Gde na netu mogu naći objašnjenje za konstrukciju uglova? Konkretno me zanima konstrukcija ugla od 60 stepeni?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Gde na netu mogu naći objašnjenje za konstrukciju uglova? Konkretno me zanima konstrukcija ugla od 60 stepeni?
Nacrtaš jednu polupravu.
Onda bocneš šestar pa iz početka prave opišeš krug.
Pa ondak bocneš šestar u tačku preseka kružnice i poluprave pa načiniš odsečak na kružnici.
Ondak povučeš još jednu polupravu kroz centar kružnice i tu tačku.
Ugao između tih poluprava je tačno 60 stepeni.
A gde je to početak prave?
Inače, da pojasnim ideju konstrukcije, suština je da se konstruišu neki elementi jednakostaničnog trougla (čiji su svi (unutrašnji) uglovi 60 stepeni).
Tj. ti zapravo opisuješ kružnicu prečnika r iz početka poluprave, tj. tačke O. Onda u preseku kružnice i poluprave dobijaš tačku A iz koje šestarom ponovo opisuješ delić kružnice istog prečnika r do preseka sa prvobitnom kružnicom, koji se može obeležiti sa B, što znači da je AB=r. Rastojanje centra kružnice O do tačke B na kružnici je razumljivo takođe r. Dakle OA=OB=AB=r, tj. tu se obrazuje jednakostranični trougao, samim tim je i ugao kod temena O 60 stepeni.
Ako bacim novcic 12 puta, koliko ima sanse da svaki od tih 12 puta padne na istu stranu? Naravno strane su u perfektnom balansu.
Hvala!
Da li može neko da mi pokaže kako se za pravougli trougao dobija da se površina može računati kao:
P=a*b*c/4R (R-poluprečnik opisanog kruga) i P=r*s (r-poluprečnik upisang kruga, s-poluobim) ?
Hvala unapred.![]()
Pff, nisam siguran, neka neko potvrdi ali misli da je: 1 : 2[sup]12[/sup] Što će reći 1 : 4096
Mislim da nisi u pravu. Ja bih rekao da je verovatnoća 1:2[SUP]11[/SUP]. Zato što se traži verovatnoća da bude ista strana u svim bacanjima. To što si ti izračunao je verovatnoća da to recimo bude pismo svih 12 puta. Ili da svih 12 puta bude glava. Ali obe ove verovatnoće treba uračunati u jednu, da tako kažem. Evo, recimo za dva bacanja je verovatnoća da bude oba puta pismo 1/2, a ne 1/4 kao po tvom, jer su moguće kombinacije:
-glava, glava
-glava, pismo
-pismo, pismo
-pismo, glava
Od 4 moguće varijante čak dve dozvoljavaju da se rezultat ponovi pa je verovatnoća u tom primeru 1/2, a ne 1/4. Slično je verovatnoća iz zadatka 1/2[SUP]11[/SUP], a ne 1/2[SUP]12[/SUP].
Pff, nisam siguran, neka neko potvrdi ali misli da je: 1 : 2[sup]12[/sup] Što će reći 1 : 4096
A koja je nagrada?
1:6[SUP]11[/SUP]
Браво, награда је виртуелни аплауз и виртуелни орден математичке секције природних наука форума Крстарица!
![]()
Radi se o 39om i 40om zadatku,probao sam oba da resim,ali jednostavno ne ide...Ako bi mogao neko da mi resi ta dva,i ovde postavi,a da neke teze korake objasni,bio bih mu zahvalanInace,to su zadaci iz Veneove zbirke,2. razred...
https://imageshack.us/photo/my-images/845/dsc00165as.jpg/