Masonski Bog

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Masonski bog je Veliki Arhitekta, Neimar svih svetova

blake5.jpg

Poštuj Velikog Arhitektu univerzuma

Ljubi bližnjeg. Ne čini zlo. Čini dobro.

Dopusti da govore ljudi.

Masonski kodeks

1. Pravi kult Velikog Arhitekte Univerzuma sastoji se u primernom ponašanju. Zbog toga čini dobro iz ljubavi prema dobru. Čini da tvoja duša uvek bude u čistoti, da bi stupio dostojanstveno pred Velikog Arhitektu Univerzuma. Voli dobre, pomozi slabima, udalji zle, ali ne mrzi nikoga. Razgovaraj uzdržano sa velikima, oprezno sa sebi ravnima, iskreno sa prijateljima, nežno sa decom, ljubazno sa siromašnima. Ne laskaj svome bratu, to je izdaja. Ako ti tvoj brat laska, strahuj da želi da te potkupi.

2. Slušaj uvek glas savesti. Budi otac siromašnih. Svaki uzdah koji tvoja grubost izazove kod njih, povećaće broj prokletstava koj će pasti na tvoju glavu. Poštuj putnika namernika, pomozi mu; njegova pojava za tebe je svetinja. Izbegni rasprave, spreči uvrede. Potrudi se da uvek budeš u pravu. Poštuj žene. Ne zloupotrebi nikada njihovu slabost i radije pogini nego da ih obeščastiš.

3. Ako ti Veliki Arhitekta Univerzuma da dete, zahvali mu se. Budi tom detetu božanska prilika. Učini da do 10. godine strahuje od tebe, da te do 20. godine voli i da te do smrti poštuje. Do 10. Godine budi mu učitelj, do 20.otac a do smrti prijatelj. Pobrini se da mu preneseš dobre principe, pre nego dobre manire, omogući mu prosvećen pravac, radije negoli frivolnu eleganciju. Vaspitaj ga da postane pre pošten nego okretan čovek. Ako se stidiš zbog svog stanja, to je zbog tvoje gordosti, ona je znak da nije mesto koje zauzimaš ono što te uzdiže ili degradira, već način na koji ga ti doživljavaš.

4. Čitaj, i neka ti to koristi, gledaj i oponašaj, razmišljaj i radi. Neka sve bude na korist tvojoj braći, to je kao da radiš za sebe samoga.

5. Budi svuda zadovoljan, svim i zbog svega. Raduj se pravdi, neka te ne rasrdi nejednakost, pati ne sažaljevajući sam sebe.

6. Ne ocenjuj olako tuđe postupke. Nikada ne prekorevaj i hvali još manje.

Masonski dekalog

1. Bog je večna, svemoguća, nepromenljiva mudrost, najuzvišenija inteligencija i neiscrpna ljubav. Obožavaj ga, poštuj i voli. Odaj mu dužno poštovanje pridržavajući se vrlina koje propoveda.

2. Neka tvoja vera bude: činiti dobro radi ličnog zadovoljstva, a ne samo zato što to smatraš svojom obavezom. Da bi mogao da postaneš prijatelj mudroga, povinuj se njegovim poukama. Duša je besmrtna. Ne učini ništa što bi moglo da je unizi.

3. Bori se neprekidno protiv poroka. Ne čini drugome ono što ne bi želeo da drugi učini tebi. Pokori se svojoj sudbini i čuvaj svetlo mudrosti.

4. Poštuj roditelje. Uvažavaj i pomaži starije. Podučavaj mlade. Brani i štiti mladost i nevinost.

5. Voli i pazi svoju ženu i decu. Voli svoju zemlju i poštuj njene zakone.

6. Neka ti prijatelj bude tvoja druga polovina. Neka te njegova zla sudbina ne odvoji od njega. Čini za njegovu uspomenu sve što bi činio za njega da je živ.

7. Izbegavaj neiskrena prijateljstva i beži što dalje od njih. Ne preteruj ni u čemu. Ne čini ništa čega se nećeš rado sećati.

8. Ne dozvoli da strasti zagospodare tobom. Uči se na tuđim greškama počinjenim zbog strasti. Budi tolerantan prema grešnima.

9. Slušaj mnogo, pričaj malo, čini dobro. Zaboravi naneto ti zlo. Na zlo uzvrati dobrim. Ne zloupotrebi ni snagu ni nadmoć.

10. Trudi se i uči da spoznaješ ljude, da bi tako mogao da spoznaš sebe. Budi uvek u potrazi za vrlinom. Budi pravičan. Izbegavaj nerad.

Velika zapovest slobodnog zidarstva:

Volite jedan drugoga. Onaj ko kaže da je na svetlu, a mrzi svoga brata, ostao je i dalje u tami.

* * *

Ako je ovo satanizam - postavljač teme je Paja Patak.

Citao sam pazljivo tvoje izlaganje o Masonskim stavovima
i da se primetiti da u ovome sto si napisao ima slicnosti sa pravoslavnim ucenjem
(mada ima dosta nepreciznog...mozda sa namerom... mozda ne)
pa sam napravio uporedjenje sta je po nekom mom misljenju pogresno a sta nije(ne uzimajte za zlo)
molim vas, voleo bi da cujem i vase misljenje o ovome

---Ljubi bližnjeg.Ne čini zlo. Čini dobro.

(ljubi bliznjeg svoga... A Hrist nam kaze ljubi i neprijatelje svoje
blagosiljajte one koji vas kunu, cinite dobro onima koji vas mrze i molite se Bogu za one koji vas gone..
da budete sinovi oca svoga, jer on zapoveda svom suncu te obasjava i zle i dobre
jer ako ljubite samo one koji vas ljube kakvu platu imate)

---1. Pravi kult Velikog Arhitekte Univerzuma sastoji se u primernom ponašanju. Zbog toga čini dobro iz ljubavi prema dobru.
Čini da tvoja duša uvek bude u čistoti, da bi stupio dostojanstveno pred Velikog Arhitektu Univerzuma.
Voli dobre, pomozi slabima, udalji zle, ali ne mrzi nikoga.

(čini dobro iz ljubavi prema dobru- ovo je ok
ali opet neprecizno - sta je dobro za mene ne mora da je i za drugog )
(i sta znaci udalji zle? ovo zvuci nasilno...drugo je udaljiti se od zlih ...)

---Razgovaraj uzdržano sa velikima, oprezno sa sebi ravnima, iskreno sa prijateljima, nežno sa decom, ljubazno sa siromašnima."

po meni je previse prilagodjavanja.... mozda je bolje budi iskren prema svakom...

----Ne laskaj svome bratu, to je izdaja. Ako ti tvoj brat laska, strahuj da želi da te potkupi."

moze biti, ali nemora da znaci...
Ne zelim uopste da strahujem od svoga brata ako ga volim i verujem mu ...

----Ako ti Veliki Arhitekta Univerzuma da dete, zahvali mu se. Budi tom detetu božanska prilika

kako veliki arhitekta koji ureduje i nije Bog stvoritelj moze da daje zivot....

----Čitaj, i neka ti to koristi, gledaj i oponašaj, razmišljaj i radi.
Neka sve bude na korist tvojoj braći, to je kao da radiš za sebe samoga.
uredu, ali neka bude prvo na korist Bogu pa onda bracu ako se na bracu odnose svi ljudi

----Budi svuda zadovoljan, svim i zbog svega.
Raduj se pravdi, neka te ne rasrdi nejednakost, pati ne sažaljevajući sam sebe.
(ovo mi se svidja)

1. Bog je večna, svemoguća, nepromenljiva mudrost, najuzvišenija inteligencija i neiscrpna ljubav. Obožavaj ga, poštuj i voli.
Odaj mu dužno poštovanje pridržavajući se vrlina koje propoveda.

(ovo se malo kosi sa tvojom teorijo da bog nema uticaj na vreme)

3. Bori se neprekidno protiv poroka. Ne čini drugome ono što ne bi želeo da drugi učini tebi.
Pokori se svojoj sudbini i čuvaj svetlo mudrosti
(sudbina ne postoji.... Bozja promisao da ...)

5. Voli i pazi svoju ženu i decu. Voli svoju zemlju i poštuj njene zakone.

(a sta ako se ti zakoni ne slazu sa Bozjim...)

Ne čini ništa čega se nećeš rado sećati.
(ovo je jako lepo)

----Zaboravi naneto ti zlo. Na zlo uzvrati dobrim.
ovo je recimo indenticno sa Hristovim ako te neko udari po desnom obrazu okreni mu drugi

Jankulovski,lijepo si ti to isproucavao,ali moras imati na umu da je njihov Veliki Arhitekta ustvari sotona,i moras shvatiti da oni ne prihvataju univerzalni moral,vec teze moralnom relativizmu. Svako ima pravo,prema njima,na individualnu moralnost,tj. svako ima svoje poimanje dobrog i zlog.A ako svi mozemo raditi sta hocemo-to jedino moze voditi,slozices se, anarhiji. Oni takodje izvrcu religijska ucenja pa Lucifera proglasavaju dobrim bogom,a Adonaja zlim.

Jankulovski,lijepo si ti to isproucavao,ali moras imati na umu da je njihov Veliki Arhitekta ustvari sotona,i moras shvatiti da oni ne prihvataju univerzalni moral,vec teze moralnom relativizmu. Svako ima pravo,prema njima,na individualnu moralnost,tj. svako ima svoje poimanje dobrog i zlog.A ako svi mozemo raditi sta hocemo-to jedino moze voditi,slozices se, anarhiji. Oni takodje izvrcu religijska ucenja pa Lucifera proglasavaju dobrim bogom,a Adonaja zlim.

A ti si indoktrinirani fanatik koji ne ume da razmišlja svojom glavom.

Jest vala. Ali mora imati na umu da je jedini satana onaj vaš bog koji traži krv, pošto pravom bogu ne treba krv. Hranjenje strahom ljudi, bića iz viših OPS nivoa (denziteta), koja su vam se predstavila kao bogovi, ili bog, vas drže na uzdama, te u krugu rađanja i umiranja, ne dozvoljavajući vam da se reinkarnirate nigde drugde u svemiru do na ovoj planeti. I podlo i perfidno su vam podvalili večni život u raju (u telu) da bi u vama potpuno ukinuli svaki univerzalizam. I zatop ste dno dna i gadni sami sebi; i svima oko vas.

Pa ne znam neka mi kazu zasto misle da je Hristov Bog zao... a ja cu da pokusam da im objasnim drugacije

"Sve mi dirajte,al' masone mi ne dirajte". :thumbdown:
I onda sam ja kao indoktriniran.
Kriticki osvrt na sve. Kao sto se ovdje kritikuje Biblija i hriscanstvo,pa cak i pljuje,onda mozemo i masone propustiti kroz to sito kritike.

Kroz sito kritike da, i ja ću biti prvi u kritici. Ali ne nedotupavno ponavljanje teorija zavere i laži. Da bi se nešto kritikovalo, mora se biti upućen u to i informisan o tome.

Pa ne znam neka mi kazu zasto misle da je Hristov Bog zao... a ja cu da pokusam da im objasnim drugacije

Zato što je taj vanzemaljac iz sazvežđa Plejade, što ih je zarobio da mu kopaju neke rude, od njih jadnika tražio krv, da bi ih držao u strahu (a pravom bogu ne treba krv), te je stvorio čitavu nauku baziranu na krvi i prolivanju krvi. To je to. I meni nemaš šta objašnjavati. Objasni ovoj buraniji koja se uzda u bilo čiju krv.

Kroz sito kritike da, i ja ću biti prvi u kritici. Ali ne nedotupavno ponavljanje teorija zavere i laži. Da bi se nešto kritikovalo, mora se biti upućen u to i informisan o tome.

Pa nesto nisam primijetio da si uputio neku kritiku na njihov racun.Doduse,ne zamjeram ti,ne smijes od centrale.
Mnoge lazi i ti promovises kad je u pitanju hriscanstvo,pa se ne bunis,a ja citiram masone koji su pisali o masonima

Jest vala. Ali mora imati na umu da je jedini satana onaj vaš bog koji traži krv, pošto pravom bogu ne treba krv. Hranjenje strahom ljudi, bića iz viših OPS nivoa (denziteta), koja su vam se predstavila kao bogovi, ili bog, vas drže na uzdama, te u krugu rađanja i umiranja, ne dozvoljavajući vam da se reinkarnirate nigde drugde u svemiru do na ovoj planeti. I podlo i perfidno su vam podvalili večni život u raju (u telu) da bi u vama potpuno ukinuli svaki univerzalizam. I zatop ste dno dna i gadni sami sebi; i svima oko vas.

О Богу се у Правослаљу не дискутује.
Нико га није видео, зато нигде у православним храмовима не можеш да га видиш осликаног, осим у једном на Фрушкој Гори, али то је мала слика на вратим олтара из релативно скорашњег периода.

Pa nesto nisam primijetio da si uputio neku kritiku na njihov racun.Doduse,ne zamjeram ti,ne smijes od centrale.
Mnoge lazi i ti promovises kad je u pitanju hriscanstvo,pa se ne bunis,a ja citiram masone koji su pisali o masonima

Misliš da si dovoljno upućen u slobodno zidarstvo pa da mogu sa tobom da diskutujem o tome? Imaš li bilo kakve blage veze o neslaganjima u tumačenju člana br. 8 Škotskog obreda, sa osvrtom na esej Geralda Yorkea koji pojašnjava isti, a koji stoji u neslaganju sa Principia Fraternitatis? Nemaš, naravno, i šta onda da pričam s tobom?

Da li je laž da je hrišćanski bog naredio istrebljenje celih naroda, ubijanje dece na sisi, ubijanje i životinja, spaljivanje gradova, da je pobio sve prvorođene sinove u Egiptu, naterao ćerke na incest sa ocem? Nije, dokuemntovano je u vašoj "svetoj knjizi". Dalje.

Zato što je taj vanzemaljac iz sazvežđa Plejade, što ih je zarobio da mu kopaju neke rude, od njih jadnika tražio krv, da bi ih držao u strahu (a pravom bogu ne treba krv), te je stvorio čitavu nauku baziranu na krvi i prolivanju krvi. To je to. I meni nemaš šta objašnjavati. Objasni ovoj buraniji koja se uzda u bilo čiju krv.

huuu za ovu teoriju prvi put cujem.... kako bre verujes u ovo...
a tvoji preci pa nisu svi ti ljudi bili bas toliko ludi...
kako neko ko kaze ako te neko udari po desnom obrazu ti okreni levi moze da
prica o prolivanju krvi
Pravoslavni Bog nije Bog straha vec ljubavi... mozda si to pomesao sa muslimanima

Misliš da si dovoljno upućen u slobodno zidarstvo pa da mogu sa tobom da diskutujem o tome? Imaš li bilo kakve blage veze o neslaganjima u tumačenju člana br. 8 Škotskog obreda, sa osvrtom na esej Geralda Yorkea koji pojašnjava isti, a koji stoji u neslaganju sa Principia Fraternitatis? Nemaš, naravno, i šta onda da pričam s tobom?

Da li je laž da je hrišćanski bog naredio istrebljenje celih naroda, ubijanje dece na sisi, ubijanje i životinja, spaljivanje gradova, da je pobio sve prvorođene sinove u Egiptu, naterao ćerke na incest sa ocem? Nije, dokuemntovano je u vašoj "svetoj knjizi". Dalje.

Ponovo besmislice.
Daj malo kritike na racun masona.Pusti se broja clana i skotskih obreda.

Божији судови су неразумни и Аханђелима, а не људима.

Ponovo besmislice.
Daj malo kritike na racun masona.Pusti se broja clana i skotskih obreda.

Izgleda da ti kritikovanje slobodnog zidarstva shvataš kao maloumno kokodakanje "satanisti, satanisti".:lol:

Vidi, ako hoćeš da kritikuješ, na primer, Mercedes, onda moraš da znaš sve o Mercedesu, ne samo da kokodačeš "mečka je njesra".:lol:

Izgleda da ti kritikovanje slobodnog zidarstva shvataš kao maloumno kokodakanje "satanisti, satanisti".:lol:

Vidi, ako hoćeš da kritikuješ, na primer, Mercedes, onda moraš da znaš sve o Mercedesu, ne samo da kokodačeš "mečka je njesra".:lol:

Masoni nisu Mercedes.Drugo,nisam ja izmislio pricu o njima kao satanistima nego sam citirao neke masone.

О Богу се у Правослаљу не дискутује.
Нико га није видео, зато нигде у православним храмовима не можеш да га видиш осликаног, осим у једном на Фрушкој Гори, али то је мала слика на вратим олтара из релативно скорашњег периода.

ne znam da li si vidjao pojavljuje se i u hriscanskim crkvama oko u piramidi
koje podseca na masonsko
to jest na egipatsko

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back