Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Zapremina paralelopipeda čije su sve strane rombovi sa oštrim uglom od 60° je 4*sqrt(2). Izračunaj površinu omotača.

U ovom zadatku mi je jasno sve osim razloga zašto podnožje visine prizme mora da se nalazi na dijagonali paralelograma (romba) u osnovi u ovom slučaju.

Ovo je malo teže objasniti. Zapravo dosta teže.

Neka imamo romb ABCD. Presek dijagonala AC i BD obležimo sa O. Taj presek dijagonala se može dobiti i na drugačiji način. Naime, ako nađeš središta stranica ovog romba i spojiš središta naspramnih stranica, ti romb ABCD deliš na četiri manja romba stranica a/2. Neka je P presek duži nastalih spajanjem središta naspramnih stranica. Onda se AP nastvalja na AC i BP nastavlja na PD. Prema tome P je tačka u kojoj se seku dijagonale romba ABCD, tj. ta tačka P je u stvari isto što i ona O sa početka.

Dakle, iz prethodnog sledi da povlačenjem pravi paralenih stranicama romba, a koje prolaze kroz tačku preseka dijagonala O, stranice romba bivaju prepolovljene.

Neka je ugao kod temena A (samim tim i kod C) 60 stepeni. Može se primetiti da povlačenjem dijagonale BD romb ABCD može da se podeli na dva jednakostranična trougla (pošto su tada svi unutrašnji uglovi u tim trouglovima 60). Prema tome, ako iz tačke D spustiš visinu na AB u jednakostraničnom trouglu ABC onda ona polovi stranicu AB. Ta logika važi i za ostale rombove u ovom paralelopipedu.

Neka je osnovi ABCD odgovara druga osnova A'B'C'D'. Posmatraj položaj ivice AA' ove prizme u odnosu na ravan osnove. Pošto je ona deo romba AA'BB' i AA'DD' ona je nagnuta za 60 stepeni u odnosu na ravan osnove u pravcu stranice AB, ali je istovremeno nagnuta pod istim uglom i u odnosu na pravac strance AD. Projekcija duži AA' na na AB i AD iznose po a/2 (već sam napisao zašto u prethodnom delu).

Zatim zamisli koordinatni sistem čije su ose u pravcu stranica AB i AD, sa koordinatnim početkom u A. Koordinate po osama su a/2. U takvom koordinatnom sistemu, pošto ugao između osa nije 90, već 60 stepeni, da bi se odredio položaj projekcije tačke A' na ravan osnove treba povući prave paralelno osama koje prolaze kroz koordinate (0, a/2) i (a/2, 0). U njihovom preseku dobijaš projekciju tačke A' na ravan u kojoj je romb ABCD. Kao što je pre pokazano, spajanjem središta naspramnih stranica romba dobija se presek dijagonala. U ovom koordinatnom sistemu presek dijagonala ima iste koordinate kao i projekcija tačke A' na tu ravan, tj. (a/2, a/2). Tj. zapravo presek dijagonala predstavlja tačku koja je projekcija tačke A' na ravan u kojoj je romb ABCD. Ta tačka je ujedno i podnožje visine prizme iz tačke A', pa otuda sledi da se ono zaista nalazi u preseku dijagonale osnove.

Ako razumeš šta sam napisao, ili još gore, šta sam mislio, zaista svaka ti čast:lol:. U suštini, u stereometriji je bitan neki osećaj za prostor, pa se ovakva razmišljanja mogu izbeći. Da objasnim jasnije ne umem. Mada verovatno postoji neko jednostavnije objašnjenje:).

Moze li neko da mi pomogne oko ova dva zadatka. Vezbam za test u ponedeljak, a ova dva uopste ne razumem i ne mogu da resim.

1. Osnova pravog paralelopipeda je paralelogram sa stranicama a i b i ostrim uglom alfa. Ako je manja dijagonala paralelopepida jednaka vecoj dijagonali osnove, izracunati zapreminu paralelopipeda.

Mislim da ovde treba kosinusna teorema, ali ni to mi ne ide baš...:confused:

2.Osnova pravouglog paralelopipeda je pravougaonik. Njegove dijagonale obrazuju ugao alfa. Dijagonala D paralelopipeda nagnuta je prema ravni osnove pod uglom beta. Izracunati zapreminu paralelopipeda.

Ma jok. Treba da iskoristiš Košijev kriterijum konvergencije:lol:.

Šalim se, naravno da je ovo kvadrat binoma.

Dobija se: x[SUP]4[/SUP]-2x[SUP]2[/SUP]+1.

Hvala. :)

Radimo tautologije, i sad zadatak glasi ovako:
Dokazati da su sledeće formule tautologije.

a) p V negacija od p (zakon isključenja trećeg)
b) negacija od (p /\ negacija od p) (Zakon neprotivrečnosti)

Kako je moguće da su ove formule tautologije?!

Koliko ja znam samo pretpostaviš da je i pod a) i pod b) p = T i dobiješ tautologiju...

Zna li neko da mi objasni šta je partitativni skup??

Ovo pod a) praktično znači da je nešto ili tačno ili netačno.

Formiraj tablice koristeći uslove kada su diskjunkcije tačne, a kada ne.
p ....................negacija od p
T ....................N
N ....................T

Da bi disjunkcija bila tačna dovoljno je da jedan od iskaza bude tačan. Ovde je u oba slučaja prisutan jedan tačan iskaz.
Ovo drugo praktično znači da nešto ne može biti i tačno i netačno.
p ....................negacija od p
T ....................N
N ....................T

Da bi konjunkcija bila tačna, oba iskaza moraju biti tačna. Ovde to nije slučaj, pa za obe mogućnosti dobijamo netačno, a negacija od toga je tačno, zbog čega je i ovo drugo tautologija.

Moze li neko da mi pomogne oko ova dva zadatka. Vezbam za test u ponedeljak, a ova dva uopste ne razumem i ne mogu da resim.

1. Osnova pravog paralelopipeda je paralelogram sa stranicama a i b i ostrim uglom alfa. Ako je manja dijagonala paralelopepida jednaka vecoj dijagonali osnove, izracunati zapreminu paralelopipeda.

Mislim da ovde treba kosinusna teorema, ali ni to mi ne ide baš...:confused:

2.Osnova pravouglog paralelopipeda je pravougaonik. Njegove dijagonale obrazuju ugao alfa. Dijagonala D paralelopipeda nagnuta je prema ravni osnove pod uglom beta. Izracunati zapreminu paralelopipeda.
1)
33w5hrc.jpg

2)
2vnnwnm.jpg

Dokazati da je bijektivno preslikavanje (1-1 i "na"):
npr. f(x) = 4x - 1

Kako se ovo radi? :)

Prepostaviću da se radi o preslikavanju iz skupa realnih u skup realnih brojeva, tj. f: R->R.

Da bi funkcija bila 1-1 za svako x[SUB]1[/SUB]=/=x[SUB]2[/SUB] treba da važi f(x[SUB]1[/SUB])=/=f(x[SUB]2[/SUB]).

Neka imamo različite brojeve x[SUB]1[/SUB] i x[SUB]2[/SUB]. Onda je f(x[SUB]1[/SUB]) =4x[SUB]1[/SUB]-1 i f(x[SUB]2[/SUB])=4x[SUB]2[/SUB]-1. Oduzimanjem:
f(x[SUB]2[/SUB])-f(x[SUB]1[/SUB])=4(x[SUB]2[/SUB]-x[SUB]1[/SUB])
Pošto je x[SUB]1[/SUB]=/=x[SUB]2[/SUB] sledi da je f(x[SUB]2[/SUB])-f(x[SUB]1[/SUB])=/=0, tj. f(x[SUB]1[/SUB])=/=f(x[SUB]2[/SUB]). Dakle funkcija je 1-1.

Da bi funkcija bila "na", svaki element iz kodomena mora biti slika nekog elementa iz domena. Uzmimo proizvoljni broj iz kodomena, recimo a.

Onda je f(x)=4x-1=a, x=(a+1)/4=a/4 +1/4. Dakle za svaki elemenat a iz kodomena postoji neko x takvo da je f(a)=y. Prema tome funkcija je i 1-1 i na, odnosno bijektivna. To svojstvo dozvoljava postojanje inverzne funkcije.

Uopšteno, svaka funkcija oblika f(x)=ax+b je i 1-1 i na, dakle bijektivna je, pod uslovom da je a=/=0.

Poslednja izmena:
Morena, imaš nekoliko grešaka u rešenju prvog zadatka, čisto zbog nepažnje, inače je ok.

Umesto d[SUB]2[/SUB][SUP]2[/SUP] ti si na jednom mestu napisala d[SUB]1[/SUB][SUP]2[/SUP], iako si posle u tom smislu dobro računala (podvučeno ispod trigonometrijskog kruga). Dalje si stavljala H umesto H[SUP]2[/SUP] kod računanja visine. I na kraju, površina baze je ab sin ugla, a ne cos.

A kod drugog ne razumem najbolje tvoje rešenje, ti na kraju, koliko sam shvatio uzimaš da je osnova kvadrat, iako to ne piše u zadatku. Dijagonala pravougaonika ne zaklapa ugao od nužno 45 stepeni sa stranicama. Osim toga, u zadatku se kaže da je alfa ugao između dijagonala praovugaonika, a ne dijagonale i stranice.

Samo još jedno pitanje - kada se, kod nejednačina, menja relacijski simbol > ili < (kada ide obrnuto, znam da ide na kraju nejednačine kod nekog prebacivanja s jedne na drugu stranu, ali ne znam tačno u kojim slučajevima)?

Ako sam dobro razumeo pitanje, pri množenju sa negativnim brojem.

Dakle, ako je a>b, množenjem sa -1 recimo dobijaš -a<-b.
Ili ako je a<b i množiš sa -1. -a>-b.

Naravno i ako "okreneš" nejednakost, na primer iz a>b dobijaš b<a.

Sada se verovatno pitaš zašto uopšte množiti negativnim brojem nejednačinu kao u prvom slučaju, a ne prosto je transformisati kao u drugom. Tj. ako iz 4x>3 sledi x>3/4, što ne bi sledilo i iz -4x>3, x>-3/4.

Treba primetiti šta zapravo radiš transformacijom. Ti u drugom slučaju praktično deliš nejednačinu brojem 4. Tj. kao da je množiš pozitvnim brojem 1/4. A pri množenju nejednačine pozitivnim brojem < ne postaje >, ni obratno. Dakle, tada znak ostaje isti.

U slučaju -4x>3 sa druge strane delimo celu nejednačina sa -4, što je kao da se ona množi sa -1/4. A to je negativan broj. Zbog toga se menja znak.

Znači kada nejednačinu množiš negativnim brojem, taj relacijski znak se menja.

Poslednja izmena:
Ne. Potrebno je da shvatis kako od jednog koraka dodjes do drugog. Dakle kod -4x>3 do sledeceg koraka ces doci tako sto ces obe strane pomnoziti sa -1/4. Time na levoj strani ostaje samo x jer je -4x+(-1/4)=x a sa desne strane ostaje -3/4. E sad, posto si mnozio obe strane negativnim brojem, menja se znak pa je x<-3/4. Kod 4x>3 obe strane mnozis sa 1/4 i na isti nacin dobijas x sa leve i 3/4 sa desne strane ali posto si obe strane mnozio pozitivnim brojem ne menja se znam pa je x>3/4.

A ako su negativni na obe strane? Npr.

-4x>-3?

Isti je postupak?

основна идеја је да изразиш х, тј. да се "ослободиш" свега уз х, како би х остало "чисто" са једне стране неједнакости.

можда ти је за разумевање лакше ако додаш једној и другој страни исту вредност, нпр:

-4x > -3 (додајемо свакој страни 4х)
-4x + 4x > -3 + 4x
0 > -3 + 4x (сад додајемо свакој страни 3)
0 + 3 > -3 + 4x + 3
3 > 4x
сада лако можеш да поделиш позитивним бројем - знак неједнакости се не мења:
3 : 4 > 4x :4

3/4 > x

тј. х < 3/4

Aha, razumem.
A kod sabiranja ili oduzimanja, npr.:

-4+x>3
x>3+4
x>7

Znak se ne menja, samo se poznati na jednu, a nepoznate na drugu stranu prebacuju?

Ako sam te dobro razumela, tebe zbunjuje kada se znak menja.
Menja se svaki put kada pomonožiš nejednakost negativnim brojem, a
množiš nejednakost negatvnim brojem jer je negativno x.

-x+3<14 /*(-1)
x-3>-14
x>-11

Back