Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Gde na netu mogu naći objašnjenje za konstrukciju uglova? Konkretno me zanima konstrukcija ugla od 60 stepeni?

Nacrtaš jednu polupravu.
Onda bocneš šestar pa iz početka prave opišeš krug.
Pa ondak bocneš šestar u tačku preseka kružnice i poluprave pa načiniš odsečak na kružnici.
Ondak povučeš još jednu polupravu kroz centar kružnice i tu tačku.
Ugao između tih poluprava je tačno 60 stepeni.

Nacrtaš jednu polupravu.
Onda bocneš šestar pa iz početka prave opišeš krug.
Pa ondak bocneš šestar u tačku preseka kružnice i poluprave pa načiniš odsečak na kružnici.
Ondak povučeš još jednu polupravu kroz centar kružnice i tu tačku.
Ugao između tih poluprava je tačno 60 stepeni.

A gde je to početak prave:lol:?

Inače, da pojasnim ideju konstrukcije, suština je da se konstruišu neki elementi jednakostaničnog trougla (čiji su svi (unutrašnji) uglovi 60 stepeni).

Tj. ti zapravo opisuješ kružnicu prečnika r iz početka poluprave, tj. tačke O. Onda u preseku kružnice i poluprave dobijaš tačku A iz koje šestarom ponovo opisuješ delić kružnice istog prečnika r do preseka sa prvobitnom kružnicom, koji se može obeležiti sa B, što znači da je AB=r. Rastojanje centra kružnice O do tačke B na kružnici je razumljivo takođe r. Dakle OA=OB=AB=r, tj. tu se obrazuje jednakostranični trougao, samim tim je i ugao kod temena O 60 stepeni.

A gde je to početak prave:lol:?

Inače, da pojasnim ideju konstrukcije, suština je da se konstruišu neki elementi jednakostaničnog trougla (čiji su svi (unutrašnji) uglovi 60 stepeni).

Tj. ti zapravo opisuješ kružnicu prečnika r iz početka poluprave, tj. tačke O. Onda u preseku kružnice i poluprave dobijaš tačku A iz koje šestarom ponovo opisuješ delić kružnice istog prečnika r do preseka sa prvobitnom kružnicom, koji se može obeležiti sa B, što znači da je AB=r. Rastojanje centra kružnice O do tačke B na kružnici je razumljivo takođe r. Dakle OA=OB=AB=r, tj. tu se obrazuje jednakostranični trougao, samim tim je i ugao kod temena O 60 stepeni.

Ma lepo sam napisao polupravu, duž bla bla nebitno. Inače sam čuo da je jednom jedan pijan lik tako išao kući i saplete se, padne na nos. Pogleda za šta je zapeo, kad ono prava. I tu joj i početak, svezan u mašnicu oko drveta. :lol:

voleo bi da mi neko objasni ovaj prvi zadatak tj kako su od ovog
160520111005.jpg

,napravili u tabeli ovo (uvecano 100 puta)?

s5035479.jpg

Data je prava p: (x+1)/-2=(y+1)/3=z/0 i ravan P: 2x+y+3z=6 . Odrediti tacku koja je prodor prave p kroz ravan P. Odrediti j-nu ravni koja sadrzi datu pravu i normalna je na datu ravan , napisati j-nu projekcije date prave na datu ravan. Tacku lako nadjem kada izrazim x,y,z iz prave preko parametra i ubacim u j-nu ravni ali ovo kasnije ne mogu da odradim zabagovao sam skroz pa ako moze pomoc

За раван су ти доста тачка и два неколинеарна вектора. Један вектор је нормални вектор равни, а дургог граде било које две тачке праве. Претпостављам да права није управна на раван или садржана у њој.

Da li može neko da mi pokaže kako se za pravougli trougao dobija da se površina može računati kao:
P=a*b*c/4R (R-poluprečnik opisanog kruga) i P=r*s (r-poluprečnik upisang kruga, s-poluobim) ?

Hvala unapred. :)

Ove formule važe za svaki, a ne samo za pravougli trougao. Evo kako bih ja dokazao ova dva tvrđenja, nadam se da ti je sve što koristim poznato.

Neka je dat trougao ABC, sa stranicama a,b,c naspram kojih su uglovi α, β, γ. Neka je AB=a, AC=b, BC=c. Spustimo visinu iz C na AB i neka je presečna tačka D. Posmatrajmo trougao ACD. On je pravougli pa važi da je sin γ= CD/AC, odnosno da je CD=AC sin γ = b sin γ. Površina trougla ABC je polovini proizvoda dužina visine CD i stranice AB, tj. AB*CD/2. Ako se stavi da je AB=a, a CD= b sin γ, dobija se obrazac za površinu P=(ab sin γ)/2. Po sinusnoj teoremi primenjenoj na trougao ABC važi c/ sin γ = 2R, tj. sin γ= c/2R. Kada se to uvrsti u P=(ab sin γ)/2 dobija se P=abc/4R.

Što se tiče ovog drugog obrasca... Iz centra upisanog kruga spustiš normale na sve stranice(onda je dužina svake od njih r) i spojiš sva temena dužima sa centrom kruga. Neka je taj centar tačka O. Onda tražiš površinu trouglova ACO, BCO i ABO. Njihov zbir je površina trougla ABC. Prethodno pomenute tri redom iznose br/2, cr/2 i ar/2. Sabiranjem dobijaš površinu br/2 + cr/2 + ar/2 =r (a+b+c)/2 = rs.

Poslednja izmena:
Pff, nisam siguran, neka neko potvrdi ali misli da je: 1 : 2[sup]12[/sup] Što će reći 1 : 4096

Mislim da nisi u pravu. Ja bih rekao da je verovatnoća 1:2[SUP]11[/SUP]. Zato što se traži verovatnoća da bude ista strana u svim bacanjima. To što si ti izračunao je verovatnoća da to recimo bude pismo svih 12 puta. Ili da svih 12 puta bude glava. Ali obe ove verovatnoće treba uračunati u jednu, da tako kažem. Evo, recimo za dva bacanja je verovatnoća da bude oba puta pismo 1/2, a ne 1/4 kao po tvom, jer su moguće kombinacije:
-glava, glava
-glava, pismo
-pismo, pismo
-pismo, glava

Od 4 moguće varijante čak dve dozvoljavaju da se rezultat ponovi pa je verovatnoća u tom primeru 1/2, a ne 1/4. Slično je verovatnoća iz zadatka 1/2[SUP]11[/SUP], a ne 1/2[SUP]12[/SUP].

Mislim da nisi u pravu. Ja bih rekao da je verovatnoća 1:2[SUP]11[/SUP]. Zato što se traži verovatnoća da bude ista strana u svim bacanjima. To što si ti izračunao je verovatnoća da to recimo bude pismo svih 12 puta. Ili da svih 12 puta bude glava. Ali obe ove verovatnoće treba uračunati u jednu, da tako kažem. Evo, recimo za dva bacanja je verovatnoća da bude oba puta pismo 1/2, a ne 1/4 kao po tvom, jer su moguće kombinacije:
-glava, glava
-glava, pismo
-pismo, pismo
-pismo, glava

Od 4 moguće varijante čak dve dozvoljavaju da se rezultat ponovi pa je verovatnoća u tom primeru 1/2, a ne 1/4. Slično je verovatnoća iz zadatka 1/2[SUP]11[/SUP], a ne 1/2[SUP]12[/SUP].

Aha, ako tako postaviš stvar onda naravno. Jer nam prvo bacanje zapravo određuje koju stranu želimo da se ponavlja. A onda treba da je ponovimo još 11 puta. Ja sam išao po sistemu da već unapred odredimo šta želimo. Mada je svejedno, princip je isti.

Pff, nisam siguran, neka neko potvrdi ali misli da je: 1 : 2[sup]12[/sup] Što će reći 1 : 4096

вероватноћа да ће пасти "грб" 12 пута узастопно је П1 = (0,5)^12.
вероватноћа да ће пасти "писмо" 12 пута узастопно је П2 = (0,5)^12.

вероватноћа да ће пасти "једна страна" се обично тумачи или да падне "грб" или да падне "писмо", (ови догађаји се искључују) па је број повољних исхода за случај новчића - два пута већи.

Дакле, П = П1 + П2 = 0.5 ^ 11

Наградно питање: баца се шестострана "фер" коцкица 12 пута, колика је вероватноћа да ће 12 пута пасти исти број?

Браво, награда је виртуелни аплауз и виртуелни орден математичке секције природних наука форума Крстарица!

Hvala na značajnom priznanju:). Mada moram da priznam da sam očekivao Fildsovu medalju :lol:.

Poslednja izmena:
dsc00165as.jpg

Radi se o 39om i 40om zadatku,probao sam oba da resim,ali jednostavno ne ide...Ako bi mogao neko da mi resi ta dva,i ovde postavi,a da neke teze korake objasni,bio bih mu zahvalan :) Inace,to su zadaci iz Veneove zbirke,2. razred...

https://imageshack.us/photo/my-images/845/dsc00165as.jpg/

хајде прво нам ти покажи како си то покушао да решиш задатке и где је запело, па ће ти онда неко помоћи да их урадиш до краја.

Back