Vojislav Bogićević (direktor Državnog arhiva NRBiH) pod naslovom Sarajevski atentat. Izvorne stenografske bilješke sa glavne rasprave protiv Gavrila Principa i drugova, održane u Sarajevu 1914. g.
NASTAVAK GLAVNE RASPRAVE 12. X. 1914. GODINE POSLIJE PODNE
SASLUŠANJE NEDJELJKA ĈABRINOVIĆA
Pr.: - Da svršimo pitanje koje je stavio gosp. branitelj prije podne. Je li Vama bilo poznato prije atentata da su Tankosić i Ciganović slobodni zidari? Prije nego ste stvorili odluku?
Op.: - To je bilo poslije.
Pr.: - Je li u Vašoj odluci da ubijete prestolonasljednika igrala ulogu okolnost, da su oni bili slobodni zidari, odnosno, da ste Vi bili?
Op.: - Jest i to je igralo ulogu.
Pr.: - U kom smislu? Zašto? Rastumaĉite nam to! Jeste li baš od slobodnih zidara dobili nalog da izvršite atentat?
Op.: - Nisam dobio nikakva naloga.
Pr.: - Po ĉemu je onda slobodno zidarstvo Tankosića i Ciganovića igralo ulogu u atentatu?
Op.: - Ja nisam dovodio slobodno zidarstvo nikako u vezu sa atentatom, ali potvrđujem da su oni slobodni zidari.
Pr.: - Pitam, je li okolnost da su oni slobodni zidari stojala u svezi sa atentatom?
Op.: - U toliko, što smo pristaše slobodno-zidarskih ideja.
Pr.: - Da li ta ideja također preporuĉuje da se poĉini atentat na vlastodršce, koliko je Vama poznato?
Op.: - Preporuĉuje. Meni je sam Ciganović kazao da je pokojni Ferdinand već osuđen na smrt od slobodnih zidara. To mi je kazao poslije moje odluke.
NASTAVAK GLAVNE RASPRAVE 13. 10. 1914. GOD. (SASLUŠANJE PRINCIPA)
Pr.: - Da nije predložio koji drugi motiv za ĉin sa vjerskog gledišta. Naime, vjerujete li u Boga?
Op.: - Zašto pitate?
Pr.: - Vi imate pravo odgovoriti ili ne.
Op.: - Na to neću odgovoriti.
Pr.: - Poznajete li Tankosića i Ciganovića?
Op.: - Poznajem.
Pr.: - Je li Vam poznato da su obojica slobodni zidari?
Op.: - Jednom je Ciganović u kavani Moruna, kad se je razgovaralo o atentatu, kazao da su slobodni zidari te i te godine osudili Franju Ferdinanda na smrt.
Pr.: - Ali to je bilo poslije kako ste se odluĉili na atentat.
Op.: - Jest.
Pr.: - Ova okolnost nije uplivisala na Vašu odluku?
Op.: - Nije. Sam Ciganović je govorio da je slobodni zidar i ĉudim se da Ĉabrinoviću o tome nije ništa poznato. Ja na to nijesam obraćao pažnje i nabacio sam da bi se on razgovarao s nekim ĉovjekom od koga bi mogli dobiti sredstva.
Pr.: - Vi nijeste slobodni zidar ili jeste?
Op.: - Nijesam slobodni zidar.
Pr.: - Znate li da je Ĉabrinović slobodni zidar?
Op.: - Govorio je da će stupiti u tu ložu, ali ne znam da li je stupio.
Pr.: - Kako se zove ta loža?
Op.: - Loža slobodnih zidara.
Pr.: - Nema li posebnog imena?
Op.: - Ne znam.
Pr.: - Od odluĉne je važnosti da ova okolnost o slobodnim zidarima nije uplivisala na vašu odluku.
Op.: - Što se mene liĉno tiĉe, Ciganović nije prvi puta pristao da dade oruţje, a drugi puta je na to pristao. Kazao je da će se još o svemu tomu razgovarati detaljnije s nekim ĉovjekom...
Feldb.: - Vi ste u zapisniku rekli da ste opazili da Ciganoviću u tom poduzeću pomaže Vojin Tankosić. Po ĉemu ste to opazili?
Op.: - Jer je on prijateljevao sa Vojom Tankosićem; govorio je da je slobodni zidar, pa sam razumio da su intimni.