MERCEDES

• Začetnik teme Začetnik teme Senta
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Master, šta je ovo 4D?

Master, šta je ovo 4D?

Odgovoriću ti ja.
Nije to 4D. To D je drajv a kad ga pomeriš stepen u levo on je u 4. brzini.
Onda možeš dole i na 3, 2 i 1. Kod automatika (neki su zadržali i danas) je
to za ručno motorno kočenje. Praktično se ne koristi osim u slučajevima snega, leda ili
generalno klizavog puta.

Napr. ja na Toyoti LC Pradu imam takav menjač.

Drug vozi S80 2.5 TDI automatik, ali ne geartronic i prethnodni vlasnik je uništio menjač šaltajuči non-stop 2-3-D i platio je popravku 1500 eura. Ne razumem ljude, ubace u 2., pa pun gas, pa u 3., pa u D....i unište menjač.

Jesi vozio automatika?

Imao jednog, vozio nekoliko, i druzim se sa ljudima koji godinama pice samo Benz, i to u velikom broju slucajeva S automatik.

To sto ti pricas za sneg i kisu sam video na SAAB-u 9-3 Turbo sa automatikom, dugmici W i S, Winter i Standard, kao i na ovom Benzu sa slike, recimo. U Winter modu, auto krece iz druge, da bi se smanjila kolicina obrtnog momenta na tockovima, tolerise proklizavanje tockova i salta dosta ugladjenije, jer je na zadnjoj vuci po snegu promena stepena prenosa kritican trenutak. Ogranicenje za odredjeni stepen prenosa se koristi onda kada sam rekao - uzbrdo, da se spreci saltanje, ili jos recimo kad vuces prikolicu pa da mu dozvolis da ide u obrtaje.
Druga stvar, mislim da to u pojedinim situacijama moze imati upravo suprotan efekat na klizavoj podlozi bas zato sto kada menjac nije u D on razvlaci brzine - vise obrtaja = vise obrtnog momenta, veca sansa da se dupe otkaci.

Drug vozi S80 2.5 TDI automatik, ali ne geartronic i prethnodni vlasnik je uništio menjač šaltajuči non-stop 2-3-D i platio je popravku 1500 eura. Ne razumem ljude, ubace u 2., pa pun gas, pa u 3., pa u D....i unište menjač.

Ako hoces da izvuces apsolutni maksimum iz auta, moras da saltas tako, jer cak i u kickdownu nece nagurati obrtaje do blokade ako je menjac u D.

Sport, Standard, Summer... kako god, mada mislim da je Sport nesto drugo, ipak mora postojati mod za normalnu voznju. Ovaj SAAB je imao W i S i posebno Sport dugme koje povecava pritisak turbine i time daje dodatnih dvadesetak konja.

Poslednja izmena:
Moguce da nije kod svih tako, ja se ipak bavim malo starijim automobilima :)

Inace, zanimljiv je podatak da W109 300SEL 6.3 uvek, osim ako ga ne prisilis ubacivanjem u L ili zabodes kickdown u startu, krece drugom. Jednostavno, nema potrebe da ubacuje u prvu. Jednom prilikom je koriscen da preslepa Jaguar Mk II, koji uopste nije lagan, i uprkos tome je krenuo drugom, a na 50 je vec ubacio u cetvrtu :)

Inace, zanimljiv je podatak da W109 300SEL 6.3 uvek, osim ako ga ne prisilis ubacivanjem u L ili zabodes kickdown u startu, krece drugom. Jednostavno, nema potrebe da ubacuje u prvu. Jednom prilikom je koriscen da preslepa Jaguar Mk II, koji uopste nije lagan, i uprkos tome je krenuo drugom, a na 50 je vec ubacio u cetvrtu :)

Stari monstrum :)

@Superbird

Ok, Ok. Pitao sam te jer mislim da ono što si napisao i nije glavna situacija kada se koristi.
Recimo ja do sada nisam čuo da zašto bi neko ograničavao auto da šalta.
A takođe i za vožnju uzbrdo (osim ako nije sneg i slični uslovi) pa da ne dođe do proklizavanja.

Ne znam za koje tačno automobile pričaš, tj. koje god. ali ja sam stavio primer iz LC Prada.
Mada još noviji automobili to više nemaju, čak ni Toyota.

Back