na Balkanu (i šire, opšte pitanje nacionalnog identiteta)

ти изгледа још ниси схватио зашто си кажњен. мислиш да тебе овде неко прогони и не дозвољава ти да на светло дана изнесеш ''скривену истину''? погледај још једном добро карту коју си окачио (пре него је обришем) и схвати ово као последње упозорење- поставио си фалсификат (покупљен на неком ''бошњачком'' форуму), који је подметнут испод имена познатог научника. не постоји жуто поље ''prvobitna servia", то је накнадно додато. постављање фалсификата није дозвољено, јер се тако наноси штета имену једног признатог историчара, а дискусија се претвара у циркус.

надам се да си сад схватио.
da li si ti ČITAO knjigu, da jesi znao bi da je KARTA DORAĐENA u skladu sa knjigom, jer Relja lijepo objašnjava koja je to PRVOBITNA teritorija (označena žutim) i koja je to PROŠIRENA teritorija, DESNO NA RAŠKU !!!!!! koja je tek kasnije osvojena, dakle NIJE dio prvobitne Servie i šta je onda tu FALSIFIKAT ???????? ili ti možda misliš da Raška JESTE bila prvobitna Servia, ako tako misliš onda SI TI TAJ koji falsifikuješ stvari, jer svi mogući izvori, čak i kasnije titulacije bosanskih kraljeva(zamisli) !!!!!!!!!!!! jasno razlikuju Serviu od Rascie

Poslednja izmena:
Eh sad prvi pokret LSCG - a šta bi sa Vojislavom P. Nikčevićem? Jeste, u SFRJ je smatran za ekstremistu (kako zapravo i treba, umjesto da ga danas mnogi Crnogorci doživljavaju kao heroja), ali on, Otac crnogorskoga jezika, smatrao je da postoje srpskohrvatski i crnogorski kao izdvojen još od kraja 1960-ih godina, a on je i otac sve te garniture crnogorskih nacionalnih institucija koje su se iznizale (Crnogroski PEN centar, Matica crnogorska, Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, kao i Institut za crnogorsko jezikoslovlje), a ne LSCG, koji je bio pak samo politički saveznik (kao i politička ruka koja je podržala nastanak Crnogorske pravoslavne crkve, a ne to i samostalno učinila).

Stoga, ne počinje baš sve tako od 1990. godine...već tridesetak godina ranije, sa Nikčevićem. A ako ćeš Muslimanima-Bošnjacima priznavati tako pojedince, nema razloga da preskačeš i Nikčevića...a da nije bio usamljen, treba takođe reći - bio je tu i danas evo živi Radoslav Rotković (koji je bio i ostao) - prekaljeni borac za Crnogorstvo već punih evo pet decenija, koji je zapravo bio na neki način i inspirator i saradnik pokojnome Nikčeviću.

U pravu si. Postoje u vrijeme bivše države, postojali su i ranije, ali se radi o minornim ličnostima čak i u crnogorskim krugovima koji su isplivali tek političkim aktiviranjem lscg. Znači, njih je politika izbacila i učinila važnima, a ne obratno. svaka politika mora da ima kakvu-takvu intelektualnu podlogu, njihova su bili oni.
U Sarajevu su bile mnogo jače ličnosti u pitanju, a imali su i političku zaštitu pozderaca i sličnih, mada je zanimljivo da je taj "bošnjački" krug bio potpuno marginalizovan nakon izbora 1990. i da nije bilo rata ko zna šta bi bilo.

Siniša pobratime neznam ko te to slagao te si povjerovao u te priče. Da su od Njeguša pročitao i ono što je školska lektira bilo bi ti jasno da sam Petar II a ni ijedan drugi od Ptrovića, sam za sebe nije nikad rekao da je Srbin. Uvijek vrlo jasno i precijzno su govorili da su Crnogorci i to ne u smislu geografske odrednice već naroda i nacije (i u etničkom i u političkom smislu). Kad su oni postojali, postojali su Srbi u etničkom smislu, koji su već vjekovima bili integralni dio Turskog carstva i politički se uklopili u tursku nacionalnu svijest, i Srbi u Austriji koji su se počeli osvješćivati politički i postajati nacija.
Vidiš za Teslu koji jeste bio pravoslavne vjere pa time i Srbin iako je rođen u austrijskoj pokrajini koja je kasnije postala Hrvatska, postoji dokaz da se politički izjašnjavao kao Austrijanac. Kad se useljavao u Ameriku morao je, kao i svaki useljenik ostaviti podatke koje, odakle je i đe ide, čak i koliko para nosi. Ta je arhiva potpuno slobodna da joj se pristupi i tamo ćeš viđeti da on niti srpstv o niti hrvatsvo niđe ne pominje nego na pitanje koje je nacionalnosti kaže da je Austrijanac.
Na isti način kad je 1918 u Podgorici pod okupacijom srpske vojske održana takozvana velika nardona skupština (srpskog) naroda (poslije su izbacili ono srpskog), svi Crnogorci su prko noći proglašeni Srbima, a samom narodu je bilo zabranjeno da se izjašnjavaju nacionalno bilo kako osim Srbin jer je nacija Crnogorci ukinuta. To je bila politička odluka Vlade Srbije i njenog kralja.
Što se tiče etničkog srpstva imaš tu jedan problem što je to?
.

Ja ti objašnjavam da se ne izjašnjavaš u etničkom smislu jer je to datost. Kao što se ne izjašnjavaš da li si crnac ili bijelc. Politički se nije mogao izjašnjavati jer tada političkih identiteta nije bilo. Postojale su države, ali ne i savremene nacije kao danas. Da je postojao poseban etnički crnogorski identitet to bi bilo toliko očigledno da bi mogao da zapazi svako i ne bilo potrebe da se ovdje raspravljamo o tim temama.

O ostrvu Elis ti je objasnio Slaven. Amerikance je i tada kao i danas zanimalo samo državljanstvo i ništa više. Etničko u ovom smislu, pa čak da se preseljavaš u neku zemlju u Evropi a ne Ameriku, je potpuno nevažno. Ja danas kad vadim vizu za USA se pišem kao državljanin BiH, i niko me ne pita za nacionalnost.A u tim spisovima imaš upisane Moravce, Bohemce, Šlese, Pomorce, Slavonce...pitaj boga šta sve nisu pisali, upisivali se ljudi po regiji. Nevjerovatno je naivna ta priča o upisivanju pošto oko određivanja etničkog ona je najmanje bitna. Ja se danas mogu upisati kao vanzemaljac , ali i dalje ostajem etnički Srbin jer nisam promijenio ni jezik, ni kulturu, ni vjeru. Da su Crnogorci npr. promijenili jezik, da su pokušali da izgrade novi identitet kao što su na pola puta pokušali Rumuni ili potpuno Finci, to što ti pišeš bi bilo potpuno legitimno. Zašto niste uzeli npr. čakavicu koju su Hrvati odbacili? Lako bi je provukli kroz obrazovni sistem a i mogli bi da se pozivate na istorijsko pravo na Dalmaciju kao što su Hrvati kad su preuzeli štokavicu na Bosnu i Hrcegovinu? Sve dok pišete srpski i preuzimate srpsku kulturu kao svoju, naravno da će da postoji problem, a posebno će da ga bude kad malo Srbija stane na noge i počne da tretira komšije kako su oni nju posljednjih dvadeset godina.

da li si ti ČITAO knjigu, da jesi znao bi da je KARTA DORAĐENA u skladu sa knjigom, jer Relja lijepo objašnjava koja je to PRVOBITNA teritorija (označena žutim) i koja je to PROŠIRENA teritorija, DESNO NA RAŠKU !!!!!! koja je tek kasnije osvojena, dakle NIJE dio prvobitne Servie i šta je onda tu FALSIFIKAT ???????? ili ti možda misliš da Raška JESTE bila prvobitna Servia, ako tako misliš onda SI TI TAJ koji falsifikuješ stvari, jer svi mogući izvori, čak i kasnije titulacije bosanskih kraljeva(zamisli) !!!!!!!!!!!! jasno razlikuju Serviu od Rascie

не смеш да дорађујеш карте и да их приписујеш другима. можеш да поставиш оригиналну карту и да цитираш аутора (уз обавезену везицу и назив дела, број странице и сл) или да сам нацрташ, али онда и кажеш да је то твоје дело. си сад разумео?

ima veze zato što su to naši pradjedovi !!!!!!!!!!!
možda ti ovo sve kaže IDENTIČNOST etničkog prostora Bošnjaka heretika, vjernika Crkve Bosasnke i današnjih Bošnjaka islamske vjere, na koju su i prešli jer nisu htjeli da budu krščani !!!

Не кажу ми ништа те твоје сликовнице.

Да, то су "наши" прадедови којих сте се одрекли, тако да су то само наши прадедови.

Уз то Бошњаци у етничком смислу не постоје у средњем веку, они су нововековна творевина, и оно што је најважније етничка припадност нема везе са вером.Капираш.

Нису хтели да буду хришћани али су зато волели да буду муслимани!!!!!!!!!:per:

не смеш да дорађујеш карте и да их приписујеш другима. можеш да поставиш оригиналну карту и да цитираш аутора (уз обавезену везицу и назив дела, број странице и сл) или да сам нацрташ, али онда и кажеш да је то твоје дело. си сад разумео?

eto objasnio sam
ponavaljma ti pitanje, da li ti misliš da je Raška bila dio prvobitne Servie, i da onda karta NIJE dobra

Не кажу ми ништа те твоје сликовнице.

Да, то су "наши" прадедови којих сте се одрекли, тако да су то само наши прадедови.

Уз то Бошњаци у етничком смислу не постоје у средњем веку, они су нововековна творевина, и оно што је најважније етничка припадност нема везе са вером.Капираш.

Нису хтели да буду хришћани али су зато волели да буду муслимани!!!!!!!!!:per:
"slikovnice" KAŽU SVE ko želi da vidi, ko ne želi džaba mu
ma šta kažeš ne postoje, pa srednjovjekovne povelje JEDINO I SAMO spominju Bošnjake, i sam Tvrko u jednoj svojoj povelji kaže da je Bošnjak
pa i ja ti govorim da etnička pripadnost nema veze sa etničkom, Bošnjaic bili heretici i prešli na islam, jer nisu vjekovima htjeli biti krčšani, iako su na njih vođeni mnogi križarski pohodi kako od mađara, tako i od srba i hrvata

а кад си тако паметан, одговори ми зашто ''titulacije bosanskih kraljeva'' разликују Босну од Усоре, Соли, Подриња, Травуније, Захумља, Завршја, Доњих Краја, итд?

ma šta kažeš ne postoje, pa srednjovjekovne povelje JEDINO I SAMO spominju Bošnjake, i sam Tvrko u jednoj svojoj povelji kaže da je Bošnjak
pa i ja ti govorim da etnička pripadnost nema veze sa etničkom, Bošnjaic bili heretici i prešli na islam, jer nisu vjekovima htjeli biti krčšani, iako su na njih vođeni mnogi križarski pohodi kako od mađara, tako i od srba i hrvata

Znači bosanski krstjani nisu hteli biti kršćani pa prešli na islam, iako samo ima kaže da su kršćani , daj bossnjo nemoj više da lupaš .

Људи који су се 200 година опирали Угрима и њиховим римокатоличким мисијама (што свештеничким, што војним), јер су хтели очувати свој облик хришћанске вере су - бам! - једног дана решили да пређу масовно на ислам. Јер то има смисла.

Стави мало прст на чело, ко је попунио вакуум настао по слому и прогону крстајна под Стефаном Томашом? Стефан Вукчић се Васељенском патријарху хвали како је избеглице из Босне превео у православље (беше 40.000 породица је избегло у његову област? Пише у Симе Ћирковића, али немам га тренутно доступног, исправите ме ако грешим). Мислиш да слично није било и са преосталима по паду Босне - јасно је која је вера окончала интеррегнум на томе простору и "наследила" крстјане. Даћу ти и наговештај: то није био ислам.

Заборављаш Мујо да људи не стоје у месту генерацијама. Слика распореда религија у 15. веку нема везе са рапоредом истих у модерном добу, поготово у Босни.

А шта каже Матеј Нинослав? И којим језиком пишу Стефан Други Котроманић и Сандаљ Хранић.

Реци ми мудри човече, што је Твртко крунисан краљем Срба а не краљем Бошњана? Или оба? Не него народ и област.

Реци ми такође зашто један од владара Босне издаје повељу (опросићеш ми не могу тренутно да нађем референцу, али ако ископам поставићу), помиње "добре Усоране" јесу ли и они наров, ако већ тврдиш да "добри Бошњани" јесу?

само си заборавио да су босански крстјани протерани из Босне за време Стефана Томаша и да су уточиште нашли код херцега Стјепана Косаче.

Људи који су се 200 година опирали Угрима и њиховим римокатоличким мисијама (што свештеничким, што војним), јер су хтели очувати свој облик хришћанске вере су - бам! - једног дана решили да пређу масовно на ислам. Јер то има смисла.

Стави мало прст на чело, ко је попунио вакуум настао по слому и прогону крстајна под Стефаном Томашом? Стефан Вукчић се Васељенском патријарху хвали како је избеглице из Босне превео у православље (беше 40.000 породица је избегло у његову област? Пише у Симе Ћирковића, али немам га тренутно доступног, исправите ме ако грешим). Мислиш да слично није било и са преосталима по паду Босне - јасно је која је вера окончала интеррегнум на томе простору и "наследила" крстјане. Даћу ти и наговештај: то није био ислам.

Заборављаш Мујо да људи не стоје у месту генерацијама. Слика распореда религија у 15. веку нема везе са рапоредом истих у модерном добу, поготово у Босни.

Naravno reč je o rimokatolicizmu , ispravi me ako grešim .

Lupaš care, ovo je forum gdje svaku tvrdnju moraš potkrijepiti dokazima, nije ovo Politika... a ti pišeš guposti na temi o Boju na Kosovu... ali nema veze...
Kažeš Bošnjaci (valjda misliš na srednjevijekovne Bošnjane) nisu htjeli biti hrišćani u srednjem vijeku... Da li si ti svjestan kakvu si glupost rekao???
Hajde mi reci kada su Srbi i Hrvati vodili "križarske pohode" protiv navodnih jeretika u Bosni? I po čemu su bosanski i humski krstjani jeretici?

u svojim pismima Firenci i Veneciji Tvrtko kosovsku bitku pripisuje sebi kao pobjedu, a tako stavri vidi i čitav zapad, srpski despot Lazar je bio samo jedan od potčinjenih vlastelina, kao na primjer i Vlatko Vuković

sima160.jpg

Nista to ne menja da je Tvrtko nije bio na Kosovu, a ni bosnanske trupe osim onih Hercegovaca.

само си заборавио да су босански крстјани протерани из Босне за време Стефана Томаша и да су уточиште нашли код херцега Стјепана Косаче.
obično neznanje
protjerano je sveštenstvo CB njih 40 !! oni "koji grijehe ne ljube" dakle vrhovništvo CB
ostali narod je bio i ostao ili bogimili ili KRIPTOBOGUMILI a NAJVEĆI dio, što mnogi pojma nemaju, su ustavri bili obični PAGANI, zato i jesu lako prešli na islam
nisu li upravo ovi nekršteni kasnije lako prešli na islam
nekrsteniprelazenaislam.gif

Видим још ниси подесио тастатуру на бошњачки већ си почео да брљавиш на србском "etnička pripadnost nema veze sa etničkom".
Не, сви Котроманићи су били Срби и то лепо кажу у својим повељама, Бошњаци се нигде не спомињу, спомињу се Босанци и Бошњани територијална одредница а не етничка, што се поменутог Твртка тиче прогласио се за краља Срба и на главу ставио Немањићку православну круну, круну његових предака како сам каже у Милешеви на гробу Светог Саве.Нема ту места данашњим Бошњама.

Опет ти кажем Босанци (Бошњаци су ове данашње креатуре) нису верска категорија, научићеш то када упишеш једном пети разред основне.Црква Босанска нема никакве везе са исламом док је догматски ближа православној цркви него католичкој мада ни њој није административно била подређена.То се већ учи у седмом разреду али плашим се да са таквим схватањима нећеш дотле стићи.

Dobro bili su cak i oni koji i nisu iz Bosne poreklom.

Ili su i Pomanci bili heretici pre sto su primili Islam. Ili Muslimani ciji je materni grcki.

Ne istoricki je dokazano da je predvera i nije imala uticaj u to ko je preso u Islam. Presla je vecina vlastele koji nisu bili heretici nego u Bosni katolici a u Srbiji pravoslavci.

sa ovim tvojim NEZNANJEM razlikovanja krstajna od kršćana diskovalifikovan si da s tobom rasrpavljam kao dostojnim mene
malo se obrazuj, pa se javi

Pa koja je razlika ? Da li kristjani nisu poštovali Hrista spasitelja ? Da li nisu poštovali krst (kao što tvrdi staro tumačenje) ? Da li oni veruju i poštuju stari i novi zavjet ? Da li možda veruju i poštuju Muhameda kao islamska vera ? I ono najbitnije ; da li je bosanska crkva sebe smatrala nehrišćanskom ? Koja je to bitna doktrirarna razlika između bosanskih kristjana i krišćana ?

Poslednja izmena:
Lupaš care, ovo je forum gdje svaku tvrdnju moraš potkrijepiti dokazima, nije ovo Politika... a ti pišeš guposti na temi o Boju na Kosovu... ali nema veze...
Kažeš Bošnjaci (valjda misliš na srednjevijekovne Bošnjane) nisu htjeli biti hrišćani u srednjem vijeku... Da li si ti svjestan kakvu si glupost rekao???
Hajde mi reci kada su Srbi i Hrvati vodili "križarske pohode" protiv navodnih jeretika u Bosni? I po čemu su bosanski i humski krstjani jeretici?

ma ja tebe mogu samo ukopat, vidim na prvu da mi nisi dostojan protivnik, evo da te ubije u pojam

Bošnjaci krstjani pale pravoslavne crkve u Raškoj a Srbi ih proklinju kao "TRIKLITE, POGANE, BEZBOŽNE BABUNE![/size]
f_ek4ap7xe2kdm_9dbf900.jpg

de malo ukljući vijuge
da su bili krščani, ne bi bili osjenjivani kao heretici od "zvaničnih" crkava i kao takvi svako-malo bili izlagani hrstaškim pohodima susjeda
ko ono prvi prijavi Kulina da je HERETIK ???

Prijavio ga je rimokatolik Vukan Nemanjić koji je bio Srbin isto kao i Ban Kulin... ali to što ga je prijavio ne znači stvarno da je jeretik... a i da jeste jeretik to opet znači da je hrišćanin...:)

Ti bolje pročitaj neku knjigu o bosanskim i humskim krstjanima i o Crkvi bosanskoj, hrišćanstvu i svojim srpskim korijenima, ako već hoćeš da o ovome raspravljaš... ;)

а кад си тако паметан, одговори ми зашто ''titulacije bosanskih kraljeva'' разликују Босну од Усоре, Соли, Подриња, Травуније, Захумља, Завршја, Доњих Краја, итд?

čovječe, gdje postoji KRALJEVSKA titulacija koja spominje usoru, soli, zahumlje, donje kraje

Back