Na današnji dan (8.10.1075. ili 1076.): Krunidba kralja Zvonimira

Problem sa njim je što je preduboko zagazio u konstruktivizam, a ima i nekoliko potpuno proizvoljnih hipoteza skrojenih radi nezameranja susednim nacionalnim narativima i mitologijama
Да, јесте му то 'мана', али мора се рећи да је фер па у називу рада напише да је хипотеза. Фер је јер не залуђује и не крије се иза туђих радова "ја то и то мислим да је било тако, због тога и тога". Мана му је и што је дао много ветра у леђа Дукљанину, што мислим да је штета за њега, јер кад му из радова избришеш Дукљанина, не знам колико остане . Али, завртео је причу и покренуо људе да размишљају о српском средњем веку пре Немање, што мислим да је његова посебна вредност.

Ок, него ми се негде не разумемо. Моја поента везано за кардинале је да преко њега , односно, његовим слањем у неку земљу папа решава нека црквено-политичка питања, проблеме или сл. Такав кардинал на таквим мисијама представља папу, у суштини је алтер-его папе. У томе би био тај значај кардинала, дакле, посланик папе, његов човек од поверења.
На тим мисијама папини легати су изгледа нешто и муљали, односно бавили се и оним што им није било поверено у мисији. Не знам тачно од када због тих муљања се установило неко , дал писано или неписано правило, да по завршетку легатске мисије легат подноси писмени извештај папи о томе шта је радио. Писмо шаље и , да кажем, домаћин код кога је легат дошао, и он пише шта је легат радио. Папа упоређује да ли се писма слажу или не.
Е сад, да се вратимо на наш 'проблем'. Не знам шта је фора за сплитског архиепископа али ту су често долазили легати како би нешто решавали, исправљали и сл. Могуће да ти чести проблеми око Сплита и доводе до тога да није вршио крунисања, односно да Рим није имао поверења у сплитске архиепископе. Кажем можебити да је то, а можда и нешто друго, али свакако је мало необично.
Ok. Vec sam ti htio davati usporedbe sa patrijarsima pravoslavnih crkava, ali vidim da kuzis.

Sto se Splita tice, ima nesto u tome… neka me netko ispravi ako grijesim: prvi hrvatski kralj koji se naziva kraliem Hrvatske i DALMACIJE bi bio PKIV. Split bi bio u Dalmatinskom tematu. Do PKIV on nebi formalno-pravno bio dio Hrvatskog kraljevstva. A splitski arhiepiskop bi bio primas nad cijelom Hrvatskom. E sad, ono sto ja stvarno ne znam, splitski arhiepiskop zapravo treba biti - Solinski arhiepiskop. Naslanja se na tradiciju Salone. Samo, mene vuce, a mozda nisam u pravu, da je Salona/Solin U Hrvatskoj, a Spalato/Split - NIJE. Tu moze biti problem.

Osim toga, ne sjecam se kad je tocno ukinuta Hrvatska biskupija koja je htjela primat… mozda zna @Q. in perpetuum hibernum ili @Statler and Waldorf . Ako su voljni sudjelovati (p.s. isprike navedenom dvojcu na “prozivanju”, ali mislim da je netko od njih to negdje nedavno komentirao). Uglavnom ta je episkopija bila ogromna. Znam da su neki episkopi te dijeceze bivali kancelari na vladarskim dvorovima. Moguce da su oni htjeli pravo da krune nove vladare, sto im Rim ne bi dopustio,…

Да, јесте му то 'мана', али мора се рећи да је фер па у називу рада напише да је хипотеза. Фер је јер не залуђује и не крије се иза туђих радова "ја то и то мислим да је било тако, због тога и тога". Мана му је и што је дао много ветра у леђа Дукљанину, што мислим да је штета за њега, јер кад му из радова избришеш Дукљанина, не знам колико остане . Али, завртео је причу и покренуо људе да размишљају о српском средњем веку пре Немање, што мислим да је његова посебна вредност.
Činjenica da jeste, ali osim Dukljanina ima ceo niz pretpostavki i konstrukcija koje, rekao bih potiču što od konstruktivističkog pristupa, što iz političke korektnosti i želje za stvaranjem konzistentne južnoslovenske (ili bar jugoslovenske) istoriografije, što je potpuno uzaludan posao jer se okolne istoriografije već sudaraju i međusobno bore i otimaju čak i bez uzimanja srpske u obzir.

To ga drzi kad ga puste s psihijatrije...
Nekidan JE pisao o nekakvom srpskom nazivu za brdo pored Dubrovnika, pa napisao da su mu oteli Dubrovnik...
6A461BE6-04D3-45E0-871B-C055FDF4DAB2.jpeg

Činjenica da jeste, ali osim Dukljanina ima ceo niz pretpostavki i konstrukcija koje, rekao bih potiču što od konstruktivističkog pristupa, što iz političke korektnosti i želje za stvaranjem konzistentne južnoslovenske (ili bar jugoslovenske) istoriografije, što je potpuno uzaludan posao jer se okolne istoriografije već sudaraju i međusobno bore i otimaju čak i bez uzimanja srpske u obzir.
Добро, има ту мало утицаја са простора којег потиче и ја то разумем. Суштина је да је један искрен човек који се ухватио у коштац са једним недовољно истраженим делом српске историје и верујем да ће бити упамћен као пионир у томе, као што су некада наши први историчари имали своје погледе са којима се ми не слажемо данас, али их требамо поштовати јер су и ти стари завртели причи.

Kad nije bio pod Mađarima bio je što direktno pod Vizantijom, što pod Venecijom, nekad u svojstvu vizantijskog saradnika/posrednika a posle i samostalno.
A od vremena Bazilija je isplacivao hrvatskom arhontu 200 nomismata godisnje pored davanju u naturi - zbog?
Od kraja 10. stoljeca u Temi Dalmacije nema stratega - zbog?

Sto se Splita tice, ima nesto u tome… neka me netko ispravi ako grijesim: prvi hrvatski kralj koji se naziva kraliem Hrvatske i DALMACIJE bi bio PKIV. Split bi bio u Dalmatinskom tematu. Do PKIV on nebi formalno-pravno bio dio Hrvatskog kraljevstva.
Има ту неких проблема око Сплита и мислим да се хрватски историчари морају с тим позабавити и дати одржива решења, могу и други али мислим да би историчари из Хрватске то први требало да ураде.
Много мало хрватски историчари користе византијске изворе, али то мислим да није толики проблем колико је проблем што се не труде да разумеју то друштво. Не користе ни нешто касније српске примере који су добро сачувани у изворима а било би им од користи. Јесу то два нека одвојена друштва, различита, али не толико различита да се не би могли позивати на њих, а било би им од користи.

Opet cu postaviti pitanje: od kad je Split pod direktnom upravom madjarskog kralja?
Требало би да је негде од прве половине 12-ог века и да је Сплит био један од 44 града с аутономијом у Угарској!? Барем мислим да је прва половина 12-ог, за касније је свакако сигурно.

Osim toga, ne sjecam se kad je tocno ukinuta Hrvatska biskupija koja je htjela primat… mozda zna
Кад је беше тражена бискупија за Хрватску? Не могу из главе да се сетим али знам да је неки од владара тражио оснивање јер је желео да Хрвати, као народ, имају своју.

Требало би да је негде од прве половине 12-ог века и да је Сплит био један од 44 града с аутономијом у Угарској!? Барем мислим да је прва половина 12-ог, за касније је свакако сигурно.
Najranije 1102. kad je Koloman dodao Dalmaciju svojoj tituli. Ali mi pricamo o 1075./1076. i krunidbi Dmitra Zvonimira. Dok forumas tvrdi da je tada Split bio pod direktnom upravom madjarskog kralja.

Кад је беше тражена бискупија за Хрватску? Не могу из главе да се сетим али знам да је неки од владара тражио оснивање јер је желео да Хрвати, као народ, имају своју.
925.? Splitski sabor? Tomislav, Mihajlo Visevic? Spor Grgura Ninskog i Splitskog arhiepiskopa? Meni samo to zvoni

Najranije 1102. kad je Koloman dodao Dalmaciju svojoj tituli. Ali mi pricamo o 1075./1076. i krunidbi Dmitra Zvonimira. Dok forumas tvrdi da je tada Split bio pod direktnom upravom madjarskog kralja.
Не, тада, око 1075. Сплит има неку причу али није везана ни за Угаре. Кад би центар посматрања поставио из угла Рима мени би некако Сплит дошао сличан као Дубровник у том добу. У смислу, Сплит окружен Хрватима, Дубровник Србима. Ово за Србе и Хрвате не мора се нужно схватити у народном смислу али у политичком свакако.

Poslednja izmena:
925.? Splitski sabor? Tomislav, Mihajlo Visevic? Spor Grgura Ninskog i Splitskog arhiepiskopa? Meni samo to zvoni
Могуће, не могу да сетим а негде сам прочитао. Хм, не знам да није нешто мало касније. Што мрзим кад не могу нечега макар оквирно да се сетим него мора да претурам по папирима или интернету.

Не, тада, око 1075. Сплит има неку причу али није везана ни за Угаре. Кад би центар посматрања поставио из угла Рима мени би некако Сплит дошао сличан као Дубровник у том добу. У смислу, Сплит окружен Хрвати, Дубровник Србима. Ово за Србе и Хрвате не мора се нужно схватити у народном смислу али у политичком свакако.
Gotovo se potpuno slazem. Ima smisla, a glavni problem je zbog crkvene jurisdikcije jer splitska metropolija ima primat od Siska do, ako se ne varam, Dubrovnika ili Kotora (jedna arhiepiskopija u 3 ili vise drzave)

Gotovo se potpuno slazem. Ima smisla, a glavni problem je zbog crkvene jurisdikcije jer splitska metropolija ima primat od Siska do, ako se ne varam, Dubrovnika ili Kotora (jedna arhiepiskopija u 3 ili vise drzave)
Некако као да Рим (читај папа) покушава да одржи те рестове римског царства, више не може војно па одржава црквено, ако то испусти Рим-источна обала Јадрана је завршена прича. С једне стране кокетира с Србима и Хрватима и преко тих центара ( а ту треба поменути и Бар) им као нешто пружа, с друге стране чува љубоморно те градове, а опет тим градовима не даје пуну 'слободу' него шаље неке легате да исправљају оно-ово.
Напипавам неку причу али нешто као да пропуштам или не схватам потпуно.

Ту има још један штос. Ми често мислимо да нпр. Рим тада прави разлику између Срба и Хрвата какву ми мислимо да треба да први, оно, да зна где се завршава и последње српско село и почиње нешто друго, или за Хрвате. У разумевању тог 'латинског' погледа на ову страну Јадрана су ми помогле неке повеље Дубровника и Млечана. Па нпр. кад на латинском Дубровчани пишу Sclavos они заправо мисле на Србе ( због окружења) али када то исто пишу Млечани они пишу то за словенски живаља уопште на далматинској обали ( па сад зависи о којој пишу Горњој или Доњој). Дакле, што је већа удаљеност то је и појам уопштенији и мање значајан. Није нека топла вода откривена, мање-више то сви знају али некако сметну с ума (ово би било једно од објашњења за народну изреку кад од дрвета не види шуму- што је изненађујуће честа појава).

Ту има још један штос. Ми често мислимо да нпр. Рим тада прави разлику између Срба и Хрвата какву ми мислимо да треба да први, оно, да зна где се завршава и последње српско село и почиње нешто друго, или за Хрвате. У разумевању тог 'латинског' погледа на ову страну Јадрана су ми помогле неке повеље Дубровника и Млечана. Па нпр. кад на латинском Дубровчани пишу Sclavos они заправо мисле на Србе ( због окружења) али када то исто пишу Млечани они пишу то за словенски живаља уопште на далматинској обали ( па сад зависи о којој пишу Горњој или Доњој). Дакле, што је већа удаљеност то је и појам уопштенији и мање значајан. Није нека топла вода откривена, мање-више то сви знају али некако сметну с ума (ово би било једно од објашњења за народну изреку кад од дрвета не види шуму- што је изненађујуће честа појава).
E vidis, dobro si me sjetio, a vezano je za temu: svi mi (i Hrvati i Srbi) cesto gledamo crno-bijelo i zaboravljamo neke jako jednostavne stvari koje ponekad mogu biti presudne.
1. Sjeti se sta sam ti pricao o aklamaciji biskupa/episkopa. Njih je prije Grgura VII. birao narod episkopije uz privolu (citaj.korupciju) vladara. Splitski episkopi su u tom vremenu svi bez iznimke tko? - Latini
2. Tko je onda narod koji zivi u Splitu? Valjda bi Hrvati izabrali svog ili nekog srodnog.
3. Zasto bi neki Latin isao u Solin ili Biograd kruniti Hrvata koji ce onda od njegovog grada uzimati lovu?
4. Pogotovo ako on toj drzavi ne osjeca pripadnost (ako uzmemo u obzir da su gradovi Teme tek od prije nekoliko godina pod direktnom upravom tih barbara

Nije da proturjecim, moguce da si u pravu, ali jesi li siguran? Split moguce da nije (do PKIV), ali Solin? Moguce da nije ni on, ali iz nekog razloga mi zvoni da je.
Сплит је средином 10. века постао архиепископско средиште, али је остао под влашћу Византије све до пред крај 11. века када га је она предала Венецији, почетком 12. века краљ Коломан га прикључије Угарској.

Back