Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Znači ljudi, ko zna neka pomogne reč je o lančanim indeksima, u knjizi nema nijedan sličan zadatak. Dobio sam neki rezultat, ali mislim da nije tačan, dakle mene zanima kako se računa inače stopa rasta, ja sam recimo sad dobio procente u odnosu na 2005 godinu(POČETNU GODINU), početna godina se po pravilu označava sa 100, 2006 = 113,37(13,37%) je veće zaposlenje u odnosu na 2005 godinu, pa sam 2007 dobio 106,70(6,7% veće) itd

Pa koliko ja znam to je privatna ekonomska skola...Sve u svemu meni ovaj zadatak izgleda poprilicno lako...Cisto oduzimanje,mnozenje deljenje,bez ikakvih mudrosti...

Au druže pa ******, zajeba se ti, to je Viša poslovna popularan naziv, kao faks samo što je 3 godine pa je viša kontaš? :D i državna je :)

Ovako, imao sam statistiku jer sam ekonomski tehničar pa ovako kako se sećam (imao sam jako lošu ocenu al' šta ćemo)...
Lančani indeks se računa za sve osim prvu vrednost (nema promene pre nje pa bi bilo besmisleno) nastavlja se tako što svaki broj u koloni podeliš sa prethodnim pa puta sto npr:
50 /
54 54/50 * 100 = 108 dakle porast za 8%
59 59/54 * 100 = 109 dakle porast za 9%....
I tako dalje...
Nadam se da sam pomogao na neki način ali statistiku sam zaista mrzeo osim delova sa dijagramima koje sam rasturao...
Ako treba još nešto postavi možda nekako mogu pomoći (ali samo možda)...

Ništa osim da za godinu ide 12 a prosečno sve ukupno pa podeljeno sa brojem intervala... Nažalost ne znam šta ide sa godinom a šta se sabira pa deli sa brojem intervala...
Potražiću u nekom kutku glave, možda je negde ostalo ali mislim da ne znam jer se ne sećam da sam ikada radio takav zadatak...
Javiću ako se nečega setim...

Ne mogu to da koristim na kolokvijumu. Nema ni to moj telefon,ni dva digitrona,a ni ovaj na kompu sto imam. :( Mora da ima neka caka kako ovi ostali to racunaju,ne moguce da to samo digitron moze. :(

Nema nikakva caka.

x^3,58 je x^(179/50)

a to ti je x na 179 pa 50-i koren iz toga. Možeš otprilike da računaš, ili da razvijaš u Tejlorov polinom pa da aproksimiraš ili nešto slično ali bez digitrona si nagrabusio po pitanju toga.

Drugo, digitron na računaru ima tu opciju, prebaci ga u scinetific mod, pa ćeš videti. Treće, kupi sebi dobar digitron.

****** kako nesto da podignem na 3,58? Moze na digitronu da se podigne na kvadrat ili na kub,ali kako da podignem nesto na 3,58 ili na 1589? Radim ovo godisnje kapitalisanje gde je obrazac

kg= k(1+p)pa to na g

kg godisnje kapitalisanje
k je kapital
p je procenat kamate ili vec neceg bem li ga
g je godina

pomagajte hitno je!!!

Ако немаш x^y на дигитрону, погледај да ли имаш ln (природни логаритам) и е^x (број е на х).
Ако то имаш, онда је поступак следећи:

1. израчунај: g * ln(k(1+p))
2. притисни е^x

aj kupicu sutra dobar digitron. Nego neka mi neko objasni ovo?

Na osnovu podataka iz tabele (uvecati frekvenciju 100 puta)

a frekvencija tj njena kolona ima brojeve 389,320,146,53 i 50.

trazi se aritmeticka sredina,modus,medijana i ostale gluposti. e sada ja imam resenje toga,ali me buni kako su bre dobili da je to uvecano 100 puta i da daje sledece

969,920,746.653.650 Kako su ovo dobili? Kvantitativne metode je predmet,poslovna skola takodje,veze sa ovim nemam jer nisam ucio u srednjoj ekonomiju.

Ja sam pre par godina pazario Casio... Lepo uložiš malo para i ne brineš više:

Casio-fx-82AU-Scientific-Calculator.jpg

log(xy)=log100
log(x)+log(y)=2 /()[sup]2[/sup]
log[sup]2[/sup]x+2log(x)log(y)+log[sup]2[/sup]y=4
log[sup]2[/sup]x+log[sup]2[/sup]y=10 od prve oduzmeš drugu i dobiješ
2log(x)log(y)=-6
log(x)log(y)=-3
log(x)+log(y)=2
trebaju ti dva broja koja u zbiru daju 2, a u proizvodu daju -3. To su 3 i -1.
Dakle imaš kombinacije:
log(x)=3, x=1000
log(y)=-1, y=0,1

log(x)=-1, x=0,1
log(y)=3, y=1000

Huh... dok neko ne dođe do nekog pametnijeg rešenja, evo jedno koje meni pada na pamet...
tg α/2 * tg β/2 + tg β/2 * tg γ/2 +tg γ/2 * tg α/2 = 1 (obema stranama dodamo tg[sup]2[/sup]β/2)
tg α/2 * tg β/2 + tg β/2 * tg γ/2 +tg γ/2 * tg α/2 + tg[sup]2[/sup]β/2 = 1 + tg[sup]2[/sup]β/2
(tg α/2 + tg β/2)(tg β/2 + tg γ/2) = 1 + tg[sup]2[/sup]β/2

Zatim iskoristimo formulu tg α + tg β = sin(α+β)/(cosα cosβ)

[sin (α+β)/2 / (cos α/2 cos β/2)][sin (β+γ)/2 / (cos β/2 cos γ/2)] = 1 + tg[sup]2[/sup]β/2

sin (α+β)/2 = sin (180-γ)/2 = sin (90-γ/2) = cos γ/2 isto uradimo i za sin (β+γ)/2 = cos α/2 i kada sve to zamenimo dobijamo sledeće:

(cos γ/2 cos α/2)/(cos γ/2 cos α/2 cos[sup]2[/sup]β/2) = 1 + tg[sup]2[/sup]β/2 pokratiš šta se pokratiti može i dobiješ:
1/cos[sup]2[/sup]β/2 = 1 + tg[sup]2[/sup]β/2
tg[sup]2[/sup]β/2 = 1/cos[sup]2[/sup]β/2 - 1
tg[sup]2[/sup]β/2 = (1 - cos[sup]2[/sup]β/2)/cos[sup]2[/sup]β/2
tg[sup]2[/sup]β/2 = sin[sup]2[/sup]β/2 / cos[sup]2[/sup]β/2
tg[sup]2[/sup]β/2 = tg[sup]2[/sup]β/2

Huh... dok neko ne dođe do nekog pametnijeg rešenja, evo jedno koje meni pada na pamet...
tg α/2 * tg β/2 + tg β/2 * tg γ/2 +tg γ/2 * tg α/2 = 1 (obema stranama dodamo tg[sup]2[/sup]β/2)
tg α/2 * tg β/2 + tg β/2 * tg γ/2 +tg γ/2 * tg α/2 + tg[sup]2[/sup]β/2 = 1 + tg[sup]2[/sup]β/2
(tg α/2 + tg β/2)(tg β/2 + tg γ/2) = 1 + tg[sup]2[/sup]β/2

Zatim iskoristimo formulu tg α + tg β = sin(α+β)/(cosα cosβ)

[sin (α+β)/2 / (cos α/2 cos β/2)][sin (β+γ)/2 / (cos β/2 cos γ/2)] = 1 + tg[sup]2[/sup]β/2

sin (α+β)/2 = sin (180-γ)/2 = sin (90-γ/2) = cos γ/2 isto uradimo i za sin (β+γ)/2 = cos α/2 i kada sve to zamenimo dobijamo sledeće:

(cos γ/2 cos α/2)/(cos γ/2 cos α/2 cos[sup]2[/sup]β/2) = 1 + tg[sup]2[/sup]β/2 pokratiš šta se pokratiti može i dobiješ:
1/cos[sup]2[/sup]β/2 = 1 + tg[sup]2[/sup]β/2
tg[sup]2[/sup]β/2 = 1/cos[sup]2[/sup]β/2 - 1
tg[sup]2[/sup]β/2 = (1 - cos[sup]2[/sup]β/2)/cos[sup]2[/sup]β/2
tg[sup]2[/sup]β/2 = sin[sup]2[/sup]β/2 / cos[sup]2[/sup]β/2
tg[sup]2[/sup]β/2 = tg[sup]2[/sup]β/2

Mala digresija:

Uobi;ajno je da se menja samo jedna strana jednačine, a da druga ostane ista. Nije problem u prostim problemima, ali kod malo komplikovanijih taktika "nađimo se na sredini" ume da bude rizična.

Pošto je u pitanju trougao važi α+β+γ=pi, pa je α/2+β/2+γ/2=pi/2, odnosno α/2+β/2=pi/2-γ/2, odakle je tg(α/2+β/2)=tg(pi/2-γ/2)=ctg(γ/2). Dalje, pošto je tg(α/2+β/2)=(tg(α/2)+tg(β/2))/(1-tg(α/2)*tg(β/2)), što je jednako ctg(γ/2), odnosno 1/tg(γ/2). Iz 1/tg(γ/2)=(tg(α/2)+tg(β/2))/(1-tg(α/2)*tg(β/2)) sledi da je tg(α/2)*tg(β/2)+tg(β/2) * tg(γ/2) +tg(γ/2) * tg(α/2) = 1.

Malo sam zardjao, nisam odavno radio matematiku, pa ako neko moze da mi objasni kako se resava ovaj tip zadatka. Dakle, ne interesuje me resenje (u ovom konkretnom zadatku x =10), nego postupak dolaska do resenja.

Dakle, l-ritamska jednacina
lgx+lg2x=lg200

I jos jedan zadatak gde se trazi vrednost izraza (resenje je 0)

cos pi/3 cos pi/6 - sin pi/3 sin pi/6

Malo sam zardjao, nisam odavno radio matematiku, pa ako neko moze da mi objasni kako se resava ovaj tip zadatka. Dakle, ne interesuje me resenje (u ovom konkretnom zadatku x =10), nego postupak dolaska do resenja.

Dakle, l-ritamska jednacina
lgx+lg2x=lg200

I jos jedan zadatak gde se trazi vrednost izraza (resenje je 0)

cos pi/3 cos pi/6 - sin pi/3 sin pi/6

1. ima tema za zadatke. Na šta bi forum ličio kad bi otvarali temu za svaki zadatak...

2. lgx+lg2x=lg200

lg(x*2x) = lg200

2*x[sup]2[/sup] = 200

x[sup]2[/sup] = 100

x=10

Pošto su pi/3 i pi/6 komplementarni odnosno, pošto im je zbir pi/2 onda važi:

sin(pi/3) = cos(pi/6)
sin(pi/6) = cos(pi/3)

cos pi/3 cos pi/6 - sin pi/3 sin pi/6 = cos pi/3 sin pi/3 - sin pi/3 cos pi/3 = 0

Moze li ovaj zadatak. Kaze, naci moduo kompleksnog broja

z=4-4i/4+4i

Tacno resenje je 1, ali me zanima na koji nacin se dolazi do tog resenja, tj. koji je postupak. Hvala!

Pa recimo da si pogledao definiciju modula i argumenta uradio bi to za 2 sekunde.

Ako je kompleksni broj oblika:

z = x + jy

Moduo je:

c215f001346eac5d18386ecdd83d9af0.png

A argument:

66df80837a3aec8aba75057cbdc67916.png

Kod tebe je koliko vidim x= 4, a y = 3 S toga, ovako napamet, tačno rešenje je 5.

I da dodam, ovo je matematika, a ne fizika.

Hmm... pretpostavljam da je broj zapravo (4-4i)/(4+4i)
I gornji i donji izraz možeš da skratiš sa 4 i dobićeš
(1-i)/(1+i) zatim i gornji i donji izraz pomnožiš sa (1-i) da bi se iz imenioca izgubilo ovo i
(1-i)[sup]2[/sup]/(1[sup]2[/sup]-i[sup]2[/sup])=(1-2i-1)/(1+1)=-2i/2=-i
z=-i
IzI=1

E pa tako da.... Al ko ne stavi zagradu, pogrešan rezultat dobije.... :)

Uz put, ovo se sve komplet seli na matematiku... uz savet Shoboti da prelista kako se ukljanja imaginarni član iz imenioca. ;)

Back