U masonskoj literaturi, tokom postepenog otkrivanja Tajne unutar masonske organizacije, sledece sto se masonu otkriva je da se on posvecuje ratovanju. Pajk kaze sledece: “Vidis, Brate moj, koje je znacenje masonske Svetlosti. Vidis Istok loze, gde pocetno slovo imena bozanstva visi iznad Majstora.” (Verujem da je to slovo G, koje masoni na razne nacine opisuju kao Boga, geometriju, ili gnosis, od kojih se ovo poslednje definise kao: 'pozitivno saznanje duhovne istine') i oznacava mesto Svetlosti. Svetlost odvojena od tame predstavlja Boga odvojenog od Zla. To je ta Svetlost, istinska spoznaja o Vecnom Dobru, bozanstvu, za kojim svi masoni odvajkada tragaju. Masonerija jos uvek cvrsto marsira prema ovoj Svetlosti koja sija sa velike udaljenosti, i marsirace do dana kada ce Zlo, prevladano i prevazidjeno, zauvek isceznuti i nestati, a Zivot i Svetlost postati jedini zakoni Univerzuma i njegovog vecnog sklada.
Ovde zapazate kako Pajk doslovno navodi ono sto ce reci bilo koja osoba koja svoj zivot posve}uje borbi protiv “zla.” Znaci da su to oni koji u jednom moralnom drustvu ne bi bili skloni da se suprotstave ubistvu, pljacki itd, kao i oni koji su procitali Pajkovu blagu kritiku o izvrtanju stvari, te bi znacenje ove tvrdnje imalo smisla obrnuti: kada upotrebi rec “zlo”, on misli na “dobro”, a kada kaze “dobro”, on misli na “zlo.” Mason se tada podstice da u ovom ratu postane “vojnik”.
Prema Albertu Pajku, inicijatu se postavlja ovo pitanje: “Jesi li voljan da postanes vojnik... i budes regrutovan u ovom novom krstaskom pohodu protiv sila Zla, kao i svih nepravdi koje muce i ponizavaju ljudski rod?” A kandidat se podstice da odgovori: “Jesam.”
Mason polaze najmanje dve zakletve, prvu na 18. stepenu, a drugu na 30. stepenu:
“Klekni s nama, Brate moj, i pridruzi nam se u molitvi za Njegovu pomoc, zastitu i podrsku, Njemu kome dugujemo svoje Postojanje,Njemu, koji sam moze da Tamu preobrati u Svetlost i time okonca tiraniju Zla.”
Onda kandidat klekne na jedno koleno pred Vel. Zapovednikom (ocigledno Velikim Zapovednikom, jednim od sluzbenika masonske Loze), koji mu govori:
“Brate moj, ti zelis da se pridruzis jednom Redu koji u tisini i tajnosti radi vec vise od 500 godina zbog postizanja samo jednog cilja (ovde masoni daju do znanja da imaju samo jedan cilj, onaj za koji verujem da sam pronasao i koji cu nesto kasnije otkriti), koji je, ipak, nsamo delimicno ostvaren (rade na njemu, ali dan konacne pobede jos uvek pripada buducnosti,), a kojem se, ako nam pristupis, moras posvetiti.” Potom se polaze slede}ca zakletva: “Da li se zaklinjes i obecavas, svim sto smatras da ti je najdraze i najsvetije, da ces se posle ovoga smatrati vojnikom Istine, Pravde, Reda, Zakona napacenog covecanstva, i da ces trajno voditi rat svim legitimnim i dozvoljenim sredstvima koja su u skladu s karakterom masona viteza i dzentlmena...”
Ovde bih prekinuo citat kako bih podsetio citaoca da masona uce da ne postoje “moralne apsolutnosti” i da “cesto jedan covek i mnogi ljudi moraju biti zrtvovani, u uobicajenom smislu te reci, interesima mnogih.” Kada masonu govore da se upusta u “vodjenje neprekidnog rata”, ovo ucenje ima posebnu vaznost. On govori masonu kako u tom ratu treba da se “bori”. A sada, nastavimo sa prekinutim citatom: “... protiv sveukupne tiranije nad umom i telom, vecno (definisano kao: gradjanski ili sekularan, pre nego eklesijasticki) i duhovno, a takodje i protiv sveukupnog neznanja, prevare i pogresnog cinjenja.”
U svojoj knjizi “Magnum opus” Pajk daje nesto drugaciju verziju iste zakletve. Evo kako je navodi: “Najposvecenije i najsvecanije se zaklinjemo i dajemo svaku obnovljenu masonsku i vitesku rec da cemo, svim legalnim i casnim sredstvirna, osvetiti ubistva nasih predaka ovog Reda...”
U prethodnom citatu primecujete da masoni polazu “svecanu zakletvu” na osvetu ubicama njihovih masonskih predaka. Svaki mason polaze ovu zakletvu na 30. stepenu, cak i oni koji tvrde da ne razumeju skriveno znacenje.