Nacije na Balkanu (i šire, opšte pitanje nacionalnog identiteta)

Gledajući tvoj avatar, tvoju lokaciju, tvoj potpis i na kraju, tvoj post, ne mogu nego dijagnosticirati dubokourođeni kompleks. Priznaj, zašto mrziš svoje susjede? Zašto si ogorčen, pun mržnje i jala?

Одлично питање.
Одговорићу ти крајње јасно и директно, а не као фуњара у бијелим рукавицама (по вашем рецепту).

Кроз историју сте најмање гинули у свим ратовима, а највише сте добијали на зеленим столом на рачун других, стога живим за тренутак кад ће вам се сво то зло олупати о главу да схватите да се не може у животу све на силу, злочин и голе ненаучне фалсификате одјевене у академски вокабулар !

Ви сте основни кривци и за сукоб у БиХ између Срба Православаца и Муслимана, ви сте их све на тај начин окренули и они су нуспродукт вашег дуготрајног идеолошког правашког идиотизма испирања мозга који ће вам се свима обити о главу, а прво вама... а Муслимани ће опет бит глупи да страдају због вас и умјесто вас !

Ма болесни људи. Али најболеснији међу Хрватима су убједљиво они који су образовани за разлику од оних који и немају неко широко знање. По правилу (дифолту) едуковани Хрват ти је дубоко индоктриниран човјек. Уколико би му и црно на бијело нацртао што границе што историјске чињенице, он би и поред тога зажмурио на оба ока говорећи - "Знаш постојала је ту дуго изоголосија...", "Прије доласка Срба ту је било Хрвата, а доказ томе су чакавизми", или лудости квази-научне али зато упаковане у псеудо-научни целофан о не знам каквом историјском "присуству Хрвата у БиХ и Доњој Далмацији"...

Ма потпуно луди људи ?! Еј, ти ухватиш и на линији неке пуке мјесечарске дијалектологије базираш назови научну дисциплину која "говори" о етничком поријеклу твог народа ван сваке историјске стварности, доказа и потврда, а све на пуким фалсификатима... Исто би ти било да повучеш паралелу и радиш на псеудонаучном заснивању аргументације о доказу "постојања Срба на простору данашње Бугарске или Црног Мора".... Можда би нешто и пронашао, неки траг, али резултати не би били импозантни и то ти је јасно... Е та мука мучи Хрвате у дијалогу са Србима. Зато су и измислили 101. нацију и 101. именовање једног те истог језика, то ти је све производ њихове кухиње, а Срби конзументи било кроз комунизам, ове или оне идеологије, пате и данас од хроничне наивности вјерујући Хрватима...

Е зато земљаче мораш их разумјети њихови комплекси неутољиви зато што мањкају било каквих историјских чињеница !
Схваташ да је нашим основцима јасно да је цијела Херцеговина била српска и добар дио Далмације, а он је рецимо завршио факултете и разне студије и подсвјесној негацији истог.... то сујета не трпи зато и пуца на најужим шавовима...

O kome ti to?

Problem je u tome što su vašu istoriju sistematski i temeljito falsifikovali.
Ja znam da to vama svima zvuči nevjerovatno i nemoguće ali niste vi jedini narod na planeti koje su ubijedili da su iznad svih ostalih i po porijeklu i po istoriji itd...
Deretić je samo bizaran primjer dokle se može ići kada se nekome da prostor i podrška. Koliko srpskih seljaka vjeruje Deretiću kad ga vide na TV-u kad lupa gluposti o srpskoj istoriji ? Jako puno !
Zašto mu vjeruju ? Zato što ljudi vole da su iznad drugih...to je prirodno, ali istina nije takva.
Sljedeći problem je što niko od vas NEĆE da barem razmisli da MOŽDA, EVENTUALNO to nije tako kako vam pričaju i da vaša istorija nije tako svijetla, junačka i besprijekorna kako vas uče već desetinama godina.

Istorija koju vi učite ne da je lažna i pogrešna nego je odlična podloga za buduće ratove.
Zašto ?
Zato što su vas ubijedili da je sve u ex-yu vaše, da ste žrtva bjelosvjetskih hohštaplera, da imate istorijska prava na sve i svja i da ste stariji od ameba.

Evo vam jedan primjer:
ubijedili su vas da smo mi u Bosni na silu islamizirani a da su "karakterni" pravoslavci ostali pri pravoslavlju.
Istina je potpuno suprotna a ona glasi da je lakše bilo ostati u svojoj vjeri nego prihvatiti islam u to doba.
Naravno, to vama zvuči kontra od svega onoga što su vas učili ali za to postoje dokazi.
Međutim, postavlja se pitanje svrsishodnosti objašnjavanja i razgovora sa vama jer ste svi zadojeni vašom istorijom i ja se ne čudim tome. Ipak su vas sistematski kroz škole godinama učili na pogrešan način a tu je i ovaj zadnji rat koji je raspalio u vama nacionalizam te ste stoga vrlo zahvalna populacija za usvajanje novih laži o srpskom nebu, srpskom potoku...odnosno priči da vi "samo vraćate ono što je odvajkada vaše" kao i priči "da je kucnuo čas da se osvetite svima za sve".

Ne vidim ja ovdje realnog sagovornika tako da razmišljam da napustim ovaj forum.
A post mi jeste obrisan.

Bosniak, šta si mislio pod onim za Višeslava i Srbiju?

I nije tako kao što pišeš. Ovdje, bez uvrede forumašima, pišu ljudi koji su amateri, neupućeni, a nekada i puke neznalice. Nemoj koristiti ovaj forum kao ukazatelj za tako nešto.

Kada se otvori srpska istoriografska literatura i postavi nešto iz nje ovdje, kao npr. o autohtonom porijeklu Albanaca, masa ljudi na ovom Forumu će iznapadati čovjeka koji je to uradio...

Ja znam da to vama svima zvuči nevjerovatno i nemoguće ali niste vi jedini narod na planeti koje su ubijedili da su iznad svih ostalih i po porijeklu i po istoriji itd...
Deretić je samo bizaran primjer dokle se može ići kada se nekome da prostor i podrška. Koliko srpskih seljaka vjeruje Deretiću kad ga vide na TV-u kad lupa gluposti o srpskoj istoriji ? Jako puno !
Zašto mu vjeruju ? Zato što ljudi vole da su iznad drugih...to je prirodno, ali istina nije takva.
Sljedeći problem je što niko od vas NEĆE da barem razmisli da MOŽDA, EVENTUALNO to nije tako kako vam pričaju i da vaša istorija nije tako svijetla, junačka i besprijekorna kako vas uče već desetinama godina.

Istorija koju vi učite ne da je lažna i pogrešna nego je odlična podloga za buduće ratove.
Zašto ?
Zato što su vas ubijedili da je sve u ex-yu vaše, da ste žrtva bjelosvjetskih hohštaplera, da imate istorijska prava na sve i svja i da ste stariji od ameba.

Evo vam jedan primjer:
ubijedili su vas da smo mi u Bosni na silu islamizirani a da su "karakterni" pravoslavci ostali pri pravoslavlju.
Istina je potpuno suprotna a ona glasi da je lakše bilo ostati u svojoj vjeri nego prihvatiti islam u to doba.
Naravno, to vama zvuči kontra od svega onoga što su vas učili ali za to postoje dokazi.
Međutim, postavlja se pitanje svrsishodnosti objašnjavanja i razgovora sa vama jer ste svi zadojeni vašom istorijom i ja se ne čudim tome. Ipak su vas sistematski kroz škole godinama učili na pogrešan način a tu je i ovaj zadnji rat koji je raspalio u vama nacionalizam te ste stoga vrlo zahvalna populacija za usvajanje novih laži o srpskom nebu, srpskom potoku...odnosno priči da vi "samo vraćate ono što je odvajkada vaše" kao i priči "da je kucnuo čas da se osvetite svima za sve".

Ne vidim ja ovdje realnog sagovornika tako da razmišljam da napustim ovaj forum.
A post mi jeste obrisan.

http://www.mefeedia.com/watch/31312589

Bosniak, šta si mislio pod onim za Višeslava i Srbiju?

Early states
Upon their initial arrival, the Slavs formed no uniform political organization, but rather remained divided into many tribes of various sizes, referred to as Sklaviniai by the Byzantines.[7] These groups were led by native chiefs.[19] Perhaps the tribes were organized into župa, a form of territorial organization learned from the native Illyrians, being roughly equivalent to a county.[20] Each župa consisted of several villages, linked by clan (i.e. extended family) relationships.[21]

http://en.wikipedia.org/wiki/Serbia_in_the_Middle_Ages

Dakle, tako su organizovane ŽUPE i to po uzoru na Ilire kao teritorija nekoliko sela povezana klanovskim i rodbinskim vezama.
Takvoj jednoj ŽUPI je Višeslav bio župan.

Na istom linku dalje se kaže: "An embryonic Serbian state formed in the 9th century."
Dakle, embrio neke buduće Srbije je nastao u 9.vijeku...EMBRIO da naglasimo.

Da vidimo šta još piše za župe i župane...ko su bili ti ljudi i kakve su teritorije bile u pitanju i pod čijom su kontrolom bili:
"The first Serbian rulers were designated "Archont (Greek: ἄρχων, Serbian: Knez) of Serbia (Greek: Σερβλία) - Ruler of Σερβια".[1] They initially held governorship of Župa's (towns, villages, small administrative units led by a chieftain) under direct rule of the Byzantine Empire that would eventually take over the office of the strategos.[1]"

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Serbian_monarchs

Da vidimo i poslije Višeslava ko je postavljao župane:
"After Desa Grand Župan of Serbia was deposed for the last time in 1166, Byzantium installed as Grand Župan Tihomir, brother of Stefan Nemanja (who replaced Tihomir as Grand Župan the following year)."

http://fmg.ac/Projects/MedLands/SERBIA.htm

Nadam se da je sada jasno šta sam mislio u vezi Višeslava.
Višeslav nije bio nikakav vladar Srbije jer Srbija nije tada ni postojala nego je bio običan činovnik bizantijske Imperije koja ga je mogla smijeniti kad god je htjela.

Da zaključimo još jednom:
- U 7. vijeku Srbija nije postojala,
- Višeslav je bio činovnik (poslušnik) bizantijske imperije.

Sad vidi Slavene ko je imao 2 iz istorije...ja ili ti :eek:
Namjerno sam stavljao linkove na engleskom jeziku da ne bi mogli pričati da se služim nekim "svojim" izvorima.

Ja se nadam da smo apsolvirali Višeslava.

1. О Хробију који је први на пдф-у просуо чаробну ломБрозовићевску теорију о "вернакулару хрватског језика", па посредством истог доказивање "хрватства". Његове изјаве се могу уврстити у форумску антологију само преко претраживача и да буду љепљиве теме као слика и прилика једног Хрвата.

2. За Тандорија сам мислио дуго да је нормалан човјек и да се најзад нашао један фер Хрват у дискусији, али преварио сам се. Не може ни он без ружења српске историографије као "митоманске" нити да поднесе чињеницу да је добар дио данашње Републике Хрватске ако није био дио средњовјековне Србије као Дубровник, онда је био насељен Србима и видим да је сквикнуо на претходних пар страна. С којим образом он говори о Лици ?! Па она иста није 1000 година од Звонимира била у оквиру Хрватске, а познато му је какво је тамо етничко стање било до 1995. Гдје је ту образ једног знанственика ??
Не личи на себе или је показао своје право лице.

Остали нису вриједни помена, или су ноторне будалетине и навијачи или су у потпуности неупућени у релевантне и непристрасне историјске изворе.

Poslednja izmena:
Auu tek sad vidjeh da ste se klali preko vikenda, nisam ulazio na forum, nemam sad baš vremena da čitam, ali sigurno ću večeras detaljno pročitati...

Nego, šta sam ja to toliko lupio pa da me onako napadneš i kažeš mi da sa naporan i ne znam kakav sve ne??? :eek:

P.S.
Ja uopšte nisam nedokazan, čak naprotiv, više puta sam mijenjao mišljenja poslije argumentovanog dokaza od strane kolege-forumaša! ;)

Naročito na temi "Crvena zvezda". :mrgreen:

Early states
Upon their initial arrival, the Slavs formed no uniform political organization, but rather remained divided into many tribes of various sizes, referred to as Sklaviniai by the Byzantines.[7] These groups were led by native chiefs.[19] Perhaps the tribes were organized into župa, a form of territorial organization learned from the native Illyrians, being roughly equivalent to a county.[20] Each župa consisted of several villages, linked by clan (i.e. extended family) relationships.[21]

http://en.wikipedia.org/wiki/Serbia_in_the_Middle_Ages

Dakle, tako su organizovane ŽUPE i to po uzoru na Ilire kao teritorija nekoliko sela povezana klanovskim i rodbinskim vezama.
Takvoj jednoj ŽUPI je Višeslav bio župan.

Na istom linku dalje se kaže: "An embryonic Serbian state formed in the 9th century."
Dakle, embrio neke buduće Srbije je nastao u 9.vijeku...EMBRIO da naglasimo.

Da vidimo šta još piše za župe i župane...ko su bili ti ljudi i kakve su teritorije bile u pitanju i pod čijom su kontrolom bili:
"The first Serbian rulers were designated "Archont (Greek: ἄρχων, Serbian: Knez) of Serbia (Greek: Σερβλία) - Ruler of Σερβια".[1] They initially held governorship of Župa's (towns, villages, small administrative units led by a chieftain) under direct rule of the Byzantine Empire that would eventually take over the office of the strategos.[1]"

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Serbian_monarchs

Da vidimo i poslije Višeslava ko je postavljao župane:
"After Desa Grand Župan of Serbia was deposed for the last time in 1166, Byzantium installed as Grand Župan Tihomir, brother of Stefan Nemanja (who replaced Tihomir as Grand Župan the following year)."

http://fmg.ac/Projects/MedLands/SERBIA.htm

Nadam se da je sada jasno šta sam mislio u vezi Višeslava.
Višeslav nije bio nikakav vladar Srbije jer Srbija nije tada ni postojala nego je bio običan činovnik bizantijske Imperije koja ga je mogla smijeniti kad god je htjela.

Da zaključimo još jednom:
- U 7. vijeku Srbija nije postojala,
- Višeslav je bio činovnik (poslušnik) bizantijske imperije.

Sad vidi Slavene ko je imao 2 iz istorije...ja ili ti :eek:
Namjerno sam stavljao linkove na engleskom jeziku da ne bi mogli pričati da se služim nekim "svojim" izvorima.

Ja se nadam da smo apsolvirali Višeslava.

Ne, nismo!

Kakve veze ima situacija u XII stoljeću i vrijeme Dese i Tihomira, sa IX stoljećom i vremenom Višeslava i Vlastimira? :dontunderstand:

Srbija je nastala još u prvoj polovini VII stoljeća. Uopšte nisi objasnio na osnovu čega tvrdiš da je Višeslav bio 'poslušnik Vizantije', niti na osnovu čega misliš da tada još nema Srbije.
To dvije stranice koje si postavio uopšte ni ne potvrđuju, ali morao bih zaista da ti naglasim, Vikipediju za ovakve teme možeš obesiti mačku o rep, jer je ona potpuno beskorisna i prepuna dezinformacija.

Gdje sam te ja optužio da imaš 2 iz istorije? :eek:

1. О Хробију који је први на пдф-у просуо чаробну ломБрозовићевску теорију о "вернакулару хрватског језика", па посредством истог доказивање "хрватства". Његове изјаве се могу уврстити у форумску антологију само преко претраживача и да буду љепљиве теме као слика и прилика једног Хрвата.

2. За Тандорија сам мислио дуго да је нормалан човјек и да се најзад нашао један фер Хрват у дискусији, али преварио сам се. Не може ни он без ружења српске историографије као "митоманске" нити да поднесе чињеницу да је добар дио данашње Републике Хрватске ако није био дио средњовјековне Србије као Дубровник, онда је био насељен Србима и видим да је сквикнуо на претходних пар страна. С којим образом он говори о Лици ?! Па она иста није 1000 година од Звонимира била у оквиру Хрватске, а познато му је какво је тамо етничко стање било до 1995. Гдје је ту образ једног знанственика ??
Не личи на себе или је показао своје право лице.

Остали нису вриједни помена, или су ноторне будалетине и навијачи или су у потпуности неупућени у релевантне и непристрасне историјске изворе.

Svasta sam dozivio u ovom svom zivotu, bilo trodimenzionalnom ili internetskom ali da me neko poput tebe (koji smatra jedan narod u kompletu bolesnim sto je po sebi karika za istrazivanja psihopatoloskih procesa uma) stavlja u isti kos sa Hrobijem, moram priznati da je za mene vrhunac ironije i teatar apsurda, posto, svako ko obitava ovdje malo duze, zna da ga ne podnosim kao diskutanta upravo zbog karakteristika koje krase tebe ili bilo kojeg napaljenog patriotu bez obzira na etnicitet:
sovinizam, ogromno neznanje, rasisticke bljuvotine potpomognute degenericnim poimanjem lombrozijanskog biologizma, nevjerovatna zatvorenost uma, rdjavo i iskrivljeno posmatranje istorijskih procesa (Hercegovina, Dubrovnik za mene nisu srpske, hrvatske, itd.) nego jednostavno teritorije koje su u odredjenim istorijskim okolnostima bile naseljene odredjenim narodima jer po tvojoj zatucanoj logici, mora da su u 3. vijeku isto bile srpske teritorije, dok Lucica sam postavio bas iz zajebancije. Dubrovnik nije u proslosti bio srpski niti hrvatski, to sam naglasio ovdje jasno i glasno.
Ovakvim karakteritikama i pisanjem o osobi koju uopce ne poznajes na privatnom planu (kao prvo, moj etnicitet nije uopce hrvatski nego srpski) pokazujes sve ono sto sam ti rekao na Politici... Sto se tice ruzenja srpske istoriografije, iznosis totalne lazi zato sto nigdje ne postoji recenica koja ukazuje na to nego sam fino spomenuo lokalnu istoriju, kao dio srpske, koja je zasnovana na bolesnoj mitomaniji, sto jeste istina inace moraces da poradis na vlastitom poimanju realnosti ako su tebi hrvatski znanstvenici Fedor Moacanin (nekadasnji direktor Muzeja Srba u Hrvatskoj), Milenko Pekic (Srbin Dalmatinac i profesor istorije, koji je imao mooda kao kosarkarska lopta da razbuca u paramparcad mit o osnivanju Krke 1981. godine u skopu svoje magistarske teze), Dusan Beric, Miloje Vasic (otac srpske arheologije), Ilarion Ruvarac, Jovan Radonic, Stevan M. Veselinovic (koji je za Milasa napisap da je plagijator, mitoman i neznalica po pitanju istorije) i ostali...

Uostalom, da ne volim toliko srpsku istoriografiju, ne bih valjda trosio vrijeme i postavljao tolike radove na ovom mjestu, desetine, stotine skenova o srpskoj istoriji, jeziku, kulturi, itd.
Ban sam dobio zato sto mi patriote i autohtonisti dizu zivce, kao sto je pokazano, radi se o neukim ljudima koji najvise stete svom narodu zbog iscasenog poimanja i percepcije prvenstveno sebe, pa onda svijeta, a isto zato sto nezahvalnom i pokvarenom Slavenu ne mozes dokazati na fin nacin da ne salje privatne poruke i zadire u domen privatnog zivota sto je svetinja na netu, pa se u takvim slucajevima mora koristiti socan zargonski jezik ulice... Izdvoji sto ti smeta, sto sam napisao ili postavio, bice mi zadovoljstvo da vidim kakav si sto se tice znanja, umjesto sto cvilis i kukas tu nesto kao neka seoska zenetina... :mrgreen:

Vidimo da pravoslavnih crkava i manastira ipak ima iz ranijeg perioda... mada je vrlo teško naći pravu godinu, odnosno period nastanka, izgradnje npr. Manastira Tavna, manastira na Ozrenu, manastira kod Martin Broda (je li Rtanj biješe) i mnogih drugih... a za neke se ne zna... kad su istraživali teren na mjestu sadašnje džamije u centru Bijeljine prije nego što je napravljena, odnosno obnovljena prije 5-6 godina nađeni su ostaci crkava i pravoslavnih i katoličkih koje su rušene i ponovo građene i svašta još je pronađeno...

U Bosni, naravno da ima iz ranijeg perioda, medjutim, sam si dao odgovor da je vrlo tesko ustanoviti period nastanka sto je opsirno i znalacki obradio Zdravko Kajmakovic, a prije njega na podrucju BiH: I. Ruvarac, Corovic, Djoko Mazalic, Milenko Filipovic, itd. Pogotovo kad su pocela intenzivnija migraciona kretanja, ljudi nisu imali vremena da grade raskosne bogomolje, nego su to cesto bile crkve-brvnare, znas i sam da je avijacija u Drugom svjetskom ratu ucinila ponegdje strukturalnu stetu, iako je bilo planova da se uniste Lovnica, Tavna, Vozuca, itd. O unistavanju i propadanju arhivske gradje, dokumenata i zapisa da ne govorim. Isto tako, dosta (isto vazi i za manastirske) crkava iz kasnog srednjeg vijeka ili ranog turskog perioda uopce nema ktitorske natpise, sem npr. one (sv. Djordje) sto je podize Stefan Vukcic-Kosaca 1454. godine u Sopotnici kod Gorazda kad se intenzivnije okrenuo pravoslavlju u sklopu svoje politicka karijere, sto potvrdjuju suvremeni pravoslavni izvori (vaseljenski patrijarh GenadijeII )...

U stilskom pogledu crkve u Bosni se mogu podijeliti na: a) krstoobrazne kupolne crkve koje se porijeklom vezu za sjevernu i sjevernozapadnu Srbiju, a primjenti su "sjeverni" uticaji (ruski, moldavski, vlaski). U hronoloskom smislu tu spada crkva manastira Tavna, a nesto mladje su crkve na Ozrenu, u Vozuci, Liplju i Gostovicu. Crkva u Tavni se razlikuje od ostalih crkava sjeverne Bosne (relativno mala visina, niska i sira kupola i potpuno odsustvo dekorativne plastike, ali i orijentalnog luka) sto znaci da se radi o arhaicnijoj gradjevini, a u kubetu crkve ima nekakva interesantna dekoracija koja neodoljivo lici na sahovnicu :mrgreen: b) trikonhosne crkve, ove su nesto monumentalnije, ovdje spadaju Papraca i mladja Mostanica, a pored (rasko)moravske osnove se vide (nemoj sad skakati kao ozaren koprivom) i islamski uticaji (npr. orijentalni luk, kod ostalih crkava, portali uokvireni korondskim vijencem sto je redovan slucaj kod lokalnih dzamija, sto znaci da su graditelji crkava poznavali i graditeljstvo dzamija). Crkva manastira Rmnja je izgradjena krajem 15. vijeka na teritoriji koju Turci nisu jos uzeli, pa pojedini elementi su van te kulturne sfere, kao i ona u Gomionici, tako da ove dvije spadaju u posebnu "zapadnobosansku grupu", s tim sto, po Kajmakovicu, postoje i poneki "zapadni" uticaju zbog blizine rimokatolickog kulturnog kruga, isto kao sto u Krupi u sjevernoj Dalmaciji imas ikonu Bogoridice sa Hristom, koja je nagnula glavu na lijevu stranu i gleda raspece koje drzi objema rukama, sto je rimokatolicki tip, tzv. mater dolorosa, sto je jos ranije ukazao Dejan Medakovic.
Naravno, crkva manastira Dobrun kod Visegrada je najstarija (XIV vijek, barem je tako bilo 1972. godine) pravoslavna bogomolja u Bosni sacuvana do danas, a vrijedi i spomenuti nekadasnju staru crkvu na Glasincu koja se izmedju 1403. i 1430 godine spominje 11 puta (Marko Vego, Naselja..., str. 39) ali je nestala nakon 1463. kad su Osmanlije zauzeli taj kraj.

Vidim da je Tandori raspolozen ,pa bi ga zamolio ako moze ,i ako zeli da mi objasni pre svega malo vise o Hrvatima u zapadnoj Hercegovini i njihovom poreklu ?
Sa obzirom da sve ostale ispravke prihvatam ,inace gledam da pokupim sto je vise moguce znanja ,i usvojim neke nove ideje itd...Pa kad budes sraspolozen ti pisi ,posebno me interesuje situacija Hrvata Kupresa ,Glamoca itd...:)

U Bosni, naravno da ima iz ranijeg perioda, medjutim, sam si dao odgovor da je vrlo tesko ustanoviti period nastanka sto je opsirno i znalacki obradio Zdravko Kajmakovic, a prije njega na podrucju BiH: I. Ruvarac, Corovic, Djoko Mazalic, Milenko Filipovic, itd. Pogotovo kad su pocela intenzivnija migraciona kretanja, ljudi nisu imali vremena da grade raskosne bogomolje, nego su to cesto bile crkve-brvnare, znas i sam da je avijacija u Drugom svjetskom ratu ucinila ponegdje strukturalnu stetu, iako je bilo planova da se uniste Lovnica, Tavna, Vozuca, itd. O unistavanju i propadanju arhivske gradje, dokumenata i zapisa da ne govorim. Isto tako, dosta (isto vazi i za manastirske) crkava iz kasnog srednjeg vijeka ili ranog turskog perioda uopce nema ktitorske natpise, sem npr. one (sv. Djordje) sto je podize Stefan Vukcic-Kosaca 1454. godine u Sopotnici kod Gorazda kad se intenzivnije okrenuo pravoslavlju u sklopu svoje politicka karijere, sto potvrdjuju suvremeni pravoslavni izvori (vaseljenski patrijarh GenadijeII )...

U stilskom pogledu crkve u Bosni se mogu podijeliti na: a) krstoobrazne kupolne crkve koje se porijeklom vezu za sjevernu i sjevernozapadnu Srbiju, a primjenti su "sjeverni" uticaji (ruski, moldavski, vlaski). U hronoloskom smislu tu spada crkva manastira Tavna, a nesto mladje su crkve na Ozrenu, u Vozuci, Liplju i Gostovicu. Crkva u Tavni se razlikuje od ostalih crkava sjeverne Bosne (relativno mala visina, niska i sira kupola i potpuno odsustvo dekorativne plastike, ali i orijentalnog luka) sto znaci da se radi o arhaicnijoj gradjevini, a u kubetu crkve ima nekakva interesantna dekoracija koja neodoljivo lici na sahovnicu :mrgreen: b) trikonhosne crkve, ove su nesto monumentalnije, ovdje spadaju Papraca i mladja Mostanica, a pored (rasko)moravske osnove se vide (nemoj sad skakati kao ozaren koprivom) i islamski uticaji (npr. orijentalni luk, kod ostalih crkava, portali uokvireni korondskim vijencem sto je redovan slucaj kod lokalnih dzamija, sto znaci da su graditelji crkava poznavali i graditeljstvo dzamija). Crkva manastira Rmnja je izgradjena krajem 15. vijeka na teritoriji koju Turci nisu jos uzeli, pa pojedini elementi su van te kulturne sfere, kao i ona u Gomionici, tako da ove dvije spadaju u posebnu "zapadnobosansku grupu", s tim sto, po Kajmakovicu, postoje i poneki "zapadni" uticaju zbog blizine rimokatolickog kulturnog kruga, isto kao sto u Krupi u sjevernoj Dalmaciji imas ikonu Bogoridice sa Hristom, koja je nagnula glavu na lijevu stranu i gleda raspece koje drzi objema rukama, sto je rimokatolicki tip, tzv. mater dolorosa, sto je jos ranije ukazao Dejan Medakovic.
Naravno, crkva manastira Dobrun kod Visegrada je najstarija (XIV vijek, barem je tako bilo 1972. godine) pravoslavna bogomolja u Bosni sacuvana do danas, a vrijedi i spomenuti nekadasnju staru crkvu na Glasincu koja se izmedju 1403. i 1430 godine spominje 11 puta (Marko Vego, Naselja..., str. 39) ali je nestala nakon 1463. kad su Osmanlije zauzeli taj kraj.

Koliko me sjećanje služi, u jednom pismu pape Aleksandra iz 1067. godine u Bosni (na teritoriji današnje Bosne) se spominju crkve istočnog i zapadnog obreda.

Ja sam barem 10 puta bio u manastiru Tavna i baš sam razgledao i nisam vidio nikakvu šahovnicu, niti nešto slično...:mrgreen:... Jesi ti to vidio ili ti je neko pričao? Da ne bude k'o što je mene neko od hrvatskih forumaša (da li Čvrle ili onaj Valter) ubijeđivao da je postojala neka katolička crkva iz 14. ili 15. vijeka u nekakvim poljima kod Bijeljine :eek:... i ja pitam direktora bijeljinskog muzeja, poznatog arheologa o tome... :)... joj kako me je čovjek pogledao, u fazonu, jesi ti normalan dečko?! :rumenko: Nikad niko o tome ništa nije čuo, ali na hrvatskoj Vikipediji stoji tako i onda mora biti tako, a i Knez Ivo od Semberije mora biti katolik i Hrvat zato što je Ivo hrvatsko ime :dash: :

Vidim da je Tandori raspolozen ,pa bi ga zamolio ako moze ,i ako zeli da mi objasni pre svega malo vise o Hrvatima u zapadnoj Hercegovini i njihovom poreklu ?
Sa obzirom da sve ostale ispravke prihvatam ,inace gledam da pokupim sto je vise moguce znanja ,i usvojim neke nove ideje itd...Pa kad budes sraspolozen ti pisi ,posebno me interesuje situacija Hrvata Kupresa ,Glamoca itd...:)

izgleda da imas jako puno da naucis...... samo si to trebao uraditi mnogo ranije,prije pisanja gluposti po forumu

za pocetak,kupres,glamoc.... nisu u hercegovini-humu !!!

a isto zato sto nezahvalnom i pokvarenom Slavenu ne mozes dokazati na fin nacin da ne salje privatne poruke i zadire u domen privatnog zivota sto je svetinja na netu, pa se u takvim slucajevima mora koristiti socan zargonski jezik ulice...

Mene je samo interesovalo da li je Milaš pouzdan i kao izvor za one silne deklaracije pravoslavnih Srba Dalmacije XVIII stoljeća i to sam te pitao u privatnoj poruci. Raskrinkao si na ovom forumu Milaša kao plagijatora, falsifikatora; pretraživanjem sam vidio da svi citiraju kao izvor Milaša, a sam Milaš ne piše koji mu je izvor (ili bar ja nisam zapazio), a zanimalo me je mišljenje tebe, kao očito dosta upućene osobe u tematiku... :think:

izgleda da imas jako puno da naucis...... samo si to trebao uraditi mnogo ranije,prije pisanja gluposti po forumu

za pocetak,kupres,glamoc.... nisu u hercegovini-humu !!!

Znam da nisu :roll:
Znam i zato sam pitao Tandoria za to ,nemoj da brines .
I molim te bez tih fora imas jos puno da naucis ,nisi ni ti napisao nista epohalno ovde .
Kada sam rekao da ima da naucim ,pre svega mislim da cujem vise vrednih misljenja ,i da vidim koliko se to kosi sa mojim .
Nije sramota pitati ,veruj mi .;)
Nemam ni priblizno pristup dokumentima ,kao neki ovde .

Poslednja izmena:

Zašto ?

Evo vam jedan primjer:

A post mi jeste obrisan.

Јако сам заузет тако да немам времена да појединачно цитирам приликом одговора.

Поштујем труд који си уложио да разумеш Србе као народ, али фулао си цео фудбал (иако ти мислиш да си дао беспрекорну анализу).

Деретића пуштају на неким трећеразредним, сеоским телевизијама. И не знам шта си се ухватио за њега. Или ти можда мислиш да је то одличан пример једног српског историчара ? :hahaha:

На основу којих доказа ти тврдиш да је српска историографија пуна фалсификата ? Ко је шта фалсификовао - када, где, зашто ? Просветли нас.

Не буди тврдоглав, лепо сам ти рекао да ти пост није обрисан.

Poslednja izmena:
Koliko me sjećanje služi, u jednom pismu pape Aleksandra iz 1067. godine u Bosni (na teritoriji današnje Bosne) se spominju crkve istočnog i zapadnog obreda.

Ja sam barem 10 puta bio u manastiru Tavna i baš sam razgledao i nisam vidio nikakvu šahovnicu, niti nešto slično...:mrgreen:... Jesi ti to vidio ili ti je neko pričao? Da ne bude k'o što je mene neko od hrvatskih forumaša (da li Čvrle ili onaj Valter) ubijeđivao da je postojala neka katolička crkva iz 14. ili 15. vijeka u nekakvim poljima kod Bijeljine :eek:... i ja pitam direktora bijeljinskog muzeja, poznatog arheologa o tome... :)... joj kako me je čovjek pogledao, u fazonu, jesi ti normalan dečko?! :rumenko: Nikad niko o tome ništa nije čuo, ali na hrvatskoj Vikipediji stoji tako i onda mora biti tako, a i Knez Ivo od Semberije mora biti katolik i Hrvat zato što je Ivo hrvatsko ime :dash: :

Znao sam da ces komentarisati o sahovnici... :mrgreen: Imas kod Kajmakovica, neprikosnovenog autoriteta sto se tice crkvene umjestnosti, umro sam od smijeha kad sam vidio. Ne znam cemu toliki animozitet prema rimokatolickim objektima u istorijskom kontekstu. U Bosni je bilo rimokatolickih crkava i samostana: Zvornik, Gornja Tuzla, Teocar, crkve u Srebrenici, pa, moguce, jedna bas u Koraju (A. Handzic, Postanak i razvitak Bijeljine u XVI vijeku, POF, Sarajevo, 1965 str. 49-50.)

Crnogorski Srbine, nauci prvo da se pridjev srpski pise malim a ne velikim slovom... :dash:

Mene je samo interesovalo da li je Milaš pouzdan i kao izvor za one silne deklaracije pravoslavnih Srba Dalmacije XVIII stoljeća i to sam te pitao u privatnoj poruci. Raskrinkao si na ovom forumu Milaša kao plagijatora, falsifikatora; pretraživanjem sam vidio da svi citiraju kao izvor Milaša, a sam Milaš ne piše koji mu je izvor (ili bar ja nisam zapazio), a zanimalo me je mišljenje tebe, kao očito dosta upućene osobe u tematiku... :think:

Odgovor neces dobiti nikada, dzaba ti sav trud. Pametnije ti bi bilo da gledas svoja posla...

Znao sam da ces komentarisati o sahovnici... :mrgreen: Imas kod Kajmakovica, neprikosnovenog autoriteta sto se tice crkvene umjestnosti, umro sam od smijeha kad sam vidio. Ne znam cemu toliki animozitet prema rimokatolickim objektima u istorijskom kontekstu. U Bosni je bilo rimokatolickih crkava i samostana: Zvornik, Gornja Tuzla, Teocar, crkve u Srebrenici, pa, moguce, jedna bas u Koraju (A. Handzic, Postanak i razvitak Bijeljine u XVI vijeku, POF, Sarajevo, 1965 str. 49-50.)

Crnogorski Srbine, nauci prvo da se pridjev srpski pise malim a ne velikim slovom... :dash:

Prokleti pridev ,stalno mi se omakne :mrgreen: neki ovde sve pisu malim slovom ,pa nista
Dobro ,to ne menja moje pitanje;)
I bio bi ti zahvalan da mi odgovoris kada nadjes za shodno u skladu sa svojim vremenom.

Ne znam cemu toliki animozitet prema rimokatolickim objektima u istorijskom kontekstu. U Bosni je bilo rimokatolickih crkava i samostana: Zvornik, Gornja Tuzla, Teocar, crkve u Srebrenici, pa, moguce, jedna bas u Koraju (A. Handzic, Postanak i razvitak Bijeljine u XVI vijeku, POF, Sarajevo, 1965 str. 49-50.)

Postoje primjeri i drugdje; npr. u Crnoj Gori, sjedište Zetske eparhije, manastir na Prevlaci u Boki kotorskoj je prije nego što je pod Svetim Savom prilikom formiranja Srpske pomjesne Crkve postao pravoslavni, bio benediktinski i rimokatolički.

:dash:

Naravno da je bilo, pa ja sam 100 puta pisao o tome, i da su katolici dosta stradali pod Turcima, od desetina i desetina katoličkih crkava i samostana preživjeli su samo Fojnica, Kraljeva Sutjeska i Kreševo...

Moram da priznam da za ove u Koraju i Teočaku nisam čuo, ne sjećam se da sam čitao o tome, ali nisam se nešto pretjerano bavio ovom temom...

Većina današnjih Hrvata zapadne Hercegovine je vijekovima rimokatoličke vjere, ali jedan dio jeste sigurno pravoslavnog porijekla, a mnogi su takođe vlaškog porijekla, što je tabu tema međ' narodom tisućljetne kulture.... :)

Back