Nacije na Balkanu (i šire, opšte pitanje nacionalnog identiteta)

haha, koji crnjak postavio svedski sajt, daj poturice citiraj neku knjigu, postavi neku kartu iz istorijskog atlasa ili knjige, da vidimo dokle se prostire vizantija do 7. do 11. veka, al posto je to previse ocekivati od tolko neobrazovanog evo ti karte iz istorijskog atlasa Vizantije, i to engleskogatlasa iz 2010, da ne bude neke zabune da ga je crtao Deretic:
vizantija1.png

vizantija.png

jel vidis gde je Vizantija? Teko posle pada Samuliovog carstava Vizantija uspeva da nametne svoju vrhovnu vlast srpskim zemljama ali je se Stefan Vojislav brzo otarasio.

sreca postoje i ljudi kao sto je tandore,koji argumentirano pomete iluzije na kojima je odrasla danasnja omladina u srbiji.....

Nisam siguran za svu danasnju omladinu u Srbiji, ali se slazem da pojedini primjerci danasnje omladine stvarno nemaju pojma o zivotu....

Ali hajde da odmah odgovorimo, da ne oklěvamo prěviše radi istinoljubivih čitalaca. ;)

01.-crkva-Svetog-Spasa-iz-1.jpg

Crkva je s kraja 14. věka, iz doba Bosanske države Kotromanića. Nema rěči o "starohrvatskoj crkvi", još manje o pleterima, još manje hrvatskim. To se volšebno dokazivalo kao što su se i vizantijske crkve po Dalmaciji dokazivale "starohrvatskom" ili "primitivno-hrvatskom" arhitekturom.

Tek od 1696. kada su je Mlečani oduzeli od pravoslavaca pod pritiskom rimskog klera, crkvu prěuzimaju katolici.

Zašto je potrěbno ovu srpsku crkvu na Cetini iz 1395. poglasiti za "starohrvatsku"?

Zato što se prvo doseljava stanovništvo a tek onda gradi crkva a ne suprotno ili uporedo:

1317. - Manastir Krupa Prěsvete Bogorodice Kralj Milutin
1350. - Manastir Krka Sv. Arhangela Mihaila Jelena Šubić (Nemanjić) 1350.
1395. - Manastir Dragović Prěsvete Bogorodice
1395. - Vrelo Cetine Sv. Spasa najvěrovatnije Kralj Tvrtko oko 1395 (1696. su je katolici oduzeli)
1440. - Kula Atlagića Sv. Nikole
XV vek - Klis Razrušena u XVI věku
XV vek - Bribir Sv. Joakima i Ane; obnovljena 1574.
1450-1500 - Biljani Gornji Sv. velikomučenika Đorđa Dograđen drugi deo 1537

Hramovi koje je blagoslovio Josif, mitropolit zetski
1456. - Pađeni Sv. Georgija
1458. - Polača Sv. ap. Petra i Pavla
1462. - Golubić Sv. ap. Stevana; jako oštećena od Hrvata 1990-ih

Noviji hramovi
1468. - Kninsko Polje Sv. velikomučenika Đorđa
1497. - Miranje Sv. Arhangela Mihaila
itd.

Priče o starohrvatskoj sakralnoj arhitekturi u domenu su velikohrvatskih lupetanja i pretenzija na čitavu Dalmaciju tipa někakvog "Zvonimira u Kninu".
:kafa:

Blazeno neznanje.

Šta nije u redu u Mrkaljevom postu? :think:

Pa Morlacco/Tandoori Masala je već pisao na onoj drugoj temi (o CH), te priče o velikoj starini srpskih pravoslavnh crkava po Hrvatskoj i Bosni su mahom zasnovane na narodnom predanju, a ne čvrstim istorijskim činjenicama (koje, naprotiv, i opovrgavaju tu konstruisanu predaju).

Poslednja izmena:
Ja sam postavio link ali ga je neko obrisao.
Da, nije se zvala Srbija i Višeslav je bio tek činovnik Vizantije.

A ja te opet pitam - kako li se onda zvala, ako ne 'Srbija'? :rumenko:

Ako je drugačije a ti daj dokaze ali ne tipa Sime Ćirkovića ili Deretića.

Pa prvo ti moraš uopšte da izneseš tvrdnju kako se tačno zvala Srbija, da bi mogao neko da ti je opovrgava. :mrgreen:

Uzgred, šta to spaja Ćirkovića i Deretića, osim što su Srbi?
Da li ti ne priznaješ naučna saznanja ljudi po nacionalnoj i vjerskoj osnovi? :think:

Pa Morlacco/Tandoori Masala je već pisao na onoj drugoj temi (o CH), te priče o velikoj starini srpskih pravoslavnh crkava po Hrvatskoj i Bosni su mahom zasnovane na narodnom predanju, a ne čvrstim istorijskim činjenicama (koje, naprotiv, i opovrgavaju tu konstruisanu predaju).

Pa ja sam pročitao hiljade i hiljade tvrdnji (u stilu fra Dominika Mandića) da pravoslavnih crkava nema zapadno od Drine sve do 16.-17. vijeka, a srpskog imena do, valjda, 19. i čuvenog Načertanija Ilije Garašanina kojeg po svojoj zlobnosti može pratiti samo zločesti Memorandum SANU :evil:... a srpske glavešine ništa drugo ne rade nego samo sjede i smišljaju kako da napakoste Hrvatima, Muslimanima :hahaha:... tako oni kontaju ali najozbiljnije...

Vidimo da pravoslavnih crkava i manastira ipak ima iz ranijeg perioda... mada je vrlo teško naći pravu godinu, odnosno period nastanka, izgradnje npr. Manastira Tavna, manastira na Ozrenu, manastira kod Martin Broda (je li Rtanj biješe) i mnogih drugih... a za neke se ne zna... kad su istraživali teren na mjestu sadašnje džamije u centru Bijeljine prije nego što je napravljena, odnosno obnovljena prije 5-6 godina nađeni su ostaci crkava i pravoslavnih i katoličkih koje su rušene i ponovo građene i svašta još je pronađeno...

Suvisla psihicka i ideoloska preopterecenost Hrvatima je ocito vrlo stetna nuspojava kod danasnje indoktrinirane omladine i na takve problematicne propuste se na ovako jednom ozbiljnom i naucnom forumu mora stalno ukazivati ...

Uuaaauuu...!!! :)

Mislim da malo pretjeruješ i da se ne radi ni okakvoj opterećenosti Hrvatima nego potrebom da se borimo protiv onog zla koje nam se desilo za vrijeme II svjetskog rata i 1995. a zbog objektivne nemogućnosti da se izborimo sa najvećom silom svijeta i njihovim produženim rukama, Srbi su otišli u dvije krajnosti koje sigurno imaju objašnjenja u Jungovim teorijama o kolektivnoj podsvijesti i drugim psihološkim teorijama (nisam baš neki stručnjak)...

Poslednja izmena od moderatora:
Svarozicu, Slaven po obicaju lupa gluposti i laze, nigdje nisam pricao o bosanskim crkvama i manastirima, nego sam se upravo ogranicio na teritorij sjeverne Dalmacije...

Hajde mi reci nešto, ti si iz tih krajeva... da li smatraš da na području Dalmacije ima dosta potomaka starih Hrvata, koji su preživjeli tursku najezdu, vlast i ratove ili je tačnija tvrdnja nekih srpskih nacionalista da su Srbi dolaskom u sjevernu Dalmaciju zatekli praznu i pustu zemlju i po pravilu za res nullius na legitiman način stekli tu zemlju i da li su što kaže Matavulj upravo pravoslavni Srbi najstariji starosjedioci Dalmacije???

Hajde mi reci nešto, ti si iz tih krajeva... da li smatraš da na području Dalmacije ima dosta potomaka starih Hrvata, koji su preživjeli tursku najezdu, vlast i ratove ili je tačnija tvrdnja nekih srpskih nacionalista da su Srbi dolaskom u sjevernu Dalmaciju zatekli praznu i pustu zemlju i po pravilu za res nullius na legitiman način stekli tu zemlju i da li su što kaže Matavulj upravo pravoslavni Srbi najstariji starosjedioci Dalmacije???

Postajes veoma naporan, mucno mi je vise diskutovati s tobom, a pogotovo ponavljati nesto sto je apsolvirano u tancine prije par dana (rijecima i slikama), materijal imas pred nosom, vrati se par stranica samo na ovoj temi... O istoriji sjeverne Dalmacije, crkvenoj i etnickoj sasvim sigurno ne znas vise od mene (bez uvrede), to si dokazao svojim gornjim pitanjem upucenim meni....

Postajes veoma naporan, mucno mi je vise diskutovati s tobom, a pogotovo ponavljati nesto sto je apsolvirano u tancine prije par dana (rijecima i slikama), materijal imas pred nosom, vrati se par stranica samo na ovoj temi... O istoriji sjeverne Dalmacije, crkvenoj i etnickoj sasvim sigurno ne znas vise od mene (bez uvrede), to si dokazao svojim gornjim pitanjem upucenim meni....

Što si nervozan druže?!

Nisam nervozan nego, covjek dodje u godine kad shvati da sa nedokaznim ljudima ne treba gubiti vrijeme, vrati se par strana unazad, procitaj sve do posljednje recenice, onda sjedi i malo razmisli prije nego sto opet lupis glupost!

Auu tek sad vidjeh da ste se klali preko vikenda, nisam ulazio na forum, nemam sad baš vremena da čitam, ali sigurno ću večeras detaljno pročitati...

Nego, šta sam ja to toliko lupio pa da me onako napadneš i kažeš mi da sa naporan i ne znam kakav sve ne??? :eek:

P.S.
Ja uopšte nisam nedokazan, čak naprotiv, više puta sam mijenjao mišljenja poslije argumentovanog dokaza od strane kolege-forumaša! ;)

ciljano si provociran i ne primaj se na tog trola

nikakve argumente nije predocio,nego samo je pun narodnih predanja sto mu je baba pricala

ustedi vrijeme,preskoci ga

Joj đe si Čvrle, šta ima u džamahiriji, jesu vas muje proĆerale? Boga mi sad kad navale neće vas ni Dodik spasiti, ima da gore i Žepče i Usora i Kiseljak i Kreševo... ;)

Ja predlazem da onaj ko sebe smatra najpotkovanijim znanjem ,napise jednu malu studiju o Srpsko -Hrvatskom odnosu ,pre svega srednjevekovnim granicama ,hercegovackim Hrvatima (bolna tacka )i svemu ostalom ,nama slabo potkovanim i amaterski zainteresovanim za istoriju da jedan lep tekst koji bi mogli da citamo i eventualno korigujemo svoje iskrivljeno misljenje(jer ja ,a i vecina ovde nismo akademski obrazovani da bih mogli da imamo pristup podatcima ,kao neki drugi ucesnici ,koji svoje znanje sebicno cuvaju za sebe ) .:ok:

Uuaaauuu...!!! :)

Mislim da malo pretjeruješ i da se ne radi ni okakvoj opterećenosti Hrvatima nego potrebom da se borimo protiv onog zla koje nam se desilo za vrijeme II svjetskog rata i 1995. a zbog objektivne nemogućnosti da se izborimo sa najvećom silom svijeta i njihovim produženim rukama, Srbi su otišli u dvije krajnosti koje sigurno imaju objašnjenja u Jungovim teorijama o kolektivnoj podsvijesti i drugim psihološkim teorijama (nisam baš neki stručnjak)...

Jungovske teorije o kolektivnom nesvesnom ne objašnjavaju nacionalne komplekse .

Nema goreg ustaše od pokatoličenog Srbina ni janjičara od poturčenog Srbina. Davno dokazana i pokazana tvrdnja u stvarnosti.

Gledajući tvoj avatar, tvoju lokaciju, tvoj potpis i na kraju, tvoj post, ne mogu nego dijagnosticirati dubokourođeni kompleks. Priznaj, zašto mrziš svoje susjede? Zašto si ogorčen, pun mržnje i jala?

Nema goreg ustaše od pokatoličenog Srbina ni janjičara od poturčenog Srbina. Davno dokazana i pokazana tvrdnja u stvarnosti.

Ма болесни људи. Али најболеснији међу Хрватима су убједљиво они који су образовани за разлику од оних који и немају неко широко знање. По правилу (дифолту) едуковани Хрват ти је дубоко индоктриниран човјек. Уколико би му и црно на бијело нацртао што границе што историјске чињенице, он би и поред тога зажмурио на оба ока говорећи - "Знаш постојала је ту дуго изоголосија...", "Прије доласка Срба ту је било Хрвата, а доказ томе су чакавизми", или лудости квази-научне али зато упаковане у псеудо-научни целофан о не знам каквом историјском "присуству Хрвата у БиХ и Доњој Далмацији"...

Ма потпуно луди људи ?! Еј, ти ухватиш и на линији неке пуке мјесечарске дијалектологије базираш назови научну дисциплину која "говори" о етничком поријеклу твог народа ван сваке историјске стварности, доказа и потврда, а све на пуким фалсификатима... Исто би ти било да повучеш паралелу и радиш на псеудонаучном заснивању аргументације о доказу "постојања Срба на простору данашње Бугарске или Црног Мора".... Можда би нешто и пронашао, неки траг, али резултати не би били импозантни и то ти је јасно... Е та мука мучи Хрвате у дијалогу са Србима. Зато су и измислили 101. нацију и 101. именовање једног те истог језика, то ти је све производ њихове кухиње, а Срби конзументи било кроз комунизам, ове или оне идеологије, пате и данас од хроничне наивности вјерујући Хрватима...

Е зато земљаче мораш их разумјети њихови комплекси неутољиви зато што мањкају било каквих историјских чињеница !
Схваташ да је нашим основцима јасно да је цијела Херцеговина била српска и добар дио Далмације, а он је рецимо завршио факултете и разне студије и подсвјесној негацији истог.... то сујета не трпи зато и пуца на најужим шавовима...

Poslednja izmena:
Ма болесни људи. Али најболеснији међу Хрватима су убједљиво они који су образовани за разлику од оних који и немају неко широко знање. По правилу (дифолту) едуковани Хрват ти је дубоко индоктриниран човјек. Уколико би му и црно на бијело нацртао што границе што историјске чињенице, он би и поред тога зажмурио на оба ока говорећи - "Знаш постојала је ту дуго изоголосија...", "Прије доласка Срба ту је било Хрвата, а доказ томе су чакавизми", или лудости квази-научне али зато упаковане у псеудо-научни целофан о не знам каквом историјском "присуству Хрвата у БиХ и Доњој Далмацији"...

Ма потпуно луди људи ?! Еј, ти ухватиш и на линији неке пуке мјесечарске дијалетологије базираш назови научну дисциплину која "говори" о етничком поријеклу твог народа ван сваке историјске стварности, доказа и потврда, а све на пуким фалсификатима...

Е зато земљаче мораш их разумјети њихови комплекси неутољиви зато што мањкају било каквих историјских чињеница !
Схваташ да је нашим основцима јасно да је цијела Херцеговина била српска и добар дио Далмације, а он је рецимо завршио факултете и разне студије и подсвјесној негацији истог.... то сујета не трпи зато и пуца на најужим шавовима...

Čini mi se da si ti duboko indoktriniran , možda za to ima razloga ali računaj da će te to sputavati u objektivnom sagledavanju stvarnosti.

Твој пост није обрисан. Да ниси нешто погрешио ?

Не трпај Ћирковића и Деретића у исти кош. Јасан ми је твој став према српским историчарама (јако глупо заиста, али добро) али ништа ти не даје ексклузивно право да дражиш доказе одређеног типа, с обзиром да су сви твоји "докази" изузетно слаби.

Настој да дискутујеш како приличи, или ћеш имати проблема.

:hvala:

Problem je u tome što su vašu istoriju sistematski i temeljito falsifikovali.
Ja znam da to vama svima zvuči nevjerovatno i nemoguće ali niste vi jedini narod na planeti koje su ubijedili da su iznad svih ostalih i po porijeklu i po istoriji itd...
Deretić je samo bizaran primjer dokle se može ići kada se nekome da prostor i podrška. Koliko srpskih seljaka vjeruje Deretiću kad ga vide na TV-u kad lupa gluposti o srpskoj istoriji ? Jako puno !
Zašto mu vjeruju ? Zato što ljudi vole da su iznad drugih...to je prirodno, ali istina nije takva.
Sljedeći problem je što niko od vas NEĆE da barem razmisli da MOŽDA, EVENTUALNO to nije tako kako vam pričaju i da vaša istorija nije tako svijetla, junačka i besprijekorna kako vas uče već desetinama godina.

Istorija koju vi učite ne da je lažna i pogrešna nego je odlična podloga za buduće ratove.
Zašto ?
Zato što su vas ubijedili da je sve u ex-yu vaše, da ste žrtva bjelosvjetskih hohštaplera, da imate istorijska prava na sve i svja i da ste stariji od ameba.

Evo vam jedan primjer:
ubijedili su vas da smo mi u Bosni na silu islamizirani a da su "karakterni" pravoslavci ostali pri pravoslavlju.
Istina je potpuno suprotna a ona glasi da je lakše bilo ostati u svojoj vjeri nego prihvatiti islam u to doba.
Naravno, to vama zvuči kontra od svega onoga što su vas učili ali za to postoje dokazi.
Međutim, postavlja se pitanje svrsishodnosti objašnjavanja i razgovora sa vama jer ste svi zadojeni vašom istorijom i ja se ne čudim tome. Ipak su vas sistematski kroz škole godinama učili na pogrešan način a tu je i ovaj zadnji rat koji je raspalio u vama nacionalizam te ste stoga vrlo zahvalna populacija za usvajanje novih laži o srpskom nebu, srpskom potoku...odnosno priči da vi "samo vraćate ono što je odvajkada vaše" kao i priči "da je kucnuo čas da se osvetite svima za sve".

Ne vidim ja ovdje realnog sagovornika tako da razmišljam da napustim ovaj forum.
A post mi jeste obrisan.

Ма потпуно луди људи ?! Еј, ти ухватиш и на линији неке пуке мјесечарске дијалектологије базираш назови научну дисциплину која "говори" о етничком поријеклу твог народа ван сваке историјске стварности, доказа и потврда, а све на пуким фалсификатима... Исто би ти било да повучеш паралелу и радиш на псеудонаучном заснивању аргументације о доказу "постојања Срба на простору данашње Бугарске или Црног Мора".... Можда би нешто и пронашао, неки траг, али резултати не би били импозантни и то ти је јасно... Е та мука мучи Хрвате у дијалогу са Србима. Зато су и измислили 101. нацију и 101. именовање једног те истог језика, то ти је све производ њихове кухиње, а Срби конзументи било кроз комунизам, ове или оне идеологије, пате и данас од хроничне наивности вјерујући Хрватима...

Jesi to ti samoga sebe citirao? :rotf:

Back