Ок, него ми се негде не разумемо. Моја поента везано за кардинале је да преко њега , односно, његовим слањем у неку земљу папа решава нека црквено-политичка питања, проблеме или сл. Такав кардинал на таквим мисијама представља папу, у суштини је алтер-его папе. У томе би био тај значај кардинала, дакле, посланик папе, његов човек од поверења.
На тим мисијама папини легати су изгледа нешто и муљали, односно бавили се и оним што им није било поверено у мисији. Не знам тачно од када због тих муљања се установило неко , дал писано или неписано правило, да по завршетку легатске мисије легат подноси писмени извештај папи о томе шта је радио. Писмо шаље и , да кажем, домаћин код кога је легат дошао, и он пише шта је легат радио. Папа упоређује да ли се писма слажу или не.
Е сад, да се вратимо на наш 'проблем'. Не знам шта је фора за сплитског архиепископа али ту су често долазили легати како би нешто решавали, исправљали и сл. Могуће да ти чести проблеми око Сплита и доводе до тога да није вршио крунисања, односно да Рим није имао поверења у сплитске архиепископе. Кажем можебити да је то, а можда и нешто друго, али свакако је мало необично.