Na današnji dan (8.10.1075. ili 1076.): Krunidba kralja Zvonimira

• Začetnik teme Začetnik teme MOST6
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Па како епископ да крунише краља?

Nisam siguran da znam na šta misliš. Koliko znam, ključ je u tome da li je neko papski legat; ovlašćeno lice koje je u datom momentu vršilac dužnosti episkopa Grada Rima?

Јел има још који краљ тада у Далмацији?

Kako je reč o Istri i današnjoj Sloveniji, teško da bi se to pismo moglo odnositi na Mihaila.

Nisam siguran da znam na šta misliš. Koliko znam, ključ je u tome da li je neko papski legat; ovlašćeno lice koje je u datom momentu vršilac dužnosti episkopa Grada Rima?
Да, али колико сам ја успео да истражим, ако је прво крунисање за краља некиг народа или територије која се удиже на ранг краљевине легат де латере мора бити члан колегијума, односно кардинал. Уколико није прво крунисање онда у држави већ постоји црквено лице које је у рангу архиепископа и оно врши крунисање.
Примери су широм Европе и чак краљевства на Истоку.

Bravo, samo jedna opaska, Hrvata kao posebnog etnosa nema na Balkanu, etnos je na Karpatima, mada su ih tamo nazivali I Rutenima, ali rec je o posebnom etnosu organizovanom u politicku zajednicu.
Na Balkanu je Hrvatska samo geografska oblast bez atributa politicke samostalnosti zajedno sa Raskom, Bosnom, Humom i Dalmacijom, u kojima obitava jedan etnos u jednoj politickoj zajednici.

Hrvatski etnos je OD jadrana do Karpata...

.

Kako je reč o Istri i današnjoj Sloveniji, teško da bi se to pismo moglo odnositi na Mihaila.
Јел се односи на Истру и Славонију?

Да, али колико сам ја успео да истражим, ако је прво крунисање за краља некиг народа или територије која се удиже на ранг краљевине легат де латере мора бити члан колегијума, односно кардинал. Уколико није прво крунисање онда у држави већ постоји црквено лице које је у рангу архиепископа и оно врши крунисање.

Pa sam si spominjao Tomu Arhiđakona. Prema Tomi je Stjepan Držislav prvi hrvatski kralj a ne Zvonimir.

Koliko si siguran u to? Jesi lito pročitao negde, da li to piše negde, ili si pobrojao sve legate i svi bili kardinali, pa na osnovu toga zaključuješ?

U 11.stolecu 2 teritorije su nosile naziv Hrvatska,na Karpatima i u severnoj Dalmaciji. Kraljevina je bila na Karpatima a ova teritorija u Dalmaciji je bila deo velikog balkanskog kraljevstva zajedno sa Raskom I Bosnom kako je opisao barski letopisac i svi ostali savremeni izvori.
U 15. stolecu nije bilo Porfirogenita I falsifikovanih darovnica tako da su tada svi znali za ove informacije.
Kasnije su putem falsifikata vladarske tekovine katolicke karpatske hrvatske prisivene balkanskoj. Jasan je i motiv. Bilo je potrebno ponistiti pravo na Dalmaciju sizmatickim kraljevima Raske.
Da, Zvonimirova supruga je sahranjena na svojoj zemlji, u karpatskoj oblasti, I o tome pisu autori 15og stoleca.

E sad si otiso u velikosrpske pizdarije...

.

Joj molim te ne opet o Mihailu.
Па само питам. Ми ствари искључујемо онако како се коме свиди. Читамо шта хоћемо да видимо и наводимо само оно што нам одговара. Ево, није Михаило. Јел мења нешто? Ја мислим да Звонимир није могао бити краљ пре него што је Гебизон постао кардинал. Јел разумеш што сам поставио пост од кад је кардинал. Или је Звонимир крунисан касније или је Гебизон од раније кардинал.

Koliko si siguran u to? Jesi lito pročitao negde, da li to piše negde, ili si pobrojao sve legate i svi bili kardinali, pa na osnovu toga zaključuješ?
Па ја бих могао да наведем барем 20 примера а ако неко може 2 а да су супротна ја бих волео да видим.

Čemu zato?

Ja nikada u životu nisam čuo da je kraljica Jelena bila sahranjena u Velikom Varadinu. Pitao sam ga 3 puta odakle mu to; još uvek čekamo odgovor.

Rekao bih da se radi o nekoj dezinformaciji.

Istina JE da JE Jelena bjelohrvatskog podrijetla iz juzne Poljske..I SAMO pola Madjarica...
Za ostalo SE prosrao...

Dakle, htjelo SE stvorit veliko carstvo hrvatsko preko cijele Europe da tim dogovorenim brakom, Ali tesko JE lokalcima Iz dalmacije oduzimat prvenstvo radi svehrvatskog interesa, pa JE sve napola izvedeno u prvoj etapi I dugo vremena ostalo JE SAMO na hrvatsko-madjarskoj uniji, STO uopce nije bio cilj.
Cilj JE bio baltik...

.

Kole, četiri puta sam ti postavio pitanje odakle ti to da je Jelena bila, tobože, sahranjena u Varadinu.

Ili odgovori na pitanje, ili prestani iznositi jako čudne i nikome poznate podate, da ne kažem izmišljati.

Sledeći put kada budeš to po 6. put napisao bez ikakvog dokaza, prosto ću ti prijaviti post moderaciji. Nemoj samo posle da kukaš ako ti se brišu objave; ovo je potforum Istorija, ne može se ovde stalno napamet lupetati i izmišljati.
Kako da ti odgovorim kada ocigledno provociras i zoves me Kole?????
Mada upozorili su me da si sumanut i da nisi ozbiljan..

Kako da ti odgovorim kada ocigledno provociras i zoves me Kole?????
Mada upozorili su me da si sumanut i da nisi ozbiljan..

Šta kako? Pa najnormalnije; kucanjem, teksta i objavljivanjem poruke; isto kao što si 4 puta bio napisao da je hrvatska kraljica Jelena bila sahranjena negde u Velikom Varadinu, tako 5. puta postaviš izvor. Eto, mene raznim najgorim bedastoćama znaju da zasipaju pojedini, pre svega ti, pa opet odgovorim (čak i kada osoba stvarno ne zaslužuje ni konstataciju zbog svog krajnje vanrednog bezobrazluka) kada neko zatraži izvor za određenu tvrdnju, zato što je to doslovno jedan od najosnovnijih postulata ovog potforuma.

No, jesi li to hteo da kažeš da ti je trebalo nekog izgovora kako da objasniš izbegavanje odgovora i sad smatraše da si ga pronašao? :)

To je nenormalno ponasanje.

Ne mogu diskutovati sa takvom osobom.

Dobar pokušaj izgovora, ali kao što rekoh, postavljanje izvora za tvrdnju je minimum minimuma koji ne podrazumeva diskusiju sa mnom specifično, već iole ikakvu ovde.

Ako ti ne želiš najminimalnije uslove da ispuniš, kao što sam rekao, ja ću prosto prijaviti moderaciji sledeći put kada nepotkrepljenu tvrdnju izneseš. A ti posle ne kukaj zbog brisanja ako ti neko obriše nešto što se može opisati isključivo kao pokušaj lažiranja istorije i propaganda; hteo diskutovati sa mnom ili ne. ;)

Back