Seobe i naselja u Lici, profesor doktor Stjepan Pavičić.
Nigdje ne spominje da su Šubići Srbi niti da su slavili krsnu slavu.
Sveca zaštitnika imaju plemstvo, države, gradovi, pokrajine..ništa čudno.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Seobe i naselja u Lici, profesor doktor Stjepan Pavičić.
Не знам коме је то битно па зато.Zašto je to važno? Da su ga Srbi dobili dan poslije Hrvata jel to mijenja činjenicu?
Да, после крунише архиепископ те области.Ali kardinal-đakon, ne? Je li tako? On nema svoju dijecezu?
Mislim da je tvrdnja AnaivanGorda bila vrlo striktno vezana za prvog kralja određenog kraljevstva (hrišćanskog, prvog kojeg je Rim priznao)?
Надбискуп, не бискуп.Evo, sad gledam i Istvana I. je navodno krunio Domonkos, biskup Esztergoma koji uopce nije bio kardinal
Надбискуп, не бискуп.Pogledajte prilog 1623571
Па није кардинал. Кардинал углавном крунише само први пут. Након тога обично крунише архиепископ. Дакле, црква на тој територији је у рангу архиепископије, не испод.Ali ne kardinal?
Па није кардинал. Кардинал углавном крунише само први пут. Након тога обично крунише архиепископ. Дакле, црква на тој територији је у рангу архиепископије, не испод.
Стефан је тражио од Силвестра да му дозволи да се оснује примат у Острогону а не само круну.
Нема. Ако мислиш на Угаре.Nema nikakvih informacija ni o kakvom papskom legatu za 1000. godinu?
Нема. Ако мислиш на Угаре.
Je li beše da nikakvog uopšte nije ni bilo?
Конкретно за крунисање првог угарског краља нисам истраживао.Je li beše da nikakvog uopšte nije ni bilo?
Sve si pomiješao. Zvonimir je bio ban kralja Petra Krešimira IV. Krešimir jeste bio kralj. Kraljevi su bili i njegovi prethodnici. O tome smo ti i ja već jednom raspravljali i nema potrebe da se ponavljamo. Papini legati su okrunili Zvonimira iz dva razloga. Prvi je bio taj da je Zvonimir trebao legitimizirati svoju vlast jer nije bio član prethodne dinastije ili je bio pripadnik njene odvojene linije koja nije imala pravo na prijestolje. Drugi razlog je želja pape Grgura VII. da ostvari papinsku supermaciju nad europskim svjetovnim vladarima.Банови Славоније се постављају од стране угарских краљева, а Звонце је то био.Крешимир није био краљ, да јесте не би било потребе да папини легати крунишу Звонимира.....капираш.Шупља прича.
Netočno, zabunio si se. Šubić je bio čisti Hrvat, jer Šubići pripadaju najizvornijem hrvatskom praplemstvu.Istina, slažem se. Doduše Šubić je Srbin, ali svakako stoji.
Ne postoji. Zabunio se.Izvor?
Он је био бан Славоније именован од стране угарском краља који је и држао Славонију, као јачи партнер успео је да се наметне Крешимиру као савладар а не као бан, помагао му је предходно у неким војним походима.И Твртко није био Немањић па није звао папине легате да га крунишу круном Немањића, тако да ти је тај разлог врло слаб.Уз то Звонимир је већ био савладар а не Крешимиров син Стјепан као што би требало када је Крешимир преминуо тако да и јесте био први у линији да га наследи.Други разлог управо говори да владари пре њега нису били краљеви и да им папа није дао краљевске регалије, зато је Звонимир то и тражио.Држислав није био краљ, Тома ту греши.Sve si pomiješao. Zvonimir je bio ban kralja Petra Krešimira IV. Krešimir jeste bio kralj. Kraljevi su bili i njegovi prethodnici. O tome smo ti i ja već jednom raspravljali i nema potrebe da se ponavljamo. Papini legati su okrunili Zvonimira iz dva razloga. Prvi je bio taj da je Zvonimir trebao legitimizirati svoju vlast jer nije bio član prethodne dinastije ili je bio pripadnik njene odvojene linije koja nije imala pravo na prijestolje. Drugi razlog je želja pape Grgura VII. da ostvari papinsku supermaciju nad europskim svjetovnim vladarima.
Prvi zasigurno okrunjeni hrvatski vladar bio je Stjepan (ovjenčani) Držislav.
Kardinal je do 1917. mogao biti i laik. Vjv i biskup je do kasno u srednji vijek mogao biti laik. Tj. Sjecam se u nekoliko situacije da bi biskupom postao laik. Do Grgura VII., a mozda i kasnije biskupom se postajalo aklamacijom naroda (i podrskom vladara). postao sam par slika na kojima se vidi da bilo koja osoba (bila ona laik, svecenik ili djakon) koja bi bila proglasena za kardinala dobija “stolicu”, tocnije crkvu kojoj je “glavar”.Ovo što si postavio je za kardinalne biskupe.
Ne kardinalne sveštenike i đakone. Prilično je logično da je kardinalni biskup u isto vreme...i biskup.
Ok, ali naveo sam nekoliko primjera (od toga dva koliko si i trazio) da je prvog kralja neke oblasti krunio arhiepiskop koji NIJE bio kardinal. Nisam sad siguran, ali mislim da u datom periodu (9.-11. stoljece) nije postojalo takvo pravilo (da prvog kralja mora kardinal kruniti) iz jednostavnog razloga sto papa nije bio toliko mocan da ima upliv u izbor ili potvrdu kralja. Tek od Grgura VII., a mozda i kasnije je to postao slucajДа, после крунише архиепископ те области.
Slazem se. LapsusНадбискуп, не бискуп
Ne. 1917. je ukinuta mogucnost da kardinal postane laik. Ali od tada se nije po tom pitanju nista mijenjalo (koliko ja znam). Tako da i danas najobicniji svecenik moze postati kardinal.Jesi li siguran da je ovo bilo pravilo i u XI stoleću?
Zar nije to pravilo da kardinalni sveštenici moraju biti i biskupi bilo uvedeno tek u vreme Protivreformacije?
Ne. 1917. je ukinuta mogucnost da kardinal postane laik. Ali od tada se nije po tom pitanju nista mijenjalo (koliko ja znam). Tako da i danas najobicniji svecenik moze postati kardinal.
Pominje za njega i za još par porodica. Kotromaniće, recimo, i još nekoliko.Nigdje ne spominje da su Šubići Srbi niti da su slavili krsnu slavu.
Sveca zaštitnika imaju plemstvo, države, gradovi, pokrajine..ništa čudno.
Cisto da probam pojasniti: u katolickoj crkvi, episkopije/arhiepiskopije ne moraju nuzno biti na teritoriju jedne drzave (primjer Pecuske biskupije u Slavoniji do 1970-ih ili primjer danasnje Djakovacko-Osjecke arhiepiskopije koja je i u Hrvatskoj i u Srbiji) niti moraju biti jedine (na podrucju Hrvatske trenutno ima 3 ili vise Arhiepiskopija. U srednjem vijeku su arhiepiskopije bile vece, ali nije nuzno bila jedna na cijelom teritoriju. Tako da se postavlja pitanje koji od vise arhiepiskopa bi krunio kralja (vidi primjere Engleske u slicnom razdoblju). Postojala je i titula Primasa koji bi bio arhiepiskop neke drzave koji ima prvenstvo pred ostalim kolegama istog ranga. U Hrvatskoj je to nekad bio Salonitanski, a danas je Zagrebacki.Па није кардинал. Кардинал углавном крунише само први пут. Након тога обично крунише архиепископ. Дакле, црква на тој територији је у рангу архиепископије, не испод.
Стефан је тражио од Силвестра да му дозволи да се оснује примат у Острогону а не само круну.